A. Dugin: Globalizacija i liberalizam su na rubu kolapsa, ali tko ili što dolazi poslije?

Aleksandar Dugin
72 komentara

Liberalizam i globalizacija su propali. Situacija me podsjeća na kasne godine Sovjetskog Saveza. Tada je prava vlast još uvijek bila u potpunosti u rukama Komunističke partije koja je kontrolirala gotovo sve, ali je u isto vrijeme cijeli sustav bio gotov. I to se moglo osjetiti.

Danas se nalazimo u potpuno istoj situaciji s globalnom dominacijom liberalnih elita. Još uvijek kontroliraju sve, ali je sve već gotovo. Oni će nestati jednako brzo kao i komunizam u istočnoj Europi. Antipopulistička mobilizacija Bernard-Henrija Lévya, Macrona, Sorosa, Rothschilda ili Clintonovih protiv Putina, protiv Assada, protiv Kine, protiv Brexita, protiv Irana, protiv Salvinija i svih drugih pokazuje da su u stanju čiste agonije. Za njih je ovo kraj.

Oni više ne mogu vladati. Osuđeni su na propast. Oni će ustrajati i produžit će vrijeme prije konačnog i nepovratnog kolapsa, ali njihovi su dani odbrojani.

Oni više nemaju utjecaj na budućnost. Oni su taj utjecaj izgubili. Nikakav Mesija neće doći u njihovu “državu Izrael” i oni to vrlo dobro razumiju. To je ljudska parodija, a ne eshatološko čudo i tako će se završiti.

Isto vrijedi i za liberalnu verziju “kraja povijesti”. To je bila posve pogrešna pretpostavka. Isto je i s ideologijom “ljudskih prava“, jer nitko više ne vjeruje u ovu standardnu dvostruko licemjernu neoimperijalističku laž. Isto vrijedi i za “beskonačni gospodarski rast” i  “globalno srednju klasu” ili “civilno društvo”. Isto vrijedi i za njihov postmodernizam i prosvjetiteljstvo.

U budućnosti nema mogućeg kontinuiteta. Približavamo se trenutku velikog diskontinuiteta.

To ne znači da će budućnost sigurno biti naša, ali je istina da više neće biti njihova. Budućnost je ponovno otvorena.

Liberalna cenzura mojih knjiga na Amazonu, cenzura Žutih prsluka ili zabrana Facebooka protiv svih neliberalnih oblika govora su znakovi da je kraj blizu.

Svi oni koji su danas kažnjeni i zabranjeni, svi oni koji su okrivljeni kao “odmetnici” ili “Putinisti”, svi oni koji su marginalizirani i kriminalizirani poput takozvanih populista, muškaraca, vjernika, branitelja socijalne pravde, tradicionalista i tako dalje, vjerojatno će biti prvi koji će se pojaviti u postliberalnom razdoblju. Ali to nije sigurno i ne postoji plan ili strategija za budućnost. To može biti Pirova pobjeda.

Možda je naše instinktivno odbacivanje liberalizma sasvim razumno i logično, ali to je neka vrsta reakcije protiv čistog zla koje je postalo preočito. Kada njihova pravila završi, nitko neće biti spreman za sljedeći korak. Oni nemaju budućnost, ali je možda i mi nemamo.

Previše smo uključeni u borbu za isušivanje globalne liberalne močvare, koja je još uvijek ogromna i moćna, tako da ne možemo ništa razlikovati.

Predlažem da ih prvo dovršimo i onda ćemo vidjeti što poslije.

Ali sutra je već počelo, a oni su u nadolazećem razdoblju odsutni. Zato se moramo bolje pripremiti za to. Agonija liberalne zvijeri je opasna, ali je i budućnost vrlo problematična. Danas liberali vladaju svijetom i za to snose sve rizike. Ne uspijevaju, gube legitimitet i nestaju.

All tko će preuzeti stvarnu odgovornost za čovječanstvo nakon njih? Vidimo i manje ili više se slažemo oko toga što je pogrešno, ali naše ideje o tome kako izaći iz ovog nereda su još prilično nejasne. Ovdje se uglavnom ne slažemo o tome što je dobro. To može biti ozbiljan izazov. Oni su gotovi i pretpostavljam da to već znaju. Ali teret stvarne odgovornosti za sudbinu čovječanstva, koje danas zasigurno nije u najboljoj fazi, ogroman je.

Kada odu, tko će ga gurati naprijed i preuzeti vlast? Sada je pravi trenutak za razmišljanje…

Geopolitica – Aleksandar Dugin / Globalizacija i liberalizam su na rubu kolapsa, ali tko i što dolazi poslije?

Aleksandar DuginGlobalizacija
Pretplatiti se
Obavijesti o
72 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Šok
5 godine prije

raspad evropske unije i vrijeme država naroda barem u evropi.
suverenizam u jedu riječ

Dub Miroslav
5 godine prije

Marx i Engels su shvatili da komunizam dolazi razvojem proizvodnih snaga a ne vlašću komunista koj su u SSSR-u i dminionima silovali komunizam i narod. Mi smo bili malo drukčiji. Što će nastupiti? Pa sve se poslaguje tako da bude komunizam s dugačkim prelazom. Na zapadu će se to zvati ” post kapitalističko društvo” jer uptrijebivši izraz komunizam moraju priznati godine ugnjetavanja i tlačenja koje su radili poradi borbe protiv komunizma i kako bi se to narodski reklo : “Pojesti vlastito gov..”!

apolo
5 godine prije

Ne treba dopustiti da odu a da ne odgovaraju za zlocine koje su pocinili. Osnovati medjunarodni sud i smrtne kazne vrsiti odmah iza coska. Tko dolazi? Ili sto dolazi? Sumnjam da moze doci gore zlo od ovog koje danas vlada.

Son of Alerik
5 godine prije

Čini se da ovog puta umjesto Fukuyame o novom kraju povijesti progovara Aleksandar Dugin. Samo što Dugin liberalnim naziva ono što s liberalizmom nema veze – zabrane, cenzure. Da je umjesto liberalizam spomenuo korporatizam, što je novi totalitarizam izrastao u liberalnim njedrima, onda bi njegovo predviđanje imalo jasnije konture. Ljudska prava jesu posljedica liberalizma i korporatističke inverzije i perverzije ljudskih prava s istima nemaju veze. Beskonačni gospodarski rast nije ideologija liberalizma, nego proizlazi iz naravi novca koja je danas ista u Kini, Rusiji i ‘liberalnom’ Zapadu. Gdje god je takav novac u optjecaju, nametnut zakonskom prisilom i državnom represijom, gospodarski rast je nužan i jedina brana od ovrha, zapljena imovine, masovnih bankrota čega ne nedostaje i u njegovoj zemlji. Ne postoji liberalna zvijer, ali zato postoji financijaška zvijer, ona koja svoju parazitsku narav hrani preko kamata na iznajmljeni novac te tako parazitira na radu čovjeka. Taj novac kao dug je… Čitaj više »

shumadinac
5 godine prije

Pogodio je gotovo sve što se tiče neoliberalizma i globalizma ali je promašio suštinu. Doba globalizma i neoliberalizma je već završeno, to više nije proces. Porazom finansijske elite u liku Klintonove globalizam je zaustavljen. Ali ne treba prerano slaviti, finansijska elita je bila samo oruđe u rukama zapadnih Moćnika – i to vrlo loše i jogunasto u poslednjim godinama. Finansijska elita će da odumire isto kao što se uzdizala a zameniće je nacionalistička – drugo oruđe u rukama Moćnika. Scenografija je u suštini ista, menja se samo dekor. Ne znam da li Dugin zaista ne shvata situaciju ili priča ono što njegova publika treba da čuje. Sigurno zna za Putinovu izjavu: “američki predsednici se menjaju ali politika ostaje ista”. Ali je u pravu kada kaže da se moramo pripremiti za vreme koje dolazi. Biće velikih promena, svaka nacija će morati da odabere put kojim će ići, sa kim će ići…… Čitaj više »

Amater
5 godine prije

Treba debelo podcrtati ,,,Agonija liberalne zvjeri je vrlo opasna, kako kaže Dugin…. i neće šaptom pasti kao što je pao sovjetski komunizam ….

Davor
5 godine prije

Evo što Biblija kaže što je slijedeće: knjiga Danijel,poglavlje 2,redak 44(Danijel 2:44) otkrivenje 16:14-16.

Leon Mihalić
5 godine prije

Ekonomski liberalizam je već propao pošto je svaka gospodarska grana strogo regulirana od strane države. Da bi se čovjek bavio ikakvim biznisom treba nabaviti tisuću dozvola od raznoraznih državnih agencija i platiti stotinu poreza i nameta

Ivo
5 godine prije

Sve je to interesantno, no pitanje je zašto dolazi do sloma liberalizma i globalizma, i tko pokreće te promjene. Upitno je da li su to ‘mase’, jer one su gluplje i zavedenije nego ikad prije, i od njih promjene ne dolaze. Barem ne od njih 90%, koji su sretni s buljenjem u tv i mobitel.

