Članica NATO-a kaže da bi Macronova ideja o Ukrajini mogla započeti Treći svjetski rat

Peter Szijjarto
15 komentara

Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto osudio je najnovije opaske francuskog predsjednika Emmanuela Macrona o mogućnosti slanja trupa u Ukrajinu i upozorio da bi takav potez u konačnici mogao izazvati sveopšti nuklearni rat.

Obraćajući se francuskom emiteru LCI u četvrtak, Szijjarto je zamoljen za svoje mišljenje o Macronovoj obnovljenoj prijetnji da će rasporediti trupe svoje zemlje da podrže Kijev. Diplomata je oštro osudio tu ideju, rekavši da su i sami komentari francuskog lidera doprinijeli eskalaciji situacije.

“Ako članica NATO-a angažuje kopnene trupe, to će biti direktna konfrontacija NATO-a i Rusije i onda će to biti Treći svjetski rat”, rekao je Szijjarto za emiter.

Macron je dao nove ratoborne primjedbe u intervjuu za The Economist objavljenom u četvrtak, udvostručujući prethodne izjave o izgledima za raspoređivanje francuskih trupa u Ukrajinu. Predsjednik je rekao da su njegove prvobitne primjedbe, izrečene ranije ove godine, bile “strateški poziv na buđenje za moje kolege”. Predložio je da bi Pariz mogao da rasporedi trupe “ako Rusi probiju linije fronta”, a iz Kijeva je stigao zahtev za pomoć.

Visoki mađarski diplomata također je kritizirao Macronovu ideju da bi francusko nuklearno oružje moglo postati dio “vjerodostojne evropske odbrane”.

“U miru bi bilo drugačije, ali u ratno vrijeme takve izjave mogu biti pogrešno protumačene i imati ozbiljne posljedice”, rekao je Szijjarto, upozorivši da će, ukoliko situacija eskalira u globalni nuklearni rat, “za sve biti gotovo”.

U razgovoru za mađarsku televiziju M1 ranije tog dana, ministar je takođe odbacio petogodišnji plan NATO-a od 100 milijardi evra (107 milijardi dolara) za ratni kovčeg za podršku Ukrajini, koji je izneo generalni sekretar Jens Stoltenberg, opisujući to kao “ludilo”.

“U narednim sedmicama tokom pregovora borićemo se za pravo Mađarske da se kloni ovog ludila, da prikupi ovih 100 milijardi i izvuče ih iz Evrope”, rekao je Szijjarto.

Mađarska se dosljedno protivila sve većoj umiješanosti NATO-a i EU predvođenih SAD-om u ukrajinski sukob, odbijajući vojnu podršku Kijevu, uključujući slanje oružja ili obuku ukrajinskih trupa.

mađarskaNATOPeter Szijjartorusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
13 dana prije

Ta igra Francuza zaista je vrlo opasna.

tihobl
13 dana prije

Francuzi tvrde da je u Ukrajini poginulo gotovo 150.000 ruskih vojnika.

Gle, broj poginulih rusa se smanjuje kako SVO odmice. Britanci su prije dvije godine pominjali da je ovoliko rusa poginulo.

Opančar
13 dana prije

Makron nemre. 100 traktora isterat iz Pariza,a kamoli Ruse iz Ukrajine,ha ha

burt
13 dana prije

UK, Francuska i Italija šalju veliki broj Storm Shadova i Scalpova, proiyvodnja tih raketa se povećal a i izvozne varijante ne idu na tržite nego se šalju u Ukrajinu jer su tamo najpotrebniji a SAD su poslali ATACMS tako da Scholz mora poslati Taurus, Francuyi dostavljaju Ukrajini 50 avio bombi A2SM svaki mjesec, a UK je najavio slanje GPS navođenih bombi Paneway IV, sad su potrebni F-16 i rakete zrak-zemljeza napade na rusku pjhešadiju i motorizirane jedinice, ATACMS se već pokazao uspješnim jer su u jednom plotunu na Krimu uništili S-300, S-400 i helikoptere a to su i ruski blogeri priznali

Ante
13 dana prije

Može se mali isprdak kurčiti kad ga francuske budale izabraše za predsjednika. koji kreteni?

Samo U Prolazu
13 dana prije

Neka FR istupi iz NATO-a i nek slobodno zarati s Rusima(nisam samo siguran da li i drzavljani dijele njegovu zelju za ratom protiv Rusa). Ostatak EU zeli nastaviti zivjeti.

Darko
13 dana prije

Vrijeme je da Macron pokupi metak..

abc
13 dana prije

Mađarska če biti prinuđena da izađe iz sve luđe i samodestruktivne EU. Za njom če izači iz EU još par država, koje neče željeti u vojnu konfrontaciju sa Rusijom. To je neizbežno, jer mnoge države nisu ušle u EU sa ciljem, da ratuju protiv Rusije.

abc
13 dana prije

Francuska bi rado, da EU zarati sa Rusijom, a da oni u Ukrajinu pošalji najmanji broj vojnika. To je obična navlakuša, da cjela istočna Evropa uđe u rat i gine za interese zapadnih nadljudi.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI