fbpx

Dvostruka mjerila liberala, demokrata, ljevičara, desničara, licemjera i intelektualno nepoštenih…

Licemjeri

Jutros se stvorila žučna polemika oko prava na bankovni račun u Republici Hrvatskoj. Hrvatskoj političkoj stranci je uskraćeno pravo na bankovni račun. Dvije velike banke otvoreno odbijaju otvoriti račun novoj političkoj stranci koja želi ponuditi svog kandidata na predsjedničkim izborima. Umjesto kritike za slična nedopustiva ponašanja banaka, koja sutra mogu pogoditi bilo koga od nas, vukovi su svjesno, a ovčice nesvjesno, pažnju usmjerile na nebitno. Baš onako kako to rade “izverzirani” političari.

Dragi naši čitatelji, pravo na bankovni račun je ustavom zaštićeno pravo, jer banke vrše javnu funkciju koju su dobile od naroda. Svaki pojedinac ili pravno lice ima pravo na depozitni račun u banci.

Nudimo vam jedan primjer tj. objašnjenje s internet stranice Banque de France (Francuska centralna banka), u kojem možete naći potvrdu svega što pišemo:

Bez obzira jeste li pojedinac ili pravno lice, zakon vam daje pravo na bankovni račun. Od 1984. godine imati depozitni račun je pravo koje zakon nalaže u Francuskoj, svim francuskim državljanima i onima koji to nisu, ali u Francuskoj imaju prebivalište. Od 1980., za isplatu plaća i plaćanje socijalnih naknada čekom i virmanom nužno je imati bankovni račun za sudjelovanje u gospodarskom životu.

Zahtjev se može podnijet putem interneta, nakon čega će Centralna banke Francuske odrediti banku koja mora otvoriti račun.

Nebitno, radili se o kriminalcu, teroristu, egocentričnoj osobi ili manipulatoru, njegovo pravo je ustavom zajamčeno. Naše tvrdnje temeljimo na zdravoj logici i pravnoj znanosti, a ne na emocijama, osobnim predrasudama i zabludama.

Poveznica na dokument: Right to a basic bank account (Pravo na bankovni račun / Francuska centralna banka)

Osobe koje žele uskratiti pravo na račun pojedincu ili pravnom licu iz osobnih razloga, moraju biti svjesne da se radi o diktatorskim metodama i da podupiru pravo jačeg.

Imamo li onda kredibilitet licemjerno se žaliti na zlo koje nas okružuje, kada smo i mi sami dio tog zla, kojeg našim ponašanjem hranimo? Ako mislimo potvrdno, tada perfidno krijemo naše pravo lice, a Gustavu Le Bonu treba dati Nobelovu nagradu za istinu.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
57 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije

prije je postojao sdk ili služba za platni promet. prvi “reformatorski” korak naših “novih” starih vlasti bilo je ukidanje sdk a poslove iz nadležnosti sdk su prebacili na komercijalne banke. čista lova. e sada su se te strane komercijalne banke osilile I počele glumiti državu u državi. one su počele određivati mimo drżave svoja pravila igre. počele su od komitenata tražiti I krvnu sliku a kako bi obavljale ono za što su potplaćivale naše političare a što im donosi novac tj. poslove iz nadležnosti sdk. meni osobno u jednoj banci su za neku od njihovih usluga pored ostale dokumentacije tražili da im donesem potvrdu iz druge državne institucije a s kojim oni nebi trebali imati ama baš nikakve veze tj. potvrdu a u kojoj su podaci koji su I u osobnoj iskaznici. dakle nisu htjeli uvažiti niti osobnu iskaznicu koja je ustavom propisana. bahate bankare treba dodatno oporezivati a tržište prepuštati bankama koje će osim potrošačkih ktedita za kupnju njihove “zapadne” polovne robe I smeća a od naših depozita davati povoljne kredite I za pokretanje biznisa I za proširenje. kako sada stvari stoje dobit ćete I 100 tisuća eura za polovni njemački auto ali nećete dobiti niti tisuću eura za pokretanje biznisa.

ps. predlažem da se napiše zakon a koji bi građanima omogućio platni promet I mimo komercijalnih banaka pa neka se banke bahate u kambodži ako već ne mogu na “zapadu”

Moreno
Member
Moreno
1 godina prije

eu kolonija Banke se nisu ”osilile” nego je Tuđman 1994 preda HNB nepoznatim entitetima i od tad je HNB počela proizvodit zakonsku regulativu koja odgovara bankama kojih se većina njih 1994 privatizirala . . . mi smo to dopustili i to je Račanova vlast 2000 godine amenovala . . . svaka privatna tvrtka koja dođe bilo di dolazi isisat koliko god može imovine i kad nestane ono čega je bilo za isisavat privatna tvrtka odlazi. Privatne tvrtke nisu socijalne ustanove.

p.s. Sorry, ipak zakone ne predlažeš ti pa se ne tribaš u predlaganju ni trudit.

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije

I moja osobna iskaznica je ustavna kategorija a banka nije pa opet banka od mene traži da donesem dokument iz državne institucije kojim bi potvrdio da su navodi na osobnoj iskaznici istiniti. drugo, nigdje nisam napisao da su banke socijalne institucije već da nam “zapadne” banke nude potrošačke kredite za kupnju njihovog otpada umjesto da ponude kredite I za pokretanje biznisa kao što se nude u svim normalnim državama u svijetu. treće, jasno sam naveo da su prvi koraci “novih” starih vlasti bili da se profitabilni poslovi platnog prometa predaju komercijalnim bankama u ruke. četvrto, nisam ja netko tko donosi zakon, ali kao građanin imam pravo pokretati incijative a koje se tiču pojedinih zakona. dakle svaki građanin ima pravo podnjeti incijativu za donošenje novog ili izmjenu starog zakona I ako za to prikupi određen broj potpisa to ide u saborsku proceduru. dakle ja sam samo iznjeo jednu ideju

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

1992.
Ne ’94.

mladen3x
Gost
mladen3x
1 godina prije

Nismo licemjeri več je najvjerojatnije problem u činjenici koju sam napisao tamo u postu,gledajmo šire uzrok problema a ne onako kako ga mi želimo vidjeti.Platni promet mimo komercijalnih banaka imaš i zove se “Siva ekonomija” i jako je razgranata u Hrvatskoj a i u ostali zemljama,sve po dogovoru.A i da ga legalno napraviš mimo komercijalnih banaka opet bi imao iste zakone kao i komercijalne banke i došao bi do trenutka kada bi tvoju banku s dobrom ponudom preuzele ove komercijalne,”dobra ponuda” znači da bi se našao u situaciji negativne bilance iliti kako se to več stručno kaže(tu mi je ali se nemogu sjetiti) bio bi u poslovnom minusu i došlo bi do preuzimanja.Uostalom,imamo več nemali broj pokušaja tog načina rada i znamo kako je završio,”globalno” kako bi se reklo.Razlog je jednostavan,ti nemaš,oni imaju,oni mogu u gubitak,ti nesmiješ jer je sve po zakonima.Kad bi se tak radilo i ja bi imao banku i štitio bi me zakon kao i ove velike ali tako se ne radi,zna se zbog čega,sve ima pravila i vrijednosti uz koje se nešto veže.A to što su kamate negdje više a negdje niže,to ovisi o tržištu i jačini države.Mi ovisimo o njima i zato to plaćamo.Ako nečemo ovisiti o njima moramo ići na posao s autom koji nam oni prodaju a oni nam ga ne žele prodati.Možemo tako koliko hoćemo ali nemožemo dokle hoćemo.Tu ulaze priče o tome dali smo prodani i zašto smo prodani i priče dali smo mali ili smo veliki.Sve jasno.

Mucke
Gost
Mucke
1 godina prije

@mladen3x
Bijedan pokusaj opravdanja za prethodno izrecene stavove,opet zaobilazite meritum prethodnog clanka.Slobodno komentirajte moj post dole na dnu.

Moreno
Member
Moreno
1 godina prije

mladen3x ”A to što su kamate negdje više a negdje niže,to ovisi o tržištu i jačini države” . . . to šta si napisa je totalni bull shit . . . sve parametre novca; količinu, vrijednost, kamatu, distribuciju . . . velike centralne banke određuju po svojemu slobodnome nahođenju odnosno politički i te parametre ni u kojemu slučaju ne određuje tržište . . . sve velike centralne banke u zapadnome carstvu, velike banke njihovi prime dealeri i rating agencije su u privatnome vlasništvu uglavnom istih entiteta i politika svih država, bile one velike ili male, pod njihovom je kontrolom. Nisan siguran kako je tebi išta jasno.

farree
Gost
farree
1 godina prije

Odličan komentar, samo ga treba nadopuniti.
Banka je udruženje (naj) bogatih i moćnih ljudi napravljena u cilju uvećanja njihovog kapitala. Može se pokazati da u svim suvremenim zapadnim zemljama Banka igra ulogu Suverena. Sve institucije države su stavljene u funkciju ispunjavanja bankarskih potreba. Neki autori idu tako daleko da tvrde da je cjelokupna infrastruktura držve (vojska, policija, parlament itd) zapravo stvorena da zadovoljava želje Bankara i skrene pogled sa stvarne Vlasti.
Vraćanje platnog prometa u SDK je jedan legitiman zahtjev i definitivno u interesu svarnog Suverena, ali je on neostvarljiv. Daleko vjerovatnije je da bi se dogodio puč za smjenom “jednog neodgovornog režima” koji bi tako nešto predložio (stavo u parlamentarnu proceduru).

Ako imate ovo gore rećeno na umu, onda je postupak “zabrane” političkih partija koje bi mogle da dovedu u pitanje postoječi rwžim sasvim razumljiva

P.S. Zahvaljujući vezanosti naših Valuta za €, naš bankarski sektor je nepostojeći i čvrsto u rukama stranih bankara (u Hrvatskoj je tak udio 90.2%)
P.S.S Pod Bankama naravno podrazumijevam sve finansijske institucije tzv. Bankarstva u Sjeni poput BleckRocka ili drugih davitelja

PROTIV zlokaka
Gost
PROTIV zlokaka
1 godina prije

… i … Zlostruka mjerila zlotvornih zlovaskih zlokakov …

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Točno, ima pravo otvoriti račun, ali je kontekst pogrešan, i cviljenje “Ja volim Rusiju i i bio sam na Krimu” je bez veze Uzmimo za primjer Francusku. Službeni izvor kaže: Toute banque a le droit de refuser d’ouvrir un compte bancaire. Face à un refus d’ouverture de compte, vous pouvez saisir la Banque de France afin de bénéficier de la procédure du droit au compte. La Banque de France désignera alors une banque, à proximité de votre domicile ou du lieu de votre choix, qui sera tenue de vous ouvrir un compte assorti des services bancaires de base.(17 décembre 2018 – Direction de l’information légale et administrative Premier ministre) PREVEDENO: Bilo koja banka ima pravo odbiti otvaranje bankovnog računa. Suočeni s odbijanjem otvaranja računa, možete kontaktirati Banque de France kako biste iskoristili postupak prava na račun. Banka Francuske će tada odrediti banku u blizini vašeg doma ili mjesta po vašem izboru, koja će se pobrinuti za otvaranje računa u osnovnim bankarskim uslugama. Dakle, adresa je HNB, koja je, vjerujem, dužna osigurati pravo privatnoj ili pravnoj osobi da ima račun. I to je to. Sve riješeno, jer na FB se ne otvaraju bankovni računi

L. R.
Admin
Famed Member
1 godina prije

Poštovnai Laki,

Upravo je tako na kraju članka i napisano.

Ivane, svoje pravo na bankovni račun možeš vrlo lako ostvariti. Pismeno se obrati Hrvatskoj narodnoj banci koja mora u najkraćem roku narediti jednoj od banka da ti momentalno omogući otvaranje računa. Tako se to radi na Zapadu i sve funkcionira.

Lp

Perun
Gost
Perun
1 godina prije

To sam i ja napisao …..Hrvatska Drzava mora ovladati vlastitim monetarnim i financijskim sistemom ….a ne povlaciti imena saborskih zastupnika (citaj Pernar.I) po napisima i komentarima …Kakav je takav je i tu se nista ne moze promijeniti ….A i on sam mora shvatiti da se u svatove ne ide bez k…….ca…EU je rjesenje ali samo privremeno ne i trajno….Dolazi recesija u EU…A pred recesijom padaju ideje o liberalnom uredjenju drustva ….P.S da li je netko iz redakcije L.R transferirao novac zaradjen u inozemstvu ,ocu majci bratu sestri zeni sinu etc …Ovo je krucijalno pitanje ….A za Pernara.I samo jedan savjet ,kad krenes u borbu kompa, nema milosti udri do kosti….da se zna od cega si sazdan…Slaven Bijelac Slobodan Strijelac

Damir
Gost
Damir
1 godina prije

Ako si se pronašao u članku to je tvoj problem.

Kora
Gost
Kora
1 godina prije

@L.R.

Dakle, ukoliko stranka pod nazivom ISIL (Istarski Savez Intelektualnih Laburista) želi otvoriti račun u nekoj banci, banka koja ne želi imati ništa s tom strankom toj stranci mimo svoje volje i (moguće) na vlastitu štetu mora dotičnoj stranci otvoriti račun ukoliko joj to naredi “Hrvatska Narodna Banka”?

P.S. “Tako se to radi na Zapadu i sve funkcionira.” Naravno 🙂 Samo, iznenadih se da Vam je Zapad baš u tome postao uzor.

Toni
Gost
Toni
1 godina prije

Za tvoje mentalno stanje moglo bi se reći “opičen/a 100%”.

Kora
Gost
Kora
1 godina prije

@Toni

P.S. – Hvala na komplimentu 🙃

Perun
Gost
Perun
1 godina prije

Toni ,znanje je oslobodjeno komplexa …Kognitivna psihologija je znanost koja je usmjerena na otkrivanje psihičkih procesa koji se nalaze u osnovi ponašanja. Sama riječ “kognitivno” dolazi od latinske riječi ,,cognitio” što označava spoznaju, tj. mentalne procese za koje se pretpostavlja da ističu ponašanje. To pokriva široki raspon područja istraživanja, istražujući pitanja o djelovanju pamćenja, pozornosti, percepcije, predstavljanju znanja, mišljenja, kreativnosti i rješavanju problema. Ona prihvaća upotrebu znanstvene metode te općenito odbacuje introspekciju kao valjanu metodu istraživanja za razliku od fenomenoloških metoda poput Freudovske psihologije.Ona pretpostavlja postojanje unutarnjih mentalnih stanja (kao što su vjerovanja, želje i motivacija) za razliku od bihevioralne psihologije.
Škola mišljenja proizašla iz ovog pristupa naziva se kognitivizam. ….P.S Bolje ti je da se zahvalis Kori na komentaru kao pravi Gsp.

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije

@RL
Vukovi i ovce, dvije skupine maloumnika, jedino je vaš stav ispravan. A da prvo istražite ZAŠTO je u dvije banke odbijen zahtjev Stranke Ivana Pernara ? Neka publika vidi obje strane medalje!
Ovako, nažalost djelujete u stilu zagriženih navijača

L. R.
Admin
Famed Member
1 godina prije

Poštovani samo tako,

Banka se već izjasnila tj. iskoristila je svoje diskreciono pravo. Dakle, imala je priliku dati puno i jasno objašnjenje, što nije učinila.

Sada je na Hrvatskoj narodnoj banci da radi svoj posao, što smo fino naveli u članku.

Da, mi smo zagriženi navijači, ali istine i pravde. Ne interesira nas ime i prezime osobe, nego što joj se čini.

S poštovanjem

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije

U pravu ste što se tiče nadležnosti i odgovornosti HNB, na njima je sljedeči potez.
U svakom slučaju vrijeme če pokazati da li je zahtjev odbijen sukladno vežečim aktima banke

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Polemiziramo bez veze. Banka nije dužna davati objašnjenja, bilo koja, ali je HNB dužan osigurati otvaranje računa i to je sve.

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav
1 godina prije

Bravo Laki!
Autor članka ima “diskreciono pravo” da diže tenzije bez veze samo da bi provocirao polemike i propagirao ideje koristeći baš one metode koji se na ovom portalu vole osuđivati. Što mi imamo s Francuskom nacionalnom bankom? Događa se u hrvatskoj. Mogao se potruditi i naći kakva je naša zakonska regulativa i imali u njoj “rupa” koje naš narod obožava stavljati u zakoe i poslije se debelo okoristiti. S druge strane se treba zapitati što hrvatske stranke traže u stranim bankama. Znam da smo prodali večinu banaka no ima i dalje onih osnovanih i u posjedu građana Hrvatske. Nisam nacionalista i znam kako banke posluju i da kapital nema državu premda zakonsku regulativu NB nisam izučavao, no red je red pa makar u globalističkom neredu.

PPP
Gost
PPP
1 godina prije

Kažeš da ništa nisi izučavao, ali sve znaš. Interesantno. 🙂

Ne mogu izdržati. Moram ti reći. Možeš li pročitati što si napisao i pokušati povezati s gornjim člankom?

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav
1 godina prije

PPP
Kao što sam napisao:”…regulativu NB nisam izučavao..” a znanje o poslovanju banaka, o čemu ponešto znam, nisam spominjao. Ne znam odakle ti ideja;”Kažeš da ništa nisi izučavao, ali sve znaš. Interesantno.” Ukoliko dobro pročitaš članak i moj osvrt ( ni jedno nisi do kraja pročitao ali sve znaš, interesantno)i da postoji članak prije, na koji se ovaj poziva i direktno povezuje, shvatit češ o čemu je pisano te ti za podobnost i samoobranu neće trebati ime PPP.

Kora
Gost
Kora
1 godina prije

@Laki Topalović

Nije ova polemika bezveze jer čini se da netko (čitaj SIP ili HNB) pokušava prisiliti Sberbanku da “progutaju” nešto što Rusima (više) nije nimalo prihvatljivo. Imajući na umu da Sberbank u Hrvatskoj možda u budićnosti želi opreznije poslovati i više voditi računa “s kim bankari”, a da joj “nepoznata ekipa” pomoću tzv. “hrvarskih” ili “međunarodnih” zakona nastoji “propisivati klijente”, ova polemika je itekako važna. Osim toga, uskoro će predsjednički izbori pa je zgodno vidjeti za što se koji kandidati/stranke/portali zapravo zalažu u praksi, a za što na deklarativnoj razini.

Mercury
Gost
Mercury
1 godina prije

@ Laki Topalović

Banka je dužna davati objašnjenja i to na zahtjev HANFA-e vezano za ponderiranje rizika sukladno Pravilniku (Pravilnik o postupku procjene rizika od pranja novca i financiranja terorizma te načinu provođenja mjera pojednostavljene i pojačane dubinske analize stranke).
HNB ne može osigurati otvaranje računa jer bi to bilo u suprotnosti s Pravilnikom. Pravilnik je izdalo Ministarstvo financija, a ne HNB! HANFA s druge strane ima nedefiniranu ulogu jer je banka dužna objasniti proces ponderiranja rizika pa teoretski HANFA može reći banci da je glupa i da mora otvoriti račun, a banka to može glatko odbiti.
Pravilnik je katastrofalan jer je dao u ruke bankama neogranićenu moć. Pravilnik predlaže faktore rizika koje bi banke trebale uračunati i kaže da to nisu svi faktori te banka može svojevoljno dodavati faktore I TO NE PO USTALJENOJ PRAKSI NEGO INDIVIDUALNIM PRISTUPOM POJEDINAČNOJ OSOBI ILI ČAK TRANSAKCIJI!!! A to u prijevodu znači da Hrvoju Horvatu nakon dubinske analize mogu odbiti otvaranje računa (banaliziram) jer je na otvaranju računa izgledao kao mafijaš.

Kora
Gost
Kora
1 godina prije

@L.R.

“Nebitno, radili se o kriminalcu, teroristu, egocentričnoj osobi ili manipulatoru, njegovo pravo je ustavom zajamčeno. Naše tvrdnje temeljimo na zdravoj logici i pravnoj znanosti, a ne na emocijama, osobnim predrasudama i zabludama.”

Znači, prema Vašoj logici, svaki građanin RH ima pravo birati u kojoj banci želi otvoriti račun (tj. s kim želi “bankariti”), ali nijedna banka nema pravo birati kome želi otvoriti račun (tj. s kim ne želi “bankariti”)? Meni se to uopće ne čini pravednim.

Inače, nekidan je cionist Boris Havel javno objavio da zatvara račun u Erste banci jer ovi promoviraju homoseksualna prava, a o čemu se odmah raspisao i procionistički portal udruge “U ime Obitelji” na čijem je čelu Željka Markić (pogledajte članak pod naslovom “Profesor s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu zatvara račun u Erste banci zbog reklamiranja homoseksualne povorke”). Međutim, meni nema logike da banka zakonski mora udovoljavati željama građanina s čijom se ideologijom, političkom aktivnošću ili poslovanjem ne slaže, dok građani u tom pogledu imaju slobodu. Doista ne vidim zbog čega banke ne bi imale jednako pravo izbora kao i građani, tj. zašto Sberbanka ne bi smjela Ivanu Pernaru uskratiti otvaranje računa ukoliko se ne slažu s njegovim političkim i ostalim javnim aktivnostima, odnosno ukoliko procijene da bi, primjerice, otvaranje korisničkog računa Stranke Ivana Pernara u Sberbanci toj istoj banci mogao narušiti ugled ili poslovanje? Svaka ozbiljna banka radi procjenu potencijalne štete svoga poslovanja i logično je da ju žele svesti na minimum. Ako to znači uskratiti nekoj stranci korisnički račun, onda bi banka trebala imati tu mogućnost. U suprotnom, govorimo o “dvostrukim mjerilima liberala, demokrata, ljevičara, desničara, licemjera i intelektualno nepoštenih…”, zar ne?

L. R.
Admin
Famed Member
1 godina prije

Poštovana Kora,

Nažalost, ništa ne kontamo što ste napisali i što želite reći.

Lp

Kora
Gost
Kora
1 godina prije

@L.R

“Nažalost, ništa ne kontamo što ste napisali i što želite reći.”

Meni je to već odavno jasno, ali lijepo da ste (konačno) i priznali.

Dr. Dolittle
Gost
Dr. Dolittle
1 godina prije

Trola te L. R. ko Bill Clinton Moniku. 🙂

Kora
Gost
Kora
1 godina prije

@Dr. Dolittle

Imate koju bolju “foru”? Naime, ova je već poprilično ofucana i ne pali 😉

Moreno
Member
Moreno
1 godina prije

Kora Majke ti isusove o čemu ti pišeš . . . ubacija si i Željku Markić u priču . . . neznan, pari mi se da te ćapalo totalno ludilo . . . a radi se o jednostavnoj situaciji di država zakonski propisuje poslovanje odnosno sve novčane transakcije svih pravnih subjekata, pa i političkih stranaka, da se obavezno rade priko transakcijskih računa otvorenih kod banaka registriranih u RH i odbijanjem banaka otvaranja računa bilo kojemu pravnome subjektu koji ima urednu registraciju kod državnih tijela i nema sudsku zabranu rada znači nezakonitu eliminaciju toga pravnoga subjekta iz poslovanja u RH . . . da zakon za poslovanje pravnih subjekata dopušta uplate i isplate u gotovini onda bi to bilo nešto drugo . . . i stvarno neman pojma šta sad cionisti imaju sa tim osim da isti eventualno utiću na zakonodavstvo ili rad banaka, ali to bi bila skroz neka druga tema koja sa ovom temom veze nema . . .

Tim&Dusty
Gost
Tim&Dusty
1 godina prije

Ako je to problem nova stranka SIP ce otvoriti racun u nekoj drugoj banci i ima pravo na to kao pravna osoba. Imamo premalo informacija a cuo sam od brata da je brisano dosta komentara od jutros gdje su ljudi imali nesluzbene insajderske informacije. Vidi se da ga je odbila samo Sberbanka od tone stranih banaka u HR. Ima jos banaka i ne treba od buhe praviti slona a pravna osoba SIP moze valjda uloziti neku zalbu na Sberbanku iako je pravna drzava samo floskula. Trebalo bi nam vise informacija, buraz mi je prepricao zanimljive komentare koji su obrisani pa mozemo i portalu prigovoriti na dvostruka mjerila. Ja nikad nisam ni vjerovao u visepartijski sistem pa me bas ne pogadja ali razumijem da se tu brani princip. Uostalom i Pernar je na portalu pa se mogao izjasniti na sve primjedbe razocaranih i dodatno objasniti. Ja nisam imao ocekivanja pa nisam razocaran ali za mog buraza bolje da ne pisem sta laje kad malo vise popije. Ni spomenuti mu ne smijem nikog od politicara. Trenutno cini se da je Pernar sampion razocaranja bas zbog nerealnih ocekivanja. Najbolje se kad si mlad razocarati u sve zivo pa poslije nemas takvih problema 😤😃

Kora
Gost
Kora
1 godina prije

@Tim&Dusty

“Trebalo bi nam vise informacija, buraz mi je prepricao zanimljive komentare koji su obrisani pa mozemo i portalu prigovoriti na dvostruka mjerila.”

Da, jučer je bilo baš zanimljivo promatrati zbivanja kroz komentare. Naime, netko je za jednog, inače “velikog bakarskog eksperta”, povikao “car je gol!”, na što je netko drugi tog nekoga proglasio “vješticom” pa je iznenada nastala takva panika da se odmah pristupilo “lovu i spaljivanju”, iako su se u međuvremenu javili i neki drugi glasovi koji su potvrdili da je “car doista gol” 🙂

Inače, slažem se s Vama da su urednici i autori članaka na ovom portalu dosada više puta “skakali sami sebi u usta”, ali jučer su definitivno u tome “nadmašili sami sebe”.

I ovako, usput, htjela bih Vas nešto pitati: smatrate li Vi da je u redu da onaj koji upravlja tzv. “Hrvatskom Narodnom Bankom” naređuje svim ostalim (stranim) bankama u Hrvatskoj s kime moraju/trebaju/smiju “bankariti”, ne vodeći računa o mogućoj višestrukoj šteti koju bi otvaranje takvog računa donijelo samoj toj banci? Primjerice, da narede Sberbanci da otvore korisnički račun Istarskom Savezu Intelektualnih Laburista (ISIL)?

Osobno, držim da to nije u redu. Štoviše, da je to izuzetno opasno i da se ovaj portal (i njegovi autori) bore protiv takve prakse. A kad ono, proizlazi da se oni zalažu za ono protiv čega su se prethodno borili.

Tim&Dusty
Gost
Tim&Dusty
1 godina prije

@Kora ja maksimalno izbjegavam banke i najvise radim na ruke. Ima tu losih iskustava i puno gorih koje sam cuo. Banke su dio kontrolnog sistema i ne svidja mi se da netko moze doci do podataka koliko novaca imam. Moj izbor je takav pa bi po toj logici i banke morale imati izbor ali kao dio mreze organiziranog kriminala bankama su postavljena pravila. Tako da je i ISIL onaj pravi zvan Daesh preko banaka dobivao ogromna novcana sredstva na imena privatnih osoba. To su neke banke koje ne posluju kod nas ali sigurno im je antireklama kad procuri u javnost. Onda kao nisu znali a imaju provjere. Bankarski sektor samo je karika u lancu globalnog organiziranog kriminala. Politicari, religijske vodje, tajna drustva koja pod velom mistike kriju obicne kriminalce. Oni koje nazivaju mafijasima djeluju kao andjeli prema njima. Bande ce se boriti za prevlast. Danas se drzavni aparat na globalnom nivou moze definirati kao utociste kriminalaca i probisvjeta. Oni koji bi u normalnom drustvu gulili dozivotne obnasaju funkcije pa cak i sude. U borbi protiv kriminala hvataju se sitne ribe koje je takav nakaradni sistem stvorio pa se malo odmetnule. Cast izuzecima ali nema tu skroz cistih. Banke su tu samo dio mreze. Da ima zakona 99% njih bi dobilo kljuc u bravu jer su dio globalne financijske mafije i kao takve nisu neke nezavisne institucije. U nakaradnom sistemu oni koji rade bez banaka i kontrole proglasavaju se kriminalcima. Sto li je porez nego legaliziran reket? Prica se o licemjerju a ono je ugradjeno u same temelje ovog poretka.

Kora
Gost
Kora
1 godina prije

@Moreno

Pointilizam iliti divizionizam, … o tome se ustvari radi. Samo, kod takve tehnike postoji jedan dodatni rizik: kad je “ljepota u oku promatrača”, onda se događa da mnogima promakne ono što je “lijepo”… pogotovo ako je taj promatrač još i “daltonist”.

Nadam se da sam sada uspjela barem malo pojasniti o čemu (i zašto na “takav način”) pišem/govorim “o skroz nekoj drugoj temi koja sa ovom temom veze nema” 🙂

Dr. Dolittle
Gost
Dr. Dolittle
1 godina prije

Kora, sto odmah ne rece da se bavis tehnikama manipulacije. Nije to za tebe jer ovo sto vidim su samo obicna sizofrena cijepanja.

Kora
Gost
Kora
1 godina prije

@Dr. Dolittle

Razumijem da Vam je sigurno lakše nakon što ste se olakšali, samo pripazite da u to ne stanete.

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije

Kora Ma moš ti tako pisat koliko oćeš, ali nije problem šta ti koristiš tipkovnicu i tipkaš po njoj, nego je stvar u tome šta ti ne pišaš u vrčinu nego oko nje pa sad svi gackaju po toj tvojoj pišoti. Evo kako vidin da nisi muški nego ženski čudon se čudin kako uspiješ falit vrčinu kad pišaš.

Kora
Gost
Kora
1 godina prije

@Moreno

U tome i jest čar “slobode pisanja”, zar ne? 😉

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije

Kora Je, tako je. Vidiš kako se u nečemu i složimo ☺

Moreno
Member
Moreno
1 godina prije

Referirajući se na predhodni članak samo bi moga ponovit moj komentar iz prošloga članka kako san ipak negativno iznenađen stanjem svijesti komentatora . . . nema o čemu se u komentarima nije pisalo . . . o Pernarovoj plaći, Rusima, apokalipsama, kako u Sberbanci rade Hrvati, CO2, PDV-u, Greti Thunberg, karmi, Isusu Kristu, jeli Azimov, zvuči kao Čečen ili Dagestanac ili je Uzbekistanac, stipendiji Muzeja Yad Vashem, lyrics pisme Bijelog Dugmeta . . . nema čega nema, a najmanje analize i sinteze kako zapravo banke funkcioniraju i kakvi uticaj imaju na politiku i naš život izravno . . .

Također mislin kako nebi tribalo brisat komentare osim u slučaju teških vrijeđanja i prijetnji . . .

Tim&Dusty
Gost
Tim&Dusty
1 godina prije

Pa dobro banke treba nacionalizirati, lopove pohapsiti ili protjerati strance bankare, ukinuti kamate kao u Libiji za doba Gadafija. Ne treba cak ni puno vojske da to odradi na terenu. Ali prvo ce reci da je to nedemokratski pa ostala paljba praznih rijeci. Iako dosta ljudi bi se slozilo s idejom svi znamo koliko je to sada nerealno provesti. Ovo za Pernara treba razumjeti jer on je najvece razocarenje svih onih protestnih glasaca koji cekaju trecu opciju kao spas. Malo su preoptimisticni ali nije zamjeriti. Izbori ce pokazati koliko je razocarao svoje biracko tijelo. Ako mene pitate ja sam za jednopartijski sistem. Od 2 zla uvijek biram manje 🌟

Iza_horizonta
Gost
Iza_horizonta
1 godina prije

Osnovni problemi sa donošenjem zaključaka kod dobronamjernih osoba su sledeći:
(Slikoviti opis)

-Ljudi donose zaključke na osnovu asocijacija i naprostijih logičkih iskaza. Osnovne matematičke logičke operacije se nesvjesno koriste u realnom životu, ali one kao i dosta drugih stvari su više predviđene za zamišljeni 2D svijet. Problem je što mi živimo u malo kompleksnijem okruženju.

Zamislimo da imamo dvije informacije koje se mogu ili ne mogu povezati kao dio puzzle-a.
Ljudi lagano povežu dvije informacije u lanac(ili priču, stav, mišljenje…) na osnovu dva kraja puzzla koji mogu da se spoje.
Ali svaki puzzle ima puno elemanata koji mogu da se fizički spoje i u realnom životu ljudi spajaju prva dva dijela koji su prikladni za spajanje.
Prvi problem je: Najčešće ta dva (ili više) puzzla su pogrešno spojena i ne čine dio slike, te njihovim spajanjem ljudi ništa ne postižu.
Drugi problem je to što se dijelovi puzzla podmeću. Tako se ljudi kontrolišu. Navode se vrlo precizno da sami dođu do lažne slike stvarnosti.
Treći problem je: Puzzle je najčešće previše kompleksan i ima puno djelova da bi ljudi mogli u opšte doći do cjelokupne i izoštrene slike realnosti.

…Ovo su par osnovnih stvari.

-Za kompleksne slike je mnogo bolje ići sistemom ‘slikara’ nego ‘puzzle majstora’.
Početi sliku sa grubim konturama pa je izoštravati.

Kora
Gost
Kora
1 godina prije

@Iza_horizonta

Zanimljiva teza. Samo, što s onima koji ne preferiraju “tehniku grubih kontura” nego “pointilizam” (“divizionizam”); otkud bi oni trebali započeti “slikati” kako bi se “izoštrile konture”?

(Moje skromno mišljenje je da se iz daljega bolje vidi.)

Iza_horizonta
Gost
Iza_horizonta
1 godina prije

@Kora – tema je prilično kompleksna i komplikovana. Naveo sam samo osnovne crte da podstaknem čitaoce na razmišljanje.

A odgovor na tvoje pitanje bi bilo ovakav:
-Ljudi imaju naviku da se zarobe u bilo kakvim pravilima, tehnikama, učenjima i slično.
-Za rješenje određene skupine problema je nekad dovoljna neka prosta “tehnika”, nekad nije.
-Nekad možemo da radimo varijacije više tehnika.
-A nekad moramo da smišljamo potpuno nove stvari.
-Npr varijacija može biti, pravimo konture, nanosimo boje, pravimo sliku u grubo a onda krenemo da lijepimo puzzle na sliku. Nema tu pravila. Bitno je da je rješenje ispravno.
-Svi upadaju u zamku da rješenje nekog problema moraju nekako da prilagode svom postojećem znanju. I malo ko je spreman da proguta gorku pilulu da su možda cijeli život nešto pogrešno radili. To je udar na ego.
-Da bi u opšte pravili konture nečega, moramo da poznajemo puno stvari. I što je najvažnije, da ih poznajemo na ispravan način.
-Udaljavanje od slike i promjena fokusa su neka druga tema.

Kora
Gost
Kora
1 godina prije

@Iza_horizonta

“Udaljavanje od slike i promjena fokusa su neka druga tema.”

Kojom logikom ste izveli ovakav zaključak? Dakle, ako neku “sliku” promatrate iz bližega ili iz daljega ne radi se više o “istom umjetničkom djelu”? Ne bih se s tim složila.

Iza_horizonta
Gost
Iza_horizonta
1 godina prije

@Kora – ako dvije potpuno različite slike gledaš sa 50m daljine, vidiš samo sivu mrlju, a sa 20m ne razaznaješ baš likove pa bi se možda od Mona Lize učinjela Dragana Mirković.
Taj “fenomen” loši igraču koriste da zamagljuju stvarnost.

… Nadam se da nisi mislila da u ovoj priči pričamo bukvalno o slikama 😄😄

Kora
Gost
Kora
1 godina prije

@Iza_horizonta

Jasno sam navela na što mislim. Čudi me da to niste uočili gledajući iz Vaše perspektive.

Perun
Gost
Perun
1 godina prije

Kroz ovaj napis iza_horizonta po vama dobro bi bilo da problem bude rjesenje ….Forma i ciklus imaju drugacije znacenje
a elementi logike koji bi doveli do rjesenja problema trebali bi biti kompatibilni i sa tumacenjem problema i sa tumacenjem rjesenja ….P.S .Krava u Hrvatskom Zagorju i krava iz drzave Kerala (Indija) su dvije zivotinje (ziva bica) ,jedna je zivotinja ,,svetinja” i ,,problem ” u prometu ( ova iz Indije) a ova druga (iz Hrvatskog Zagorja ) ce zavrsiti u klaonici kao sastojak gulasa u Podravki (rjesenje za marendu ili rucak)…..

Kora
Gost
Kora
1 godina prije

@Perun

Kako god ljudi u Hrvatskoj ili Americi ili Indiji pomali jednu kravu, njihovo različito poimanje ne mijenja činjenicu da se u sva tri slučaja uvijek radi o kravi, tj. jednoj te istoj životinji.

Mucke
Gost
Mucke
1 godina prije

Od onih 190 komentara iz prethodnog clanka trebalo je obrisati barem 150 jer su pokusali trolanjem o svemu i svacemu osim o meritumu clanka, a taj je da se vlast sluzi nedozvoljenim metodama (pri pokusaju da se politicaru ili stranci onemoguci politicko djelovanje kroz odbijanje otvaranja racuna u banci) kako bi navela vodu na svoj mlin i utjecala na politicke procese na neposten nacin.
Politicki animozitet prema odredjenoj osobi ne smije biti opravdanje za despotske metode obracuna sa istom.

Toni
Gost
Toni
1 godina prije

Upravo to sam napisao u komentaru juče, polemišući s tipusom koji se predstavio kao Direktor:
“Toni
Ma, napisao si gomilu nepotrebnih riječi, a suština je da je banka JAVNA služba i da MORA otvoriti račun Ne mora dati kredit, ali račun mora otvoriti, pa makar on i “pljuvao po njima”. Zamisli da ti u pekari neće prodati kruh jer “imaš ružne cipele”. Vjerujem da bi ti podigao na noge sve inspekcije i policiju. Išao bi do Strazbura. Druga stvar, moguće je klijentu ukinuti račun zbog neke malverzacije, ali ne može se unaprijed ukinuti, tj. ne otvoriti.”

slagerpjevac
Gost
slagerpjevac
1 godina prije

Ne licemjeri, nego moćnici na ego tripu što brišu komentare koji ne odgovaraju agendi. Za vaše dobro.

L. R.
Admin
Famed Member
1 godina prije

Poštovani Slagerpjevač,

Istina, imamo agendu: raskriknati manipulatore i lažove.

Ugodno čitanje i komentiranje

Mini
Gost
Mini
1 godina prije

u svjetlu novih tendencije o ukinuću gotovine (u Švedskoj se već i javni toaleti plaćaju karticama) bankama se daje apsolutna moć i nadzor nad našim sredstvima, pa bi u tom kontekstu uskraćivanje otvaranja bankovnog računa moglo značiti ozbiljnu povredu osnovnih ljudskih prava.

Perun
Gost
Perun
1 godina prije

Veliki problem u Hrvatskoj je nedostatak projekata koji bi omogucili protok idea,robe i kapitala a u interesu ocuvanja stabilnosti svih slojeva drustva i Hrvatskih regija ….U demokraciji je pravo na stjecanje kapitala nuzno jer od zraka se nemoze zivjeti …Banke u Hrvatskoj ne podrzavaju projekte koji bi omogucili ekonomski napredak stanovnistva ,niti u jednom segmentu …Dapace unistavaju i devastiraju sve cega se docepaju….I to uz pomoc ,,HNB”-a ..P.S Hrvatska nema ljudske resurse u politici da to rijesi ….

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
57
0
()
x