fbpx

Imperijalistička globalizacija i “sovjetizirani Bruxelles” su osuđeni na propast

Europe - SAD

Prošla godina je, bez sumnje, označila početak kraja imperijalnog sustava. Brexit, Trump, “turski preustroj”, naftni rat između Sjedinjenih Država i Saudijske Arabije, uspon “populizma” u Europi, gubitak ili izdaja saveznika, de-dolarizacija, ukrajinski fijasko, diskreditirani mainstream mediji… Sve što se strpljivo gradilo desetljećima se raspalo u jednom trenutku.

Istina, za globalističku elitu još nije sve izgubljeno i primjetan je žestok otpor novom svijetu u nastajanju. Međutim, snaga bilo kojeg sustava može očuvati ponešto od do sada izgrađenog, ali više ništa neće biti kao prije. Globalističko carstvo već sada pokazuje očigledna proturječja i inherentne nedostatke, a njegova jezgra propada i prijeti velikom eksplozijom.

Neki primjeri to savršeno ilustriraju. Tursko-njemačkom ratu, u kojem je sultan Erdogan uobičajenom arogancijom Berlin nazvao “nacističkim reliktom”, slijedila je nizozemsko-turska kriza. No, treba podsjetiti da su ove tri zemlje teoretski još uvijek saveznici u NATO paktu, “dinosauru Hladnog rata”, kako je nazvan nakon izbora Donalda Trumpa.

U slučaju prekida diplomatskih odnosa, za koga će navijati ostali članovi Sjevernoatlantskog saveza? Aktualnom francuskom predsjedniku su puna usta Europe, ali se ovaj put odlučio izdati “europsku solidarnost” i prilično neodlučno ugostiti turski skup u Metzu. Veliki zagovornik Europske unije i europske solidarnosti, François Hollande, utopio se u čaši vode. Ali je li moglo biti drugačije, budući da je i to jedan od simptoma proturječja sustava kojem pripada.

Početkom ’90-ih su “sile dobra” pobijedile. SSSR se raspao i otvorio put postmodernom zapadnom Globalistanu u kojem su se ukinule granice, slobodno se kretala roba i ljudi, ali sve u korist Wall Streeta i onih poznatih “1%”. Naravno, cijeli se proces odvijao pod budnim okom elite iz Sjedinjenih Država.

Apsolutna i konačna pobjeda liberalne demokracije se nazirala na horizontu. “Kraj povijesti”, kako je ovaj trenutak nazvao Fukuyama, mnogima je skinuo osmjeh s lica.

Naravno, bilo je “zaostalih slučajeva za riješiti”, kao što su područje bivše Jugoslavije i Irak, ali se to napravilo relativno brzo i bez pretjerane brige za međunarodno pravo. Međutim, već tad su neki analitičari predvidjeli da nastaje iluzorna i opasna nova religija, ali su njihove opaske definirane kao misli reakcionarnih tradicionalista koji ništa ne razumiju.

U ovom procesu je Wall Street uspio vezati zapadnu ljevicu, bacajući pred nju kost antirasizma i imigracije. Cijela zapadna ljevica se odrekla klasne borbe i krenula u smjeru borbe za ljudska prava. Programi zapadne ljevice više nisu davali rješenja u ekonomiji, dok su u sloganima nestale tvornice, polja i društvenost. Slogani zapadne ljevice su postali: “Svijet je moja domovina” i njemu slični. Sada ljevica radi u korist velikih kompanija, a da toga možda nije ni svjesna! To što su “No Borders” i druge “antikapitalističke” skupine financirane od Sorosa i podržane od strane eurokratske oligarhije, naravno, ne bi nas trebalo čuditi.

Sve je, dakle, vodilo ka “najboljem od svih mogućih svjetova”, a onda se pojavio opasni antiglobalistički virus. Marionetu Jeljcina je zamijenio Vladimir Putin i Rusija koja je odbila stati pod zastavu Sjedinjenih Država. Kina je pretvorena u tržišno gospodarstvo i izbila na prvo mjesto u svijetu, a Latinska Amerika je izašla iz “američkog dvorišta”. Iako im je obećana zaštita globalističkog carstva, neke zemlje nisu prihvatile novu dogmu, kojoj je okosnica bila internacionalizam i prijateljstvo među ljudima na jednom velikom globalnom tržištu. To za njih nije bilo dovoljno.

Danas se stranka AKP turskog predsjednika Erdogana počela infiltrirati među tursku zajednicu u Europi, koja samo u Njemačkoj broji tri milijuna ljudi i može biti skupina koja može izvršiti veliki pritisak.

Saudijska Arabija i Katar, dragi “saveznici” Zapada, ubrzanim tempom vode njihov sveti vehabijsko-selafijski rat u želji da islamiziraju svijet. Uključujući Europu, naravno.

Trebamo li onda biti iznenađeni nikakvim protivljenjem europskih vazala zbog akcija saudijskog ili katarskog režima na primjer u Siriji? Ne, jer je riječ o strahu. Naime, na bilo kakvu pogrešnu riječ protiv zemalja koje kontroliraju potencijalne islamističke teroriste u Europi bi Rijad i Doha dali zeleno svjetlo za desetke terorističkih napada kakve smo vidjeli u Parizu, Bruxellesu, Nici i Berlinu. Europski čelnici su potpuno svjesni toga i zbog naivnosti ili kukavičluka o tome ne govore.

Ali bez obzira na sve, ove akcije savršeno simboliziraju proturječnosti u Globalistanu.  Čak je i jadna mala Nizozemska u stvari razapeta između dvije posljedice karakteristične za ovaj imperijalni sustav. S jedne strane se može pokoriti Turskoj, čime bi kupila nacionalni i etnički mir, dok s druge strane mora stajati na putu “europske solidarnosti”, koja je nužna da se izbjegne potonuće Titanika u Bruxellesu. Nizozemska je u teškoj situaciji, jer nakon pobjede Trumpa nema nikoga u Washingtonu tko bi joj rekao što da radi.

Može li se govoriti i o rastućem sukobu između političke korektnosti i europejstva, koji su ranije bili nerazdvojni instrumenti Globalistana? To bi u najmanju ruku bila ironija. No, to se pitanje ipak otvara u hodnicima Europskog parlamenta. Nova procesna pravila koja su izdana u tajnosti propisuju da predsjednik koji vodi raspravu može prekinuti prijenos govora zastupnika ako nastupa “klevetnički, rasistički ili kao ksenofob”.

Kao i uvijek, eurobirokrati su bili oprezni da ne navedu jasne kriterije, čime su zapravo stekli prednost da cenzuriraju bilo koji dio govora. Klasični totalitarizam u ime ljudskih prava. Orwell je među nama, ali ništa ne može utjecati na euroskepticizam koji prevladava na Starom kontinentu i zbog kojeg globaliste oblijeva hladan znoj.

Dakle, ako je nizozemski premijer zabranio turske skupove, to je učinio prije svega da na parlamentarnih izbora ne bude poražen od bezvrijednog Wildersa. Je li bilo dovoljno? Rezultati izbora govore da jest, iako je anti-islamist Geert Wilders dobio više zastupničkih mjesta nego u prošlom sazivu parlamenta.

Proširenjem Europske unije na istok prije više od deset godina je nastao novi paradoks. Od zemalja za koje se smatralo da će Staroj Europi donijeti veliku korist je kasnije nastala “Višegradska skupina“.

Grupa koju su formirali Poljska, Mađarska, Češka i Slovačka je osmišljena da se ubrza proces europskih integracija. No, te zemlje sada govore o “sovjetizaciji Bruxellesa“, nedostatku razumijevanja i osjetno je gorko razočaranje u Varšavi, Pragu ili Budimpešti.

Dakle, “američkoj Europi” će biti presuđeno od naroda koji su je trebali regenerirati. Već se ozbiljno govori o sve većem jazu unutar EU, odnosno između zemalja srednje i istočne Europe, stjegonoša “Nove Europe”, tako dragih američkim neokonzervativcima.

Ali se Washington lijevom nogom počinje spoticati o desnu, zbog čega se cijeli europski vazalski sustav može urušiti. Možda je i to jedan od razloga za uspjeh Brexita, nakon kojeg se Velika Britanija odlučile okrenuti Commonwealthu?

Obama je sve to shvatio, ali je preferirao razmišljati o drugim stvarima dok je igrao golf. Prije svega podsjetimo da su europske integracije od samog početka bile američki projekt. Deklasificirani dokumenti pokazuju da su takozvani “očevi Europe”, Schuman, Spaak i Monet, radili za SAD. Za Washington je bilo lakše preuzeti Stari kontinent s globalnom strukturom u koju je infiltriran unutra, nego pregovarati od zemlju od zemlje s neovisnim vođama.

Pad Berlinskog zida i europske integracije istočnoeuropskih naroda su bili instrument NATO pakta za napredovanje prema Rusiji. Ili još bolje, zemlje nedavno oslobođene sovjetske kontrole i žestoko antiruski raspoložene iz razumljivih povijesnih razloga vjerojatno su trebale nametnuti novu ravnotežu snaga vrlo povoljnu za SAD u Europskoj uniji. Naime, Washington dobro zna da se u “Staroj Europi” uvijek mogu pojaviti novi Charles de Gaulle, Chirac ili Schröder. Međutim, kada su se infiltrirali u europske institucije i podvrgnule ih željama Sjedinjenih Država, odjednom se kula od karata počela urušavati.

Prvo je nastao raskol oko sankcija protiv Rusije, koje su s puno radosti prihvaćene u Poljskoj i baltičkim zemljama, dok su Mađarska, Slovačka i Češka, najblaže rečeno, bile puno umjerenije. To je bio prvi lom u “Novoj Europi”. Nakon toga dolazi pitanje izbjeglica i imigrantske krize, koje bi moglo biti smrtna presuda cijelom projektu.

Poljska, proamerička zemlja par excellence, apsolutno odbija poslušati naredbe institucija u Bruxellesu, koje su također super proameričke.  Ovakav kaos Brzezinski sigurno nije očekivao.

Varšava, Budimpešta i Bratislava u potpunosti odbacuju sve ono što vide kao diktat Bruxellesa, a izbjeglice su odbili čak i pod prijetnjom kazne od 250 000 eura. Njihove su riječi zanimljive.

Jaroslaw Kaczynski, čelnik poljske vladajuće stranke, rekao je: “Takva odluka ukida suverenitet zemalja članica Europske unije i mi je odbijamo jer smo i bit ćemo odgovorni za našu zemlju.”

Peter Szijjarto, mađarski ministar vanjskih poslova, rekao je: “Prijetnja kaznom je čista i jednostavna ucjena Europske komisije.”

Usput, nevjerojatna je naivnost lidera koji očito vjeruju da će slabim članstvom u EU sačuvati suverenitet svoje zemlje. Sustav uopće ne bi trebalo aktivirati, ali se on ne predaje. Nedavno su zapadni mediji govorili o “velikom događaju” i okupljanju protiv vlade i za Europu 240 000 Poljaka u zemlji od preko 40 milijuna stanovnika. Svaka sličnost s događajima kao, na primjer, “EuroMaidan” u Kijevu je “slučajna”.

Od siječnja 2016. se govori o mogućnosti “Obojene revolucije” u Poljskoj.  No, ako se dogodi poljski “Maidan”, kriza će se samo produbiti. U međuvremenu je Bruxelles otvorio istragu protiv Varšave zbog kršenja “vladavine prava”, što je razljutilo Budimpeštu koja bez straha daje potporu poljskom savezniku.

Ponovni izbor Donalda Tuska za predsjednika Europskog vijeća je izazvao nove globalne okršaje. Varšava za “diktat” optužuje Berlin, a svađi protiv poljske premijerke se pridružio i francuski predsjednik.

No, poljska premijerka Beata Szydło je oštro odgovorila stanaru Elizejske palače.

“Zar bi ja trebala za ozbiljno uzeti ucjene predsjednika čija je stopa popularnosti 4% i koji to uskoro neće biti?”, rekla je Beata Szydło.

Dakle, atmosfera euroskepticizma se osjeća svugdje, ne samo zbog uspona takozvanih populističkih pokreta, što je znak da je imperijalni globalistički sustava u zalasku. Sirija, Ukrajina, Rusija, Europa, Kina i drugi su nesporni dokaz da je velika maštarija o globaliziranom carstvu pod upravljačkom palicom elite s one strane Atlantika u padu, što je bilo neminovno, jer se globalističke elita izravno sukobila s onim što najviše mrzi – temeljnim principima stvarnosti.

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
46 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
čitatelj portala
Gost
čitatelj portala
3 godine prije

Svaka čast autoru. Vrhunski članak. 🙂
Na kraju čitanja mogu samo reći: Amen.

Travis
Gost
Travis
3 godine prije

Sve te price o antiglobalizmu itd itd su sve losija propagandisticka maska sirovog ruskog imperijalizma.

rodoljub
Gost
rodoljub
3 godine prije
Reply to  Travis

Svako pametan i normalan shvatio je da imperijalisti-globalisti , predvodjeni americkom “elitom” , predstavljaju perfidan oblik mafijaske organizacije, organizacije u kojoj mafijaski klanovi vuku poteze iza zavese, a glumci se namecu kao sprovodioci demokratije i zastite ljudskih prava . U to ime pocinili su bezbroj zlocina po svetu . Naravno, to mogu videti i shvatiti pametni i inteligentni . Rusija je “kriva” (citaj zasluzna) za razoblicavanje ove mafije i probijanje medijske blokade istine. Nazalost, rusofobija tebe sprecava da prihvatis istinu , ali niko ti ne zamera . Svako ima svoj domet . Neko je kratkovid, neko je “plitkovid” , a neko je i jedno i drugo . Na ovaj portal dolaze oni koji zele saznati istinu, koja se u zapadnim medijima ne moze cuti. Ako ima i propagande, neka ima, ali bitna je istina. Kome se istina ne dopada, ne mora dolaziti na ovaj portal .

Deda Brada
Gost
Deda Brada
3 godine prije
Reply to  rodoljub

@rodoljub Zašto se zamaraš odgovarajući na nebulozni komentar? Utrošio si na to devet rečenica. Celih devet rečenica više nego što blentavi komentar i komentator zavređuju.

Sardelino
Gost
Sardelino
3 godine prije
Reply to  rodoljub

Ne treba nikoga tjerati sa ovog portala jer će se portala na taj način pretvoriti u portal istomišljenika.
Neka cvijeta sto cvijetova pa makar svi i ne mirisali.

Alen
Gost
Alen
3 godine prije
Reply to  Travis

Travis ,kotrljaj se mileee..

Ivan1
Gost
Ivan1
3 godine prije
Reply to  Travis

Travis, što ćeš sad Rusi dolaze …

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
3 godine prije
Reply to  Travis

Opet dva reda gluposti, da ponovim pitanje ili si odgovorio – Nisi odgovorio – evo i ovdje: Ma koji si ti argument iznio da je EU dobra tvorevina, da je dobra za Hrvatsku i da smo mi nečim ugroženi od Rusa. Ajde se vrati na tvoje komentare i svi su red i pol ničega. Glupave provokacije, na koje ne vrijedi trošiti vrijeme, ali eto, nekad ti odgovorim. Eto, uzmi si truda i nabroji pet razloga zbog kojih bi RH trebala reći da nam je dobro u EU i barem tri zbog kojih bi se mi trebali baviti Rusima?

MilanCZ
Gost
MilanCZ
3 godine prije
Reply to  Travis

pojma ti nemas sto ruski imperijalizam,citam tvoje komentare,ako nemas kvalitetan komentar,pametnije nekomentiraj jer sam sebe sramotis,ako uopce imas sramote.Takvih kao ti je na stotine tisuca koji pojma nemaju o globalizaciji,tko su globalizacijski sefovi,a najmanje poznas Rusiju.Da bi poznavao neku zemlju moras poznavati povjest neke zemlje,mentalitet i ici do doticne zemlje,da vidis kako se sad azivi u takvoj drzavi itd..Za tebe je to sve spansko selo..

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
3 godine prije
Reply to  Travis

Opet bez odgovora. Komplimenti na pojašnjenju od nula slova o “pozitivnim učincima globalizacije” i definiciji “sirovog ruskog imperijalizma”. Nisam ni mislio drugačije.

Travis
Gost
Travis
3 godine prije

@Laki Topalović Dovoljno je da ti odgovorim da je unazad 25 godina iz Rusije iselilo 1.800.000 visoko obrazovanih Rusa i otišlo na zapad “okupiran” neoliberalizmom, globalizmom i ne znam čime još sve ne. U Rusiju ne ide nitko i to ti sve govori. Čak je i Putinova kći u Amsterdamu. Sapienti sat.

Bobi
Gost
Bobi
3 godine prije
Reply to  Travis

Buahahahaha koja notorna glupost. Majko sveta, da je meni tvoja glava da se malo odmorim….

Sardelino
Gost
Sardelino
3 godine prije
Reply to  Travis

Travis.Radi se o jednostavnom.Nakon propasti “pax britannica” ( dugogodišnji mir u svijetu u kojem sunce ne zalazi uspostavljen pod dominacijom engleza), “štafetu” žele pruzeti amerikanci (vlasnici amerike) uspostavom “pax americana”.Amerikanci su silom istisnuli engleze. “Pax americana” je zamaskiran u ruho globalizma (da se vlasi ne dosjete).Međutim, pojavila se grupacija zemelja među kojima su Rusija, Kina,Indija, Brazil….koji ne žele takav unipolaran svijet (svijet pod dominacijom jedne supersile) već uspostavu “poštenijih” međunarodnih odnosa baziranih na sporazumu i međusobnom uvažavanju.Dali će u tome uspjeti.Moguće.

čitatelj portala
Gost
čitatelj portala
3 godine prije
Reply to  Sardelino

Sardelino, multipolarni svijet je već uspostavljen. Uspjeli su.

Ivan1
Gost
Ivan1
3 godine prije

Sada svi lupaju po Wildersu. Da je Wilders bio pametniji mogao je računati na tursko biračko tijelo, ili se ne kačit s njima.

Ivan5
Gost
Ivan5
3 godine prije

Sve je to komplicirano, meni je samo stalo do jednog – kao protuteza ovom manijaku Travis – da Rusija zivi, postoji i da se razvija prema svojim mogucnostima i da je prestanu vec jednom demonizirati i podmetati nogu, jerbo Rusija moze bolje i zasluzila je bolje mjesto u svijetu.

Deda Brada
Gost
Deda Brada
3 godine prije
Reply to  Ivan5

Želiš nemoguće. Zapad nikada neće prestati da demonizira Rusiju i da joj podmeće nogu. Ono što će da ti se obistini, to je da će Rusija da živi. Preživela je i gore stvari nego što su nasrtaji ovih očajnika. Nadam se da će i da se razvija. Rusi su skupo platili zapadnjačku žvaku o demokratiji, kada si izabrali Jeljcina koji ih je ponizio više nego što je ijedan neprijatelj uspeo. Verujem da takvu grešku neće da ponove, jer kada bi to uradili izgubili bi pravo na opstanak. Verujem u Ruse i rusku pamet.

Alen
Gost
Alen
3 godine prije

Kako god kocka je bacena.. Elita ima jos jako veliki arsenal mogucnosti ,cak i onih nastavaka politike drugim sredstvim.

Ivan1
Gost
Ivan1
3 godine prije
Reply to  Alen

Naravno da imaju još arsenala CIA hakira sve živo i neživo, drže Angelu u šaci čak i kad se zna da su hakirali Njemačku ubacivali viruse itd. nitko ne smije ništa reći.

bumbar
Gost
bumbar
3 godine prije

2008. kad je izbila velika kriza u Americi, “ugledni” Financial Times je na naslovnici donio tekst pod naslovom “And now for a World Government!” https://www.ft.com/content/7a03e5b6-c541-11dd-b516-000077b07658
u kojem autor jasno kaže da je EU pilot projekt za stvaranje jedinstvene Svjetske Vlade. Sve u stilu one poznate ” Ein Volk, ein Reich, ein Führer” .
Sada, kada im se snovi o globalnom totalitarizmu ruše, sada ganjaju “populiste”, a zapravo demos tj. narod koji želi natrag svoje suverene, nacionalne države koje bi ih štitile od korporativnog fašizma i nakazne ideologije koju širi šačica elitističkih psihopata na pozicijima globalne moći.

Deda Brada
Gost
Deda Brada
3 godine prije
Reply to  bumbar

Sve je to tačno što kažeš, osim “Ein Volk”. Ne jedan, već mnogi narodi, ali pretopljeni u Amerikancima omiljenom melting pot-u u jedinstvenu, bezobličnu masu.

čitatelj portala
Gost
čitatelj portala
3 godine prije
Reply to  bumbar

Bumbar, plus do poda. 🙂
I Dedi isto. 🙂

H\'ghar
Gost
H\'ghar
3 godine prije

Od početaka moreplovstva, pojedine društvene skupine vladale su vlastitim ili okolnim regijama zahvaljujući vlastitim pomorskim snagama; neretvanske lađe, uskočke brodice, drakeni itd. To je TALASOKRACIJA (piratstvo). Ovdje neću razmatrati kontinentalne društvene skupine koje inherentno imaju potpuno drugačiju kulturološku osnovu od obalno pomorske kulture (koja je uzgred budi rečeno konstantan izvor “frustracija” na ovom zapadnom balkanu i unutar samih “homogeniziranih” naroda -obalno jadranski pojas, brdski pojas, ravničarski pojas).
Ako se ograničimo samo na Sredozemlje (koje može biti reprezentativno za sva mora na svijetu) svi “veliki” vladali su posredstvom mornarice, tako što su moć projicirali preko mora… Tko nije imao pomorsku “projekciju” bivao bi porobljen. U doba Elizabete I ustrojio (iznjedrio) se feudalno/kapitalistički sistem ovisan o mornarici, koji je poslužio vladarima VB da zavladaju svjetskim morima i obalama… To je potom “prebačeno” te unaprijeđeno u Novom svijetu, preko kojeg danas ista ta Anglo Saksonska Talasokracija (AST) pretendira da “drma” globalno …. Svi ratovi na tlu Europe bili su upravo nastojanje raznih Talasokracija da se domognu unutrašnjosti kontinenta a potom i sibirskih prostranstava te zavladaju Euro-Azijskim kontinentom.
Suvremenici smo previranja kad su kontinentalne kulture uspješnije nego ikada u povijesti u suprotstavljanju pomorskim kulturama. U doba smo kada se čini da se, zbog opstanka vlastitih kultura, Kina, RF, Iran, Indija, Turska, Arapi (kontinentalne provenijencije) konačno uspijevaju koliko toliko uskladiti u djelovanju i početi oslobađati od talasokratskog jarma. Stvaraju vlastite pomorske snage. Rusija mora stvoriti pomorske snage kojima će “zatovriti vlastite arktičke obale….
EU bez VB je dobro za kontinentalnu Europu. Mješavina smo pomorskih i kontinentalnih kultura i imamo potencijala da se uspješno sporazumijevamo sa bilo kojom kulturom na svijetu… samo da se međusobno uvažavamo i ne iskorištavamo “slabije” susjede… Utjecaj RF na europsku zajednicu je pozitivan i umirujući jer nas može naučiti da živimo međusobno bez otimanja (što je “strano” obalnim kulturama)..
Demokracija bez odgovornosti, koju po svijetu propagira i širi AST služi samo ASTu po sistemu “zavadi pa vladaj”.
itd itd itd, Za nadati se ja da će se svijet prestrojiti u hodu, bez ratne kataklizme, u multipolarni…

Brainstorm
Gost
Brainstorm
3 godine prije
Reply to  H\'ghar

mislim da bi trebalo odbaciti mackindera. pojavio se novi nacin projekcije sile – zracnim putem.

Alen
Gost
Alen
3 godine prije
Reply to  Brainstorm

Ne spominji zrakplove / avione..eto adnana..

Tadmur
Gost
Tadmur
3 godine prije
Reply to  Alen

I stingere….??

jale
Gost
jale
3 godine prije

Samo da se zahvalim gospodinu Babiću na odličnom tekstu!

Osoba C
Gost
Osoba C
3 godine prije

Milton Friedman je jednom izjavio da je sustav neoliberalne ekonomske doktrine, primjenjen na globalnom nivou, jedini pravi ekonomski sustav, a tko se u njega „ne može uklopiti“ neka crkne
( doslovno). Neke od osnovnih ideja iz njegove “čikaške škole“ ekonomije su: Svuda treba vladati ekonomija slobodnog tržišta, bez uplitanja država. Putem procesa globalizacije to treba širiti po cijelom svijetu. Maksimalizacija profita pod svaku cijenu i pod bilo kojim uvjetima, je osnovno gospodarsko načelo. Načela socijalne države su zastarjela i smetnja su gospodarskom razvoju. Raslojavanje društva na one koji su sve bogatiji i one koji su sve siromašniji je normalni proces. Te ciljeve je potrebno postizati metodom šok terapije, tj. „proizvodnjom“ kaosa i potom nuđenja rješenja za prevazilaženje kaosa od strane onih koji su kaos stvorili. Šok terapija se provodi „proizvodnjom“ kaosa na „meki“ ili „tvrđi“ način. Meki načini proizvodnje kaosa su metode uništavanja domicilnih gospodarstava u ciljanim’ zemljama ili regijama, financijsko-bankarskim makinacijama, kao što su poticanje inozemnog zaduživanja zemlje,
financiranjem uvoza i neproizvodnih investicija (trgovački centri, zabavno-turistički sadržaji,…), a malim ili nikakvim ulaganjem u proizvodne investicije. To dovodi do povećanja nezaposlenosti, uvoza i smanjivanja
izvoza, smanjivanja socijalnih davanja, prava na zdravstvenu skrb, prava na besplatno školovanje, i povećavanje razlike između bogatih i siromašnih. Kad u društvu nastupi opasnost od nemira i sukoba, pojavljuju oni koji su i smislili šok terapiju, pa zemlji nude dalja zaduživanja, predlažu opću privatizaciju
uz rasprodaju državnih resursa, namečući donošenje zakona i propisa koji će im omogućiti ovladavanje gospodarstvom i bankarskim sustavom, sve dok zemlja ne ostane bez bitnih značajki koje neku zemlju čine suverenom državom. Ako iz nekog razloga to ne prođe, krene se sa “tvrđim“ načinom. Izazivanje unutarnjih nemira, rušenje legalno izabranih Vlada, financiranje protuvladinih gerila obično ih nazivajući „oslobodilačkim“ pokretima. Kad u zemlji nastanu oružani sukobi, „gospodari kaosa“ se pojavljuju kao mirotvorci i „osloboditelji od tiranije“, intervenirajući i vojno ako treba. Nakon toga uglavnom ostane uništena zemlja, bezvlašće i izvlačenje resursa koji su potrebni „mirotvorcima“.
I na kraju, pala mi je na pamet ona odjavna filmska špica da je svaka sličnost sa stvarnim osobama i događajima slučajna.

David
Gost
David
3 godine prije
Reply to  Osoba C

@ Osoba C – Nemoguce mi je citati tvoj post, zabolu me oci.
Zar ne mozes -tocka pa novi red – tocka pa novi red?

Osoba C
Gost
Osoba C
3 godine prije
Reply to  David

Moja isprika. Nisam mislio o tome. Pozdrav

Alen
Gost
Alen
3 godine prije
Reply to  Osoba C

Osoba C , cikaska skola unistila je vecinu planete a najsmjesnije je sto spada pod neke teorije zavjere…

Osoba C
Gost
Osoba C
3 godine prije
Reply to  Alen

Najžalosnije je što su to sve poznate stvari i uvijek se nađu poslušni izvršitelji. Na pamet mi pada čuveni akademik Jakša Barbić, autor poznatog Zakona o privatizaciji i pretvorbi, koji je nedavno u arbitraži između RH i MOL-a glasao protiv Hrvatske, koji je sa svojom bratijom svojevremeno iz petnih žila uvjeravao da je privatizacija potrebna jer je ”država najgori gospodar”. Nažalost, uspjeli su, a rezultate vidimo i viđati ćemo ih. Ako ti životna ambicija nije ugostiteljstvo, turizmu ili trgovački centar, možeš slobodno krenuti u svijet. Rasprodaja ide dalje, a kad završi i trgovina ostane praznih polica, što je netko rekao, neka posljednji ugasi svjetlo.

subaru
Gost
subaru
3 godine prije
Reply to  Osoba C

Da, odabrani je zacrtao kako da idu u krađu braća.

glaro
Gost
glaro
3 godine prije

McCain je optuzio senatora Rand Paul
da radi za Ruse zato jer je Rand P. izjavio da je bezkorisno NATO paktu Crna Gora koja moze doniti 2000 vojnika i kojoj Rusija nije prijetnja.

Na ovo mu je Rand Paul odgovorio “da je on za ludnicu”…i eto u americkom kongresu pored koruptiranih politicara imamo i ljudi koji su za ludnicu.

McCain je lud covjek, kao ovaj ovdje jedan sto neprekidno dobije vricu minusa a nama zeli prodati kojekakve sovinisticke ideje i istrebljenje ruskog naroda.

Deda Brada
Gost
Deda Brada
3 godine prije
Reply to  glaro

Slažem se da je McCain za ludnicu, ali on je senator izabran u svojoj državi (Arizona). Prema tome, većina stanovnika Arizone koji su ga izabrali su takođe za ludnicu. Amerika je poznata po privatnim zatvorima, izgleda da su im potrebne i ludnice organizovane po istom sistemu, ali i psihijatri koji bi radili na način američkih sudija, odnosno koji bi napunili te ludnice..

Antonio
Gost
Antonio
3 godine prije

Dok je bilo para imali su buducnost u Briselu. A pare su uzimali od koga su stigli, samo ne od samih sebe. A sta se resavalo u Briselu, Berlinu, Londonu i Parizu? Kako da se nesto tudze prigrabi.
E, sada kada su se te resurse stesnile, eto ti krize u Briselu. Jar je Brisel bio naviknut da donosi samo nekakve direktive nama manjim drzavama i da donosi zakone u stilu – krastavci ne smiju biti krivi.
Sto takvi “lideri” sad mogu da urade nista, osim da pokrenu staru pricu – idu Rusi. Bas su smesni…

MilanCZ
Gost
MilanCZ
3 godine prije

Da bi se sve to moglo razumjeti,treba znati sto je Toerija upravljanja,sto je koncept zajednicke sigurnosti i dvoljna zajednicka teorija upravljanja.Rusija je danas glavni centar globalnog upravljanja to se dogodilo prosle godine krajem avgusta i krajem septembra.Na krajuavgusta Putina je posjetila delegacija od 11 studenta sa britanskog Eton Collega.Nakon toga Putin je dao izjavu agenturi Bloomberg vezano za tu posjetu.Ti studenti su jedna dio globalne elite koaj upravlja svijetom i nakon te posjete Putinu su date sve punomoci,prava da rijesi svjetske probleme a samim time stvaranje novog svjetskog poredka.Nakon toga Putin sa strategije obrane krenuo u strategiju napada.Strategijski napda pripravljen je veoma dugo,sa svim podrobnim situaicjama,predviđanjima a stvaranje relanog modela funkcioniranje svijeta je duga i teska.Nije tajna da hegemoniju starog svijetksog poredka do sada bila SAD koja je grubom silom dominirala nad svima,pocela sa EU a skoncila na malim zemljama kao sto je bivska Jugoslavija,Libija itd.To znaci,da kardinalna promjena je moguca onda kad je ostranjena stari hegemonijski sistem a dominaciju je imala SAD.Globaliste zanima planeta Zemlja a tim nacinom dato je Putinu potpuno ovlastenje a svi koji se budu braniti protiv takve poltiek budu beskrompomisno zniceni,unisteni o ostranjeni.Regionalna elita SAD jos uvijek nezeli odustati od svoje poltike da bude svjetski parazit ali datmo im je upozorenje ako budu tvrdoglavi u smaoj SAD bude građanski rat.Zatim jos uvijek im ostaje histerija u raznim medijama a izborom Trumpa bude ta elita ostranbjena i smjenjena sa funkcija a Trum je isto igrac geopolticara.Rusija se tsala novim centrom i koncetracijom svjetskog upravljanja a mnoge zemlje bi trebale to uzeti na znaje iako mnogi drzavnici u pojedinim zemljama su jos uvijek pod tzv.regionalnom elitom amerike,drzavnici koji nemaju pojma od kuda vjetar puse ako npr.predsjednica Hrvatske, itd.itd..Zato si Putin moze u poslijendje vrijeme dozvoliti neke poteze kao priznaje dokumenata od Donjecke i Luhganske republike,otvorena podrska Siriji,trenutno je priprava podrske u Libiji itd..Zatim,Prorosenko je pod rukom regionalne americke leite koji svakim danom vuce katastrofalne poteze i neshvaca gdje s enalazi i kojem vremenu,za njega su dani odbrojani.Osim Rusije cilj globalista da u taj proces ukljuce jos Kinu i Iran.Kina ce od Velike britanije preuzeti financijski centar moci a Iran ce imati potpuno kontrolu nad svim muslimanskim drzava i arapskim svijetom.Globalna elita treba kormirala broda,Putin je trenutno jedini svjetski polticar,koji ima snagu,moc,autorite da to rijesi jer planeta zemlje nalazi se pred ekonomskim a geoloskim problemima.Kkao ce se sve to rijesiti u kojem vremenu,jako brzo budemo znali,jer ova 2017 godina je kljucna za sve to,za mnoge drzave biti ce to bolno,jako tesko ali geopolticari znaju jako dobro upravljati potlicarima i drzavama.U takvoj situaciji,rusija ce najbolje proci,ruski narod navikao je na razne teskoce i savladati ce tu kljucnu ulogu u novom svjetksom poredku.Zato,gospodo,da bi mogli komentirati,da komentar ima smisla,treba poznavati neke stvari a ne kao pojedinac,komentira,provocra a da pojma nema o mnogim stvarima.Toliko..

Alen
Gost
Alen
3 godine prije
Reply to  MilanCZ

Trebalo bi se upoznati i s ” drzavom” izrael.. Pregrst odgovora tu se nalazi..

David
Gost
David
3 godine prije
Reply to  MilanCZ

MilanCZ
Ovo vrijedi i za tebe
Nemoguce mi je citati tvoj post, zabolu me oci.
Zar ne mozes -tocka pa novi red – tocka pa novi red?

subaru
Gost
subaru
3 godine prije
Reply to  MilanCZ

Putin je kreacija isto kao i svaki prezidente na ciozapadu samo što je on kreiran u pozitivnom ozraćju. Rusija i Kina imaju istog dizajnera kao i švablend i samurajlend u doba drugog odabranog rata a čeka ih i ista sudbina. Osim ako neki pametni ruski general ne odluči.

Osoba C
Gost
Osoba C
3 godine prije

Najveća utopija je vjerovati da će svijet ovakav kakav je danas, u kojem vlada princip dominacije najjačeg, princip rata i princip što veće proizvodnje bezobzirnim iskorištavanjem prirodnih resursa, opustošen i zagađen, moći opstati u budućnosti. Najsmješniji su oni likovi koji prave skloništa da prežive eventualnu nuklearnu apokalipsu. Život na uništenoj planeti, što se mene tiče, ne hvala. Ali, imaju oni i plan B. Put na Mars. Ja bi ih odmah tamo poslao.

subaru
Gost
subaru
3 godine prije
Reply to  Osoba C

Oni koji vladaju ovozemljem imaju za cilj uništiti planet. Dozvolili su da jeftina nafta namnoži ljudsku stoku toliko da je zemlja ne može hraniti a da stoka devastira planet. Agenda im je da stvore uvjete za život nekom drugom biću koje nije sa ovih prostora a kojem bi odgovarao devastiran planet a ljudska stoka nek izumre od gladi ili nuks ratu.

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
3 godine prije

Odlicna analiza i tekst Babica , kvalitetni komentari i ovisnik o minusima Travis , ignorirajte ga , covjek ima fetis na minuse , nek potrazi neki drugi portal.

Deda Brada
Gost
Deda Brada
3 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

@Georgije, slatko si me nasmejao sa ovim “…ovisnik o minusima Travis”!

dalmata
Gost
dalmata
3 godine prije

Po cemu se gleda uspjeh EU i NATO?Ako je to broj mrtvih,ratna razaranja,siromastvo,nezaposlenost ove tvorevine su postigle pun uspijeh.Laz,manipulacija,podmiceni(prodali dusu vragu-EU,NATO)prevaranti.licemjeri poznati kao demokratske stranke su dosli do vrhunca.Je li iko siguran,u ovakvim uvjetima otvorena arogancije i pohlepne pljacke koje provbodi drzavni represivni aparat,da ima uopce smisla izlazit na(nazovi) “demokratske izbore”,kad se oni odrzaju pod punom kontrolom iste vlasti koja je stvorila sav ovi jad,cemer i bijedu.A ipak se dogada ovo sta pise u clanku.Nije li to dovoljno za onu narodnu”uzdaj se u se i u svoje kljuse”,i da (nekad se tako zvalo)narod jednostavno srusi sve ovo?Svi ovi dogadaji i pravac gibanja ,kako je gore opisano,stvaraju sansu da vlast,silom(jer,izgleda da im rukavice vise ne koristu)zadrze postojece stanje.Svi oni(pazljivo pratite pisane komentare)koji podrzavaju trenutno stanje su otprilike oko 15%,i za sve su krivi Rusi.Nece proc puno,uvodit ce se vanredna stanja zbog Ruske poasnosti,jer koje ta budala da ne uziva u blagodatima Eu.NATO demostraciji sile.i Yenki fast food.Zbilj ih treba utrpat u Eu demokratske logore

Nostradurus
Gost
Nostradurus
3 godine prije

Propast im je sigurna. Problem je samo što slijedi poslije toga.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik