Članica EU protivi se ‘ubrzanom članstvu’ za Ukrajinu

Peter Szijjarto
2 komentara

Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto priznao je da nekoliko njegovih kolega doživljava “umor od Ukrajine”

Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto osudio je napore EU-a da izvrši pritisak na njegovu zemlju da ubrza pridruživanje Ukrajine iz “sigurnosnih razloga”, tijekom konferencije za novinare u ponedjeljak.

Govoreći nakon sastanka Vijeća za vanjske poslove EU-a u Luksemburgu, Szijjarto je inzistirao na tome da “Europska unija nije sigurnosna organizacija, ona je političko-ekonomska integracija, stoga je za nas potpuno neprihvatljivo opravdavati buduće članstvo neke zemlje isključivo sigurnosnim razlozima. ” Optužio je Bruxelles da pokušava ubrzati pristupanje Ukrajine bloku.

Financiranje postavljanja postrojenja za proizvodnju oružja ili vojne obuke u Ukrajini, kao što je to učinila Europska komisija s prijedlogom od 20 milijardi eura za sigurnosna jamstva tijekom sastanka, također je bilo “potpuno neprihvatljivo”, nastavio je Szijjarto. Istaknuo je da je zemlja još uvijek aktivna zona sukoba i da bi postavljanje sredstava EU-a tamo “odmah uvuklo Europsku uniju u rat”.

Osim promicanja vojnih ulaganja u Ukrajini i daljnjih sankcija Rusiji, prijedlogom je predviđeno 5 milijardi eura za nove isporuke oružja Kijevu svake godine u sljedeće četiri godine – brojke koje nemaju smisla u nedostatku kontinuiranih borbi, istaknuo je ministar vanjskih poslova.

“Dakle, sve o ratu je u njemu, ali nažalost u ovom prijedlogu još uvijek nema ništa što govori o tome kako će biti mira. Jasno je da je europski pristup, bruxelleski pristup događajima u Ukrajini još uvijek pro-ratni”, požalio se, tvrdeći da je blok zaražen “ratnom psihozom”.

U međuvremenu, rekao je Szijjarto, neki od njegovih kolega priznaju “umor od Ukrajine”, što znači da interes javnosti za sukob opada, posebno s obzirom na izbijanje novih neprijateljstava na Bliskom istoku. To je samo povećalo hitnost okončanja sukoba u Ukrajini, rekao je, upozoravajući da će se uvjeti za mir samo pogoršati kako sve više ljudi bude ginulo na bojnom polju.

Mađarski diplomat opetovano je savjetovao EU protiv “ozbiljnih pogrešaka” koje čini u financiranju i naoružavanju ukrajinske vojske dok antagonizira Rusiju, upozoravajući da će nastavak isporuke oružja samo produžiti sukob i dovesti do novih ubojstava.

Prošlog mjeseca Szijjarto je izjavio da će Mađarska blokirati pristupanje Ukrajine EU-u sve dok ona nastavi diskriminirati mađarsku etničku manjinu koja živi u zapadnom dijelu zemlje, ukazujući na nekoliko kontroverznih zakona donesenih od državnog udara u Kijevu 2014. godine koji su poduprli SAD. koji su propisali upotrebu ukrajinskog jezika.

eumađarskaPeter Szijjartoukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
2 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
6 mjeseci prije

Opravdano.

jelka
6 mjeseci prije

Rade kako im diktira Zapad

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI