Američki špijuni priznaju da je Ukrajina ubila Darju Duginu

25 komentara

Američki špijuni vjeruju da su bombaški napad u Moskvi u kojem je ubijena novinarka Darja Dugina u avgustu odobrili “dijelovi” ukrajinske vlade, objavio je New York Times  u srijedu. Anonimni obavještajni zvaničnici su također tvrdili da Washington nije ni na koji način bio umiješan, da bi se usprotivio operaciji da je znao za nju, te su nakon toga “upozorili” Kijev, od čega se ništa nije moglo nezavisno provjeriti.

Dugina je ubijena 20. avgusta kada je eksplodirao automobil koji je vozila na periferiji Moskve. Ruske vlasti su okrivile Kijev i imenovale dvojicu ukrajinskih državljana kao osumnjičene, ali nikada nisu optužile SAD da su imale bilo kakvu ulogu u atentatu.

“Sjedinjene Države nisu učestvovale u napadu, bilo pružanjem obavještajnih podataka ili druge pomoći”, rekli su anonimni zvaničnici za Times. Oni su “takođe rekli da nisu bili svjesni operacije prije vremena i da bi se usprotivili ubistvu da su konsultovani”, navodi se u priči koju su napisali Julian E. Barnes, Adam Goldman, Adam Entous i Michael Schwirtz.

“Pomno držana procjena ukrajinskog saučesništva” podijeljena je američkoj vladi prošle sedmice, piše Times. Špijuni su navodno bili zabrinuti da bi takva “tajna kampanja” mogla “proširiti sukob” i “frustrirani nedostatkom transparentnosti Ukrajine u pogledu njenih vojnih i tajnih planova, posebno na ruskom tlu”.

“Iako Rusija nije uzvratila na specifičan način za atentat, SAD su zabrinute da takvi napadi – iako imaju veliku simboličku vrijednost – imaju mali direktan utjecaj na bojno polje i da bi mogli isprovocirati Moskvu da izvrši vlastite napade na visoke ukrajinske zvaničnike, od kojih neki imaju “manju zaštitu” od predsjednika Vladimira Zelenskog, piše Times.

Anonimni špijuni nisu otkrili ko je u Kijevu možda autorizovao napad, ko ga je izveo, da li ga je Zelenski potpisao, ko je iz Vašingtona kome u Ukrajini isporučio “opomene”, niti kakav je mogao biti odgovor Ukrajine.

Jedan ukrajinski zvaničnik koji je komentarisao Tajmsu bio je Mihail Podoljak, savjetnik Zelenskog koji je prvobitno insistirao da Ukrajina nema “ništa s ovim”. Podoljak je također rekao ukrajinskim medijima prošlog mjeseca da ciljana ubistva proruskih zvaničnika i civila “sigurno nisu teroristička ili, strogo govoreći, kriminalna”.

Kada je Times u utorak pitao Podoljaka o novoj procjeni američkih obavještajnih službi, on je rekao da “svako ubistvo tokom rata u nekoj ili drugoj zemlji mora imati sa sobom neku vrstu praktičnog značaja” i da “neko poput Dugine nije taktički ili strateški cilj Ukrajine.”

„Imamo i druge mete na teritoriji Ukrajine“, rekao je, „mislim na kolaboracioniste i predstavnike ruske komande, koji bi mogli imati vrijednost za pripadnike naših specijalnih službi koji rade u ovom programu, ali svakako ne i Duginu.

Američki mediji opisali su Duginu kao “ćerku istaknutog ruskog nacionaliste” Aleksandra Dugina, koji je i sam “vodeći zagovornik agresivne, imperijalističke Rusije”. Takođe je navedeno da su je SAD i EU sankcionisale zbog “širenja ruske propagande o Ukrajini” i dijeljenja svjetonazora njenog oca.

Aleksandar DuginDarja Duginrusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
25 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
1 godina prije

Englezi stoje iza ubistva Darije.
Ko ne vjeruje neka ceka 50 godina na otvaranje arhiva da se uvjeri.

Jednostavno receno
1 godina prije

Što je ona bitnija od onih koji su ubijeni u tenku ili rovu ili na otvorenom? Hvatala se mača od mača i stradala. Ložiti druge da ubijaju a ti po balu i večerama hodati ne ide to tako.

gigi pinna
1 godina prije

Dugin je zapravo nebitan lik u ruskoj, ne samo, politici – pomalo redikulozan lik.
Malo tko se više i sjeća ovog ubojstva.

Schwarze Hunderte
1 godina prije

A sada , najavljuju ubojstvo Roger Waters a ( Pink Floyd Frontman ) na svojim web stranicama a i po njegovim trvrdnjama iznjetim , prije 48 sati u Americkim i Britanskim medijima . Hmmmm . Misle li preko svoje diaspore cinjet terror campaign po svijetu , moze im se GRDNO osvjetit 😉 . Pamet u glavu ! Prije 80 setak godina , bila je jos jedna , etnicka grupacija , mislila cinjet terror — NJIHOVIMA se osvjetilo – vele , 6 miljuna nas usfalilo 😢 .

Hahahaha
1 godina prije

Američki špijuni otkrili ameriku. Hahahaha

hiber
1 godina prije

U naslovu priznaju, u tekstu vjeruju. Ocigledno vjernici. Valjda vjeruju i u Isusa Krista.Vjerovali su i da Sadam ima oružje za masivno uništenje, da je tornjeve srušio Osama, i da će Kijev pasti u tri dana. Čak im je i Putler povjerovao. Ovo su takozvani baloni. Kao i Muskov prijedlog.

Mladen
1 godina prije

A šta kaže tata od Darije ?Na koga on sumnja ? Silenzio stampa 😎😎😎

Nekoime
1 godina prije

Mogao bi Zelensky uskoro stradati u automobilskoj/zrakoplovnoj/željezničkoj nesreći.

SIRIUS
1 godina prije

Amerikanci lagano puštaju Ukrajinu niz vodu a?! Propali im planovi, previše ljudi je znalo što oni tamo pokušavaju. No, čemu svo to muvanje nato postrojbi? Vidio sam snimke kojekakvih vojnih konvoja po Engleskoj.

mrdo
1 godina prije

Činjenica da zapadni propagandisti uopšte spominju pokojnu Dariju, i to bez insinuacija da ju je Putin lično ubio, jeste znak da se kauboji spremaju da zabiju nož u leđa “saveznici” bivšoj Ukrajini.

Da opet trznem i parafraziram američkog ratnog zločinca i masovnog ubicu Henrija Kisindžera – Biti neprijatelj Americi može biti opasno, ali biti “prijatelj” (sluga i podanik, u stvari) je pogubno.

(To be an enemy of America can be dangerous, but to be a friend is fatal)

Josip
1 godina prije

Vrijeme je da Rusi smaknu ovu fašističko židovsku ništariju Zelenskog. To je već odavno trebao napraviti i sam ukrajinski narod a ne čekati da ih netko riješi problema..

Max
1 godina prije

Ovi otkrili toplu vodu.

Roccos
1 godina prije

Lijepa i pametna.Još uvijek se nadam da je sve inscenirano,a Darja sklonjena na sigurno i da ćemo ju jednoga dana vidjeti živu i zdravu.

nessy
1 godina prije

Ubojstvo Dugine je drzavni terorizam. Rusija se samo bazira na odgovor na neprijateljske akcije. Vrijeme je da preuzmu inicijativu. Tko je spreman narediti ubojstvo novinarke, nebitno tko joj je otac, i njena politicka orijentacija, zasluzuje isto, bombu pod auto.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI