”Džihad express” – Hrvatska u travnju i svibnju isporučila 282 tone bacača PG-7VL

Caption
31 komentar

Bugarska novinarka Dailana Gaitandžijeva, koja je među prvim dopisnicima posjetila oslobođeni istočni dio Aleppa i u skladištu Al-Nusra Fronta pronašla oružje bugarske proizvodnje, krajem travnja je objavila članak u kojem navodi kako 15 zemalja, predvođenih Sjedinjenim Državama, još uvijek teretnim brodovima iz bugarske luke Burgas preko saudijske luke Džeda šalju oružje teroristima u Siriji. Posljednji teret je tada poslan danskim brodom ”Marianne Danica”.

Nakon napisa bugarske novinarke iz prosinca, bugarsko pravosuđe je pokrenulo predistražne radnje, ali, kao što se očekivalo, nije otkriveno ništa, iako je Gaitandžijeva na internetskoj stranici bugarskog lista ”Trud” objavila niz fotografija i snimaka na kojima se na oružju jasno vide serijski brojevi i oznake bugarske tvornice. Gaitandžijeva je čak uspjela intervjuirati zapovjednika jedne od frakcija takozvane ”Slobodne sirijske vojske”, Malika Al-Kurdija, koji joj je rekao ”kako više od 15 stranih službi radi na terenu, na sirijskom teritoriju, a ključne zemlje koje isporučuju oružje ”pobunjenicima”, ali i teroristima su SAD, Velika Britanija, Francuska i zaljevske zemlje.

Kako pravosuđe u Sofiji, parlamentarna komisija i bugarski zastupnici Atanas Atanasov i Bojko Noev nisu našli ništa što bi moglo rasvijetliti misterij oko isporuka oružja islamističkim militantima prije i nakon oslobođenja Aleppa, novinarka Dailana Gaitandžijeva je istraživala dalje i otkrila šokantne podatke o slanju oružja sirijskim teroristima, a sve je potkrijepljeno dokumentacijom o 350 ”diplomatskih letova” koja je skrivala prljavi posao slanja oružja islamistima u Siriji i Iraku, ali i u Afganistan, Pakistan i Kongo.

Ključna zemlja za prijevoz je Azerbjedžan, čije je Ministarstvo vanjskih poslova omogućilo diplomatske letove za isporuke, a umiješani su Bugarska, SAD,  Saudijska Arabija, UAE, Turska, Srbija, BiH, Hrvatska, Rumunjska, Češka, Mađarska, Slovačka, Njemačka, Poljska i druge zemlje. Oružje se azerbejdžanskim ”Diplomatskim Putem svile” isporučivalo u Siriju, Irak, Afganistan, Pakistan i Kongo.

Prema dokumentima do kojih je došla Gaitandžijeva, diplomatske letove su provodile privatne tvrtke i proizvođači oružja iz Sjedinjenih Država, Balkana i Izraela, te vojske Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata i američko Zapovjedništvo za posebne operacije (USSOCOM), uz pomoć vojnih snaga Njemačke i Danske u Afganistanu i Švedske u Iraku. Diplomatski letovi su oslobođeni od provjere, zrakoplovnih naknada i poreza, što znači da su zrakoplovi ”Diplomatskog Puta svile” slobodno prevezli stotine tona oružja na različite lokacije širom svijeta, ”bez da su kršili propise”.

Hrvatska travanj / svibanj 2017. – 10 letova sa skoro 300 tona ručnih bacača

Posebno je zanimljiv dio koji se odnosi na Hrvatsku, jer se odavno zna sve za pošiljke s početka 2013. godine i one kasnije. Međutim, dokumenti koje je objavila Dailana Gaitandžijeva potvrđuju da je u deset diplomatskih letova u travnju i svibnju ove godine na relaciji Baku – Rijeka – Baku vojnim transportnim zrakoplovima Azerbejdžana poslano 282 tone ručnih bacača PG-7VL i drugih. Oružje je isporučeno američkoj kompaniji Culmen International LLC.

Srbija je također sudjelovala i još uvijek sudjeluje u ovom poslu, a bugarska novinarka otkriva da je let iz 2015. iz Azerbejdžana za Tuzlu, nakon što je preuzeo naučeno oružje iz tvornice ”Igman” u Konjicu, trebao letjeti za Kabul, ali se iznenada zaustavio u Bakuu, gdje je prije polaska za Afganistan ostao sedam i pol sati.

Kako otkrivaju dokumenti, sve se pošiljke isplaćuju u gotovini, a za Siriju je glavni distributer Saudijska Arabija.

Dakle, čak i nakon što je otkriveno da su vlada Zorana Milanovića, ministrica Vesna Pusić i predsjednik Ivo Josipović bili odgovorni za isporuke preko 3000 tona oružja sirijskim islamističkim skupinama, nova vlada nastavljaju istu praksu, što potvrđuje posljednja isporuka  od 282 tone protuoklopnih bacača i projektila PG-7VL, po koje su azerski zrakoplovi u travnju i svibnju ove godine došli u zračnu luku u Rijeci.

Postoji minimalna mogućnost da američka narudžba, koju je ”sigurno” iz Rijeke u Baku prebacilo Ministarstvo vanjskih poslova Azerbejdžana, nije bilo oružje za Siriju ili Irak, ali ručni bacači PG-7VL nisu oružje koje bi trebalo afganistanskoj policiji ili Pakistanu. Naime, radi se o protuoklopnom bacaču sličnom PG-7V. Iako je malo teži, ali zato ima bolje prodiranje oklopa i izračun težine cilja i brzine. Dakle, ”savršen” za aktivnosti raznih terorističkih skupina koje djeluju na području Bliskog istoka.

Kao što je bio slučaj s ”aferom” iz 2013. godine, ove će isporuke također proći neopaženo, a čak i da se vladu u Zagrebu upita da pojasni navode o recentnim pošiljkama oružja, neće se dobiti nikakav odgovor.

No, kako je novinarka Dailana Gaitandžijeva prikupila i objavila dokumente o 350 ”diplomatskih letova” s pošiljkama oružja, gdje su navedeni naručitelji, destinacije, vrste oružja i datumi spornih letova, možda jednog dana netko za ovo bude i odgovarao.

Kompletnu dokumentaciju je Gaitandžijeva objavila na internetskoj stranici bugarskog lista Trud i možete je pregledati i preuzeti u reportaži ”350 diplomatic flights carry weapons for terrorists”.

VIDEO – Dailana Gaitandžijeva u skladištu Al-Nusra Fronta nakon oslobođenja Aleppa

Vezani članci:
”Džihad-express” i dalje plovi – Oružje teroristima u Siriji se šalje redovitom linijom
Lavina se zakotrljala – Prva istraga o izvozu oružja u Siriju

Dailana GaitandžijevaDžihad express
Pretplatiti se
Obavijesti o
31 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Crni žutokljunac
6 godine prije

Mora se slat oružje za prljave rabote, jer gazda tako kaže. Bili na vlasti jedni ili drugi, gazda je isti. To vrijedi i za ostale države u tom društvu. Nikog nije briga za zlo koje se s tim radi. Kolko ljudi gine, ranjeno je, protjerano.I onda te naše prodane duše nam govore pričice o vladavini zakona, ljudskim pravima i sličnim bajkama. Teško se oduprijeti diktatu velikih, ali i dalje su oni najobičniji zločinci.

Ivan1
6 godine prije

Ovi se svojski trude da pakao na Zemlji potraje što dulje. Samo da je što više terorizma.

dalmata
6 godine prije

Vuk minja dlaku ali ne cud.Nista novo.Od Galicje 1917.Staljingrada 1941,i tragikomedija zvane vanjska pokitika lipe njihove,koja se svodi uvik gazdi dokazivat vjernost.Bit ce vrlo interesantno cut koja vrsta cijukanja ce se plasirat kad njihovi bradati imbecili napravu pomor.Nije ni potriba govorit da ce bit krivi Srbi i Rusi,Oce li bit dovoljno licemjerje,vidit cemo

glen
6 godine prije

Sto ces…..nase zapadne vrijednosti.

most
6 godine prije

Mí i kukavelj slična nama su kao voda i vatra – odlične sluge, katastrofalni gospodari. Ali da nije šverca između džihadista í glavonja u sirijskoj Vladi i SAA to oružje nikad ne bi došlo do enklava u Ghouti, Rastanu… gdje se i dalje uredno TOW-i sirijski oklop, gdje sirijski vojnici ginu u većem broju nego u ratu sa ISIL-om, a nemaju niti šljemova, ni opreme. Tenk i 10-ak pješaka kreće u alibi “ofanzivu” kontra glavosječa, a 100-injak metara dalje sirijskdm snage spavaju. Dokle god ima saudijskog novca enklave se neće osloboditi.

Adriana
6 godine prije

Tko se bacača laća, od bacača će i …

Kan Horde
6 godine prije

Ljudski šljam, sluge. Kvislinzi.
Normalno da skidaju Titovo ime u Zagrebu, jer Tito je vodio samostalnu politiku, a ovo su uvlakači bez časti.

Hash
6 godine prije

Šta će drugo ova naša boranija od vladara i vlasti, ex Yu. Šefovii naredili i sve se prodaje firmama USranih. Kajmak naravno njima ostaje a mi presrecni da namjenska bar nesto proda.
Moral, šta je to? Imaćemo vremena za kajanje kad i po nama počnu pucati tim istim oružjem

Milan
6 godine prije

A nama rekli izvozimo ko nikad do sad!!!
Ziveo Vucic Bin Zajeb

Zvane
6 godine prije

Pa zar nijedan od novinara ne bi mogao stisnuti Vladu i tražiti objašnjenje ovih podataka; preko koje tvrtke je prodano, kome, itd….

ajmo
6 godine prije

ma, nije to samo 2013. godina. Isporuke su išle i sljedećih godina, a 2016. godine je po ukupnoj tonaži oružja i municije koje je Hrvatska isporučila islamističkim fašistima bila rekordna. Prošle je godine isporučeno više nego sve prethodne godine zbrojeno zajedno !!! Priželjkujem da ti izdajnici pošalju i ljudsko pojačanje u obliku jurišnika SS Hasanbegovića. Nek u Siriji mjeri kuruzu..

davor
6 godine prije

Dobitnici “Zlatne Kune”.

Serginjo
6 godine prije

PG-7VL je kumulativna granata za RPG koji je bacac granata i u doba JNA se nije proizvodio u SFRJ tako da zvuci neverovatno da bilo koja od drzava naslednica SFRJ ima zalihe a posebno neverovatno da je HR izvezla 280 tona granata.PG-7VL. Bugarski Arsenal ih proizvodi , mozda su oni izvozili preko HR ali nema sanse da drzava HR izvozi jer nema 280 tona u zalihama. Grubom racunicom bi to predstavljalo 250000 granata PG-7VL , borbeni komplet cine tri granate na ledjima i jedna u bacacu, rezerva svake armije se okvirno uzima oko 8 BK po orudju, po jedan RPG ide u vod , sto dovodi do toga da se sa 280 tona pokrije 8000 vodova sa kompletnom rezervom. To je vise vojnika nego sto zajedno imaju sve zemlje ex SFRJ a ni jedna od balkanskih armija ne koristi PG-7VL i nigde se nije proizvodio. Verujem da se teroristi naoruzavaju… Čitaj više »

no no
6 godine prije

To prodaju SDP HDZ DRUGOVI SOTONISTI DA POKRIJU PRORAČUN.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI