”Sada je najbolje vrijeme za mirovne pregovore s Ukrajinom”.

Peter Szijjarto
15 komentara

Sukob između Moskve i Kijeva ne može se riješiti na bojnom polju, rekao je mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjártó

Uvjeti za pregovore o okončanju ukrajinskog sukoba samo će se pogoršati, predvidio je u petak u Budimpešti mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjártó. Dvije strane, smatra on, ne bi bile u boljoj poziciji za razgovor nego sada. Trenutno je Moskva spremna tražiti diplomatsko rješenje krize, prema riječima ruskog predsjednika Vladimira Putina, dok Kijev i njegovi podupiratelji, uključujući SAD i NATO, još uvijek odbijaju ući u takve razgovore. “Neće biti boljih uvjeta za mirovne pregovore od sadašnjih”, rekao je Szijjártó novinarima u petak nakon sastanka s turskim ministrom vanjskih poslova Hakanom Fidanom. “Jučerašnji uvjeti bili su bolji od današnjih, a sutrašnji uvjeti bit će gori od današnjih”, dodao je mađarski ministar. Budimpešta i dalje vjeruje da “nema vojnog rješenja” za sukob, rekao je Szijjártó. Mađarska se pokazala kao jedan od najaktivnijih zagovornika pregovaračkog rješenja tekućeg sukoba.

Mađarski dužnosnici, uključujući Szijjárta i premijera Viktora Orbana, opetovano su pozivali na primirje i mirovni sporazum u Ukrajini, te su kritizirali EU zbog slanja oružja Kijevu. Budimpešta je također bila nepokolebljiva da sankcije protiv Rusije više štete Europi nego Moskvi. U lipnju je Orban za njemački tabloid Bild rekao da je ukrajinska pobjeda na bojnom polju “nemoguća”.

Ovog je tjedna premijer također rekao da je Kijevu praktički “ponestalo snage” i da je jedina stvar koja drži Ukrajinu “na životu” financijska pomoć Zapada.

Moskva je više puta signalizirala da je spremna za mirovne pregovore s Ukrajinom. Također je okrivila Kijev za nedostatak napretka u diplomaciji, pozivajući se na uredbu koju je prošle godine potpisao predsjednik Vladimir Zelenski i kojom se zabranjuju razgovori sve dok je ruski Putin na vlasti. Prošli je mjesec ukrajinski čelnik ponovio svoje stajalište da razgovori s Moskvom mogu započeti tek nakon što se ruske snage povuku s cjelokupnog ukrajinskog teritorija unutar granica iz 1991., uključujući Krim. Rusija je takve zahtjeve odbacila kao nerealne.

Govoreći na rusko-afričkom summitu u Sankt Peterburgu u petak, Putin je rekao da je tekući sukob ukorijenjen u prijetnjama koje ruskoj sigurnosti predstavlja NATO. Washington i njegovi saveznici “odbacuju pregovore o pitanjima osiguranja jednake sigurnosti”, dodao je.

mađarskaPeter SzijjartoRusija;Ukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Razmisli
8 mjeseci prije

Botovi pišu za sendvić
Za što pise orban I ovaj prikriveni lgbt?

8 mjeseci prije

Kako nema vojnog rješenja, sjeti se berlina ’45…Jest da je to najgore moguće rješenje ali jednako je stvarno kao i bilo koje drugo…

Ivan
8 mjeseci prije

Moze i to lose po Ukrajinu sto onaj majmun Zelenski ne shvaca. On misli da je jos u kazalistu kada se kulisu budu maknule nakon spustanja zastora..

Razmisli
8 mjeseci prije

Izlazak Mađarske iz EU nije najverovatniji scenario, ali je moguć: ako su prošle godine šanse bile deset odsto, “sada su porasle na 20 do 30 odsto. Bojim se da će mađarska vlada dovesti zemlju u situaciju da izlazak iz EU postane stvarna alternativa”, rekao je Simor.

Magefun
8 mjeseci prije

Sada? A što bi sa svim onim pozivima za mirovne pregovore od strane Rusa? Sve su ih odbili…da sam na njihovom mjestu, sada se mogu jebati s mirovnim pregovorima, uništio bi ih do kraja…a jadna Europa će tek da plati što je nasjela na provokaciju od USA i VB!

Ringo10
8 mjeseci prije

Mislim da će Rusija uskoro pokrenuti veliku ofenzivu na Ukrajinu.

Max
8 mjeseci prije

Od toga nema ništa.

jupiter
8 mjeseci prije

cekaj sijarto ne trci, znas da nikakvih pregovora nece biti jer ide cela ukrajina….mozda posle da vam se ustupi madjarski mali deo ukrajine?

Njokar
8 mjeseci prije

Szijjarto je u pravu, jer je, ako se SVO nastavi, druga faza, Novorusija, je izvjesna, amožda i proširena. Uz čerupanje poljskih i bjeloruskih dijelova, te krmčenje Besarabije*, koje nikad nije završilo, Ukrajina bi, kao država mogla i nestati.
*možda i mi, Hrvati dobijemo tamo neku Republiku Hrvatsku, kao odvojenu federalnu jedinicu?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI