Nema smisla za dalje sankcije EU protiv Rusije

Peter Szijjarto
10 komentara

Budimpešta neće podržati sljedeću rundu sankcija Brisela Moskvi ako uključuje mjere protiv ruskog energetskog sektora, rekao je mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto u intervjuu za RIA Novosti objavljenom u subotu.

Prema Szijjartu, bilo kakva ograničenja ruske energije bila bi u suprotnosti s nacionalnim interesima Mađarske.

“ Mogu vam reći sa sigurnošću: ako sljedeći paket sadrži nešto što je u suprotnosti s našim nacionalnim interesima, mi definitivno nećemo pristati na njegovo usvajanje. Crvena linija za nas se očigledno odnosi na energetiku, gas, naftu, nuklearnu energiju i sve druge aspekte koji bi mogli da naškode ekonomiji naše zemlje ”, naveo je on.

Szijjarto je ponovio ranije izjave da sankcije ne funkcionišu onako kako su zapadne zemlje očekivale, i rekao da ne vidi smisao u daljem vođenju te politike.

“ Politika sankcija jednostavno ne funkcioniše. Sankcije mogu naštetiti Rusiji… ali definitivno nanose veću štetu evropskoj ekonomiji, evropskim zemljama. A ako sankcije nanose više štete onima koji ih uvode nego onima protiv kojih su usmjerene, kakva je onda svrha s njima nastaviti? “, rekao je ministar vanjskih poslova.

Szijjarto je istakao da Rusija stabilno snabdijeva Mađarsku prirodnim gasom u skladu sa 15-godišnjim ugovorom sa ruskim državnim energetskim glavnim Gazpromom. On je dodao da Budimpešta očekuje da će nastaviti kupovati ruski gas čak i ako Ukrajina, preko koje dobija gorivo, odluči da ne produži ugovor o tranzitu sa Rusijom.

„ Nisam sasvim siguran da je Ukrajina spremna da izgubi toliki prihod, ali ako je potrebno, spremni smo da razgovaramo o alternativama, jer smatramo da je ovo tehničko pitanje. Ne radi se o isporuci. Ne radi se o količini, već o ruti. Što nam nije bitno. ”

Ministar vanjskih poslova je također najavio da je Mađarska nedavno dobila svoju treću pošiljku nuklearnog goriva iz Rusije ove godine za Nuklearnu elektranu Paks. Ruski Rosatom trenutno gradi dva nova energetska bloka u elektrani, za koje se očekuje da će postati operativne do 2032. Szijjarto je saradnju s Rusijom u sferi nuklearne energije nazvao “odličnom”, ističući visok kvalitet ruskog nuklearnog goriva i striktno pridržavanje Rosatoma isporuke rokovi.

“ I ako dobro razumijem, druge zemlje srednje Evrope, uprkos upornim molbama Zapada, takođe nastavljaju da rade sa ruskim dobavljačem nuklearnog goriva ”, dodao je.

Budimpešta je više puta govorila da neće dozvoliti EU da uvede sankcije organizacijama i preduzećima povezanim s ruskom nuklearnom industrijom energije. Prema Szijjartu, za rad nuklearne elektrane potrebne su “ gorive ćelije, a ne političke izjave ” – stoga “ nema mjesta politici, geopolitici ili sankcijama”. ”

Ranije ovog mjeseca pojavili su se izvještaji da je Brisel u završnoj fazi sastavljanja svog 12. paketa sankcija protiv Rusije, te da može uključivati ​​ograničenja na rusku nuklearnu industriju i izvoz tečnog prirodnog plina (LNG). Međutim, da bi Evropska komisija uključila bilo koju mjeru u paket, potrebno je odobrenje svih zemalja članica EU.

eumađarskaPeter SzijjartorusijaSankcije
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
gargamel.
6 mjeseci prije

Oni banditi u Briselu, namjeravaju ukinuti pravo veta, tako da protivljenje neke članice neće imati efekta.

6 mjeseci prije

ukrajina ne uvodi sankcije rusiji jer bi izgubili prihod.
mi svi ostali mozemo.

borjana
6 mjeseci prije

Možda smo malo svi na Mađare ljuti zbog njihovog glasa kontra u uenu, međutim oni jako dobro znaju koji je njihov vitalni nacionalni interes, time se rukovode i od toga ne odstupaju. Kako je glasovanje ogromnom većinom, bez obzira na njihov glas,usvojeno, čini se da su malo udovoljili moćnom židovskom lobiju, a more bit da se i nešto malo okoristili. Na našu veliku žalost mi nemamo takvu vladu koja bi imala jaja osporiti bilo kakvu briselsku želju, jer je na njenom čelu beskičmenjak kakvog stara i oronula eu na njenom teritoriju još vidjela i doživjela nije. Čak i kada bi zahtjevalo pražnjenje Hrvatske da bi se ustupilo mjesto kriminalcima koje eu zove “migranti”, za beskičmenjaka andreja ne bi bilo dvojbe niti jedne sekunde. Ljudi se ne mijenjaju, usrana pobjegulja onda, usrana pobjegulja i danas. Ako je andrej i za što talentiran, to je dati petama vjetra čim malo zagusti, kada… Čitaj više »

Schwarze Hunderte
6 mjeseci prije

Kako nema ?!?!?! Sada tek ima !!! Iziđu li Rusi na Dunav a sva je prilika da hoće !!! Možete se pozdraviti sa Europom a sva je prilika i sa svim ostalim sem Australia !!! Ušli ste u Danse Macabre – nazad vam više nema a universe – daleko !!! Sad vam stoji ili pobjeda ili … Nestanak !!! Niti reforme vas više spasit ne mogu – prekasno je za to … Izbor je vaš !

abc
6 mjeseci prije

EU vode jevrejski zločinci i psihopate.

Max
6 mjeseci prije

Logično.

Drago
6 mjeseci prije

EU na aparatima

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI