Nestaje teroristički rezervat u Idlibu – SAD žele “Novu sirijsku vojsku 3”

HTS-Idlib
41 komentar

U borbama za Idlib je sirijska vojska odjednom promijenila pravac djelovanja i najveće borbe se vode iz pravca Khaassera i sjeverozapadnog dijela tog područja prema bazi Abu Duhur.

Borbena skupina koja je djelovala južno iz pravca Hame, zaustavila se prije ulaska u bazu i težište borbi se prebacilo u odbijanju velike protuofenzive terorista koalicije Hayat Tahrir Al-Sham, kojoj su se pridružile Islamska stranka Turkestana i druge radikalne islamističke skupine, koje su od 200 oslobođenih sela na zapadnom obodu iz pravca gradova Maarat Al-Numan i Khan Shaykhun uspjeli povratiti kontrolu nad 21 selom.

Nakon odgovora sirijske vojske su teroristi uspjeli zadržati nadzor nad devet naselja, a za ostale se vode borbe i na vojnoj karti su označena kao “sporna područja”.

U samom džepu kojeg kontroliraju terorističke skupine, sirijska vojska je protjerala ISIL iz sela Tufahah i Sahrij.

U kampanji iz pravca Khanassera je oslobođeno oko 30 naselja i površina od 260 kvadratnih kilometara, čime se odaljenost do baze Abu Duhura smanjila na nekoliko kilometara. Ovisno o pravcu kretanja, dvije borbene skupine razdvaja 8 do 10 kilometara, čime bi se zatvorio takozvani kotao koji se proteže na području južnog Aleppa i sjeveroistočne Hame.

Iako je skupina koja se kretala iz južnog pravca došla nadomak baze i mjesta Abu Duhur, strateški važan objekt još nije oslobođen. Međutim, nakon što se skupina iz Khanassera spoji s vladinim snagama zapadno od baze, teritorij pod kontrolom terorista će biti podijeljen u dva dijela.

Kako se vidi na snimci koju je iz oslobođenih područja objavila agencija FAN, teroristi su u selima i uporištima u tom području imali pakete hrane iz Turske. Pronađeni su na položajima koje su napustili teroristi skupine Hayat Tahrir Al-Sham.

VIDEO – Oslobođena područja u blizini Khanassera i turska humanitarna pomoć teroristima

Podsjetimo, Abu Duhur je druga najveća zrakoplovna baza sirijska vojske na sjeveru zemlje, koja je od rujna 2015. godine u rukama Al-Nusra Fronta, sirijskog ogranka Al-Qaede.

Nakon što su na istoku zemlje sirijska vojska i saveznici slomili i porazili ISIL, pokrenuta je velika ofenziva protiv terorista Al-Nusra Fronta i njihovih saveznika u “terorističkom rezervatu” u Idlibu, koji obuhvaća i manje dijelove pokrajina Aleppo i Hama.

U ovom trenutku je glavni cilj sirijske vojske je uspostaviti kontrolu nad zračnom bazom u Abu Duhuru, koja može primiti 22 borbena zrakoplova, ima svu potrebnu infrastrukturu i dvije velike piste dužine 3 kilometra. Iz ove baze, koja ima izuzetno povoljan geografski položaj, s lakoćom se mogu provoditi  aktivnosti u cijelom Idlibu i štititi južni Aleppo i sjeverna Hama.

SAD trebaju “terorističku vojsku” kako bi se omeo mirovni proces u Siriji

Vojne trupe u Siriji

U jeku antiterorističke kampanje su SAD predložile da se na području kojeg na sjeveru Sirije kontroliraju Kurdi stvori vojska od 30 000 ljudi, koja bi nadzirala granice slobodnog sirijskog teritorija.

Ovaj je prijedlog iznio glasnogovornik američke koalicije za borbu protiv terorizma, pukovnik Ryan Dillon, koji je izjavio kako će međunarodna koalicija predvođena Sjedinjenim Državama i većinski kurdske SDF snage  stvoriti ovu borbenu skupinu. Međutim, obuku trenutno prolazi tek 230 ljudi, ali će prema pukovniku Dillon ove snage u budućnosti brojati oko 30 tisuća ljudi.

Bekir Bozdağ, potpredsjednik turske vlade, oštro je odbacio osnivanje ovakve vojske i poručio kako Turska nikada neće dozvoliti da se takvo što dogodi.

“Umjesto da se zajedno s Turskom u bore protiv terorista Islamske države, SAD teroristima YPG snaga šalju tisuće kamiona s oružjem i stvaraju takozvane “snage sigurnosti” na sirijskoj granici. Oni se igraju vatrom. Sjedinjene Države, koristeći se izgovorom borbe protiv terorizma, stvaraju terorističku vojsku, a nazivaju je “snagama sigurnosti”, rekao je Bozdağ.

Američkim stratezima je u Siriji preostalo igrati na ovu kartu i ove su snage jedan od mehanizama za ostvarenje koncepta svjetske dominacije. Tko čini te snage? Jesu li to bivši militanti ISIL-a koji su prošli ubrzani tečaj “deradikalizacije” i takozvana oporba? Sada će ih SAD pregrupirati, ponovo naoružati i stvoriti neku vrstu “sigurnosne sile”.

Erdogan - Assad - Sirija - Turska - pregovori
FOTO: Erdogan i Assad

No, Washington time ne samo da djeluje protiv službenog Damaska, nego i Turske, koja je već poručila da će uništiti ovu tvorevinu. Rusija je također poručila kako bi Washingtonu bilo bolje da se posveti pravoj borbi protiv terorizma, a ne da na teritoriju suverene države stvara paravojnu formaciju o kojoj se za sada ništa ne zna.

Naravno, Kurdi su zainteresirani za stvaranje takvih snaga, jer u određenoj mjeri žele štititi granicu i osigurati svoju autonomiju u Siriji.

Na jedan ili drugi način, ova se strategija nikako  ne uklapa se u interese Turske, koja je preuzela odgovornost za stvaranje zone primirja u Idlibu, odnosno na teritoriju koji ostane pod nadzorom militantnih skupina po završetku sirijske ofenzive.

Sjedinjene Američke Države i Kurdi ovim potezom uzrokuju još veću destabilizaciju, posebice u području interesa Ankare. Stoga je Turska odlučna i neće prihvatiti stvaranje ove skupine.

Ankara ima svoje islamističke milicije spremne za borbu, pogotovo u pokrajini Idlib. Brojke koje govore prvo oko 230 boraca, a zatim odmah o 30 000 potvrđuju da rastuću moć i podršku koju bi teroristi mogli dobiti od Sjedinjenih Američkih Država. Ali ovdje ne govorimo o Kurdima, koliko o zarobljenim pripadnicima poraženog “kalifata”, koji će rado obući bilo kakvu uniformu i za plaću obavljati potrebne zadaće.

No, ove nove američke oružane snage, koje bi djelovale pod pokroviteljstvom Sirijskih demokratskih snaga će se najvjerojatnije suočiti i sa snagama službenog Damaska i Turske istovremeno, iako ne nužno na istom području.

Podsjetimo, izvješća o novoj ulozi Washingtona su se pojavila nakon novih prijetnji turskog predsjednika  Erdogana, koje je dan prije rekao da bi turska vojska mogla pokrenuti vojnu kampanju na područja Manbija i Afrina, koja su sada pod kontrolom YPG snaga. Erdogan je Kurdima dao rok od tjedan dana da se predaju, što su oni odbili učiniti.

Rusko zrakoplovstvo provodi udare u južnom Idlibu

Prema lokalnim izvorima su ruski zrakoplovi danas proveli  niz zračnih udara u širem području Khan Shaykhuna u jugoistočnom Idlibu, čime pružaju potporu sirijskoj vojsci u kampanji u ovoj regiji. Prema vojnim izvorima, najnoviji sukobi između sirijske vojske i terorista su izbili u blizini sela Sham Al-Hawa.

Rusko je zrakoplovstvo bombardiralo  uporišta skupine Hayat Tahrir Al-Sham, a najveći dio ove skupine je koncentriran u blizini naselja Zakat i Kafr Zita.

sirija Idlib
FOTO – Situacija na bojištu u “terorističkom rezervatu” Idlib
Al-Nusra FrontISILIslamska država
Pretplatiti se
Obavijesti o
41 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
igi
6 godine prije

…humano preseljenje pučanstva….afrin sljedeći čin…..a za kraj kokice turska vs USA.

Sinisa
6 godine prije

Ne podpuni ste…ovakvu bjezaniju SAA jos nisam video,bukvalno ih FSA teroristi gaze sa onim oklopnim vozilima sto su dobili iz Turske…….mislim da se u Rusima pocinju gaditi ovi iz SAA..

Sinisa
6 godine prije
Stephen
6 godine prije

I Hitlerovi prohtjevi su bili megalomanski, zna se kako je skončao

zgvaca
6 godine prije

Kotao jos nisu zatvorili jer pustaju ove ISisovce da i oni prodju prema Idlibu. Tek kad je zadnji izasa onda ce se kotao zatvorit.

davor
6 godine prije

Nemože se biti u NATO paktu i živjeti od kritiziranja Amerike. Nije lako treba puno muda oduprijeti se takvoj napasti ali ustrajavati u tome je ravno samoubojstvu.

Mucke
6 godine prije

Operetni ratnici pomalo shvataju da postoje i kontraudari kad se sudare dvije vojske (nije valjda da mislite da su to neki “kozojebi” kako kazete) a tada gine vojska a ne civili (kako i treba),sve suprotno od dogadjaja u Srebrenici.Konclogor Idlib ce biti eliminiran bez obzira na zelje “kozojeba” I njihovih simpatizera ovdje na Balkanu.

Ivo
6 godine prije

Iskorijeniti teroriste u Idlibu neće biti lako. U pitanju je vojska u pravom smislu riječi, opremljena artiljerijom, tenkovima, dronovima i neograničenim količinama municije koja dolazi iz turčije. Uz to dobivaju svježe satelitske snimke od svojih anglo-čifutskih sponzora, koji ih ujedno i obučavaju i vode u bitke. Ono što SAA daje ključnu prednost je zračna nadmoć osigurana od strane Ruskih zračnih snaga, i Ruski PVO sustavi koji ne dozvoljavaju djelovanje ISIL avijacije u Idlibu. Teroristi su koordinirani po cijelom teritoriju Sirije, tako da paralelno s ovim sukobom idu ofenzive terorista u okolini Damaska, istočnoj Ghouti i dalje. Što će biti sa dijelom Sirije preko Eufrata pod direktnom anglozionističkom okupacijom je neizvjesno. Dosta toga ovisi o tome da li se Erdo istinski buni zbog toga što se tamo organizira de facto kurdska država ili je u pitanju samo fol. Uvijek postoji mogućnost tajnog dogovora između turčije, amera i kurda, po kojoj kurdi… Čitaj više »

čitatelj portala
6 godine prije

Noge na zemlji su najvažnije i zato sretno sirijske snage, uz pomoć saveznika. Krvarili ste i krvarite, ali uspijevate osloboditi zemlju.
Samo tako nastavite! Za sretnu i cjelovitu Siriju!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI