Oružje koje se šalje Ukrajini moglo bi završiti negdje drugdje

Peter Szijjarto
26 komentara

Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto upozorio je da bi ogromne količine stranog oružja koje se šalje Ukrajini mogle zapaliti haos u drugim dijelovima svijeta nakon okončanja sukoba s Rusijom, izražavajući strah od novih kriza u ” nestabilnim regionima”.

Održavajući glavnu riječ na Budimpeštanskom mirovnom forumu u utorak, Szijjarto je iznio stav vlade prema tekućem sukobu, rekavši da će on imati šire posljedice izvan granica Ukrajine.

„Postoje mnogi regioni u svetu u kojima bi čak i mali deo oružja koji se šalje u Ukrajinu mogao dovesti do ozbiljne nestabilnosti. Nasilje i teror mogu se povećati u ionako nestabilnim regionima, što bi moglo dovesti do novog talasa migracija”, rekao je on. „Kakva garancija postoji da oružje isporučeno Ukrajini neće biti prebačeno u druge zemlje?“

Zvaničnik je tvrdio da samo prekid borbi može garantovati sigurnost Mađarske, navodeći da je ta zemlja “prva bila izložena opasnosti od eskalacije” s obzirom na blizinu Ukrajine, s kojom dijeli granicu.

„Zbog toga tražimo hitan prekid vatre i mirovne pregovore, barem dajući nadu da će u regionu biti uspostavljen održiv, dugoročan mir“, nastavio je Szijjarto. Dodao je da Mađarska na sukob gleda “potpuno drugačije” od mnogih svojih zapadnih saveznika, sugerirajući da neki partneri nemaju mnogo interesa da okončaju krvoproliće.

Iako je ministar vanjskih poslova tvrdio da postoji “globalna većina za mir” za prekid vatre, on je rekao da je kamp pod “velikim pritiskom ratnih pristalica”, među kojima su zapadni zvaničnici, mediji i nevladine organizacije.

Szijjarto je također osudio “histeriju sankcija” koja je nadvladala mnoge članice Evropske unije. On je tvrdio da kazne nametnute Moskvi nisu učinile ništa da se okončaju borbe u Ukrajini, i nisu uspjele uništiti rusku ekonomiju kako je namjeravano. Umjesto toga, on je tvrdio da je EU pretrpjela “više štete” od vlastitih mjera, smatrajući kampanju neuspjelom.

Diplomata je ranije izrazio zabrinutost zbog nedostatka nadzora nad milijardama dolara vrijednog zapadnog oružja koje zasićuje Ukrajinu, napominjući da bi se neka od njih na kraju mogla pojaviti u Africi i stvoriti “ozbiljne sigurnosne rizike” za kontinent.

Budimpešta se odupirala pritiscima da Kijevu isporuči smrtonosno oružje od izbijanja sukoba s Moskvom u februaru 2022. godine, a parlament je prošle godine čak usvojio zakon o zabrani takvog transfera oružja. To je također u velikoj mjeri spriječilo navalu sankcija Rusiji koju predvode SAD, a premijer Viktor Orban je među najglasnijim kritičarima te politike u EU.

mađarskaPeter Szijjartoukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
26 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Suze Roni
10 mjeseci prije

Moglo bi zavrsiti kod kojekakvih organiziranih teroristickih grupa
iza kojih stoje USA. Na Bliskom Istoku su uzgojili sijaset takvih terorista i pomocu njih destabilizirali arapske drzave.

Ziv je Geza
10 mjeseci prije

Evo pocelo je na imbexu u svezi i glede rusenja brane.

Pa kaze;ukrajinska policija spasava ruskog peseka zavezanog na lancu,ukrajinska sluzba za spasavanje spasava ruske bake i deke, ukrajinska vojska kupi granje i ruske plasticne vrecice, ukrajinski ronioci ciste herson od ruskih traktorskih guma i ves masina….

Faust
10 mjeseci prije

Navodno je dio naoružanja koje je jozo poslao Ukrajini pronađeno kod narkokartela u Meksiku.

Schwarze Hunderte
10 mjeseci prije

Dolazi to već puno – kuda treba – i nikad jeftinije 😁 👍 🍸 … No … Bilo je puno , zdravorazumskih pitanja , kako to da se Rusi ganjali toliko vremena sa Bakhmut te toliko ljudi izginulo …. ??? EVO — KAKO !!!! Na snimki ćete jesno vidjet , kilometre TUNELA – rudnika soli u kojima se ljepo vide ostatci , VOZILA , BICIKLI , MOTORCIKLI ….. No … Niti to im vredjelo nije – PUKLI 🤣 ——–>>> vk.com/video-211411957_456251551

Jimbo
10 mjeseci prije

Oružje bi moglo završit kod mišota

Ivan
10 mjeseci prije

Ko s mafijom suruje nije nista bolji. A ona naivna krmaca Ursula je i noge rasirila Zelenskom pa ispada da je i kurva a ne samo mafijasica..

Medo
10 mjeseci prije

Da se pohvalim. Na Vecernji. hr sam blokiran na ni manje ni više dvije godine. Razlog. Komentar na članak o rušenju brane gdje sam napisao zašto Ukrosi ne daju snimke kad već tvrde da ih imaju kako voda odnosi pukovnije ruskih vojnika. Jer kad lancet spali Ukrodebila tad imamo snimke ciljničke kamere i one za nadzor.
Da, napisao sam Ukrosi i Ukrodebili.

Days
10 mjeseci prije

“Dizanje brane u zrak može biti loše za Ukrajinu, ali više šteti Rusiji i upravo je iz tog razloga ukrajinska vlada razmatrala njezino uništenje,” rekao je. Carlson je dalje primijetio da je ukrajinski general priznao da je planirao napade na branu Kakhovka u komentarima za Washington Post prošlog prosinca.

Max
10 mjeseci prije

Crno tržište cvijeta.

Entoni Fauci
10 mjeseci prije

Ima li kakva informacija Di se moze kupit i koliko kosta?

alexosijek
10 mjeseci prije

Vrijedi poslušati na YT — Decline of the EU w/ MEP Clare Daly, Alexander Mercouris and Glenn Diesen….Clare Daly je izjavila kako su EU političari luđaci na steroidima, između ostalog…lp

burt
10 mjeseci prije

Mađari još uvijek misle da će Rijeka biti njihova luka

Ante
10 mjeseci prije

Već sam vidio slike gdje su Meksički narko karteli naoružani sa Američkim protuoklopnim oružjem.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI