fbpx

Krećemo se u smjeru “anacionalne demokracije” i krajnje je vrijeme za otpor

George Soros - Karl Marx

Ipak se krećemo, ali ne prema komunizmu Karla Marxa, nego apsolutističkom kapitalističkom društvu otvorenih država bez nacionalnog suvereniteta, kako ih je zamišljao Karl Popper, a njegov učenik George Soros uložio sve milijarde koje je stekao krađom i prijevarom da se i uspostavi.

Srećom, ostvarivanje ovog ideala nema više globalnu dimenziju i ograničeno je na zemlje Europske unije, SAD i još zemalja poput Kanade, Australije i drugih. Projekt je uspješno blokiran u najmnogoljudnijim i najvećim zemljama svijeta, koje su ujedno i nuklearne sile, ali i dijelu zemalja šireg Bliskog istoka, Afrike i Latinske Amerike. No, govorimo o onome što živimo ovdje, prije svega u Europskoj uniji.

Ubijanja suverenih nacionalnih država od strane međunarodne liberalne financijske oligarhije je emancipacija i napredak samo sa stajališta postburžoazije, gospode koja može ojačati svoju klasnu poziciju u odnose na postproleterskog slugu koji je lišen i suvereniteta i demokratske političke kontrole nad ekonomijom i financijama.

Prije Zapad nije poznavao nijedan drugi konkretan oblik demokracije, osim iskustva nacionalnih suverenih država, koja nije bila savršena i bez proturječja. Međutim, nakon 1989. se ulazi u novu fazu, eru apsolutne globalizacije u kojoj se odlučilo razoriti posljednje utvrde bivše demokracije. Cilj je bio sam jedan: osigurati poslovanje bez konkurenata, granica i protivnika.

Krenulo se u radikalnu depolitizaciju gospodarstva i oduzimanje suvereniteta nacionalnim tržištima, financijskim institucijama, a postburžoaska elita je izuzeta od bilo kakve narodne i demokratske kontrole. Ona djeluje, bolje rečeno posluje, bez ikakvih obveza i bilo kakve odgovornosti za zajednicu.

Sljedeći korak elite je bilo dokidanje demokratskog i nacionalnog suvereniteta, što je pratila tragedija uništavanja srednje klase, pretvorene u armiju novih siromaha. Sigurnost koju je, više ili manje, sa socijalnom državom nudila stara demokracija danas je samo uspomena.

Cilj postburžoazije je u velikoj mjeri već postignut, jer odvajanje političke moći, ili točnije, prijenos političke moći s država na bankare, doveo je do toga da ljudi zapravo nikoga niti slijede, niti biraju.

Globalizacijom tržišta je politika ispražnjena od sadržaja i sada je na vlasti plutokratska elita koja živi na račun razoružane postproleterske klase,  koji nema nikakvu zaštitu i kao u uvjetima prekarijata radi za loše plaće.

Paradoksalno, ali klasnu borbu sada vodi globalna plutokratska, postburžoaska, postproleterska i ultrakapitalistička klasa protiv nove klase pauperiziranih siromaha. Problem je što je nova vladajuća klasa lišena svake etike i nema stare nesretne svijesti o antagonizmu između buržoazije i proletarijata.

Globalizacija tržišta u sebi sadrži i komponentu internacionalne liberalizacije, što bi bio projekt “svijeta bez granica” kojeg ostvaruje nova liberalna globalistička elita. Na tom putu je nužno uništiti slugu, jer je on subjekt potencijalnog organiziranog otpora. Naravno, treba ukinuti i sve stvarne i simbolične granice koje mogu zaustaviti neograničeno širenje ekonomskog nihilizma u kojem živimo.

No, kao što smo u više navrata podsjetili, ako su ideolozi ovog novog apsolutizma 1989. vjerovali da je to moguće provesti na globalnoj razini, danas su svjesni da je projekt ograničen na gore spomenuta područja, koja u političkom ne i geografskom smislu zovemo “Zapad”. Međutim, prije nego bude kasni, čvrst i organiziran otpor ovom modernom apsolutizmu bi trebalo pružiti i iznutra.

VAŽNA PORUKA ZA LOGIČARE

Vrijeme uvjeravanja prolazi. One koji ne shvaćaju što se događa, treba ignorirati i ne gubiti vrijeme na njih. Poštene, empatične i logične osobe se trebaju okupiti, bez obzira na osobna uvjerenja i svjetonazore. Osim raskrinkavanja, dolazi vrijeme djelovanja brojnim i legalnim sredstvima u gospodarstvu, zdravlju, autonomiji… U protivnom, sve će nas porobiti.

Pitate se što učiniti nakon čitanja ovog teksta? Jednostavno, šaljite i dijelite tekst poštenim, empatičnim i logičnim osobama. Informirajte bližnje o postojanju portala Logično. Priključite nam se na našem Telegram kanalu tako što ćete kliknuti na Vijesti.  Od danas možete komunicirati i pisati nam u Telegram grupi Zajednica. Budimo složni, mudri i jaki.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

*Stavovi izneseni u kolumnama su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Logicno.com

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
38 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
3 godine prije

Po Marxu u obzir dolazi samo uništenje svih kapitalističkih institucija i preuzimanje vlasti. No, obzirom da sam upoznat s teorijom marksizma, između ostalog i zbog škole u moje vrijeme, čal i nasilno, koristeći nacionalne osjećaje i sve što može ujediniti radničku klasu. No, ne zaboravimo da je Marx pisao u… Pročitaj više »

Jole
Gost
Jole
3 godine prije

Ispravno zboriš Laki. Evo i Babić je shvatio da stvari idu odozdo, a ne odozgo i ne silom.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
3 godine prije
Reply to  Jole

ne bih rekao ne silom. Iako ta sila ne mora nužno biti jurišanje na Zimski dvorac u šinjelima i s bajunetima. To su gluposti. Sad bi otišlo previše vremena da tražimo oblik otpora, ali ne Sorosevog “nenasilnog” tipa Gene Sharp i CANVAS. No, činjenica je da smo umjesto u komunizmu,… Pročitaj više »

onaj najgl.......veći Dalton
Gost
onaj najgl.......veći Dalton
3 godine prije

Kažu da je Če Gevara rekao: ”Revolucija bez ispaljenog metka? Ti me zajebavaš.”

Koča Popović
Gost
Koča Popović
3 godine prije

@Laki druze, tocno. Marxov internacionalizam i ovaj lazni sto ga promoviraju perjanice moci koja je urukama krupnog kapitala, nemaju dodirnih tocaka. U kapitalistickom internacionalizmu sloboda postoji samo za vlasnike novca i njihove ideje. Marxov je nuzan da bi se oslobodili upravo Sorosa, Buffeta i njihovih poluga jer jedan narod ne… Pročitaj više »

Dundić
Gost
Dundić
3 godine prije
Reply to  Koča Popović

Marskisiti su oveć onda ovo što se događa jasno nazivali hegemonizmom i imperijalizmom, a ne internacionalizmom.

lisac
Gost
lisac
3 godine prije

Sam oćaća mog’o bi s nekim argumentom a ne seljoberski.

samo ćaća
Gost
samo ćaća
3 godine prije
Reply to  lisac

…može, ali nisam siguran kako vrijedi…npr….njegova (kao i sve) ideologija je hand made alat (npr. bušilica)…tim alatom se nešto producira (npr, buši se rupa)…. kada se govori o Marksu i Marksizmu govori se o alatu, barem to čini glasna grupa na ovom portalu…(alatu koji dobro buši i to je moguće)…ono… Pročitaj više »

Željko
Gost
Željko
3 godine prije

OFF TOPIC
ADMIN da li može, REALAN i LOGIČAN, tekst o budućim carinskim ratovima i što je tu posrijedi?
Hvala.

Arch
Gost
Arch
3 godine prije

Marx je govorio o proleterskom internacionalizmu, ne o buržoaskom!
(za admina: ništa, skužio sam, bez VPN-a prolazi. i ti ga pušeš na hladno 🙂 )

Muppet shou
Gost
Muppet shou
3 godine prije

Taljani su shvatili i glasovali za jaku nacionalnu ITALIJU ! Ovaj kamatar je hodajuce zlo. Vojnik lucifera.

Vladimir Hegel
Gost
Vladimir Hegel
3 godine prije

Jedna od rijetkih mogučnosti za borbu protiv bogatih zlih bosova je dogovorno grupno bajkotirati rad za tog zloču..
Staviti zloču na stup srama I javno kritizirati..

areten
Gost
areten
3 godine prije

Trebalobi dase krecemo u pravcu maksa.mismo zaboravili taj sistem.S.V.P

Ivan
Gost
Ivan
3 godine prije
Reply to  areten

Vidim da si citao Talicnog Toma, onu epizodu sa Joe Miltonom kad novi zaposlenik pobrka Morseovu abecedu. Puste Joa Daltona umesto Miltona, jer je pobrkao – – i .. sa – .. i .-

areten
Gost
areten
3 godine prije

socjalizam treba da ozivi.A ne truli kapitalizam.I chlus

marko vidic
Gost
marko vidic
3 godine prije
Reply to  areten

Hoce na sveto nigdarijevo a mozda ni tada

Ive
Gost
Ive
3 godine prije

Ovaj madjaron Seres valja gluposti, jedini internacionalizam je u novcu i jedino novac ne pozna ni entnicke ni nacionalne granice, zasada je novcu samo nebo granica, a uskoro nece ni to biti.

Mercury
Gost
Mercury
3 godine prije

Sve stoji u članku, ali nešto bitno nedostaje. Po meni, trebalo bi se raditi o otporu jer su cilj i sredstva koja se primjenjuju loši i katastrofalni po našu civilizaciju u globalu. A ne zato što se gubi nacionalni identitet. Osoba koja izgubi nacionalni identitet, izgubila ga je zbog sebe,… Pročitaj više »

Kuznjecov
Gost
Kuznjecov
3 godine prije

kriva interpretacija Karla Popera !!

samo ćaća
Gost
samo ćaća
3 godine prije
Reply to  Kuznjecov

aha…kao i sve bivše krive interpretacije Marxa

shumadinac
Gost
shumadinac
3 godine prije

Kako da se ne složim sa Babićem kada insistira na onome na čemu insistiram i ja 😉 Sve je očiglednije da je zapadnim Moćnicima ostao samo Zapad (sa kolonijama) “da se šire” a na ostati deo mogu samo sa čežnjom da gledaju. I ono što je najvažnije – neophodnost da… Pročitaj više »

Gustirna
Gost
Gustirna
3 godine prije

Italija je to jucer javila…skinimo petokrakase i udbase i stvorimo hrvatsku…

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
3 godine prije
Reply to  Gustirna

Ma koje petokrakaše, jadovane. tamo nema komunista u parlamentu još od kada je umro Togliati.

Zvrk
Gost
Zvrk
3 godine prije

pa berlinguer je još kakav-takav autoritet imao.

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
3 godine prije

Pa da cujemo sto zbori Marks recimo o klasi , s obzirom da mi se cini da jedino autor teksta i par komentatora razumiju materiju Marksizma, proletarijat: predstavlja veliku masu stanovništva koja je lišena sredstava za proizvodnju i prinuđena je da prodaje radnu snagu radi održanja svoga života i života… Pročitaj više »

PPP
Gost
PPP
3 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

Žukov puno toga bode oči, bar onima koji su čitali većinu teoretičara, ali ponajviše one koji su osjetili kako to izgleda u stvarnom životu. Prvo treba naglasiti da većina teoretičara uključujući i Marxa, ali i svi oni koji su ga kasnije slijedili, dolaze najčešće iz povlaštene klase. Ne srednje, nego… Pročitaj više »

Zigi
Gost
Zigi
3 godine prije
Reply to  PPP

PPP, u ovoj rečenici leži zabluda “Jedan “kapitalista” ne stvara novac zbog novca, nego zbog toga što s njime želi stvarati više i bolje. Ne novac, nego želi realizirati svoje ideje.” Gorivo tih ljudi je novac novac i samo novac, oni koje tjera želja za pozitivnim stvaranjem je manjina i… Pročitaj više »

zlatan
Gost
zlatan
3 godine prije
Reply to  PPP

Gospon PPP, Marks jest bio iz bolje stojeće obitelji, ali iz tih povlaštenih klasa su uvijek dolazili reformatori. Od Budhe, pa do naših vremena. Svi su zahvaljujući povlaštenom položaju, uvidjeli u kojoj laži žive, pa su ponudili rješenja. Marks je sa svojom filozofijom vječan, za sva vremena. Neki kažu, da… Pročitaj više »

RobiKibor
Gost
RobiKibor
3 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

Bode oci to sto masa koja nije u stanju i nezeli znati i raditi zeli biti jednaka sa konstruktivnim djelom populacije. Stvari postaviti na nacin da su primamljive za uboge, ispodprosjecne je lako za razliku od afirmacije istih prema radu. Kako god u populaciji je uvik dobar dio destruktivnih, pitanje… Pročitaj više »

zlatan
Gost
zlatan
3 godine prije
Reply to  RobiKibor

ROBI, a jesi li siguran u svoje tvrdnje? Kada je to neki iz povlaštene klase, ako je imao sina kretena, dopustio da završi u pučkoj kuhinji? Nikada i nigdje. Možda jedino u socijalizmu, neki nisu debelo osigurali svoju djecu. Opće poznato je, da jedan Tito ili Staljin i još mnogi,… Pročitaj više »

Dundić
Gost
Dundić
3 godine prije

I tzv. nezavisno pravosuđe je dio tog projekta, jer se eliminira utjecaj država na pravosuđe radi ‘nezavisnosti’ ali ti nezavisni sudovi su sasim dobro uklopljeni u transnacionalne tokove kroz direktive odozgora…pravosuđe je nezavisno u odnosu na države, ali nije u odnosu na evropsku komisiju i slične koji daju smejrnice.

Zigi
Gost
Zigi
3 godine prije
Reply to  Dundić

Slažem se sa tim, jer onda se u pravosudne aparate još lakše može uvući privatni interes ,a istovremeno se sve kritike mogu odbaciti upravo tom nezavisnošću i država(stranka na vlasti) može oprati ruke.Još veći problem je nezavisnost centralne banke koja sa takvim statusom upravo neutralizira dobrobiti države i mogućnost poticajne… Pročitaj više »

hiber
Gost
hiber
3 godine prije

Na žalost, konceptualna greška u pojmovima, odnosno nerazlikovanje ljudi kao ljudskih bića i naroda od nacija i ljudi koncipiranih na pravnoj osobnosti. Nacije i koncept nacionalnih suverenih država postoji tek od francuske revolucije i u biti je proizvod kapitalizma. Cilj je bio stvoriti zatvorena tržišta na kojima su suverene države… Pročitaj više »

Mucke
Gost
Mucke
3 godine prije

Baratati sa toliko tocnih informacija i istovremeno izvoditi toliko pogresne zakljucke iz njih nije jednostavno. Civilizacijski kolaps je zapoceo 2001.god. i danas je toliko vidljiv ,da ne treba biti nikakav ekspert za donijeti takav zakljucak.Ovi drugi,vama toliko mrski,se u stvari bore da spase sto se spasiti dade nakon vladavine(vama omiljenih)… Pročitaj više »

lovrinski
Gost
lovrinski
3 godine prije

Ovakvima smetaju granice , nacionalnost jer je to prepreke za udruzenu mafiju poput Sorosa da krade,pljack ubija. Ovaj zidovski izrod je organizira emigraciju afrikanaca I arapa u evropu, slika I prilika je EU gdja ce za iduci 10 godina bit jednaka sa Afrikom .Soros I njegova mafija je pripremila pljacku… Pročitaj više »

marko vidic
Gost
marko vidic
3 godine prije
Reply to  lovrinski

Puna podrska Rusiji,Madarskoj,Poljskoj i Turskoj i svin desnin liderin

Lennon
Gost
Lennon
3 godine prije

Ako se pitate kako sotona izgleda, vidite ga. Največi zlikovac sa miljinoma duša na savijesti.
Njegov bog je novac. Strašno.

samo ćaća
Gost
samo ćaća
3 godine prije

…šampioni slobodnog tiska …hahaha…počeli ste brisati normalne i argumentirane komentare…bravo…dok TOLERIŠETE devijantne tipove kojima je jedini cilj gađenje i širenje mržnje kroz uzajamno salutiranje….ma svaka vam čast ¨”druže nakićeni babiću”….uživam čitajući vaš očaj.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik