fbpx

Krećemo se u smjeru “anacionalne demokracije” i krajnje je vrijeme za otpor

George Soros - Karl Marx

Ipak se krećemo, ali ne prema komunizmu Karla Marxa, nego apsolutističkom kapitalističkom društvu otvorenih država bez nacionalnog suvereniteta, kako ih je zamišljao Karl Popper, a njegov učenik George Soros uložio sve milijarde koje je stekao krađom i prijevarom da se i uspostavi.

Srećom, ostvarivanje ovog ideala nema više globalnu dimenziju i ograničeno je na zemlje Europske unije, SAD i još zemalja poput Kanade, Australije i drugih. Projekt je uspješno blokiran u najmnogoljudnijim i najvećim zemljama svijeta, koje su ujedno i nuklearne sile, ali i dijelu zemalja šireg Bliskog istoka, Afrike i Latinske Amerike. No, govorimo o onome što živimo ovdje, prije svega u Europskoj uniji.

Ubijanja suverenih nacionalnih država od strane međunarodne liberalne financijske oligarhije je emancipacija i napredak samo sa stajališta postburžoazije, gospode koja može ojačati svoju klasnu poziciju u odnose na postproleterskog slugu koji je lišen i suvereniteta i demokratske političke kontrole nad ekonomijom i financijama.

Prije Zapad nije poznavao nijedan drugi konkretan oblik demokracije, osim iskustva nacionalnih suverenih država, koja nije bila savršena i bez proturječja. Međutim, nakon 1989. se ulazi u novu fazu, eru apsolutne globalizacije u kojoj se odlučilo razoriti posljednje utvrde bivše demokracije. Cilj je bio sam jedan: osigurati poslovanje bez konkurenata, granica i protivnika.

Krenulo se u radikalnu depolitizaciju gospodarstva i oduzimanje suvereniteta nacionalnim tržištima, financijskim institucijama, a postburžoaska elita je izuzeta od bilo kakve narodne i demokratske kontrole. Ona djeluje, bolje rečeno posluje, bez ikakvih obveza i bilo kakve odgovornosti za zajednicu.

Sljedeći korak elite je bilo dokidanje demokratskog i nacionalnog suvereniteta, što je pratila tragedija uništavanja srednje klase, pretvorene u armiju novih siromaha. Sigurnost koju je, više ili manje, sa socijalnom državom nudila stara demokracija danas je samo uspomena.

Cilj postburžoazije je u velikoj mjeri već postignut, jer odvajanje političke moći, ili točnije, prijenos političke moći s država na bankare, doveo je do toga da ljudi zapravo nikoga niti slijede, niti biraju.

Globalizacijom tržišta je politika ispražnjena od sadržaja i sada je na vlasti plutokratska elita koja živi na račun razoružane postproleterske klase,  koji nema nikakvu zaštitu i kao u uvjetima prekarijata radi za loše plaće.

Paradoksalno, ali klasnu borbu sada vodi globalna plutokratska, postburžoaska, postproleterska i ultrakapitalistička klasa protiv nove klase pauperiziranih siromaha. Problem je što je nova vladajuća klasa lišena svake etike i nema stare nesretne svijesti o antagonizmu između buržoazije i proletarijata.

Globalizacija tržišta u sebi sadrži i komponentu internacionalne liberalizacije, što bi bio projekt “svijeta bez granica” kojeg ostvaruje nova liberalna globalistička elita. Na tom putu je nužno uništiti slugu, jer je on subjekt potencijalnog organiziranog otpora. Naravno, treba ukinuti i sve stvarne i simbolične granice koje mogu zaustaviti neograničeno širenje ekonomskog nihilizma u kojem živimo.

No, kao što smo u više navrata podsjetili, ako su ideolozi ovog novog apsolutizma 1989. vjerovali da je to moguće provesti na globalnoj razini, danas su svjesni da je projekt ograničen na gore spomenuta područja, koja u političkom ne i geografskom smislu zovemo “Zapad”. Međutim, prije nego bude kasni, čvrst i organiziran otpor ovom modernom apsolutizmu bi trebalo pružiti i iznutra.

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
38 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije

Po Marxu u obzir dolazi samo uništenje svih kapitalističkih institucija i preuzimanje vlasti. No, obzirom da sam upoznat s teorijom marksizma, između ostalog i zbog škole u moje vrijeme, čal i nasilno, koristeći nacionalne osjećaje i sve što može ujediniti radničku klasu. No, ne zaboravimo da je Marx pisao u 19. stoljeću u vrijeme jakih nacionalnih država i buržoazije. Dakle, internacionalizam je moguć i nužan samo kada nestane eksploatacije čovjeka od strane drugog čovjeka, ne prije.

Jole
Gost
Jole
2 godine prije

Ispravno zboriš Laki. Evo i Babić je shvatio da stvari idu odozdo, a ne odozgo i ne silom.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije
Reply to  Jole

ne bih rekao ne silom. Iako ta sila ne mora nužno biti jurišanje na Zimski dvorac u šinjelima i s bajunetima. To su gluposti. Sad bi otišlo previše vremena da tražimo oblik otpora, ali ne Sorosevog “nenasilnog” tipa Gene Sharp i CANVAS. No, činjenica je da smo umjesto u komunizmu, što je trebao biti povijesni hod u društvo jednakih završili u neoliberalnom fašizmu, koji se više i ne skriva.

onaj najgl.......veći Dalton
Gost
onaj najgl.......veći Dalton
2 godine prije

Kažu da je Če Gevara rekao: ”Revolucija bez ispaljenog metka? Ti me zajebavaš.”

Koča Popović
Gost
Koča Popović
2 godine prije

@Laki druze, tocno. Marxov internacionalizam i ovaj lazni sto ga promoviraju perjanice moci koja je urukama krupnog kapitala, nemaju dodirnih tocaka. U kapitalistickom internacionalizmu sloboda postoji samo za vlasnike novca i njihove ideje. Marxov je nuzan da bi se oslobodili upravo Sorosa, Buffeta i njihovih poluga jer jedan narod ne moze sam iznijeti borbu. Vidjeli smo na najnovijem primjeru Grcke gdje su ih doslovno ponizavali svjetski mocnici u svim prilikama.

Dundić
Gost
Dundić
2 godine prije
Reply to  Koča Popović

Marskisiti su oveć onda ovo što se događa jasno nazivali hegemonizmom i imperijalizmom, a ne internacionalizmom.

lisac
Gost
lisac
2 godine prije

Sam oćaća mog’o bi s nekim argumentom a ne seljoberski.

samo ćaća
Gost
samo ćaća
2 godine prije
Reply to  lisac

…može, ali nisam siguran kako vrijedi…npr….njegova (kao i sve) ideologija je hand made alat (npr. bušilica)…tim alatom se nešto producira (npr, buši se rupa)…. kada se govori o Marksu i Marksizmu govori se o alatu, barem to čini glasna grupa na ovom portalu…(alatu koji dobro buši i to je moguće)…ono što se producira na kraju je konačan ruzultat (šteta ili korist + za koga šteta ili korist)….rezultat briljantne ideje Marxa (bijaše čovjek sigurno pametan pa pretpostavimo kako je znao što radi)…je savršenom bušilicom probušeno bure zadnje pitke vode….i narod tako umre od žeđi (umire doslovno i umire za slobodom)…eto, nadam se da si zadovoljan.

Željko
Gost
Željko
2 godine prije

OFF TOPIC
ADMIN da li može, REALAN i LOGIČAN, tekst o budućim carinskim ratovima i što je tu posrijedi?
Hvala.

Arch
Gost
Arch
2 godine prije

Marx je govorio o proleterskom internacionalizmu, ne o buržoaskom!
(za admina: ništa, skužio sam, bez VPN-a prolazi. i ti ga pušeš na hladno 🙂 )

Muppet shou
Gost
Muppet shou
2 godine prije

Taljani su shvatili i glasovali za jaku nacionalnu ITALIJU ! Ovaj kamatar je hodajuce zlo. Vojnik lucifera.

Vladimir Hegel
Gost
Vladimir Hegel
2 godine prije

Jedna od rijetkih mogučnosti za borbu protiv bogatih zlih bosova je dogovorno grupno bajkotirati rad za tog zloču..
Staviti zloču na stup srama I javno kritizirati..

areten
Gost
areten
2 godine prije

Trebalobi dase krecemo u pravcu maksa.mismo zaboravili taj sistem.S.V.P

Ivan
Gost
Ivan
2 godine prije
Reply to  areten

Vidim da si citao Talicnog Toma, onu epizodu sa Joe Miltonom kad novi zaposlenik pobrka Morseovu abecedu. Puste Joa Daltona umesto Miltona, jer je pobrkao – – i .. sa – .. i .-

areten
Gost
areten
2 godine prije

socjalizam treba da ozivi.A ne truli kapitalizam.I chlus

marko vidic
Gost
marko vidic
2 godine prije
Reply to  areten

Hoce na sveto nigdarijevo a mozda ni tada

Ive
Gost
Ive
2 godine prije

Ovaj madjaron Seres valja gluposti, jedini internacionalizam je u novcu i jedino novac ne pozna ni entnicke ni nacionalne granice, zasada je novcu samo nebo granica, a uskoro nece ni to biti.

Mercury
Gost
Mercury
2 godine prije

Sve stoji u članku, ali nešto bitno nedostaje.
Po meni, trebalo bi se raditi o otporu jer su cilj i sredstva koja se primjenjuju loši i katastrofalni po našu civilizaciju u globalu. A ne zato što se gubi nacionalni identitet. Osoba koja izgubi nacionalni identitet, izgubila ga je zbog sebe, a nekog trećeg.

Kuznjecov
Gost
Kuznjecov
2 godine prije

kriva interpretacija Karla Popera !!

samo ćaća
Gost
samo ćaća
2 godine prije
Reply to  Kuznjecov

aha…kao i sve bivše krive interpretacije Marxa

shumadinac
Gost
shumadinac
2 godine prije

Kako da se ne složim sa Babićem kada insistira na onome na čemu insistiram i ja 😉 Sve je očiglednije da je zapadnim Moćnicima ostao samo Zapad (sa kolonijama) “da se šire” a na ostati deo mogu samo sa čežnjom da gledaju. I ono što je najvažnije – neophodnost da otvorimo oči i da organizujemo društvo po svojoj meri. Šta je liberalizam? To je sistem u kome nam na sva zvona zvone “vas niko ne sme da bije” a među sobom dodaju “osim nas” – baš kao i u svim sistemima pre njih.

Gustirna
Gost
Gustirna
2 godine prije

Italija je to jucer javila…skinimo petokrakase i udbase i stvorimo hrvatsku…

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije
Reply to  Gustirna

Ma koje petokrakaše, jadovane. tamo nema komunista u parlamentu još od kada je umro Togliati.

Zvrk
Gost
Zvrk
2 godine prije

pa berlinguer je još kakav-takav autoritet imao.

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
2 godine prije

Pa da cujemo sto zbori Marks recimo o klasi , s obzirom da mi se cini da jedino autor teksta i par komentatora razumiju materiju Marksizma,

proletarijat: predstavlja veliku masu stanovništva koja je lišena sredstava za proizvodnju i prinuđena je da prodaje radnu snagu radi održanja svoga života i života svojih porodica, obavljajući najamni rad putem koga kapitalista crpi višak vrednosti koji ga radnik dodaje robama u procesu proizvodnje. Prema Marksu, kapitalistički način proizvodnje neprekidno stvara uslove pod kojim buržoazija iskorištava proletarijat, zbog činjenice da mašine, tehnika, materijali, prirodna bogatstva i krajnji proizvod dobijaju oblik privatnog kapitala koji se stalno akumuliše u rukama svojih posednika.

buržoazija: čine je vlasnici zemlje i sredstava za proizvodnju, koji novčanim kapitalom kupuju radnu snagu, čijom se eksploatacijom izvlači višak vrednosti u obliku profita, kamate i rente. Ove poslednje kategorije sticanja dohotka jesu osnovica za podele među slojevima unutar buržoazije i njihove oprečne interese.
Buržoazija se može dalje podeliti na krupnu buržoaziju i sitnu buržoaziju. Sitna buržoazija su oni koji na osnovu malog poseda zapošljavaju radnu snagu ali i sami rade u svojim preduzećima, radionicama, gazdinstvima ili magazinima. To mogu biti mali vlasnici, zanatlije, seljaci koji imaju zemlju ali i trgovci. Marks je predviđao da će sitna buržoazija eventualno biti uništena neprestanom koncetracijom i centralizacijom kapitala kroz konkurenciju na tržištu, stvaranjem oligopola te da će veliki deo njenih pripadnika biti gurnut u proletarijat, a manjina će se regrutovati u redove krupne buržoazije.

lumpenproletarijat: siromasi, bolesnici, invalidi, beskućnici, siročad, udovice, kriminalci, vagabundi, prosjaci itd. Ljudi koji su na društvenoj margini i koji su prinuđeni da se prodaju bilo kome da bi preživeli. Oni su nastali kao posledica prvobitne akumulacije kapitala, kao što je bio slučaj sa nekadašnjim britanskim kmetovima koji su izbačeni sa opštinske zemlje i feudalnih imanja na kojima su vekovima živeli. Lumpenproleterijat se stalno obnavlja zahvaljujući fluktuacijama kapitalističke akumuluacije u toku daljeg razvoja kapitalizma.

zemljoposednici: Klasa ljudi koji su su činili nekadašnju aristokratiju, nasledivši posed iz feudalnih vremena, stiču bogatstvo i moć zahvaljujući renti koju ubiru iz viška vrednosti, a koji se ostvaruje u proizvodnom procesu eksploatacijom radne snage u industriji pod konotrolom kapitalista ili pak direktnom eksploatacijom rada seljaštva na zemlji koja je pod zakupom.

seljaštvo i poljoprivrednici: Ovu klasu je gledao kao neorganizovanu i podložnu reakcionarnim raspoloženjima za revoluciju. Verovao je i da će ta klasa nestati pretvaranjem zemljoradnje u krupnu monopolističku poljoprivrednu proizvodnju pod uticajem koncetracije i centralizacije kapitala, i da će većina njih postati industrijski proletarijat ili rezervna armija rada.

Da cujem sto vas to konkretno bode u oci ?

PPP
Gost
PPP
2 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

Žukov puno toga bode oči, bar onima koji su čitali većinu teoretičara, ali ponajviše one koji su osjetili kako to izgleda u stvarnom životu.

Prvo treba naglasiti da većina teoretičara uključujući i Marxa, ali i svi oni koji su ga kasnije slijedili, dolaze najčešće iz povlaštene klase. Ne srednje, nego one koju kritiziraš i koja je bila vlasnik sredstava za proizvodnju – kapitalisti. Već ovo stvara sumnju u objektivnost njihovih teorija.

Marx je bio inteligentna osoba. Puno je toga objasnio što i danas vrijedi (rado se poslužim njegovom literaturom), međutim on i njegovi sljedbenici su bili totalno odvojeni od stvarnosti.

Zašto?

Pojedinci nemaju iste mogućnosti, ideje, ciljeve i želje. Svi smo posebni na svoj način, a to je ono što komunizam nije razumio i zašto je propao.

Dok čitam tvoj komentar u svakoj rečenici vidim stigmatizaciju onih koji su vlasnici sredstava za proizvodnju, a s druge strane glorifikaciju onih koji se navodno izrabljivanju. Bojim se da to stvara samo bezgranične sukobe.

Marx i njegovi sljedbenici su pokušali običnim ljudima nametnuti svoju teoriju koju samo 0,001% osoba razumije, dok je većina željela raditi i ostvariti svoje male i velike snove.

Jedan “kapitalista” ne stvara novac zbog novca, nego zbog toga što s njime želi stvarati više i bolje. Ne novac, nego želi realizirati svoje ideje. Naravno postoje manipulatori koji taj sustav koriste, kao što smo imali one koji su koristili bivši sustav. Ti isti su danas vlasnici sredstava za proizvodnju. To su sinovi istih tih komunista koji su se kleli u Marxa i Tita.

Marxova najveća greška je bila što je zagovarao sukobe, dok mu je obitelj iskorištavala proleterijat.

U zdravom ekonomskom sustavu poslodavac i radnik su na istoj strani, a nikako u sukobu. Obje strane ostvaraju svoje velike i male snove. One snove koji ih zaista ispunjavaju. To se može ostvariti samo unutar nacija, a nikako na razini planeta. Kako odabrati pravu osobu koja će te predstavljati, ako je poznaješ samo po onome što kaže na televiziji – manipulira. Pokušaj u jednom selu prevariti svoje susjede? Bolje ti je da se seliš, nego da budeš prevarant.

Ipak ima nade. Internet je spojio ljude zdravog razmišljanja. Nema veze jesu li oni komunisti, kapitalisti ili nešto treće. Bitno je da su im namjere iskrene i na tome treba raditi. Odvojiti iskrene od neiskrenih, a ne stvarati sukobe između onih koji žele raditi i stvarati.

Zigi
Gost
Zigi
2 godine prije
Reply to  PPP

PPP, u ovoj rečenici leži zabluda “Jedan “kapitalista” ne stvara novac zbog novca, nego zbog toga što s njime želi stvarati više i bolje. Ne novac, nego želi realizirati svoje ideje.”
Gorivo tih ljudi je novac novac i samo novac, oni koje tjera želja za pozitivnim stvaranjem je manjina i brzo gube pozicije u tom svijet i prepuštaju mjesto gramzljivima jer budu brzo neutralizirani.To nazivamo konkurencijom koja može biti poštena ako ne ide nikako drugačije.

Glavna karakteristika kapitalizma da je primarna osobna dobit i oni nisu tu da zapošljavaju druge da bi ovi imali za kruh ,niti imaju ikakvu društvenu odgovornost(samo u mjeri da ne dođe do nemira),zato se i ukidaju gdje je to god moguće radna mjesta te uvode robotizirani procesi.
Radnika treba po mogućnosti ukinuti (kapitalistički mokri san) ili uvjek držati na minimalnim naknadama jer je on samo trošak u ciklusu.Ništa se nije bitno poboljšalo od 19st.po tom pitanju, naprotiv sljedeće generacije će se ponovo boriti za 8 satno radno vrijeme.Zapravo cilj je amerikanizirati svijet u smislu radnih prava i parcelizirati drušvo na pojedince da se nebi mogli pružati organizirani otpori tihoj okupaciji.

zlatan
Gost
zlatan
2 godine prije
Reply to  PPP

Gospon PPP, Marks jest bio iz bolje stojeće obitelji, ali iz tih povlaštenih klasa su uvijek dolazili reformatori. Od Budhe, pa do naših vremena. Svi su zahvaljujući povlaštenom položaju, uvidjeli u kojoj laži žive, pa su ponudili rješenja. Marks je sa svojom filozofijom vječan, za sva vremena. Neki kažu, da je njegova teorija neprimjenjiva današnjici, već da je primjenjiva za 19-to stoljeće. Pa onda su još gluplji za današnjicu likovi kao Isus ili prorok Muhamed, ako ćemo već pisati neozbiljno.
Dalje, a odakle tvrdnja da su naši kapitalisti bivši komunisti? Pada mi napamet splitski “kapitalist” Kerum, taj ne da nije bio komunist, taj je bio odvojen od svake političke stavrnosti. Kako nekada , tako i sada. Samo …..lova-:( Nije jedini takav, većina tih naših kapitalista nisu bili nikakvi komunisti.
I da PPP, nije postojao nikakav komunizam, već socijalizam. Daj budimo korektni.

RobiKibor
Gost
RobiKibor
2 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

Bode oci to sto masa koja nije u stanju i nezeli znati i raditi zeli biti jednaka sa konstruktivnim djelom populacije. Stvari postaviti na nacin da su primamljive za uboge, ispodprosjecne je lako za razliku od afirmacije istih prema radu. Kako god u populaciji je uvik dobar dio destruktivnih, pitanje je samo tko normalan ce se poistovjetiti s njima. Mose pijade je npr. Predlagao pljacku i palez, jer samo nesretnici ce postat proleteri. Dalje sve znamo.

zlatan
Gost
zlatan
2 godine prije
Reply to  RobiKibor

ROBI, a jesi li siguran u svoje tvrdnje? Kada je to neki iz povlaštene klase, ako je imao sina kretena, dopustio da završi u pučkoj kuhinji? Nikada i nigdje. Možda jedino u socijalizmu, neki nisu debelo osigurali svoju djecu. Opće poznato je, da jedan Tito ili Staljin i još mnogi, nisu ništa “ostavili” svojoj djeci. Pamtim Titovog sina Žarka, ma sve ok, nije bio gladan, ali Tito ga zbog njegovog nerada i zgubidanstva nije želio vidjeti na oči. Javna je tajna, da su krili od Tita za njegove ludorije koje je radio po birtijama.
Nadprosječni po bilo kom pitanju, uvijek dođu na svoje, u svim vremenima. Umjetnici, znanstvenici, pjesnici i ostali, uvijek su stvarali i stvarat će. No, mislim da ukazujete na tzv.poduzetničku klasu, koja je kao sposobna. Hm, u kapitalizmu većina poduzetnika bi najradije imala robove, koji ne jedu niti odlaze na zahod, i ne pitaju ništa. Civilizacijsko dostignuće je napredak u zaštiti onih koji žive od svoga rada. Shvaćam ja i kapitaliste, oni samo žele robove.
Inače mišljenja sam da nema pokvarenije kapitalističke elite od građevinara. Eto tako po našim gradovima, oni samo obilaze mjesta koja još nisu zagušena betonom, i pokušavaju ishoditi dozvole da tu utrpaju neku betonsku nakazu. Ili namjerno zapuste neko kvartovsko igralište i kažu: to nitko ne koristi, dajte da izgradimo nešto. Mi smo pametni i uspješni.
Nego ROBI, kada smo barem kod nas, zadnji put čuli da neki kapitalist, građevinski poduzetnik kaže: otkupit ću neke kućerine, srušiti ih i tu zasaditi park sa igralištima za djecu i odrasle? Obrnuto, u ZG pokušavaju betonirati podsljemensku zonu, u ST uništiti što veći dio gradske park-šume Marjan.
Eto, čitam na ruskoj wikipediji, od kako je u Rusiji i ex-SSSR-u, uveden kapitalizam, dolaze neka nova vremena. Pa tako u megagradu Moskvi, koja je još uvijek od svjetskih 10 milijuna plus gradova, grad sa najviše zelenila po glavi stan.,da opada ta kvadratura. Jasno, kapitalisti uzurpiraju zelenilo i grade…..li grade. Pošten svijet ti neki kapitalisti

Dundić
Gost
Dundić
2 godine prije

I tzv. nezavisno pravosuđe je dio tog projekta, jer se eliminira utjecaj država na pravosuđe radi ‘nezavisnosti’ ali ti nezavisni sudovi su sasim dobro uklopljeni u transnacionalne tokove kroz direktive odozgora…pravosuđe je nezavisno u odnosu na države, ali nije u odnosu na evropsku komisiju i slične koji daju smejrnice.

Zigi
Gost
Zigi
2 godine prije
Reply to  Dundić

Slažem se sa tim, jer onda se u pravosudne aparate još lakše može uvući privatni interes ,a istovremeno se sve kritike mogu odbaciti upravo tom nezavisnošću i država(stranka na vlasti) može oprati ruke.Još veći problem je nezavisnost centralne banke koja sa takvim statusom upravo neutralizira dobrobiti države i mogućnost poticajne monetarne politike i ciljanog razvoja.Kina se razvila upravo sa takvom monetarnom politikom(dobrim djelom kopirala USA)
kojom su upravljali inžinjerski kadrovi pod paskom političke strukture i što se tiće ekonomije napravili čudo.

hiber
Gost
hiber
2 godine prije

Na žalost, konceptualna greška u pojmovima, odnosno nerazlikovanje ljudi kao ljudskih bića i naroda od nacija i ljudi koncipiranih na pravnoj osobnosti. Nacije i koncept nacionalnih suverenih država postoji tek od francuske revolucije i u biti je proizvod kapitalizma. Cilj je bio stvoriti zatvorena tržišta na kojima su suverene države uspostavljale svoja pravila kapitalističkog poslovanja. Od francuske revolucije postoji koncept nacionalnih država, njima pripadajućih ljudskih prava, slobode i demokracije, ali i općeg novačenja i imperijalizma u funkciji proširenja tržišta. Kasnije su zbog novačenja i općeg mobiliziranja resursa uvedeni mirovinski i socijalni fondovi. Istovremeno, koncept nacije u kojemu je zbog tržišta potrebno unificirati sve prema nacionalnom ključu, u biti ukida narod kao skup rodovskih (krvnih) veza. Dakle, stvarne ljudske veze zamjenjuju se fiktivnim poput unificiranog književnog jezika, mitologije koja zamjenjuje stvarna povijesna zbivanja, sve preko državnih uredbi i tada modernih trsansporata poput željeznice i cesta, te tiska i kasnije masovnih medija. Prije francuske revolucije, koncept suverenosti isključivo se vezuje uz konkretno ljudsko biće-suverena (kralja, cara) i njegovom odnosu prema drugim ljudskim bićima-podanicima. Prije francuske revolucije, u Francuskoj je bilo više potpuno različitih naroda – Normani, Bretonci, Franci itd. Osnovna zabluda je da je globalizacija nekakav smišljeni događaj. Ona je rezultat krize, odnosno pokušaj civilizacije da opstane i smanji daljnji pad korporativnih profita s jedne strane i ograniči rast troškova birokratkih institucija na svim razinama. Dodatni pritisak stvaraju nove tehnologije poput interneta, jeftinog zračnog prometa, brzih vlakova, slobodna trgovina, te slobodan protok novca na dug. Međutim, jedino stvarno bogatstvo su ljudi, živa bića i njihov životni prostor. Već sam rekao da je Nixon praktički ukinuo kapitalizam, ukinuvši vezu dolara kao svjetske rezrvne valute sa stvarnim zlatom. Međutim slobodni protok dobara i novca, neumitno dovodi i do protoka ljudi, pa su podanici počeli bježati glavom bez obzira od neuspješnijih elita, što izaziva paniku lokalnih i globalnih birokratskih elita. Tako da članak kojeg je napisao Babić mirno može potpisati Plenković ili neki drugi lokalni uhljeb. Naravno, sada sve više rastu pritisci da se tržišta zatvore kako bi se očuvale preostale lokalne socijalne beneficije (mirovine, uhljebi i sl.), a istovremeno globalizacija više ne može stvarati dodatne prihode, a i pojavili su se novi globalni birokratski troškovi nove razine kompleksnog društva. Budući ne postoje novi, jeftiniji izvori enrgije ili nova područja za proširenje živptnog prostora (lako dostupni planeti ili sl.) to se jednažba troškovi-prihodi može jedino ujednačiti civilizacijskim kolapsom ili novom civilizacijskom pardigmom. Nostalgični pokušaj povratka na staro u svakom slučaju nema izgleda, odnosno vodi u neprekidne sukobe iza kojeg je neumitan civilizacijski kolaps.

Mucke
Gost
Mucke
2 godine prije

Baratati sa toliko tocnih informacija i istovremeno izvoditi toliko pogresne zakljucke iz njih nije jednostavno.
Civilizacijski kolaps je zapoceo 2001.god. i danas je toliko vidljiv ,da ne treba biti nikakav ekspert za donijeti takav zakljucak.Ovi drugi,vama toliko mrski,se u stvari bore da spase sto se spasiti dade nakon vladavine(vama omiljenih) skakavaca na polju zvanom zemlja.

lovrinski
Gost
lovrinski
2 godine prije

Ovakvima smetaju granice , nacionalnost jer je to prepreke za udruzenu mafiju poput Sorosa da krade,pljack ubija.
Ovaj zidovski izrod je organizira emigraciju afrikanaca I arapa u evropu, slika I prilika je EU gdja ce za iduci 10 godina bit jednaka sa Afrikom .Soros I njegova mafija je pripremila pljacku Rusije, ali Putin je stao na put,zato je Putin neprijatelj #1. Sad Soros hoce EU Nato da sredi Rusiju da bi se docepali Ruskog bogastva zlata ,kao Libiskog Irackog htjeli su Sirijsko,ali opet Vraziji Putin na putu.
Ne slusaj te njihove slatke rijeci ,nego njihova djela.

marko vidic
Gost
marko vidic
2 godine prije
Reply to  lovrinski

Puna podrska Rusiji,Madarskoj,Poljskoj i Turskoj i svin desnin liderin

Lennon
Gost
Lennon
2 godine prije

Ako se pitate kako sotona izgleda, vidite ga. Največi zlikovac sa miljinoma duša na savijesti.
Njegov bog je novac. Strašno.

samo ćaća
Gost
samo ćaća
2 godine prije

…šampioni slobodnog tiska …hahaha…počeli ste brisati normalne i argumentirane komentare…bravo…dok TOLERIŠETE devijantne tipove kojima je jedini cilj gađenje i širenje mržnje kroz uzajamno salutiranje….ma svaka vam čast ¨”druže nakićeni babiću”….uživam čitajući vaš očaj.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik