Eksplozija euro zone? Italija se suočava s novim njemačkim ultimatumom

Euro kriza ruke
13 komentara

Njemački ustavni sud zatražio je da Europska središnja banka dokaže odgovornost u svojoj politici proračunske potpore državama eurozone, ciljajući na zemlje južne Europe. Vrlo loše vijesti za Italiju, čiji su dužnički vrijednosni papiri upravo klasificirani kao „bezvrijedne obveznice“.

Krećemo li prema pogoršanju krize državnog duga u eurozoni?

Giuseppe Conte, predsjednik talijanskog Vijeća ministara, 6. svibnja stao je u obranu proračunske politike Europske središnje banke (ECB).

“Nije na ustavnom sudu da odluči što ECB može učiniti ili što ne može. Njegova je neovisnost temelj europskih ugovora, koje je Njemačka također priznala”, ustvrdio je Conte 6. svibnja.

Dan prije, najviši njemački ustavni sud “lupio je šakom od stol”, te oštro odbacujući monetarnu politiku ECB-a. Sud je tako presudio u korist kolektivne tužbe oko 1.500 Nijemaca, uključujući ekonomiste i profesore ustavnog prava. Sud u Karlsruheu zatražio je da njemačka središnja banka u roku od tri mjeseca prestane kupovati državne obveznice eurozone u ime ECB-a. Osim ako su države u mogućnosti objasniti da su ti otkupi državnih obveznica bili opravdani. U suprotnom, Bundesbank će biti prisiljena zaustaviti program otkupa vrijednosnih papira.

Ova presuda još jednom ilustrira nepovjerenje Njemačke prema južnoj Europi, koja se smatra popustljivom. Od grčke dužničke krize 2012. godine, Berlin je stalno podsjećao svoje europske partnere na proračunsku štednju, koju definiraju europski ugovori vezani za proračunsku rigoroznost.

U ožujku, ECB je odlučila ponovno pokrenuti tiskaru kreiravši oko 750 milijardi eura namijenjenih bankama i financijskim tržištima koji trebaju izvršiti redistribuciju u obliku zajmova, kako tvrtkama, tako i vladama. Europski ugovori, onaj iz Maastrichta i onaj iz Lisabona, obvezuju zemlje članice da refinanciraju svoj dug samo na financijskim tržištima.

Međutim, uz pandemiju i kolaps gospodarske aktivnosti, mnoge su zemlje prisiljene subvencionirati svoje ekonomije. To je slučaj Italije, jedne od najzaduženijih zemalja eurozone i jedne od najteže pogođenih Covidom-19, što je stvorilo nepovjerenje na tržište kapitala.

Suočen s potresom i bez sumnje svjestan da bi kolaps Italije, trećeg gospodarstva u zoni eura, mogao cijelu Europu dovesti do sloma, njemački ministar financija Olaf Scholz ipak je pokušao osude svesti na minimum, tvrdeći da je sud ipak “jasno presudio” da kvantitativno popuštanje nije novčano financiranje u strogom smislu državnog duga, te da je program u skladu s njemačkim Ustavom.

Zahvaljujući euru prilagođenom njemačkoj ekonomiji i ogromnim trgovinskim viškovima, Njemačka se etablirala kao vjerovnica nekoliko zemalja Južne Europe kroz složen sustav Target 2. od 2011. godine kao alat protiv krize državnih obveznica, ovaj je sustav služio kao klirinška kuća za nacionalne središnje banke eurozone. Problem nastupa jer su nacionalne središnje banke akumulirale dugove drugih zemlja bez da ih moraju otplaćivati. Sustav Target 2 klasificira ih kao dug bez rizika. Danas to više nije slučaj u Italiji.

Prema anglosaksonskom think tank-u OMFIF, Bundesbank je krajem ožujka 2019. zadržala oko 935 milijardi eura potraživanja od drugih europskih središnjih banaka. Previše rizična imovine u slučaju bankrota njenih dužnika.”

dugItalijaKriza
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Bosanac
4 godine prije

Pozorisna predstava

hiber
4 godine prije

Ovdje imamo cijeli niz pitanja koja nisu odgovorena. Ako je Njemačka vjerovnik kako to da ima javni dug od 65% BDPa? Njemačka je 2010. godine imala javni dug od 85% a dug je smanjen na račun Grčke kad su je slomili. Međutim, kada pribrojimo izvan bilančne obaveze onda je dug Njemačke najmanje 200% BDP. A to je samo vrh sante leda. Naime osim Bundesbanke, postoji i Deutsche bank, ona je, doduše, od 2008. smanjila izloženost derivatima sa 60.000 mld $ na 22.000 mld $, ali sasvim je očigledno da se nalazimo u zoni crnog labuda. Stoga je nagradno pitanje koliko derivata dolazi na naplatu?

Red Dog
4 godine prije

Posle Korone se svi moraju zaduziti. Za nepouzdane zemlje juga to moze znaciti i uz kamatu od 30 % prema rejtingu na slobodnom trzistu kapitala. Ako ih nije ubila Korona ce ih ubiti to. Idealno bi bilo da se zaduzi Nemacka u ime EU i da rasporeduje to. Ali Nemacka hoce kontrolu nad onim za sta je odgovorna, jer zemlje juga jesu neodgovorne. Grcka kriza je pocela sa pisljivih 6 milijardi i zavrsila sa izdavanjem/zaduzivanjem od 1 500 milijardi za „smirivanje trzista“. Zato su nemci bili besni i zato je kaznjena Grcka, da ne ponovi to. Grcku elitu zabole, placa narod. Oni ce ponoviti to ako mogu. U procesu ko ce uzeti koliki deo su se posvadjale Francuska i Britanija, sto je vodilo do Brexita. Zato ce Nemacka traziti vise od budzetske discipline, takvu kontrolu da ce biti de facto okupacija. Divna prilika da se ucvrsti kontrola i odrzi EU,… Čitaj više »

alex
4 godine prije

Dužnika, kupca, pitrošača moraš održavat na životu, jer ako ode on, ideš i ti. Stog, Njemačkoj preostaje samo pritegnuti uzde i nastaviti po starom, pa dok ide. U međuvremenu se počet naoružavat, jer ovako razyebani svijet neće još dugo biti stabilan.

Frenky
4 godine prije

Jednom riječju nahebati će Baltik, Balkan, Pirinej i Apenijski poluotok 🤣

PlanetB
4 godine prije

A jeli sve to ima veze sa crnom financijskom rupom zvanom Deutsche Bank?
‘https://www.equities.com/news/how-bad-is-the-deutsche-bank-situation’
‘https://news.bitcoin.com/deutsche-bank-collapse-could-crash-global-financial-markets/’

cro crv
4 godine prije

A o cemu se vec godinama zna unaprijed DA CE NEKE DRZAVE E U PROPASTI U AMBIS DUGOVA TO SE SADA DOGADJA.NO ZAR NE BI BILO BOLJE I POSTENIJE RECI SVOJIM NARODIMA U EVROPI DA SE OVAKO VISE NE MOZE .RECI IM ISTINU POLITICKU ILI BILO KOJU DRUGU. TO VISE NI NE POSTOJI U SVJETU U KOJEM JE ETO I ZIVOT RELATIVNA STVAR KO DANAS JESI SUTRA VISE NISI UBILO TE LJUBILO TE ISTO TI DODJE TAKO TI TO ISPADA DANAS A BOGAMI SUTRA VEC POSTOJI ZAKON JACEG KO JACI TAJ TABACI OKOLO SEBE I OPET KAZEM TESKO CEMO ZIVJETI MI MALI NARODI STOKA SITNOG ZUBA JER EVO TO TAKO ISPADA I MORAT CEMO POGNUTI GLAVU PRED VELIKIMA AKO SE NE UDRUZIMO SA VELIKIMA .NEMA Nam zivota. Gotovo smo i mi dovedeni pred ambis bankrota.NARAVNO RASPUSTANJE SVIH POLUGA E U NE BI NI BILO POZELJNO NO ETO DESIT CE SE… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI