EU u ‘veoma lošem stanju’

Peter Szijjarto
29 komentara

Evropska unija je progresivno slabila zbog odgovora Brisela na ukrajinsku krizu, izjavio je u utorak mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto.

Govoreći na Bledskom strateškom forumu u Sloveniji, Szijjarto je ustvrdio da se EU toliko smanjila, da su joj sada bivše jugoslovenske države potrebne više nego što je njima bilo potrebno da se pridruže bloku.

EU je “nažalost, u vrlo lošem stanju”, priznao je Szijjarto, opisujući situaciju kao “goru nego bilo kada u prošlosti, u smislu sigurnosti, ekonomije i snabdijevanja energijom”.

Mađarski zvaničnik je za to okrivio “niz neuspjelih mjera” kao odgovor na sukob Ukrajine i Rusije. Brisel je, primijetio je Szijjarto, odlučio da Kijev opskrbi oružjem i zbog toga nije bio u mogućnosti da sklopi mir na kontinentu posljednjih 18 mjeseci.

Mađarska je dosledno kritikovala pristup EU ukrajinskom sukobu, odbijajući da učestvuje u programu obuke ukrajinskih trupa i zabranjujući tranzit vojnih zaliha preko svoje teritorije. Budimpešta je takođe više puta pozivala na mirovne pregovore sa Moskvom.

Sankcije protiv Rusije su “ubile evropsku konkurentnost”, smanjivši udio EU u globalnom BDP-u na samo 17% – pet bodova manje u odnosu na 2010. – dok se udio Kine udvostručio sa 9% na 18%. Szijjarto je tvrdio da će politika EU-a „smanjenja“  svojih odnosa s Kinom i smanjenjem ekonomskih veza samo pogoršati situaciju.

Szijjarto je također kritizirao “ideološko” rukovanje energetskom sigurnošću, ističući da su cijene energije u EU naglo porasle kao rezultat sankcija Rusiji. Njemačka je posebno doživjela drastičan pad industrijske proizvodnje nakon sabotiranja gasovoda Sjeverni tok u septembru 2022.

Budući da je EU u tako lošem stanju, njoj je „Zapadni Balkan potreban više nego što bi Zapadnom Balkanu bilo potrebno evropsko članstvo“, rekao je Szijjarto tokom perioda pitanja i odgovora, koristeći termin koji Brisel preferira za bivše jugoslovenske države i Albaniju .

Otvarajući u ponedjeljak na Bledu događaj, predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel je napomenuo da bi EU bila spremna da primi nove članice do 2030. godine, ako kandidati uspiju da zadovolje dugu listu zahtjeva Brisela koji se odnose na “demokratiju”, vladavinu prava i “raznolikost.”

Albanija, Srbija i nekoliko drugih – koji su čekali više od decenije – izrazili su svoje nezadovoljstvo novim vremenskim okvirom, kao i zabrinutost da bi Ukrajina mogla da preseče zbog trenutnih političkih razloga.

eumađarskaPeter Szijjarto
Pretplatiti se
Obavijesti o
29 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Captain
8 mjeseci prije

Ne zna s kim igra ko
Čudna šuma je to.

Darko
8 mjeseci prije

Zašto se nitko ne usudi reći istinu i pokazati da je car gol sve zahvaljujući onoj krmači Ursuli i njezinoj korumpirano pederskoj EU Komisiji. Parlament je tamo samo debatni klub bezveznjaka uhljebljenih iz cijele EU od kojeg nikakve koristi kao niti od hrvatskog parlamenta..

Toni
8 mjeseci prije

Teška situacija, uvik možete izaći bračo madjari, postoji i savez za one koji nemaju kanalizaciju u svojim gradovima, možda vi tamo pripadade?

Max
8 mjeseci prije

Europska unija je gnijezdo zla.

Vito
8 mjeseci prije

Kosovo prvo ide u EU.

nastran
8 mjeseci prije

šta im bilo ko poludjeli za korumpiranom ukrajinom!?nije ni članica!?!

vanja
8 mjeseci prije

Sve je u odnosu snaga.Kada u moru ne mogu da se uspravim,da obujem ili skinem peraje jer me talasi bacaju pomislim,kako će mojih sto kila sa milionima tona vode…

8 mjeseci prije

EU je za luzere…Idemo u BRICS !

8 mjeseci prije

Zemlje EU-a namjeravaju ove godine kupiti rekordne količine ukapljenog prirodnog plina (LNG) iz Rusije, iako se Unija obvezala da će prestati trošiti rusko gorivo do 2027., otkrili su najnoviji nalazi koje je u srijedu objavio Global Witness.
🤣

hiber
8 mjeseci prije

Ovo je ko neka dugoročna prognoza. Ako indijanci sjeku šume biti ce duga zima. Ako Mađari zapomažu, Rusi ocigledno ne stoje dobro. Navodno ih jedino moze spasiti Trump, koji je usto na uvjetnom otpustu nakon sto je isplatio 200.000 zelembača.

8 mjeseci prije

Američka investicijska banka Goldman Sachs osnovala je fond s kineskim državnim novcem za kupnju brojnih američkih i britanskih tvrtki, uključujući i onu koja pruža usluge kibernetičke sigurnosti za vladu Ujedinjenog Kraljevstva, izvijestio je u srijedu Financial Times pozivajući se na osobe koje su izravno upoznate s operacijama fonda.

Darko
8 mjeseci prije

Razlaz pod hitno iz te vukojebinu a s onom ukrajinskom kurvetinom Ursulom na prvu liniju fronte da čisti cijevi Ukrajinaca dok ne crkne od užitka 🙂

Zolja
8 mjeseci prije

Na samom pocetku ta je unija pocela da jede svoju djecu. Bolje od raspada nisu zasluzilli.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI