fbpx

E. J. Magnier: “Može li američka pseudodržava opstati na sjeveru Sirije?”

E. J. Magnier: "Može li američka pseudodržava opstati na sjeveru Sirije?" 1

Kao što smo naveli u zadnjem članku o Siriji, Sjedinjene Države su u jeku antiterorističke kampanje u Idlibu predložile da se na području kojeg na sjeveru Sirije kontroliraju Kurdi stvori vojska od 30 000 ljudi, koja bi nadzirala granice “slobodnog sirijskog teritorija”. Ovaj je prijedlog iznio glasnogovornik američke koalicije za “borbu protiv terorizma”, pukovnik Ryan Dillon, koji je izjavio kako će međunarodna koalicija predvođena Sjedinjenim Državama i većinski kurdske SDF snage stvoriti ovu borbenu skupinu. Međutim, obuku trenutno prolazi tek 230 ljudi, ali će prema pukovniku Dillonu ove snage u budućnosti brojati oko 30 000 ljudi.

Prijedlogu se odmah oštro usprotivila Turska, Damask je još jednom službeno pozvao okupatorske trupe da se povuku sa suverenog sirijskog teritorija, a zamisao je kao neprihvatljivu odbila i Rusija.

Vrlo dobar poznavatelj prilika na Bliskom istoku, novinar kuvajtske medijske kuće Al-Rai, Elijah J. Magnier, postavio je pitanje može li američka paradržavna tvorevina uopće preživjeti na sjeveru Sirije, što je deklarirani cilj Washingtona?

“Danas je jasno da će američke snage ostati i zauzeti sjeveroistočnu Siriju, koju u području Hasake i Deir Ez-Zora kontroliraju Kurdi i arapska plemena. Washington je najavio formiranje snaga od 30 000 boraca koji bi “branili granice” ove “države u državi”. Pitanje je može li takvo što potrajati i koliko dugo? Ovo pitanje otvara još jedan temeljni problem: može li “kurdska” država uopće preživjeti? Nema sumnje da SAD ne žele napustiti Siriju i da Rusija tamo širi svoju prisutnost i kontrolu, iako Washington nastoji narušiti i smanjiti utjecaj Moskve na Bliskom istoku”, piše Elijah J. Magnier.

Najavljujući stvaranje okupatorske sile, a time i volju da se stvori marionetska država, Washington svoj stav pravda sam sebi, ali ne i američkom narodu, niti svijetu, time da je njihova prisutnost potrebna sve dok ne odluče da je prikladno Kurde napustiti i prepustiti ih njihovoj sudbini.

SAD koriste kao ispriku iransku prisutnost na sirijskom teritoriju i opsjednuti su ograničavanjem kontrole Teherana nad Damaskom. Nema sumnje da američke snage mogu brinuti o svojim interesima na području okupirane Sirije i spriječiti redovitu vojsku da napreduje. Međutim, sigurnost njihovih vojnika ovisi o okruženju u kojem se nalaze, što je u ovom slučaju potpuno neprijateljski okoliš, iznutra i izvana. Napadi na američke snage i njihove kurdske agente nikako nisu isključeni. Tada će SAD ponovno morati razmotriti potrebu za prisutnošću na novom okupiranom području, tako daleko od kuće i gdje se američki životi mogu gubiti u zamjenu za bilo kakvu korist američke nacionalne sigurnosti”, nastavlja Magnier.

Iran ima dugogodišnje iskustvo u borbama protiv američkih snaga na Bliskom istoku, gdje su iračke skupine, pod pokroviteljstvom i obučene od strane Irana, uspjeli nanijeti velike štete okupatorima Iraka od 2003. godine, ali i davno prije, kada je Islamska Republika bila mlada, 1983. godine, kada su proiranske skupine izvršile jedan od najvećih napada na američke marince koji su nezakonito sudjelovali u libanonskom građanskom ratu.

Naravno, američke snage su također stekle iskustvo u borbi protiv nedržavnih aktera. Ipak, ovo iskustvo neće spriječiti ozbiljnu štetu i vjerojatno će, prije ili kasnije, prisiliti američke trupe da se povuku.

Stručnjak pojašnjava kako novi američki plan za Siriju ima mnoge nedostatke.

sad sirija

Naime, 30 000 kurdskih boraca bi od sirijske vojske i saveznika trebali štititi granice od Qamishlija do Yarubiya i Al-Buqamala. Damask je već odbacio mogućnost da američke okupacijske snage ostanu, a sve Kurde koji surađuju s okupacijskim snagama su za sirijske vlasti izdajice.

Ove snage bi ujedno trebale štititi granice Hasake, Ayn Al-Araba, Tal Abyada, Manbija od Turske, koja je objavila rat Kurdima i zaprijetila da će ih uništiti i pod svaku cijenu spriječiti da stvore državu na turskim granicama

Ankara to sigurno neće mirno gledati. Gotovo svaki dan turski predsjednik Erdogan prijeti da će napasti teritorij pod kontrolom Kurda i bombardirati susjedne pokrajine.

Ali ni ovo nije dovoljno. Ove bi snage, prema planu Washingtona, trebale čuvati i dugu granicu s Irakom, gdje je većinski šiitska Hashd Al-Shaabi armija spremna pomoći bilo kojoj skupini, osim teroristima “Islamske države”, koja je spremna protjerati američke snage s iračke granice, posebno sada dok još uvijek postoji zadnji džep takozvanog “kalifata” na sirijsko-iračkoj granici.

Osim toga, šiitske snage i Iraku, unatoč činjenici da kontroliraju granice, vrlo su nezadovoljne scenarijem u kojem bi ISIL bio sirijskoj strani granice, zaštićen od strane Sjedinjenih Američkih Država, jer su svjesni da Washington ne želi uništiti ovu terorističku skupinu, što se vidjelo kada su američke snage omogućile tisućama terorista da pobjegnu iz Raqqe, kako bi ih iskoristili za pritisak na iračke i sirijske snage.

Unatoč prividnoj američkoj predanosti stabilnosti Iraka, Bagdad ne vidi opravdanje za američku zaštitu enklave ISIL-a na sjeveroistoku Sirije, jer ovi mogu prelaziti granicu gdje godinama žive i gdje znaju kako se kretati.

Sjedinjene Američke Države sigurno mogu iskoristiti svoje iskustvo stečeno u Iraku i drugim dijelovima islamskog svijeta kako bi kupili lojalnost lokalnih plemena, poput iračke plemenske skupine Sahwa.

E. J. Magnier: "Može li američka pseudodržava opstati na sjeveru Sirije?" 2

Unatoč unutarnjoj financijskoj krizi, Saudijska Arabija je spremna na obnovu razorenih područja i podupire američki plan. Rijad je spreman financirati i opremiti arapska plemena u sirijskim pokrajinama Hasaka i Deir Ez-Zor, ali oni koji prodaju lojalnost je mogu prodati i njihovim protivnicima, kao što se dogodilo u Iraku. Uostalom, arapska plemena u sjeveroistočnoj Siriji dio su istih plemena koja žive u Iraku.

Nedostatak američkog plana je i kako se zaštititi od sporova i sukoba između Kurda koji su vjerni Damasku i separatista. Problem su i napadi improviziranim eksplozivnim napravama, koji se provode taktikom “udri i pobjegni”, a njome bi se služila arapska plemena koji su voljna podržati sirijsku vladu u oslobođenju zemlje i da destabiliziraju kurdsku pokrajinu.

Kurdi

FOTO – Područja koja su trenutno pod kontrolom sirijskih Kurda i nekoliko arapskih milicija

Američki plan predviđa zaštitu velikog područja od oko 39 500 četvornih kilometara, što znači jedan borac na svakih 1,3 četvornih kilometara u zaštiti pokrajine okružene neprijateljskim snagama, koje ne žele dopustiti stvaranje takve “države u državi”, bez obzira na američku zračnu nadmoć i bespilotne letjelice koje nikad ne bi napustile nebo nad tim područjem.

Kurdi u Hasaki, iako postoji velika koncentracije Kurda u Afrinu i Aleppu koji se ne žele odvojiti od Damaska, su pod američkom zaštitom u nezgodnom položaju. Naime, američke snage su poznate kao saveznik koji “prijatelje” napušta kada im više nisu potrebni.

“U konačnici, Damask neće prihvatiti američku okupaciju svog teritorija i borit će se s neprijateljem kojeg smatra većim i opasnijim čak i od Turske, koja također zauzima sirijski teritorij. Neki promatrači vjeruju da će Sjedinjene Države možda napustiti Tursku zbog zaštite Kurda, koji će se prikloniti najvećim američkim saveznicima na Bliskom istoku, Saudijskoj Arabiji i Izraelu. Ovaj stav je prilično neuvjerljiv, jer je američka administracija svjesna da Kurdi ne mogu dugo držati svoje enklave i okolne zemlje će čekati pravo vrijeme, ako treba i deset godina, da se uklone prijetnju sa svojih granica.

Damask neće odustati od bogatih izvora energije u pokrajinama Hasaka i Deir Ez-Zor, a njegovi saveznici će podržati protjerivanje američkih snaga iz Sirije vojnim sredstvima. Saveznici Damaska su obučeni i imaju velika iskustva u gerilskom ratovanju s raznim sirijskim skupinama. Spremni su spriječiti povratak terorista “Islamske države”, vratiti okupiranu Golansku visoravan na jugu i sjeveroistok Sirije”, pojašnjava Elijah J. Magnier.

U ovom trenutku Damask najozbiljniju opasnost vidi u Al-Qaedi, odnosno koaliciji Hayat Tahrir Al-Sham, koju čini 10 000 terorista, te u ISIL-u. Naravno, sirijska vlada će uvijek tražiti povlačenje turskih snaga, čak i ako su Rusija i Turska situacijski saveznici. Turski predsjednik pokušava balansirati s jednom nogom u SAD-u, a drugom u Rusiji.

Erdogan ne želi izgubiti i želi i dalje imati koristi od obje supersile koje imaju važne vojne i gospodarske veze s Ankarom, ali i obrnuto. Erdogan također može računati na protivljenje Damaska u stvaranju “kurdske države u državi”, što je zajednički cilj dviju zemalja, čak i bez saveza i unatoč proglašenom međusobnom neprijateljstvu između predsjednika Erdogana i Assada.

Rusija će sa svoje strane poduzeti sve što može kako bi podržala Erdogana i istovremeno jačati veze s Kurdima u Afrinu, nadajući se da će oni stupiti u kontakt s Kurdima u Hasaki i da će se dogovoriti o zajedničkim ciljevima, a to će biti dan kada će se SAD morati povući iz Sirije.

Američka administracija je još jednom ušla u osinjak, misleći, ako se može tako reći, snagom vojnih mišića, umjesto inteligencijom, kako osigurati interese u Siriji, kao da je zaboravila kako se “svemoguća” američka vojna sila pokazala beskorisnom u Libanonu, Afganistanu i Iraku. Kako je moguće da Trumpova administracija vjeruje da može uspjeti u Siriji? Sjedinjene Američke Države očito ignoriraju činjenice”, zaključio je Elijah J. Magnier.

Nestaje „teroristički rezervat“ u Idlibu – SAD žele „Novu sirijsku vojsku 3“

 

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
30 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
igi
Gost
igi
3 godine prije

…ono što zaista nedostaje akterima današnjih konflikta jeste vizija budućnosti bez amerike kao geopoliičkog igraća …..ako političke vođe ne pokažu mudrost njihove greške platit će njihova djeca i unuci…

mars
Gost
mars
3 godine prije
Reply to  igi

@ igi – Amerika (SAD) će (dok god postoji) uvijek biti geopolitički igrač. Isuviše duboko je pustila svoje korjenje diljem planete u svim sferama – političkim, vojnim, ekonomskim i po meni najvažnijoj sferi – sferi “kulturnog” uticaja. Štos je samo u tome da se ta njena igra svede u okvire prihvatljive ostalim igračima, tj. da se ta igra ograniči i da i ostali igrači na ravnoj nozi u njoj učestvuju. To je ono što se sada popularno zove multipolarni svijet.

shumadinac
Gost
shumadinac
3 godine prije
Reply to  mars

@ mars
Moćnici u SAD-u igraju vrlo opasnu igru. Dok spoljnu politiku (ma kako izgledalo) vode sa malim rizikom, “meki trbuh” cele strategije je nezadovoljstvo stanovništva čija eksplozija može da krene sasvim neplaniranim putevima. Za sada nismo videli nikakvo mešanje Rusije i Kine ali nije isključeno da neće iskoristiti priliku i stati za vrat lešinarima pomažući dolazak nekim prijateljskijim snagama.

mars
Gost
mars
3 godine prije
Reply to  shumadinac

@ shumadinac – slažem se. Zasada situacija na unutrašnjem planu jeste komplikovana i vrela, ali još uvijek nije dosegla tačku usijanja gdje je sve moguće, pri čemu uopšte ne sumnjam da, kada i ako do njega dođe, drugi neće iskoristiti tu priliku, a sa kakvim uspjehom, to niko ne može predvidjeti.

igi
Gost
igi
3 godine prije
Reply to  mars

….kulturni utjecaj razara društvo iznutra….danas djeca ne znaju dobro svoj materinji jezik jer ne posjeduju dovoljan vokabular ali zato ono što žele ili osjećaju znaju iskazati samo na engleskom jeziku…to je početak smrti naroda kao takvog.

mars
Gost
mars
3 godine prije
Reply to  igi

@ igi – upravo zato sam u komentaru i stavio navodnike na riječ kulturni. Pod njim nisam podrazumjevao kulturu u njenom izvornom značenju, nego na ono što što su oni pod tim pojmom izgradili i kod sebe, i raširili po cijelom svijetu, a činjenica je da ju je velika većina svjetske populacije prihvatila kao univerzalnu, pri čemu se vlastita kultura i nasljeđe, ma kakvo ono bilo, stavlja u niži red.

Piretis
Member
Piretis
3 godine prije

Kurdi u Siriji su u vrlo nezahvalnom položaju. Jednostavno neće imati od čega živjeti. Mogu imati nafte koliko hoće ali ju neće imati kome prodati. Ni Turska ni Sirija neće dozvoliti prijevoz iste kroz svoj teritorij. Dakle, ne odluče li brzo s kim su, netko će ih morati hraniti a to nikad nije zabadava i ne traje dugo.

palermo
Gost
palermo
3 godine prije
Reply to  Piretis

Zračni most za zapadni Berlin je jedva opstao, a radilo se o puno manjem teritoriju negoli je to ova “žutica” u sjevernoj i sjeverno-istočnoj Siriji. Ameri nemaju nikakvog interesa sve ovo raditi, ali zato ima interes Izrael. Predizborni slogani Donald Ducka su bili zapravo: “Let’s make Israel great Again!”, i “Israel first!”. To je moto Hazara i evangeličkih fundamentalista u JewSA-u.

shumadinac
Gost
shumadinac
3 godine prije

“…sve dok ne odluče da je prikladno Kurde napustiti i prepustiti ih njihovoj sudbini”
Tilerson već izjavljuje kako SAD ne planira da formira kurdsku vojsku na severu Sirije

Šta god ko mislio ili pričao SAD je neprijatelj muslimana generalno i muslimani to znaju i osećaju. Svi “savezi” su privremenog karaktera – “ljubav iz koristi” i čim se ta korist poremeti postaće neprijatelji. Kurdi su u celoj priči možda najprevrtljiviji faktor, SAD je svega toga više nego svesna.
Teško je predvideti plan SAD-a jer ga izgleda ni oni ne znaju. Oni se (država) ne boje previše za svoje vojnike (a verujem da i vojnici to znaju), oni se plaše reakcije jevnosti kod kuće. Ali možda žele da iskoriste upravu tu opasnost i na krilima besa javnosti pokrenu “pravednu osvetu” velikih razmera. Ne bi bilo prvi put – od “generalne probe” (9/11) je prošlo dosta vremena. Najbolja slika se dobija istovremenim posmatranjem svih kriznih žarišta a posebno Siriju, Ukrajinu, Severnu Koreju i “Istočni front”.

Piretis
Member
Piretis
3 godine prije
Reply to  shumadinac

@shumadinac- Za “pravednu osvetu” u Siriji je kasno. Nije da nebi mogli nanijeti nepopravivu štetu Siriji ali je sirijska vojska danas opremljena ozbiljnim oružjem pa bi i američki (ili “koalicijski”) gubitci bili ozbiljni. Koliko god ne marili za gubitke moraju misliti na reakciju svog stanovništva. Crne vreće je teško opravdati čak i kad ih se pokrije zastavom.

shumadinac
Gost
shumadinac
3 godine prije
Reply to  Piretis

Ne, ne, ja sam mislio na mnogo ozbiljniju akciju (što bi situacija i zahtevala) – mnogo ozbiljniju nego što su bili “pohod” na Srbiju, Irak, Libiju… a ne sme se sumnjati da za to imaju kapacitete.
Opasno grešimo ako navedene akcije ili rusku u Siriji posmatramo kao “ozbiljne”. To je tek predigra, razgibavanje “da vojska ima šta da radi”.
A što se tiče opravdavanja – ako je prošlo 9/11 (nije bilo ozbiljnijih protesta ni zahteva za nezavisnom istragom) sve će proći. Jedna od namena te epizode je i provera koliko stanovništvo može da “proguta”.

palermo
Gost
palermo
3 godine prije
Reply to  shumadinac

Srbija si je dobrim dijelom i sama kriva za NATO agresiju. Četiri rata su iza nje u kratkom periodu gdje je bila glavni zločinac, naravno ne i jedini. Je li NATO kriv za Karađorđevo i intimne seanse Franje i Slobe, za aveti četništva, ustaštva, albanski šovinizam…, a sve pod UDBA-inim pokroviteljstvom, koja kao Osmi putnik vlada ovim prostorima od ’45.? I onda je Amerika vidila priliku u ratu na Kosovu da si ugrabi tuđi teritorij, tj. da trguje tuđim teritorijem u svom interesu. Pa je tako i Srbima dodijelila pola Bosne. Kod tog Zapada je prisutan i dalje taj kolonijalni, agresivni mentalitet, i samo koriste primtivizam i glupost, naroda i vođa, i na Balkanu, i na Bliskom istoku.

Zvrk
Gost
Zvrk
3 godine prije
Reply to  palermo

a svi ostali su milosrdni anđeli protiv beogradskih đavola 🙂

dadi
Gost
dadi
3 godine prije
Reply to  palermo

U Bosni je vise od pola zemlje Srpska zemlja.tako da nema ko sta dodijeljivati.

Bashar
Gost
Bashar
3 godine prije
Reply to  dadi

@dadi, negde oko 61%, tako je bar u katastru bilo uknjiženo pre rata. Znači, Srbima je oduzet deo zemlje, ništa im nije “dodijeljeno”. Zbog čitalaca ovaj portal je jedna velika tuga i jad, zato ga i posećujem jednom u 2 meseca, mada je i to mnogo.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
3 godine prije
Reply to  Piretis

Turski predsjednik pokusava balansirati s jednom nogom u SAD-u,a drugom u Rusiji i pritom mu smrde noge.SAPUNICA (za noge) se nastavlja!

čitalac
Gost
čitalac
3 godine prije

“Rijad je spreman financirati i opremiti arapska plemena u sirijskim pokrajinama Hasaka i Deir Ez-Zor”
To je ključ: nisu Amerikanci amateri da ne znaju gdje i kad su izgubili. Ovako ih ništa ne košta, dok drugi plaćaju sve (S. Arabija) i umiru umjesto njih (Kurdi).
“Neki promatrači vjeruju da će Sjedinjene Države možda napustiti Tursku zbog zaštite Kurda”. Nikad. Turska je zbog geostrateškog položaja pravi dragulj u NATO kruni.
Amerikanci imaju cilj da se cijelo područje što više i trajnije devastira i da što više njihovih štićenika pogine jer su su svjedoci i mogu se okrenuti protiv njih. Kada bi oni “progovorili” u svjetskoj javnosti bilo bi to vrlo bolno za Ameriku.

palermo
Gost
palermo
3 godine prije
Reply to  čitalac

To bi nakon okupacije Palestine, kojoj se na žalost ne nazire kraj, bila druga okupacija u povijesti koja okupatore ne košta ništa. Trump gleda samo novac, ako se ne radi pri tom o Hazaristanu – njima daje sve, čak i kćer, koja je prešla na judaizam – nije sirotinja pa da iz interesa mijenja vjeru. Ovaj izraelski lobij je uistinu moćan.

tuf
Gost
tuf
3 godine prije

Ovo je zamka predvidjena za Iran – Ameri se pomijesaju s Kurdima i ostalim placenickim skupinama, provocirajuci reakciju Irana – ako se vec sami ne zalete, budu sami napravili false flag napad na americke trupe koji ce pripisati Irancima – samo da bi dobili povod da udare na tu drzavu. Boli ih k… za Kurde i Sirijce – Iran je u fokusu jer je to zelja Izraela.

palermo
Gost
palermo
3 godine prije
Reply to  tuf

Iran je već dovoljno iskusan i svjestan da zna s kim ima posla. Kakva navlakuša – da su to Ameri htjeli i smjeli, već bi tijekom okupacije Iraka optužili Teheran da stoji iza napada na njihove trupe. Sa referendumom u iračkom Kurdistanu kao i ovim nedavnim prosvjedima, bolje reći pobunom, nisu prošli. Oni ako misle eliminirati Iran morat će izazvati WW3, u kojem će na strani Perzijanaca biti barem dvije nuklearne sile.

Kleptoman
Gost
Kleptoman
3 godine prije

Mislim da je sasvim uredu da Amerika ima dio Sirije kao svoju 56.americku drzavu. Koji problem. Mislim da nebi trebao biti problem ako bilo tko zeli upasti I uzeti dio tudje teritorije. Italija uzme malo Francuske, Njemacka pola Poljske, malo Francuske, malo Engleske. Sve oke. To je samo kamenje, nema stresa sve pet.
Uci u prodaonu I uzeti par kesa hrane, malo piva, cigara sve oke.
Zasto se opce sekirati I razmisljati sto netko misli. Cool je svoju volju provesti.

Zvrk
Gost
Zvrk
3 godine prije

ne može. čak ni jenkiji ne mogu održavati taj entitet ako bi time posve izgubili uticaj u susjedstvu.

palermo
Gost
palermo
3 godine prije

Vanjska politika SAD-a je vanjska politika Izraela. Amerika nema nikakvog interesa mučiti cijeli taj prostor i dalje, ali Saudi i Hazari itekako imaju. Istina je da nisu uspjeli nametnuti svoju agendu Afganistanu, Iraku, Siriji, djelomično i Libiji i Jemenu, ali su, a to je ono zbog čega u Tel Avivu trljaju ruke, cio-kauboji ostavili pustoš iza sebe, vratili sve te nesretne države 100-200 godina unatrag, dok se Izrael cijelo to vrijeme u miru razvijao.
Kurdi u Rojavi moraju jasno i glasno reći: “Yankees go home!”. Do tada, ni za njih, ni za Siriju nema sreće. U protivnom, kako je i u članku rečeno, protu gerila će morati djelovati u stilu “hit nad run”, i tek žrtve među američkom vojskom će natjerati i američku poprilčno tupavu javnost da drugačije gleda na sve ovo..

Vučedolac
Gost
Vučedolac
3 godine prije
Reply to  palermo

prijatelju nemoj židove…
će te uhapse i optuže za antisemitizam što je veliki grijeh.
da si opleo po srbima, hrvatima itd. to bi prošlo, njih smiješ i možeš vređat ali ne i ciokriminalce, oni su zaštičeni

Piretis
Member
Piretis
3 godine prije
Reply to  palermo

@palermo- Ne sklopi li Iran čvrsti vojni savez sa Rusijom čeka ga rat protiv Izraela. Koliko se god činilo da Iran uspijeva proširiti svoj utjecaj na Irak i Siriju sve je to nevažno jer mu te saveznice neće biti od nikakve koristi u eventualnom ratu.
Postoji i varijanta B. Tiha diplomacija, negdje na neutralnom terenu. I podjela sfere utjecaja. Možda se bilo kakav razgovor ove dvije strane čini nemoguć ali u prošlosti su ne samo razgovarali nego i vojno surađivali.

Kajzer Soze
Member
Kajzer Soze
3 godine prije

Neopjevana glupost dostojna američkih stratega koji i ne pamte kada su dobili neki rat,zanima me samo šta će ta vojska od 30 000 budala + narod jesti,gdje će kupovati naftu,čime će liječiti bolesnike…. kad im Turci,Sirijci i Iračani sutra prekinu sve kopnene puteve za snabdjevanje pošto se nalaze u okruženju,tako su pametnjakovići pokušali i u Iraku da naprave državu pa svi znamo kako su ga primili do balčaka i to bez vazelina na kraju !

bbbb
Gost
bbbb
3 godine prije

Ako su odlučili da naprave Kosovo cvaj u Siriji nitko ih neće u tome spriječiti kao što ih nitko nije spriječio što su Hrvatskoj dozvolili vojni trijumf, BiH oduzeli pola teritorija i dali onima koje su istjerali iz Hrvatske a Srbiji ukrali Kosovo da ga prikljuće Albaniji kao i Srpsku Srbiji. Palermo kao pravi mafijaš kuži igru tame.

Alen
Gost
Alen
3 godine prije
Reply to  bbbb

U par rijeci receno , minirali su balkan….
Pogresan potez i buumm…

Alen
Gost
Alen
3 godine prije

Moze li americka drzava opstati … Bolje da se to pocne pitati…

Sarajevo
Gost
Sarajevo
3 godine prije

ovaj tekst treba “pinnovati” jer to tek sad krece i bit ce aktuelno prilicno dugo, a sve izvrsno napisano i opisano.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik