fbpx

A. Dugin: Globalizacija i liberalizam su na rubu kolapsa, ali tko ili što dolazi poslije?

Aleksandar Dugin

Liberalizam i globalizacija su propali. Situacija me podsjeća na kasne godine Sovjetskog Saveza. Tada je prava vlast još uvijek bila u potpunosti u rukama Komunističke partije koja je kontrolirala gotovo sve, ali je u isto vrijeme cijeli sustav bio gotov. I to se moglo osjetiti.

Danas se nalazimo u potpuno istoj situaciji s globalnom dominacijom liberalnih elita. Još uvijek kontroliraju sve, ali je sve već gotovo. Oni će nestati jednako brzo kao i komunizam u istočnoj Europi. Antipopulistička mobilizacija Bernard-Henrija Lévya, Macrona, Sorosa, Rothschilda ili Clintonovih protiv Putina, protiv Assada, protiv Kine, protiv Brexita, protiv Irana, protiv Salvinija i svih drugih pokazuje da su u stanju čiste agonije. Za njih je ovo kraj.

Oni više ne mogu vladati. Osuđeni su na propast. Oni će ustrajati i produžit će vrijeme prije konačnog i nepovratnog kolapsa, ali njihovi su dani odbrojani.

Oni više nemaju utjecaj na budućnost. Oni su taj utjecaj izgubili. Nikakav Mesija neće doći u njihovu “državu Izrael” i oni to vrlo dobro razumiju. To je ljudska parodija, a ne eshatološko čudo i tako će se završiti.

Isto vrijedi i za liberalnu verziju “kraja povijesti”. To je bila posve pogrešna pretpostavka. Isto je i s ideologijom “ljudskih prava“, jer nitko više ne vjeruje u ovu standardnu dvostruko licemjernu neoimperijalističku laž. Isto vrijedi i za “beskonačni gospodarski rast” i  “globalno srednju klasu” ili “civilno društvo”. Isto vrijedi i za njihov postmodernizam i prosvjetiteljstvo.

U budućnosti nema mogućeg kontinuiteta. Približavamo se trenutku velikog diskontinuiteta.

To ne znači da će budućnost sigurno biti naša, ali je istina da više neće biti njihova. Budućnost je ponovno otvorena.

Liberalna cenzura mojih knjiga na Amazonu, cenzura Žutih prsluka ili zabrana Facebooka protiv svih neliberalnih oblika govora su znakovi da je kraj blizu.

Svi oni koji su danas kažnjeni i zabranjeni, svi oni koji su okrivljeni kao “odmetnici” ili “Putinisti”, svi oni koji su marginalizirani i kriminalizirani poput takozvanih populista, muškaraca, vjernika, branitelja socijalne pravde, tradicionalista i tako dalje, vjerojatno će biti prvi koji će se pojaviti u postliberalnom razdoblju. Ali to nije sigurno i ne postoji plan ili strategija za budućnost. To može biti Pirova pobjeda.

Možda je naše instinktivno odbacivanje liberalizma sasvim razumno i logično, ali to je neka vrsta reakcije protiv čistog zla koje je postalo preočito. Kada njihova pravila završi, nitko neće biti spreman za sljedeći korak. Oni nemaju budućnost, ali je možda i mi nemamo.

Previše smo uključeni u borbu za isušivanje globalne liberalne močvare, koja je još uvijek ogromna i moćna, tako da ne možemo ništa razlikovati.

Predlažem da ih prvo dovršimo i onda ćemo vidjeti što poslije.

Ali sutra je već počelo, a oni su u nadolazećem razdoblju odsutni. Zato se moramo bolje pripremiti za to. Agonija liberalne zvijeri je opasna, ali je i budućnost vrlo problematična. Danas liberali vladaju svijetom i za to snose sve rizike. Ne uspijevaju, gube legitimitet i nestaju.

All tko će preuzeti stvarnu odgovornost za čovječanstvo nakon njih? Vidimo i manje ili više se slažemo oko toga što je pogrešno, ali naše ideje o tome kako izaći iz ovog nereda su još prilično nejasne. Ovdje se uglavnom ne slažemo o tome što je dobro. To može biti ozbiljan izazov. Oni su gotovi i pretpostavljam da to već znaju. Ali teret stvarne odgovornosti za sudbinu čovječanstva, koje danas zasigurno nije u najboljoj fazi, ogroman je.

Kada odu, tko će ga gurati naprijed i preuzeti vlast? Sada je pravi trenutak za razmišljanje…

Geopolitica – Aleksandar Dugin / Globalizacija i liberalizam su na rubu kolapsa, ali tko i što dolazi poslije?

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
72 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Šok
Gost
Šok
1 godina prije

raspad evropske unije i vrijeme država naroda barem u evropi.
suverenizam u jedu riječ

Krivousti
Gost
Krivousti
1 godina prije
Reply to  Šok

Da, to bi bilo manje zlo, ali neće ići lako, jer ova priča sa liberalizmom je otišla predaleko i teško će biti vratiti Europu na pravi put! Porođajne muke nove Europe, po mjeri svih njenih naroda će biti vrlo teške i bolne, ali nada u konačni dobar ishod ne smije nestati!

Šok
Gost
Šok
1 godina prije
Reply to  Krivousti

@Krivousti
kako ti vidiš kraj-završetak demokracije

Maja
Gost
Maja
1 godina prije
Reply to  Krivousti

uno agendu 2030 potpisali su svi, parisku klima agendu potpisali su svi, uno agendu o migrantima, kao i o azilantima potpisali su gotovo svi, obavezna za sve. gender, cenzure, toleranciju i sl. nisu svj. agende, ali ipak zakon uz podrsku ngosa odn. iste svj. globalisticke elite. ne vidim naznake, da se utabljeni put rastapa. samo tu i tam malo tamtam. o financ muljazama u pozadini jos niti rijeci. daleko od ociju. ali kljucna realnost.

jbg
Gost
jbg
1 godina prije
Reply to  Maja

A ima tu i demografska slika Europe značajan utjecaj na migracije naroda.

Davor
Gost
Davor
1 godina prije
Reply to  Maja

Točno tako, od Zemlje su napravili d.d. i njihovo naguravanje i pokazivanje zuba je konačno preslagivanje prije nego svi sjednu za stol u novoformiranoj Svjetskoj Vladi(rekonstruiran i ojačan UN)svatko s svojim brojem mandata razmjerno svom utjecaju u svijetu. To je Divlja Zvijer iz Otkrivenja koja će primiti vlast na kratko vrijeme(1h),kao osmi kralj na svjetskoj sceni,a proizlazi iz prvih sedam. Oni nikad nisu odustali od svog plana koji je oslikan na mnogim mjestima u obliku piramide. Tako u konačnici mora izgledati cijeli svijet,kao nakupina država /blokova država. Što je SAD koji predvodi i GB nego nakupine država,zatim EU,AU… ljude nitko i ne pita jer je na vrhu piramide Horusovo oko(Egipatski bog rata,sin vrhovnog boga Ra)To oko predstavlja samog Sotonu,čiji je ovo vjekovni plan,stvaranje bezbožnog svijeta. Zato je gornji dio piramide odvojen oblakom od zemaljskog dijela. Zbog toga Otkrivenje otkriva da će prvi zadatak “deset rogova”svjetske vlade biti uništenje religija svijeta (babilonske bludnice)Danas se jasno vidi da sve ide u tom smijeru,jer mediji u vlasti moćnih korporacija danonoćno razotkrivaju njihove afere/nemorale,da bi ih oslabili u očima naroda prije iznenadnog udara na njih. Tad će nastupiti vrijeme neviđenog kaosa na Zemlji moji će biti uvod u Harmagedon. Otkrivenje 16:14-16, otkrivenje 17 i… Pročitaj više »

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav
1 godina prije

Marx i Engels su shvatili da komunizam dolazi razvojem proizvodnih snaga a ne vlašću komunista koj su u SSSR-u i dminionima silovali komunizam i narod. Mi smo bili malo drukčiji. Što će nastupiti? Pa sve se poslaguje tako da bude komunizam s dugačkim prelazom. Na zapadu će se to zvati ” post kapitalističko društvo” jer uptrijebivši izraz komunizam moraju priznati godine ugnjetavanja i tlačenja koje su radili poradi borbe protiv komunizma i kako bi se to narodski reklo : “Pojesti vlastito gov..”!

Ana
Gost
Ana
1 godina prije
Reply to  Dub Miroslav

A meta-jezik: GLOBAL COMPACT = Globalni Com (comunisam) Pact (dogovor)

apolo
Gost
apolo
1 godina prije

Ne treba dopustiti da odu a da ne odgovaraju za zlocine koje su pocinili. Osnovati medjunarodni sud i smrtne kazne vrsiti odmah iza coska. Tko dolazi? Ili sto dolazi? Sumnjam da moze doci gore zlo od ovog koje danas vlada.

Maja
Gost
Maja
1 godina prije
Reply to  apolo

navodno je preko bare gotovo vec na tisuce uhidbenih naloga, sve bivsa/sadasnja vrhuska. usput, nitko ne zna kud je nestao soros. nirnberg2 bio bi pravo cudo. ali cisto ne vjerujem u to. jer sve zlo upravo zauzima kulminaciju, kako god okrenes.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije

Čini se da ovog puta umjesto Fukuyame o novom kraju povijesti progovara Aleksandar Dugin. Samo što Dugin liberalnim naziva ono što s liberalizmom nema veze – zabrane, cenzure. Da je umjesto liberalizam spomenuo korporatizam, što je novi totalitarizam izrastao u liberalnim njedrima, onda bi njegovo predviđanje imalo jasnije konture. Ljudska prava jesu posljedica liberalizma i korporatističke inverzije i perverzije ljudskih prava s istima nemaju veze. Beskonačni gospodarski rast nije ideologija liberalizma, nego proizlazi iz naravi novca koja je danas ista u Kini, Rusiji i ‘liberalnom’ Zapadu. Gdje god je takav novac u optjecaju, nametnut zakonskom prisilom i državnom represijom, gospodarski rast je nužan i jedina brana od ovrha, zapljena imovine, masovnih bankrota čega ne nedostaje i u njegovoj zemlji. Ne postoji liberalna zvijer, ali zato postoji financijaška zvijer, ona koja svoju parazitsku narav hrani preko kamata na iznajmljeni novac te tako parazitira na radu čovjeka. Taj novac kao dug je zvijer koja će uništiti svaki poredak pa i ovaj sadašnji. Duginov poziv na dovršavanje borbe protiv liberalizma (onog što on pod tim podrazumijeva) vjerojatno se odnosi na korporatizam koji je i te kako prisutan i u njegovoj državi koja nije daleko odmakla od SAD, barem što se tiče preraspodjele ukupnog… Pročitaj više »

Amater
Gost
Amater
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

Neoliberalizam u potpunosti počiva na inverziji ….

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije
Reply to  Amater

Ne razumijem se u te kovanice. Svatko u neoliberalizam gura sve čega se sjeti kako bi došao do pozicije s koje može legitimno napadati pravo na privatno vlasništvo, slobodno poduzetništvo, slobodne izbore, vladavinu zakona.

shumadinac
Gost
shumadinac
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

@Alerik
Finansijska zver je zaista opasna ali je liberalna moćnija. Liberalna je ta koja nam je nametnula finansijsku u ovom obliku i uništila proizvodnju i donela stranu robu i dovela strane medije i naučila nas novim “običajima, pravima, dužnostima…”
Finansijska zver nam pije krv a liberalna nam jede srce i mozak (zato i crkava – ponestalo hrane).

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Ne shumadinac, pare pokreću svijet. Zna se tko je komu nadređen. Zar treba ponavljati ono Dajte mi da proizvodim novac i nije me briga tko vlada državom?
Usput, stvarno ne znam što bi to trebala biti liberalna zvijer.

shumadinac
Gost
shumadinac
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

Doskora sam tvrdio da nije tako na osnovu logike a sada imam i nešto “opipljivije” – https://www.logicno.com/politika/prirucnik-za-drzavni-udar-mmf-i-svjetska-banka-su-nekonvencionalno-oruzje-pentagona.html

Finansijska zver je običan predator, zgrabi sve što može. Njenom logikom Srbija, Hrvatska, Makedonija… su trebale maksimalno da se razvijaju da bi mogli da se što više zadužuju i da budu sposobni da vrate.
Moćnicima je bitno da se što više zadužujemo ali da nemamo da vratimo – da li treba pričati ko u toj trci pobeđuje?

rodoljub
Gost
rodoljub
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Upravo si dotakao poentu: Da se sto vise zaduzujemo, ali da nikada ne mozemo da vratimo. To je ono o cemu smo odavno vec govorili, a zove se DUZNICKO ROPSTVO . Tako se porobljava svet . Ko pokusa da izadje iz tog tunela taj biva ubijen-unisten, jer je “diktator”, “nedemokrata”, “tiranin”, “Gadafi”, “Maduro”, …

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

Liberalna zvijer je ono što suptilno guraš drugu godinu zaredom, schlomo. Za slučaj da je ne možeš opisati, u pitanju je bolesni sustav zasnovan na umjetnim pravilima (opstanak najboljih, zdrava konkurencija, slobodno tržište, itd), iza kojih se uvijek skriva najobičnija grabež i dogovori u sjeni. Rezultat je namještena igra u kojoj 1% dobiva gotovo sve, 8-9% dobiva dovoljno da to sve podržava, a ostalih 90% su robovi. To znaš i sam, ali čisto da ponovimo gradivo.

Rješenje je naravno u čvrstoj državnoj vlasti i strogom ograničavanju privatnog bogatstva na umjereni nivo, tek toliko da se potakne zdrava konkurencija bez apsolutnih gubitnika i totalnih gazda, a s druge strane da se spriječi povećanje moći pojedinca na nivo gdje on može utjecati na državne strukture mimo predviđenih mehanizama. A što je upravo glavno obilježje liberalizma kojeg reklamiraš ovdje.

No kako se čini, tvoji puše nemilice, suverenizam napreduje. Bolje mijenjaj stijeg dok ne ostaneš bez sendviča.

Krivousti
Gost
Krivousti
1 godina prije
Reply to  Ivo

To što vi Ivo navodite, najčešće vodi u diktaturu i represiju, a imali smo često puta priliku vidjeti kako to na kraju završava i kakve posljedice ima za čovječanstvo! Autoritarnost nikada ne može ostati na jednoj razini i nužno se povećava i na kraju završi krvoprolćem vlastitog ili nekih drugih naroda! Historia est magistra vitae! lat (povijest je učiteljica života i koji narod ili “vođa” ne nauči tu lekciju povijesti, osuđen je na ponavljanje iste, a to zna biti krvavo i tragično!!

Mucke
Gost
Mucke
1 godina prije
Reply to  Krivousti

Vi ste tipican liberal,prvo stjecanje simpatija pricama o protivljenju “diktaturi i represiji”,odmah nakon toga red propovijedi o uciteljici zivota i na kraju stvarno lice liberala;ako ne bude po nasem bit ce more krvi.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  Krivousti

A ima i slučajeva da se propalo zbog previše liberalizma.
I premalo reda.
I dopuna. Povijest se ponavlja: drugi put kao farsa.

pera lozac
Gost
pera lozac
1 godina prije
Reply to  Krivousti

A sta je ovo ako nije totalna diktatura?

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  shumadinac

To je ista Zvijer.

Guest
Gost
Guest
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

SoA
Služenje državama smo već imali. Vremenom su korporacije postale moćnije od država, pa sad i mi i države služimo korporacijama. Dugin se pita šta nakon sloma liberalizma ili korporatizma. Pa za početak jedna duboka i poduža recesija svjetskog gospodarstva, sa posljedično velikim brojem kriza i ratova diljem planete. A nakon toga sam bog zna …

Miki maus
Gost
Miki maus
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

Soa, pa to vec imas sa RH! Iluzija od drzave koja je sama sebi svrha od samog pocetka nastanka iste. Cak i ovi debili na vlasti u RH vec desetljecima to otvoreno govore i doslovno sve su podredili tom bozanstvu zvanom RH, doslovno sve!

Arkaj
Gost
Arkaj
1 godina prije
Reply to  Miki maus

Miki nemoj bit naivan i rijrči poistovjećivat sa djelima. Nisu oni sve podredili državi nego upravo obrnuto, narod i državu su podredili sebi. A to je ipak bitna raazlika, zar ne?

Macan.
Gost
Macan.
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

@son of Alerik. Mnogo napisanog, nista razumno. Skripto Valuta. Nekad davno kad su ljudi na trznici razmjenjivali robu jednu za drugu jel novac tada nije postjao, dosao je covjek u crnom odjelu i crnim cipelama, doneo puno sitnih komadica koze na koje je napisao neke brojke te iste podjelio ljudima i objasnio da tim mogu puno lakse trgovati robama. Da neduljim duro jel o ovome se mogu pisati knjige, kao sto je Reinhard Deutsch u svojoj knjizi “Das Silberkomplott” sve ove pojmove izvanredno dobro objasnio, i po njemu tada je nastalo sredstvo placanja a kasnije i novac kojega mi sad znamo. Nisam siguran da bi Skripto Valuta vjekovima bila idealno sredstvo placanja u nasem digitalno-elektronskom dobu, mislim da i ona nedi bila imuna na manipuliranje. Ni novac koim se mi sluzimo nije izsluzio vec je visestruko izmanipuliran od strane ne latentnih mocnika . Reinhard Deutsch je icrpno objasnio kako su se sest najvecih americkih kapitalista i dva evropska 1910 godine sastali i otisli na udaljeni otok Dzekil Ejslsnd te tamo u najstroznjoj tajnosti od javnosti deset dand stvarali tajni plan kako prevarili americki Parlament (sastali se 10 kapitalista koi su po prirpdi svojh djelatnosti bili najveci protivnici jedan prema drugom)… Pročitaj više »

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  Macan.

Izvrsno, Macane.
Pedeset pluseva.
A i zanima me kako je de Gol to skužio. Znam da ih je natjerao da otkupljuju dolare za zlato?
A neki i pričaju da su dvojica koja se s tim nisu slagala potonula s Titanikom.

Toni
Gost
Toni
1 godina prije
Reply to  Macan.

Je kako ne … sastalo se njih daset u najvećoj tajnosti, ali eto nekako baš ti znaš sve o tome, i di su se sastali i šta su dogovarali … sve. Možda ti se povjerio netko od tih desetorice ? Ili si to negdje pročitao pa vjeruješ u to kao u Bibliju. Prva tvoja rečenica “Mnogo napisanog, ništa razumno” kojom si htio diskreditirati SOA-u, meni govori puno o tebi. A pogledaj malo svoj text: zbrkan, pun pravopisnih grešaka, nit glave nit repa. Prije nego kritiziraš druge, pogledaj malo sebe. To što si pročitao tih par knjiga teorija zavjere, ne znači puno vjeruj mi.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

Alerik.
“Ljudska prava jesu posljedica librealizma i korporatističe inverzije???? Wtf?
Hoollly Moses i ona Holi.
Bogami nisu.
Koji – moram priznati da mi na um padaju prostačke riječi- su “korporatističke inverzije”?
Ali i bez toga cijeli komentar nosi oznaku : Contradictio in adjecto.

Patina
Gost
Patina
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

Liberalizam u ovoj kulturi se odnosi na ekonomski liberalizam i zato ima negativnu konotaciju, dok liberalizam u Americi se odnosi na društveni liberalizam, ili slobodu izbora, bez ograničenja i zabrana. Zato, kada u Evropi nazoveš nekoga društvenim liberalom ima uglavnom pozitivan predznak, za razliku od liberalne ekonomije, dok u Americi je to propagandni termin za element kojem se onda imputira da djeluje anti-društveno, a onda i anti-državno, kontra tradicije obitelji, kršćanstva i nacije.

shumadinac
Gost
shumadinac
1 godina prije

Pogodio je gotovo sve što se tiče neoliberalizma i globalizma ali je promašio suštinu. Doba globalizma i neoliberalizma je već završeno, to više nije proces. Porazom finansijske elite u liku Klintonove globalizam je zaustavljen. Ali ne treba prerano slaviti, finansijska elita je bila samo oruđe u rukama zapadnih Moćnika – i to vrlo loše i jogunasto u poslednjim godinama. Finansijska elita će da odumire isto kao što se uzdizala a zameniće je nacionalistička – drugo oruđe u rukama Moćnika. Scenografija je u suštini ista, menja se samo dekor. Ne znam da li Dugin zaista ne shvata situaciju ili priča ono što njegova publika treba da čuje. Sigurno zna za Putinovu izjavu: “američki predsednici se menjaju ali politika ostaje ista”. Ali je u pravu kada kaže da se moramo pripremiti za vreme koje dolazi. Biće velikih promena, svaka nacija će morati da odabere put kojim će ići, sa kim će ići… Postojeći sistem vrednosti će se urušavati i pokušaće da nam nametnu drugi koji njima sada više odgovara (a to znači da nama manje odgovara). Dobićemo veliku šansu da menjamo na bolje ili ćemo ući u novi krug ropstva – od nas mnogo zavisi. Taj prelaz je vreme kada su Moćnici… Pročitaj više »

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Shumadinac
Koji postotak komentara se referira na Dugina, a koji na soain komentar?
I ne, nije kraj globalizma. Bit će preoblikovan. Kako? Pitaj Kinu.
A Zapad, ako nešto brzo i radikalno ne promjeni, može samo nizbrdo.
Za početak utjerati poreze od korporacija i pojedinaca.

Amater
Gost
Amater
1 godina prije

Treba debelo podcrtati ,,,Agonija liberalne zvjeri je vrlo opasna, kako kaže Dugin…. i neće šaptom pasti kao što je pao sovjetski komunizam ….

Njonjobobo
Gost
Njonjobobo
1 godina prije
Reply to  Amater

Rjesenje je u africkoj sljivi,liberalizam nece pasti.

Davor
Gost
Davor
1 godina prije

Evo što Biblija kaže što je slijedeće: knjiga Danijel,poglavlje 2,redak 44(Danijel 2:44) otkrivenje 16:14-16.

Pero
Gost
Pero
1 godina prije
Reply to  Davor

Tako je. Itekako dolazi njihov mesija. Dugin grijesi, a nebi trebao

Leon Mihalić
Gost
Leon Mihalić
1 godina prije

Ekonomski liberalizam je već propao pošto je svaka gospodarska grana strogo regulirana od strane države. Da bi se čovjek bavio ikakvim biznisom treba nabaviti tisuću dozvola od raznoraznih državnih agencija i platiti stotinu poreza i nameta

Mucke
Gost
Mucke
1 godina prije
Reply to  Leon Mihalić

Gospon,znate pricu liberala o deregulaciji?Sada samo nabrajate njihove zamisli o deregulaciji.Ja sam u svojoj firmi od njih dobio uputstva(otiskana i zalijepljena na vidljiva posjecena mjesta )o tome kako pravilno oprati ruke i sta napraviti prilikom i nakon posjeta WC-u.

Leon Mihalić
Gost
Leon Mihalić
1 godina prije
Reply to  Mucke

Drago mi je što ste naveli konkretan primjer, ali nisam siguran da su igdje na vlasti liberali, barem ne oni koji se vode idejama Adam Smith-a ili Ludwig von Mises-a

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije

Sve je to interesantno, no pitanje je zašto dolazi do sloma liberalizma i globalizma, i tko pokreće te promjene. Upitno je da li su to ‘mase’, jer one su gluplje i zavedenije nego ikad prije, i od njih promjene ne dolaze. Barem ne od njih 90%, koji su sretni s buljenjem u tv i mobitel.

Da li je to novo razmišljanje kojeg donose nove globalne sile, Rusija i Kina,? Hmm… Ili se možda ljudska svijest zaista mijenja nabolje nekim svojim mehanizmima? Ili je možda opet neka nova manipulacija?

Treba biti oprezan i držati oči otvorene u vremenima koje dolaze. Najbolja varijanta je da je u pitanju zdrava konkurencija ideja, koja je postala moguća zbog vojnog slabljenja imperije zla, koja je držala monopol na globalnu ideologiju.

prije
Gost
prije
1 godina prije

KOMUNIZAM – u komunizmu je spas čovječanstva. Isus vam je prije više od dvije tisuće godina pokazao put , vrijeme je da konačno shvatite što vam je govorio.

Maja
Gost
Maja
1 godina prije
Reply to  prije

..” covjek vlada nad covjekom na njegovu nesrecu”.
” ako slijepac slijepca vodi, oboje u jamu padaju”
” moja vlada nije dio ovoga svijeta”.

giordano bruno
Gost
giordano bruno
1 godina prije

Nepogresiva je Ruska vojska, Rusko Ministarstvo inostranih poslova i Ruska Margarita Simonyan (ona je zabila glogov kolac u laŽovske Zapadne medije), u to smo se do sada uverili, Rusija je garant multipolarnog sveta.
Ako neko drugi malo i pogresi u svojim predvidjanjima nije toliko bitno.
Sto vise regiona u Svetu bude samostalno bolje ce se u buducnosti ziveti, posle imperijalizma dolazi socijalizam.
Kineski mandarinski jezik govori tri puta vise ljudi u Svetu nego engleski.
Mandarinski, ili Beifanghua (pojednostavljeni kineski: 北方话, tradicionalni kineski: 北方話) je grupa povezanih kineskih dijalekata koji se govore širom najvećeg dela severne i jugozapadne Kine.
Kada se uzima kao nezavisan jezik, što se često čini u akademskoj literaturi, mandarinski dijalekti se govore više od bilo kog jezika.
Posle kiŠe dolazi Sunce.

Mölltaler
Gost
Mölltaler
1 godina prije
Reply to  giordano bruno

Možda ga i govori najviše ljudi, ali 95% tih koji ga govore nalaze se unutar jedne države tako da mu globalni utjecaj nije baš velik.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije
Reply to  giordano bruno

@giordano:
Zapad narančaste, pa sad Kina mandarinske revolucije?

giordano bruno
Gost
giordano bruno
1 godina prije
Reply to  giordano bruno

Kina jos nije zaokruzila svoje liderstvo, tako da je ovo pocetak i tacno je da nije mandarinski svetski jezik sada, ali moze biti sutra.
Mnoge ce se stvari menjati sa svetskim uticajem Kine, pa ce i Mandarinski postati Jedan od svetskih jezika.
Nekada je Francuski jezik bio jedan od svetskih jezika.
Kazu iz Bugarske otislo oko 2 miliona ljudi. Imala je 7 miliona sada onda ima 5 miliona.
Zamislimo onda koliko ce ostati u nasim drzavicama ako iz svake ode 2 miliona ljudi, ima da se drzimo jedni drugih, kao da smo najrodjeniji, a i jesmo.
Iz Kine cetiri velika izuma: papir, barut, kompas, štampa. Medicina stara 5000 godina itd.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije
Reply to  giordano bruno

@giordano:
oprosti za mandarine,
evo 5kg. jabuka od strine!
Uzbudljiva ideja:
Ako se ponovo udružimo,
samo zamisli broj izdajnika?

Mucke
Gost
Mucke
1 godina prije

Vec sam jedanput iznio svoje misljenje o istoj temi prilikom izbora Trump-a za predsjednika SAD pa da ponovim da se moze izmjeriti koliko sam bio u krivu-pravu tada.
Elita se podijelila na jedan sebicni dio koji gleda iskljucivo svoje privatne interese i koji bi htjelii nastaviti po starom pa sta kosta da kosta
(narod) i jedan svjesniji dio koji bi htjeo napraviti zaokret i na taj nacin za sebe spasiti sto se spasiti da.Ono sto je ovaj drugi dio elite shvatio je da daljnje inzistiranje na izvlacenju realnog sektora u inostranstvo radi veceg profita,dovodi to “inostranstvo” u poziciju gazde a ne njih i drugo,da mehanizmi kojima se provodila prica o zastiti okolisa i “”borba protiv klimatskih promjena” (ovdje se htjela potaknuti jedna skroz nova industrija koja je zapadu trebala osigurati ekonomsku prevlast) vodi ravno u ekonomski bankrot i posljedicno gubitak pozicija u svijetu.

dulebg
Gost
dulebg
1 godina prije

Cvrc?!
Dugin je lepo objasnio šta nam nije. I kada govori o svom 4.putu – ispriča šta ovaj neće biti.
Ako mene pitate – ja sam za kibuce i vladavinu Crkve.

dulebg
Gost
dulebg
1 godina prije

Nije fora nalepiti nekome etiketu – i sad si ti u pravu_?!

Mucke
Gost
Mucke
1 godina prije

Dugin mozda i jest nacist ali je ovdje ubo ravno u centar problema i to te izgleda muci.

Direktor
Gost
Direktor
1 godina prije

Sljedeće je samoupravni kapitalizam s dugim prelazom do socijalizma.
Poznato?

Mucke
Gost
Mucke
1 godina prije
Reply to  Direktor

E da, treba to malo rastegnut dok se ne napune dzepovi.

Satir Papa und wasser
Gost
Satir Papa und wasser
1 godina prije

Liberalizam,globalizam,33 spola ludilo,zaglupljujuci TV programi puni krvi i ubijanja,radio program bez kulturnog sadrzaja ,prepisane novine iz Brisela i Washingtona ,razbivanje obitelji je zvijer gora od nacizma. Razara iznutra i ne vidi se.

Farree
Gost
Farree
1 godina prije

Liberalizam (onaj u kantovom smislu “Jedina granica tvojih sloboda leži u zahtjevu za istim onih drugih”) može opstajati jedino kada bi se Čovjećčanstvo štirilo brzinom širenja kosmosa. Na planeti sa ograničenim resursima je liberalizam mrtav onog trenutka kada resursi postaju rijetki. U prijevodu ako živite u jednoj kući sa 9 drugih osoba i 10 WC ova, onda baz problema možete živjeti liberalni san. Svatko može da uživa svoje slobode (resurse) koliko on to želi. Ali ukoliko živite sa 10 osoba ali samo 5 WC onda možete ili dijelite postojeće resurse (npr. vremenski) što podrazumjeva komunizam i jedno centrralno upravljanje ili se možete potruditi da pobijete 5 ostalih i da zadržite svoj liberalni san (fašizam). U oba slučaja je Liberalizam mrtav i pokoman (možete biti sigurni da je Elitama itekako poznata ova računica i da će se prije uspostave komunizma potruditi u ostvarivanju ovog drugog plana. Dugin je ovdje u tradiciji Ruske Anti-prosvjetiteljske škole “Prosvječeni očevi ne žele da se brinu za svoju djecu. Oni hoće sve za sebe. Kakvi, su to očevi? Ne žele da djeci ostave ni ono bogatstvo koje im je majka (zemlja) ostavila u nasljedstvo. Kakvi su to očevi? Hoće sve i sada” Govor branitelja Fetjukowitscha pred… Pročitaj više »

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  Farree

Bravo, Farree
Volim malo čiste, jednostavne filozofije. ☺
Samo što bi se moglo razgovarati o pojmu ‘prosvjećenosti’. ?

farree
Gost
farree
1 godina prije
Reply to  Lucija

Prosvjetiteljstvo (vladavina razuma i “ljudska prava” samim rodjenjem) “oslobadja” covjeka “stege” religija i stavlja ga na pijedastal boga.

“Oni zele raj na zemlji, raj kao rezultat trgovine i industrije, raj koji odista treba da bude ovdje u Berlinu, Parizu ili New Yorku, jedan raj sa kupatilima, automobilima i klubskim foteljama i u kome red voznje postaje sveto pismo” Theodor Däublers Nordlichter

Kunta Kinte
Gost
Kunta Kinte
1 godina prije

Dugin dobro uočava da “ranjeni liberalni lav” može biti vrlo opasan, toliko da prije svoje konačne smrti može razderati još mnogu nezavisnu antilopu, ali zaboga, odakle mu ideja da su muškarci marginalizirani i kriminalizirani?
Dobro kaže filozof Boris Buden da suvremeni konzervativci korijen zla nalaze u prosvjetiteljstvu i Francuskoj građanskoj revoluciji. I Dugin ovdje spominje prosvjetiteljstvo u negativnom kontekstu. Njemu je onda i Petar Veliki negativac.

zlatan
Gost
zlatan
1 godina prije
Reply to  Kunta Kinte

KUNTA, točno, negdje je taj Dugin i napisao da je Petar veliki ili Katarina velika, negativne pojave. o Lenjinu da i ne govorim. Zagovara li taj Dugin, kmetstvo? Očito, zagovara.
Najkomičniji su ljudi koji su protiv nekih novih vremena, ime vremena nije važno, liberalizam ili marsijanizam, a koriste sve moguće blagodati novih vremena, a istovremeno zagovaraju povratak u srednji vijek.
Po meni, to su budaletine na kvadrat. Ako iz Rusije slušamo samo te neke Dugine, e pa onda Rusija nema šta ponuditi dobroga Svijetu. Nadam se da u Rusiji ima snage za nove ljude, ne samo za nostalgičare srednjeg vijeka.
O kakvoj marginalizaciji muškaraca Dugin priča? I još u Rusiji, u kojoj nikada niti jedna žena nije dospjela na bilo koji vrh.
Ok, imamo ponešto uspješnih žena u Rusiji,još više smo ih imali u sovjetsko doba, ali…..

Kumaj im bem
Gost
Kumaj im bem
1 godina prije

Prostitucija je na redu

Crni žutokljunac
Gost
Crni žutokljunac
1 godina prije

Lovac se kreće među sjenama.Ovce su u toru.Sve se svodi na to hoće li tor biti malo veći i komotniji ili manji.Imaju li lobotomizirane ovce ikakve šanse?Jer eto i sam tor postaje sjena.

Travis
Gost
Travis
1 godina prije

Bez globalizacije nema rasta profita. Globalizacija je odavno pobijedila, a suverenisti će glupavo mahati zastavama i parolama a njjihov položaj će opet ovisiti o uspješnosti njihovih ekonomija koje ne mogu rasti bez velikih tržišta, a njih opet omogućava globalizacija. Izvoz i širenje su krv i meso kapitalizma.

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije
Reply to  Travis

Travis Beskonačni rast je nemoguć iz jednostavnoha razlogs jer su prirodni i društveni resursi i ljudski rad ograničeni.
Od postanka ljudi se sve vrti u ciklusima, a ne linearno. To je ono šta iz prošlosti znamo, a šta će bit neznamo, međutim svaki dan vidin sve više ljudi koji vide i govore kako nešto općenito na globalnom novou ne štima.

GoranZemun
Gost
GoranZemun
1 godina prije
Reply to  Travis

“Rast profita”? U tome se krije svo zlo. Ako je ove godine rast bio 20%, a iduće bude 8%, eto suza, eto propasti.
Čak i farmaceutske kompanije jure rast profita, na način da proizvode bolesti, za koje unapred spremaju lekove.

radijacija2000
Gost
radijacija2000
1 godina prije
Reply to  Travis

Pa nije fora da stalno imamo rast profita, nego da se stalno povećava broj ljudi koji sve bolje žive. Rast profita korporacija ne znači da čovječanstvo bolje živi .

farree
Gost
farree
1 godina prije

Dugin je sve to sto ti kazes i opet je u pravu. Prevedi ovo mudrog cara, sa Hegelovim mudracem, koji je neophodan da zadovoljava potrebe covjecanstva (da mi kao vrsta i dalje zivimo na ovom planetu, jer nemamo drugog), a ne slijedi sitno-sicarzijsk interese male Elite koja se trudi da od svojih “milijardi” napravi jos vise milijardi. Ovaj car jeste masnih brkova i brade (jos uvijek) ali ipak je onaj pred kojim trebaju svi da kleknu

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije

doći će oni koji su I pokrenuli antiliberalnu i antiglobalističku revoluciju prije 30 godina.

ps. ovih dilema nije bilo kada je rušen komunizam. soroš nam se opet obraća da moramo glasati za liberale ili ćemo nestati. postali ste tragikomični

Henaro Flores
Gost
Henaro Flores
1 godina prije

Autor mi se čini djetinje naivan i zanesen. Elita koju spominje nije od jučer. Poznato je da djeluju na način – “Uspostavljanje harmonije putem kaosa” (rat na Balkanu je dobar primjer takvog djelovanja). Oni se trenutno izvlače iz svega, kako bi svijet prepustili kaosu i prorjeđivanju populacije. Kad odluče da je dosta kaosa koji nas tek očekuje, i kada iz njega izvuku dovoljno materijalne koristi, pojavit će se Nova ideja, na kojoj će se temeljiti Novi svjetski poredak. Deja vu.

seinbiuaenfvidsnvpvnpdsvudvd
Gost
seinbiuaenfvidsnvpvnpdsvudvd
1 godina prije

Ne vjerovati Duginu kao ni koleri…………..manipulacija onih koji misle da misle a neznaju da neznaju

Fatih
Gost
Fatih
1 godina prije

DOLAZI SLOBODA.!!!!!!!!!!!!!!!

Weteran
Gost
Weteran
1 godina prije

Plamti i bukti rat i bitke o kojima se malo ili nimalo govori:
Rat Muškarca protiv Žene
Ili rat Muškarca i Žene protiv Žene

Liberali, Tradicionalisti, Feudalci, Masoni, …..

Sve su to prolazne kategorije načina organizovanja ili povezivanja ljudi.

Suština je u njenoj materici !

POVEZANE VIJESTI

Izbornik