Da li je to novo razmišljanje kojeg donose nove globalne sile, Rusija i Kina,? Hmm… Ili se možda ljudska svijest zaista mijenja nabolje nekim svojim mehanizmima? Ili je možda opet neka nova manipulacija?

Treba biti oprezan i držati oči otvorene u vremenima koje dolaze. Najbolja varijanta je da je u pitanju zdrava konkurencija ideja, koja je postala moguća zbog vojnog slabljenja imperije zla, koja je držala monopol na globalnu ideologiju.

prije
5 godine prije

KOMUNIZAM – u komunizmu je spas čovječanstva. Isus vam je prije više od dvije tisuće godina pokazao put , vrijeme je da konačno shvatite što vam je govorio.

giordano bruno
5 godine prije

Nepogresiva je Ruska vojska, Rusko Ministarstvo inostranih poslova i Ruska Margarita Simonyan (ona je zabila glogov kolac u laŽovske Zapadne medije), u to smo se do sada uverili, Rusija je garant multipolarnog sveta.
Ako neko drugi malo i pogresi u svojim predvidjanjima nije toliko bitno.
Sto vise regiona u Svetu bude samostalno bolje ce se u buducnosti ziveti, posle imperijalizma dolazi socijalizam.
Kineski mandarinski jezik govori tri puta vise ljudi u Svetu nego engleski.
Mandarinski, ili Beifanghua (pojednostavljeni kineski: 北方话, tradicionalni kineski: 北方話) je grupa povezanih kineskih dijalekata koji se govore širom najvećeg dela severne i jugozapadne Kine.
Kada se uzima kao nezavisan jezik, što se često čini u akademskoj literaturi, mandarinski dijalekti se govore više od bilo kog jezika.
Posle kiŠe dolazi Sunce.

Mucke
5 godine prije

Vec sam jedanput iznio svoje misljenje o istoj temi prilikom izbora Trump-a za predsjednika SAD pa da ponovim da se moze izmjeriti koliko sam bio u krivu-pravu tada.
Elita se podijelila na jedan sebicni dio koji gleda iskljucivo svoje privatne interese i koji bi htjelii nastaviti po starom pa sta kosta da kosta
(narod) i jedan svjesniji dio koji bi htjeo napraviti zaokret i na taj nacin za sebe spasiti sto se spasiti da.Ono sto je ovaj drugi dio elite shvatio je da daljnje inzistiranje na izvlacenju realnog sektora u inostranstvo radi veceg profita,dovodi to “inostranstvo” u poziciju gazde a ne njih i drugo,da mehanizmi kojima se provodila prica o zastiti okolisa i “”borba protiv klimatskih promjena” (ovdje se htjela potaknuti jedna skroz nova industrija koja je zapadu trebala osigurati ekonomsku prevlast) vodi ravno u ekonomski bankrot i posljedicno gubitak pozicija u svijetu.

dulebg
5 godine prije

Cvrc?!
Dugin je lepo objasnio šta nam nije. I kada govori o svom 4.putu – ispriča šta ovaj neće biti.
Ako mene pitate – ja sam za kibuce i vladavinu Crkve.

dulebg
5 godine prije

Nije fora nalepiti nekome etiketu – i sad si ti u pravu_?!

Mucke
5 godine prije

Dugin mozda i jest nacist ali je ovdje ubo ravno u centar problema i to te izgleda muci.

Direktor
5 godine prije

Sljedeće je samoupravni kapitalizam s dugim prelazom do socijalizma.
Poznato?

Satir Papa und wasser
5 godine prije

Liberalizam,globalizam,33 spola ludilo,zaglupljujuci TV programi puni krvi i ubijanja,radio program bez kulturnog sadrzaja ,prepisane novine iz Brisela i Washingtona ,razbivanje obitelji je zvijer gora od nacizma. Razara iznutra i ne vidi se.

Farree
5 godine prije

Liberalizam (onaj u kantovom smislu “Jedina granica tvojih sloboda leži u zahtjevu za istim onih drugih”) može opstajati jedino kada bi se Čovjećčanstvo štirilo brzinom širenja kosmosa. Na planeti sa ograničenim resursima je liberalizam mrtav onog trenutka kada resursi postaju rijetki. U prijevodu ako živite u jednoj kući sa 9 drugih osoba i 10 WC ova, onda baz problema možete živjeti liberalni san. Svatko može da uživa svoje slobode (resurse) koliko on to želi. Ali ukoliko živite sa 10 osoba ali samo 5 WC onda možete ili dijelite postojeće resurse (npr. vremenski) što podrazumjeva komunizam i jedno centrralno upravljanje ili se možete potruditi da pobijete 5 ostalih i da zadržite svoj liberalni san (fašizam). U oba slučaja je Liberalizam mrtav i pokoman (možete biti sigurni da je Elitama itekako poznata ova računica i da će se prije uspostave komunizma potruditi u ostvarivanju ovog drugog plana. Dugin je ovdje u tradiciji… Čitaj više »

Kunta Kinte
5 godine prije

Dugin dobro uočava da “ranjeni liberalni lav” može biti vrlo opasan, toliko da prije svoje konačne smrti može razderati još mnogu nezavisnu antilopu, ali zaboga, odakle mu ideja da su muškarci marginalizirani i kriminalizirani?
Dobro kaže filozof Boris Buden da suvremeni konzervativci korijen zla nalaze u prosvjetiteljstvu i Francuskoj građanskoj revoluciji. I Dugin ovdje spominje prosvjetiteljstvo u negativnom kontekstu. Njemu je onda i Petar Veliki negativac.

Kumaj im bem
5 godine prije

Prostitucija je na redu

Crni žutokljunac
5 godine prije

Lovac se kreće među sjenama.Ovce su u toru.Sve se svodi na to hoće li tor biti malo veći i komotniji ili manji.Imaju li lobotomizirane ovce ikakve šanse?Jer eto i sam tor postaje sjena.

Travis
5 godine prije

Bez globalizacije nema rasta profita. Globalizacija je odavno pobijedila, a suverenisti će glupavo mahati zastavama i parolama a njjihov položaj će opet ovisiti o uspješnosti njihovih ekonomija koje ne mogu rasti bez velikih tržišta, a njih opet omogućava globalizacija. Izvoz i širenje su krv i meso kapitalizma.

farree
5 godine prije

Dugin je sve to sto ti kazes i opet je u pravu. Prevedi ovo mudrog cara, sa Hegelovim mudracem, koji je neophodan da zadovoljava potrebe covjecanstva (da mi kao vrsta i dalje zivimo na ovom planetu, jer nemamo drugog), a ne slijedi sitno-sicarzijsk interese male Elite koja se trudi da od svojih “milijardi” napravi jos vise milijardi. Ovaj car jeste masnih brkova i brade (jos uvijek) ali ipak je onaj pred kojim trebaju svi da kleknu

eu kolonija
5 godine prije

doći će oni koji su I pokrenuli antiliberalnu i antiglobalističku revoluciju prije 30 godina.

ps. ovih dilema nije bilo kada je rušen komunizam. soroš nam se opet obraća da moramo glasati za liberale ili ćemo nestati. postali ste tragikomični

Henaro Flores
5 godine prije

Autor mi se čini djetinje naivan i zanesen. Elita koju spominje nije od jučer. Poznato je da djeluju na način – “Uspostavljanje harmonije putem kaosa” (rat na Balkanu je dobar primjer takvog djelovanja). Oni se trenutno izvlače iz svega, kako bi svijet prepustili kaosu i prorjeđivanju populacije. Kad odluče da je dosta kaosa koji nas tek očekuje, i kada iz njega izvuku dovoljno materijalne koristi, pojavit će se Nova ideja, na kojoj će se temeljiti Novi svjetski poredak. Deja vu.

seinbiuaenfvidsnvpvnpdsvudvd
5 godine prije

Ne vjerovati Duginu kao ni koleri…………..manipulacija onih koji misle da misle a neznaju da neznaju

Fatih
5 godine prije

DOLAZI SLOBODA.!!!!!!!!!!!!!!!

Weteran
5 godine prije

Plamti i bukti rat i bitke o kojima se malo ili nimalo govori:
Rat Muškarca protiv Žene
Ili rat Muškarca i Žene protiv Žene

Liberali, Tradicionalisti, Feudalci, Masoni, …..

Sve su to prolazne kategorije načina organizovanja ili povezivanja ljudi.

Suština je u njenoj materici !

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI