Kurdpress: “Rusi su nas izdali da vide borbu između Turske i SAD-a”

Turci zauzeli Afrin
47 komentara

Kako prenosi Kurdpress, ruski filozof i promotor njegovog viđenja “modernog euroazijatizma”, Aleksandar Dugin, rekao je kako je Rusija dala zeleno svjetlo Turskoj za vojnu okupaciju sjeverne Sirije kako bi  potaknula podjele između Turske i Sjedinjenih Država.

“Dolazak turskih vojnika u sirijsku regiju Afrin u ožujku, gdje su protjerali lokalne kurdske borce Sirijskih demokratskih snaga (SDF) i YPG milicije je trebao narušiti veze sirijskih Kurda s Washingtonom, više od njihovih veza s Moskvom”, rekao je Dugin u intervjuu kojeg je prošlog tjedna da u Antaliji u južnoj Turskoj.

“Naopako za Rusiju je što to je borba između dva NATO saveznika. To je jedini razlog zbog kojeg smo dopustili da se to dogodi”, dodao je Dugin.

“Nakon zauzimanja Afrina, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je izjavio kako bi druge sirijske pokrajine pod kontrolom američkih saveznička Kurda mogle proći isto, što bi Tursku moglo dovesti u još veći sukob s Amerikom. U međuvremenu se Turska pod Erdoganom, koji se kandidirao za ponovni izbor ovog mjeseca, približila Rusiji. Osim toga, dvojica čelnika su se udružila s Iranom u pokušaju nametanja rješenja za okončanje rata u Siriji”, rekao je Aleksandar Dugin.

“Turska je također potpisala ugovor o kupnji ruskih sustava proturaketne obrane S-400, ignorirajući upozorenja Washingtona da bi kao NATO saveznik trebala “tražiti druge izvore”. Moskva će turskoj vojsci isporučiti sustave do kraja sljedeće godine. Tako je rekao Vladimir Kožin, pomoćnik predsjednik Vladimira Putina za vojnu suradnju”, nastavlja kontroverzni ruski znanstvenik.

Turska afrin
FOTO:(ARHIVA) Turske snage idu prema Afrinu

“Kurdi su kritizirali Rusiju zbog povlačenja njihovih snaga iz Afrina i zbog dopuštanja turskim zrakoplovima da lete nad regijom. No, to je mali trošak na putu postizanja konačnog cilja Rusije, koji će pokazati svijetu da je Bliski istok moguć i bez zapadne prisutnosti”, rekao je Dugin.

“Za taj projekt kao saveznike trebamo Tursku i Iran”, dodao je.

Dugin je kazao kako je pozdravio Trumpov izbor kao “jedan od najljepših trenutaka u njegovu životu”, ali danas ima drugačiji stav i distancira se od Trumpa, koji je, po njegovom mišljenju, “otet od globalističke elite, iako se tvrdoglavo opirao”.

“Ako bude ponovno izabran, možda će imati priliku promijeniti sustav, ali sada ne može. Mislim da mu neće dopustiti da ostane”, dodao je ruski filozof.

Erdogan je drugačiji, kaže Dugin. Turski predsjednik se pokušava povezati sa svima, bilo neprijateljima ili prijateljima i došao je do zaključka da bi, kako bi spasio suverenitet Turske, trebao bi biti s istokom, s Euroazijom, rekao je Dugin.

“Međutim, to izvorno nije bila njegova ideja”, rekao je Aleksandar Dugin.

Aleksandar Dugin
FOTO – Aleksandar Dugin s vrhom vladajuće AKP stranke u Turskoj tijekom jedne od promocija “modernog euroazijatizma” u Ankari

Naravno, Kurdpress, koji je objavio intervju, komentirao ga je naslovom “kako je Rusija žrtvovala sirijske Kurde kako bi vidjela borbu između Turske i Sjedinjenih Država”.

No podsjetimo, Turska je vojnu kampanju protiv Kurda u Afrinu pokrenula nakon neuspješnih pregovora ruske strane s lokalnim kurdskim zapovjednicima, od kojih se tražilo da polože oružje i nadzor nad regijom prepuste sirijskoj vojsci, uz nadzor ruske vojne policije. Nakon što su Kurdi odbili ponudu, ruska vojska se povukla iz područja Afrina i nije se htjela miješati u sukobe Turske i kurdskih snaga, koje su to protumačili kao “izdaju” od strane Moskve.

Što se Dugina tiče, on je duže vrijeme vrlo aktivan u Turskoj, gdje je blizak s čelnicima vladajuće Stranke pravde i razvitka (AKP), među kojima promovira svoje tumačenje “modernog euroazijatizma”, koje ima malo dodirnih točaka s onim kojeg je prihvatio Vladimir Putin, a izvorno je ideja kazahstanskog predsjednika Nursultana Nazarbajeva predstavljena u njegovom povijesnom govoru povijesnom govoru na Moskovskom državnom sveučilištu “Lomonosov” 29. ožujka 1994.

Nazarbajev je tada formulirao načela euroazijske škole. Odbijao je smanjenje postsovjetskog prostora,  nametanje tradicionalnih zapadnih kategorija nacije-države i zalagao se za afirmacije multietničkog i multireligijskog prostora naroda Središnje Azije.

“Ne postoji kraj povijesti, niti se on predviđa, iz jednostavnog razloga što čovječanstvo ne može imati jedan model univerzalne civilizacije koja će biti temelj međunarodnom sustavu!”, rekao je Nazarbajev, koji se davno prije svih zalagao za povijesni prijelaz na multipolarni model kada je riječ o ekonomskim, strateškim, vojnim i ekološkim  pitanjima.

“Multipolarnost je objektivni trend koji dokazuje heterogenost ljudske civilizacije”, rekao je Nazarbajev.

Model Aleksandra Dugina je prilično kontroverzan, obzirom da on kao ruski nacionalist i filomonarhist Rusiju stavlja u središte “novog euroazijskog modela”.

Kurdpress

AKPAleksandar DuginKurdpressNursultan NazarbajevS-400SDFVladimir KožinYPG
Pretplatiti se
Obavijesti o
47 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ante
5 godine prije

Tko čemu Kurdi o Izdaji. Dobili su što su zaslužili.

Mikojan
5 godine prije

Tursku ćemo uskoro gledati kako gazi do starih granica Habsburške monarhije aka AustroUgarske !

Ivan
5 godine prije

Prerano su sišli sa drveta

Siniša
5 godine prije

A Amerika,dogovorila sa Turcima predaju Manbidža!?

Alen
5 godine prije

Fino su se kurdi usosili… Na kraju ce morati ratovati i protiv turaka i amera… Jos nije kasno da se izvinu babi asadu i daju prisegu umjesto da filozofiraju…

Dopizdilomi
5 godine prije

Čestitam na idiotizmu. Da ste se dogovarali sa Asadom sada bi ste bili korak bliže svojoj državi a sada ste još dalje nego na početku jer s Turcima nema razgovora a Asad više neće. Ostaje vam varijanta imati novaca kao Izraelci pa kupiti državu jedino što vam za to treba nekoliko tisuća godina.

bbbb
5 godine prije

Svi oni imaju istog čobana, sve ove priće su da instaliraju obmanu u mozgove zemljana naivnih koji nekritički vjeruju u to.

Hafez
5 godine prije

Kurdi su izdali sami sebe, i zdravu pamet.
Svaka sličnost sa hrvatskim vođama je slučajna.

Stephen
5 godine prije

Nažalost Kurdi su se oslonili na krive igrače, nešpto slično kao i Ukrajinci te još neki sa Balkana, time im je propast zagarantirana.

Kažun
5 godine prije

Kurdi i planine-najbolji prijatelji.Jopet ste usrali stvar,napravili loš izbor- tragičan izbor
za narod bez države.Ali,primiti će vas prijatelji iz Izrahella,

Proleter
5 godine prije

SVI SMO MI KURDI! Državom se naziva najhladnije od svih hladnih čudovišta. Hladno, i laže; a evo ova laž gmiže iz njegovih usta: “Ja, država, ja crkva , ja sam narod.“ To je laž! Tvorci su bili oni koji su stvorili narode, i razapeli nad njima jednu vjeru i jednu ljubav: tako su služili životu. Razornici su ti, koji namještaju klopke za mnoge a nazivaju ih crkvom ili državom: oni nad njima krst , mač i zastavu vješaju i stotinu pohlepnih želja. Gdje još ima naroda, nema razumijevanja za državu, ona je omražena, kao pogled od uroka, i grijeh prema običajima i pravima. Dajem vam ovaj znak raspoznavanja: svaki narod govori svojim jezikom dobra i zla: njega ne razumije susjed. Svoj je jezik narod pronašao u običajima i pravima. A država i crkva lažu na svim jezicima dobra i zla; i štogod govorili, lažu – i sve što imaju, ukrali… Čitaj više »

mmne
5 godine prije

kurdi su veliko razocarenje….toliko smo svi imali simpatija za njih a ono ko du*euvlakaci …noz u ledja….sad neka se prebroje…

Ivo
5 godine prije

Nije država za svakoga. Za kurde pogotovo ne. Izdaju se izmedju sebe na dnevnoj osnovi, a kamo neće sve ostale. S tim da im je vjerovanje amerima valjda najveća glupost u povijesti. Još nema s kim ameri nisu pogazili dogovor i izigrali. Sad se nešto prijete da će napasti SAA kad krene ofenziva na Daraau, a dibidus glavosječe im vjeruju, kao i onomad u Ghouti. Sve te priče o američkoj ‘zaštiti’ služe samo da olakšaju kontrolu budala koje su tamo poslane da se bore do kraja.

Majk Majers
5 godine prije

Po ko zna koji put, Kurdi su promašili “ceo futbal”. Nekako uvik uspiju bit na krivoj strani.

ZЪVЪNIMRЪ
5 godine prije

nevjeruj poturmerikancu

Vlastimir
5 godine prije

Kurdi su se malo kurvali sa Amerikancima ali sada kada su videli da im to nije donelo koristi, sada se ljute.Ko gubi ima pravo da se ljuti.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI