Drugi čin igrokaza “Polarna hladnoća, Ukrajina i ruski plin”

Zima Kiev
8 komentara

Na zahtjev Nizozemske, Ukrajina od Europske unije nije dobila gotovo ništa. O nekakvom jadnom bezviznom režimu u trajanju od 90 dana, bez prava na stalni boravak i rad, te uvođenjem mehanizama za njegovu suspenziju, još se treba raspravljati.

Po tom istom zahtjevu Nizozemske, Sporazum o pridruživanju EU-Ukrajina ne smije sadržavati davanje poziva, ni sada ni ubuduće, za punopravnim članstvom zemlje u EU, a Kijevu se uskraćuje financijska i vojna pomoć. Ukrajina je dobila ograničene kvote za uvoz u EU nekih roba, koje uglavnom ispuni već prvih mjeseci tekuće godine, a ostalo ionako ne zadovoljava europske standarda i zbog gubitka tržišta istočne Carinske unije je sada u velikom problemima. No, Ukrajina ima jedan adut kojim se koristi, iako bi to mogao biti mač s dvije oštrice i ubrzati izgradnju plinovoda “Sjeverni tok 2“, ili nekog drugog.

Naime, Naftogaz Ukrajine tvrdi da bi Europa mogla ostati bez ruskog plina, a za krivca je opet proglasila rusku kompaniju Gazprom.

“Sada tek možemo vidjeti što se događa.  Arktičke hladnoće su pogodile Ukrajinu, a hladno je i u Rusiji. To se vjerojatno dogodilo zato što Gazprom nema dovoljno resursa za njihovo grijanje i za izvoz u EU. Mi ćemo javno prikazati naše poslovanje. Sada čekamo omiljenu pjesmu o panici zbog činjenice da Ukrajina krade plina iz vlastitih podzemnih skladišta. Ovo je naš plin, kojeg smo upumpali kako bi se pripremili za zimu. Nismo dužni pomoći Gazpromu s našim rezervama, jer ih nemamo. U Ukrajini one ne postoje”, priopćili su jučer predstavnici ukrajinske tvrtke.

Na Twitteru je ured za odnose s javnošću Naftogaza Ukrajine napisana šala s poveznicom na vremensku prognozu u Rusiji.

“Dovoljno je da se smrzne Rusija i Gazprom ima ozbiljan izazov kako se baviti s tim i isporučivati plin u Europu”, stoji na Twitteru.

Ruski holding nije komentirao ove napise, iako su prije Nove godine u Moskvi s pravom upozoravali na tranzitne rizike u Ukrajini. Međutim, oni nisu povezani s činjenicom da će u Rusiju doći zima ili što Gazprom ne može zadovoljiti svoje izvozne obveze.

Naime, stabilnost i razina tranzita plina preko Ukrajine ovisi isključivo o tlaku u sustavu transporta plina u zemlji, koji, pak, ovisi o zalihama u podzemnim skladištima. Jednostavno za razumjeti, čak i za laike u plinskom poslovanju.

No, volumen ukrajinskih zaliha je u tekućoj sezoni grijanja premašio povijesno najnižu razinu. Unatoč činjenici da su EU i vlasti Ukrajine preporučili Naftogazu stvaranje zimskih zaliha od 17-18 milijardi kubnih metara, kompanija ih je ograničila na samo 14,5 mlrd m3. Jedan od razloga smanjenja zaliha ove godine je odluka Ukrajine da ne kupuje ruski plin, iako kupuje isti, ali nakon što u Europu uđe plinovodima uglavnom preko Poljske. No, čak i obrnuta dobava plina iz EU je fizički ograničena.

Osim toga, za Kijev baš i nisu banalna sredstva koja izdvaja za znatno preplaćeni “europski” plin.

Dakle, niska razina zaliha u podzemnim skladištima, koja utječe na tlak u plinovodima pri isporukama europskim kupcima, je problem kojeg je stvorio  Naftogaz Ukrajine i nema veze s dolaskom hladnog vremena u Rusiji.

Kako stvari stoje u Ukrajini. U posljednjih nekoliko dana termometar pada na -19 stupnjeva noću, a potrošnja plina u zemlji je povećana do maksimuma. Kako kaže tajnik Ukrtransagaza, Maksim Bielavski, potrošnja plina iz skladišta se povećala nekoliko puta, do 100 milijuna kubnih metara dnevno. Zbog toga su u subotu, prema Ukrtransagazu, ukrajinska skladišta već pala na volumen od 11,5 milijardi kubnih metara plina.

Ako se sadašnja razina potrošnje održi nekoliko tjedana, stručnjaci ne isključuju da Ukrajina neće imati dovoljno plina.

“Pesimistične prognoze govore da će nestašice početi u veljači. Općenito, dnevna potrošnja plina bi se mogla zadovoljiti, ali se problemi mogu pojaviti kada se dotakne vrh potrošnje”, kaže supredsjedatelj ukrajinskog Fonda energetskih strategija, Dmitrij Marunič.

Prema riječima stručnjaka, Ukrajinu čeka nestabilna zima, ako hladnoće potraju duže razdoblje i ako ne dođe do oštrog pada potrošnje plina u zemlji.

Danas je potrošnja oko 150 milijuna kubnih metara dnevno. Prije nekoliko godina, potrošnja plina tijekom zime je bila veća od 200 milijuna kubnih metara i dosezala gotovo 300 milijuna. Ako ostane ova razina potrošnje, onda će zemlja imati ozbiljne probleme u opskrbi plinom. Možda nam ekonomska kriza na neki način ide na ruku. Smanjenje potrošnje bilježe uglavnom industrijska poduzeća i zbog njih bi Ukrajina mogla preživjeti sezonu grijanja.  Kada se isključe određene industrije, prijeći će se na ostale mjere”, kaže Dmitrij Marunič.

Dakle, obustava tranzita plina u Ukrajini je više nego moguća, iako će sve opet ovisiti o vremenskim uvjetima, na koje se Gazprom uopće ne namjerava osloniti.

Krajem prosinca se Naftogaz Ukrajine žalio da je ruski holding smanjio tranzit plina do 19%, te da jača isporuke kroz postojeći “Sjeverni tok”. To su potvrdili i u Gazpromu, gdje se u plinovodu ispod Baltičkog mora koriste i rezervni kapaciteti. Trenutno je “Sjeverni tok” opterećen sa 110% kapaciteta. To je bilo moguće nakon odluke Europske komisije o novom formatu plinovoda kojem se pridružila kompanija Opal, koja “Sjeverni tok” preuzima na kopnu.

Operator Gastransport GmbH navodi da je, umjesto 50% prethodno odobrene količine u drugoj polovici prosinca, Opal je već preuzeo do 81% ruskog plina.

Zbog hladnoće, koji nakon Nove godine pogodila i Europu, ruski Gazprom je bio prisiljen dodatno povećati opskrbu plinom u EU. Prema službenim podacima Gazproma, 8. siječnja je zabilježen novi povijesni dnevni rekord u izvozu i isporučeno je 621,8 milijuna kubnih metara plina. Zbog izvanrednih okolnosti se čak i tranzit preko Ukrajine vratio na prijašnju razinu. 7. siječnja, prema Ukrtransgazu, plinski transportni sustav zemlje je u Europu, na Balkan i Turskoj isporučio 290 milijuna kubnih metara plina.

Uz očito povećanje tranzita, izjave Naftogaza Ukrajine se čine prilično neutemeljenima, ako ne i kao loša šala.

“Na području se Ukrajine može osigurati tranzit više od tisuću kilometara, pa i za veći volumen opskrbe, ali je potreban veći tlak u sustavu transporta plina”, kaže Dmitrij Marunič.

No, aktualne rezerve u ukrajinskim skladištima nisu dovoljne da osiguraju nesmetan tranzit. Sada je pitanje koliko dugo Naftogaz Ukrajine fizički može osigurati tranzit u jednakim količinama od istočne granice prema zapadu, a da ne dira ruski plin?

Znakovita može biti situacija s početka 2012. godine, kada je cijelu Europu okovao mraz i kada je Ukrajina dnevno na svom teritoriju “gubila” nekoliko desetaka milijuna kubnih metara.

“To je možda malo, ali je bilo dovoljno da nestašice opskrbe plinom pogode sjever Italije i Bugarsku”, kaže supredsjedatelj Fonda ukrajinskih energetskih strategija.

“Onda je izbio skandal i Bruxelles je čak zatražio od Kijeva da s pola milijarde eura isplatiti troškove. No, vlada je onda uspjela odbiti zahtjeve i zataškati sukob, iako je Europa stvarno bila pogođena”, priča Marunič.

Navodi Naftogaza Ukrajine da Gazprom ne može ispuniti svoje obveze su više nego smiješni, što potvrđuju ukrajinski i drugi stručnjaci.

“Naravno, Rusi tvrde da krademo plin. To će biti emocionalna komponenta dizajnirana za EU. Ali, zakonski su u pravu. U svim svojim izjavama, čak i onim koje Naftogaz ima u dokumentima, stoji  da ako na istoku preuzmemo milijun kubnih metara, na zapadu moramo isporučiti točno jedan milijun. Ni kubik manje. Nažalost, to je obveza Naftogaza u isporukama plina. I to bez skladištenja, jer rezerve s tim ne smiju imati ništa. Dakle, Gazprom može savršeno reći da je upravo u ovom problemu. U jesen su poslali svim svojim korisnicima pisma da će možda imati problema s tranzitom. Gdje je ovdje provokacija? Naftogaz se može buniti i provocirati sam sebe, ako bude loše vrijeme”, napisao je na svom Facebooku ukrajinski stručnjak za energetiku Jurij Korolčuk .

Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Majkl Đordan
7 godine prije

Ukrajina je najbolji primjer što se dogodi kada ludilo prevlada.

shumadinac
7 godine prije

Danas samo sarkazam ali ne mogu da odolim:
Za ovu hladnoću kod nas kriva je Rusija, ona kontrolom vremena i slanjem hladnog talasa na Evropu ostvaruje svoje geopolitičke interese prvenstveno terajući Ukrajinu da “preusmerava gas” namenjen EU i na taj način je direktno konfrontira EU i Ukrajinu. Ako ne ostvari željene rezultate ovo bi moglo da se ponovi i u julu…

jale
7 godine prije

Gazprom od profita daje milijarde evra natrag Njemačkoj i Evropi kroz istraživačke, sportske i humanitarne programe, a od Ukrajine, Evropa i Njemačka nemaju ništa.

goltanco
7 godine prije

Postoje americki natovci
postoje i europski natovci
a ukrajinski natovci su kreteni na kvadrat, trebalo bi ih sve pohapsati i suditi im za veleizdaju.

Osoba C
7 godine prije

Uz pomoć EU, SAD su spriječile izgradnju Južnog toka, da Rusija ne bi zaobišla ukrajinski plinovod u opskrbi južne i jugoistočne Europe. ( Još je u sjećanju natezanje Mesića i Sanadera oko toga). Istovremeno se odobrila izgradnja Sjevernog toka kojim Rusija direktno dostavlja plin Njemačkoj, zaobilazeći pri tome Ukrajinu, Poljsku, i Slovačku, ali i sve baltičke zemlje, jer realpolitika koja važi za Balkan, istočnu i južnu Europu, ne važi i za Njemačku i sjevernu Europu. Prihodi kojima se nadala južna Europa, dobiti će Njemačka izgradnjom Sjevernog toka 2, za koji Merkelica tvrdi da nije politički nego gospodarski projekt, kojim će udvostručiti dostavu plina iz Rusije, i tako po većoj cjeni opskrbljivati cijelu, pa i južnu Europu. Ako se realizira dogovor sa Turskom za izgradnju novog plinovoda, sa jednom cijevi samo za Tursku, onda je Ukrajina definitivno ispala iz igre.
P.S. Odlični komentari prethodnika.

Georgij Žukov
7 godine prije

Uvjeren sam da vecina naroda ukrajine nije ni priblizno fasistoidna koliko je to njihova politika , mala grupica fasista placenika , interesnih skupina i lobista zabili su posljednji cavao u kovceg imena ukrajina .skoro pa identicni scenario dogadjanja u Jugoslaviji .Ogromna vecina ljudi nije ni svjesna sto se dogadja , onaj dio koji vidi sto se dogadja ( Ne cinjenje je ravno sudjelovanju) ne cini nista protiv toga ,. Rezultat ce biti u svakom slucaju katastrofalan po ukrajinski narod .Prodase dusu djavlu , misleci da ce ih djavo obasipati zlatom i dolarima, kad ono vise ne mogu ni ono sto su do nedavno mogli , dobiti vizu da bi im se majke i sestre mogle prostituirati po europi .Strasno.

666999
7 godine prije

Pitanje glasi: Što će se sa cijenama, količinama, rokovima isporuke dogoditi kad proradi Sibirsko-Kineski plinovod?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.