Mađarska upozorava na “čvrsti veto” na proces pridruživanja Ukrajine

Peter Szijjarto
6 komentara

Mađarska će blokirati pristupne pregovore EU s Ukrajinom ako utvrdi da idu u smjeru koji šteti nacionalnim interesima zemlje, rekao je ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto.

U intervjuu za novinski magazin Mandiner u petak, Szijjarto se osvrnuo na nedavnu odluku bloka da započne zvanične pregovore o članstvu s Ukrajinom. Taj potez podržalo je svih 26 članica EU osim Mađarske, koja je bila uzdržana od glasanja u posljednjem trenutku, uprkos tome što je Budimpešta prethodno optužila Kijev za ogromnu korupciju i upozorila da bi pridruživanje moglo uvući cijeli blok u sukob s Rusijom.

Zapadni mediji su ovaj razvoj pozdravili kao iskorak, a predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen ga je opisala kao „stratešku odluku i dan koji će ostati urezan našoj istoriji.”

Mađarski ministar vanjskih poslova se, međutim, nije složio, rekavši da taj potez „nema praktičan značaj.“

Szijjarto je jasno stavio do znanja da Mađarska „ne preuzima odgovornost“ za početak pregovora i “ oslobađa” sebe svih posljedica koje iz njih proizlaze. On je također signalizirao da bi Budimpešta mogla spriječiti pristupne pregovore u budućnosti.

Ako tokom priprema za prave pregovore Brisel pokuša da nametne stvari… to bi za nas bilo štetno – pa onda bi smo morali da upotrijebimo čvrsti veto.

On je takođe demantovao tvrdnje da je Mađarska pristala da ne stavi veto na početak pregovora jer je EU odlučila da odmrzne 10 milijardi evra (10,9 milijardi dolara) kohezionih fondova za zemlju, navodeći kao razlog napredak Budimpešte u reformama pravosuđa.

“Nismo išli s taktičkim stavom da ćemo se, ako ovo dobijemo, promijeniti ovdje jer i dalje postoje razlozi zbog kojih još uvijek ne podržavamo početak pristupnih pregovora s Ukrajinom,”Szijjarto je objasnio.

Njegovi komentari su ponovili ranije primjedbe mađarskog premijera Viktora Orbana, koji je odluku EU nazvao “potpuno besmislenom, iracionalnom i netačnom” pod trenutne okolnosti. On je također opisao Ukrajinu kao “jednu od najkorumpiranijih zemalja na svijetu,” dovodeći u pitanje ocjenu EU da je Kijev napravio značajan napredak na putu ka pridruživanje bloku.

eumađarskaOrbanPeter Szijjartoukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
gigi pinna
4 mjeseci prije

A koji je to smjer koji nije štetan za EU, a da se Ukri prime u ovo, sad već, opskurno članstvo?
Mađarska pod briselskim sankcijama zbog pravosuđa i korupcije, a kod nas svi sretni kao prasci u blatu…

Schwarze Hunderte
4 mjeseci prije

Hajd’ na kavu 😁

tihobl
4 mjeseci prije

Ne valjaju madjarima te izjave. Trebaju izjavljivati da su za to da se Ukrajina primi u EU po skracenom postupku vec u martovskom zasjedanju. Onda bi Makrona stavili na muke. Morao bi javno izjaviti da nece uci prije Turske ili ce ha francuski poljoprivrednici razapeti zbog subvencija koje ce otici Kijevu. Jos prije 20 godina francuzi su rekli da je Ukrajina prevelika da udje u EU i da bi Francuskoj otela subvencije za poljoprivredu. Francuzi i holandjani bi stavili veto.

tihobl
4 mjeseci prije

Кинески научници почели су да користе морску воду за производњу уранијума као нуклеарног горива.

Lako je njima kad su blizu Fokusume.

tihobl
4 mjeseci prije

Чланство Украјине у ЕУ нашкодиће пољској пољопривреди , рекао је заменик министра пољопривреде земље Колодјејчак.

„Ако то желимо, можемо одмах отворити врата и рећи: затварамо наша пољопривредна предузећа, јер њихов рад неће имати смисла “, рекао је Колодјејчак.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI