“Džihad express” i dalje plovi – Oružje teroristima u Siriji se šalje “redovitom linijom”

Bugarsko oružje za Siriju
31 komentar

Bugarska novinarka Dailana Gaitandžijeva, koja je među prvim dopisnicima posjetila oslobođeni istočni dio Aleppa i u skladištu Al-Nusra Fronta pronašla oružje bugarske proizvodnje, danas je objavila članak u kojem navodi kako 15 zemalja, predvođenih Sjedinjenim Državama, još uvijek teretnim brodovima iz bugarske luke Burgas preko saudijske luke Džeda šalju oružje teroristima u Siriji. Posljednji teret je poslan krajem ožujka danskim brodom “Marianne Danica”.

Nakon napisa bugarske novinarke iz prosinca, bugarsko pravosuđe je pokrenulo predistražne radnje, ali, kao što se očekivalo, još nije otkriveno ništa, iako je Gaitandžijeva na internetskoj stranici bugarskog lista “Trud” objavila niz fotografija i snimaka na kojima se na oružju jasno vide serijski brojevi i oznake bugarske tvornice.

Bugarska novinarka piše kako SAD i saveznici i dalje bugarsko oružje šalju  “umjerenoj opoziciji“, koje kasnije završava u rukama terorista, što joj je u intervjuu potvrdio i zamjenik glavnog zapovjednika takozvane “Slobodne sirijske vojske”, Malik Al-Kurdi.

Prema bugarskom listu, samo prošlog mjeseca je danski brod “Marianne Danica” prevezao dva tereta iz bugarskog Burgasa do saudijske luke Dežda, odakle se tone oružja u Siriju šalju preko Turske i Jordana. Kako piše Dailana Gaitandžijeva, za istovar i utovar ne treba više od 8 do 12 sati, nakon čega brod ide na sljedeći put na relaciji od Bugarske do Saudijske Arabije i natrag. Prijevoz oružja između Burgasa i Džede je toliko čest, da ga se može nazvati redovitim, kaže bugarska novinarka.

Put oružja
Put oružja

Ranije je dopisnica lista “Trud” u Aleppu snimila skladišta s tonama bugarskog oružja i streljiva,  na primjer, projektili za višecijevne bacače “Grad” 122 milimetara koje proizvodi bugarski VMZ Sopot. Izvrši odbor bugarske tvrtke je odbio komentirati otkriće bugarske dopisnice.

Američka tvrtka Chemring za nabavku oružja za Pentagon je potvrdila da se kupnja i isporuka odvija prema američkom programu naoružavanja saveznika, ali je odbila ulaziti u detalje i savjetovala da se za ostale informacije novinari obrate tvornici VMZ Sopot.

Bugarsko veleposlanstvo u Saudijskoj Arabiji je također odbilo reći gdje završava bugarsko oružje istovareno u Džedi, ali priznaje da ga ne koristi saudijska vojska, jer se ne uklapa u njene standarde.

Zanimljivo, ali je Dailana Gaitandžijeva uspjela intervjuirati zapovjednika jedne od frakcija takozvane “Slobodne sirijske vojske”, Malika Al-Kurdija.

Dailana Gaitandžijeva: Kako nabavljate oružje?

Malik Al-Kurdi: Ne mogu govoriti detalje, ali imamo sjedište i osoblje s predstavnicima 15 zemalja u Turskoj i Jordanu. Oružje na raspolaganju nam dolazi preko njih. Ne zanima me kako oni to rade. Glavna stvar je da oružje dođe do nas. Mi smo upozorili Amerikance i Europljane da oružje koje prolazi kroz Glavni stožer Slobodne sirijske vojske može završiti u rukama onih koje Zapad smatra terorističkim skupinama. Kakva je to dvostruka igra? S jedne strane, ove organizacije su optužene za terorizam, a s druge dobivaju oružje od strane Glavnog stožera. To je iznenađujuće i neugodno za nas, ali do sada nemamo objašnjenja. Čak je se i Slobodnoj sirijskoj vojsci uskraćuju isporuke oružja, a oni koji ga dobiju, moraju imati sigurnu ideologiju. Pod tim mislim na radikalne islamističke ideologije. Za nas je ovo vrlo čudno. Više od 15 stranih službi radi na terenu, na sirijskom teritoriju. Čak je i oružje i sjedište opskrbe pod kontrolom tih službi, na čijem su čelu SAD, Velika Britanija, Francuska, zaljevske zemlje i drugi. Ove službe kontroliraju oružje koje se šalje borcima.

Dailana Gaitandžijeva: Koliko sam shvatila, tajne službe 15 zemalja naoružavaju i sponzoriraju Al-Qaedu. Zar se to događa u Siriji?

Malik Al-Kurdi: Naravno. Mogu tako reći. Strane obavještajne agencije rade proturječne stvari, posebno Amerikanci. Oni mogu optužiti nekoga terorizmom i istovremeno ga podržavati da ostvare svoje specifične ciljeve koji su u skladu s njihovom politikom.

Dailana Gaitandžijeva: Kako oružje dolazi do terorista?

Malik Al-Kurdi: Kao što sam rekao, postoji mreža za isporuku oružja, a većina ide preko Glavnog stožera Slobodne sirijske vojske. Drugi dio pomoći se šalje u obliku novca, kojim ove organizacije kupuju oružje na crnom tržištu ili ga izravno dobivaju od tih službi. Svrha Glavnog stožera Slobode sirijske vojske je posredovati između zemalja dobavljača i skupina. Oružje se dijeli prema pripremljenim listama, a na njemu Glavni stožer ne može praviti značajne promjene.

Izvor: Trud

Dailana GaitandžijevaISIL
Pretplatiti se
Obavijesti o
31 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
davor
7 godine prije

NATO=ISIL

H\'ghar
7 godine prije

Preko preče (BUG – TR – SIRIJA); Naokolo bliže (BUG-SA-TR ili JOR – Syria)

London
7 godine prije

Natovci imaju interes da Rusija krvari.

Laki Topalović
7 godine prije

Mala Bugarka je uporna , vrag je njen…… Opet im ne da mira…

čitatelj portala
7 godine prije

Šta sad govore Bugari i NATO?

Yoda
7 godine prije

S obzirom na poznatu rutu broda poslati rusku podmornicu i ispaliti torpedo… 🙂

Tadmur
7 godine prije

To se zove istraživačko novinarstvo.Ove naše podrepine samo potpisuju pamflete iz USA ambasada.

Perun
7 godine prije

Sjajan članak! Čestitke portalu i autoru teksta! Članak samo potvrđuje ono što svi već znaju – zapadni imperijalisti (SAD/EU/NATO) financiraju i naoružavaju teroriste koje koriste za smjenu sirijske vlasti koja ne dopušta da Sirija postane još jedna zapadna kolonija.

Miljenko
7 godine prije

Rijetki su novinari kao ova gospodja ili kao Babic … oruzje se legalno salje za SA koja je kao kupac ali se zatim preusmeri na umjerenu opoziciju (zanimljivo u ratu a opozicija, fora za naivne budale) .Gotovo sve Vlade to rade i znaju gde oruzje zavrsava jer te vlade su pod kontrolom amera i ti politicari su njihovi ljudi… Ode svijet u propast ,jos samo da Sacekamo Noijevu barku ili ko ne uspije …

Michael Collins
7 godine prije

I ako već znate koji točno brodovi prevoze oružje za glavosječe zašto se ne napravi diverzija i potopi ih se? Svi znamo što se događa, mainstream mediji ne trzaju, pedero-masonske EU vlade također (niti Orban ne priča o tom oružju, a trebao bi kad već nitkjo neće).
I zašto Putin ne naredi istresanje sovjetskih viškova po umjerenim i neumjerenim koljačima?

Zvrk
7 godine prije

ako je dotična dospjela dospijeti do tih izvora, vjerojatno su i tajne službe

jale
7 godine prije

Kako će na ovo što njihova država troši milijarde i naoružava teroriste po svijetu reagovati siromašni bijeli radnici u ruralnim dijelovima USA koji su glasali za Trampa da ih izvuče iz bijede? Hoće li ikada obični amerikanci progledati i uvidjeti da oni nemaju ama baš nikakve koristi, interesa i profita od pustih ratova, da profit izvuče nekolicina odabranih, a njima se samo gomila ratni dug koji raste i raste.

MilanCZ
7 godine prije

Tko je gledao turski fil dolina vukova,sve ce mu bití jasno oko sirije,turske i oruzja

Ojha
7 godine prije

Sta tu nije jasno? Uspesno ih zavadjaju, manipulisu njima i opskrbljuju oruzijem te podsticu na rat da ratuju i da se potamane tako da tamo jednog dana niko vise ne ostane. A to je dobro za neke druge narode koje necu ni pominjati.

Podravec
7 godine prije

Pusićka ,zajedno sa Josipovićem je odobrila slanje Hrvatskog oružja u Siriju, isil-u, glavosječama, a po zakonu se ovo smatra pomaganjem teroristima i teškim krivičnim djelom! Dali če taj dvojac odgovarati krivično i pred zakona zbog počinjenja krivičnog djela pomaganja teroristima?

H\'ghar
7 godine prije

Preko preče (BUG – TR – SIRIJA); Naokolo bliže (BUG-SA-TR ili JOR – Syria)

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI