fbpx

Eliah J. Magnier: „Što ne razumiju oni koji broje žrtve napada Hezbollaha na Izrael“

Izrael UN snage Golan Liban

Na Bliskom istoku je “bitka između ratova” koja se vodila u posljednjem tjednu kolovoza između Izraela i Hezbollaha promatrana iz različitih i oprečnih uglova. Mnogi bi željeli vidjeti kako teče krv Izraelaca i zato su poželjeli smrt brojnih izraelskih vojnika, dok su drugi kritizirali Hezbollahov odgovor na izraelsku agresiju na Libanon, odnosno na napad dronovima koji su poslani iz Tel Aviva na periferiju Beiruta.

Činjenica je da je napad Hezbollaha na izraelsko vozilo označio novo polazište za buduću jednadžbu koja zahtijeva poštivanje pravila angažmana, provedbu strategije reagiranja i razmjenu drugih poruka koje shvaćaju obje sukobljene strane.

Sve ove posljedice rezultat su namjere izraelskog premijera da slanjem bespilotnih letelica protiv Irana i njegovih saveznika pokrene novi plan djelovanja. Netanyahu nije imao sreće, jer je njegova taktika “hit and run” bila osujećena zbog tehničkih problema jednog od dva drona poslanih na periferiju Bejruta. Ovaj neuspjeh imao je za posljedicu nametanje novih pravila koja će, vjerojatno, trajati barem dok Sjedinjene Države ne pokrenu rat protiv Irana.

Prema dostupnim informacijama, skupina pripadnika Hezbolaha i njihovih saveznika noću je stigla na granicu na okupiranoj Golanskoj visini kako bi poslala bespilotnu letjelicu u pravcu Izraela. Nekoliko sati kasnije skupina se vratila u vilu u blizini zračne luke Damask, ali ih je pratio izraelski dron koji je mogao prepoznati mjesto kamo su krenuli. Prema onome što je rekao Hezbollah, Izrael je u tom trenutku odlučio bombardirati kuću, ubivši dvojicu vojnika. Iste noći Izrael je poslao dvije bespilotne letjelice na periferiju Bejruta kako bi pogodio skladište dronova. Jednu od bespilotnih letelica, zbog tehničkih problema ili nekog nejasnog incidenta, zarobio je Hezbollah, otkrivajući tako novu taktiku koju Izrael koristi za udar na iranske saveznike.

Da Netanyahu nije bio tako nesretan, situaciju Hezbollaha bilo bi teško objasniti, posebno u slučaju da je njegov glavni tajnik odlučio reagirati na ubojstvo svojih militanata u Siriji uvlačenjem cijelog Libanona u rat s Izraelom.

Vjerojatno ne bi imao potporu premijera Saada Haririja, proameričkog političara, ali ni mnogih drugih članova vlade, iako svi podržavaju pravo Hezbollaha na reakciju protiv Izraela. Netanyahuova taktika korištenja dronova samoubojica bi se koristila neko vrijeme i mogao bi uništiti dobar dio Hezbollahovih vojnih sposobnosti, a da pritom ne trpi posljedice i ne ostavi nikakvog traga.

Ovako će Izrael odmah biti optužen ako dođe do eksplozije u Hezbollahovim skladištima ili objektima. Zarobljavanje jednog od dronova Netanyahua stvorilo je povijesni presedan i nijedan drugi vođa u Izraelu ne može si priuštiti da nastavi ovu politiku. Svi će se morati pridržavati pravila angažmana i suzdržati se od udara na Hezbollah u kratkom i srednjem roku, osim ako ne žele rat.

Drugo važno pitanje koje treba imati na umu je način na koji je Hezbollah napao izraelsko vozilo i uzrokovao žrtve, prema izvorima Hezbollaha, dok izraelska propaganda tvrdi da ih nije bilo. Ove su „žrtve“ potaknule hipoteze analitičara, ali i „društvenih medija“ koje ponekad graniče sa znanstvenom fantastikom.

Neki smatraju dobro proučen udar protiv vojnog cilja u Avivimu opravdanim. Drugi zamišljaju kako je sve bio sporazum između Izraela i Hezbollaha, samo da ublaže posljedice udara. A drugi su napisali da je odluka Hezbollaha bila da nakon međunarodnog pritiska na Libanon smanji opseg odgovora.

Čuo sam da je izraelski brod „Super Dvora“ neovlašteno ušao u libanonske vode i da ga je uočio Hezbollahov radar. Obaviješteno vodstvo Hezbollaha nije ga htjelo uništiti svojim ultramodernim nadzvučnim protubrodskim raketama, jer bi to moglo pokrenuti rat. U stvari, veliki broj žrtava prisilio bi Netanjahua na reakciju.

U nedjelju poslijepodne u Avivimu se dogodilo da je Hezbollah očito koristio istu metodu koju Izrael godinama koristi u Siriji. Laserski navođena raketa pogodila je prednji dio izraelskog vozila. Druga, nekoliko sekundi kasnije, zapalila je vozilo odostraga, namjeravajući pobiti posadu. To je ista taktika koju Izrael koristi kada gađa Hezbollahova skladišta oružja i municije, ali da se izbjegnu ljudski gubici i osveta.

U nedjelju popodne Hezbollah je Izraelu poslao snažnu poruku, mnogo jaču od ubistva dva ili tri vojnika.

„Nastavit ćemo prevoziti oružje iz Sirije, vodeći računa da nema žrtava. Ili će se ravnoteža slomiti i više se neće poštovati i doći će do ozbiljnih posljedica“, poručilisu iz Bejruta.

Otkako je nastao, Hezbollah zna da je Izrael napao i ubio mnoge ljude koji rade s Palestincima u Gazi. Mnogi su ubijeni, a drugi su preživjeli pokušaje njihove lokvidacije. Ubivši dva člana Hezbollaha u Siriji, Izrael je ponovo pokušao naglasiti da će svaki koji pokušavaju djelovati u Izraelu i Palestini biti odmah uništeni.

Napad Hezbollaha dogodio se danju, izvan okupiranih farmi Sheba’a. Cilj je bio dati strateški odgovor na svaki budući izraelski napad duž granice. Hezbollah je prisilio izraelsku vojsku da se povuče i krije tjedan dana, raspoređujući se iza civila. Prisilio je Izrael da zaustavi napade na Hezbollah, jer bi ovaj put odgovor mogao doći bez upozorenja.

Tako je Hezbollah nametnuo nova pravila igre, uvodeći nove elemente koji su do 1. rujna bili tabu. Štoviše, sada si Izrael više ne može priuštiti atentate na čelnike Hezbollaha, bez očekivanja trenutne i nenajavljene reakcije, jer je pokret udariti, primjerice, na nekog visokog dužnosnika među onima koji djeluju na granici s Libanonom ili posjećuju područje.

Hezbollah je pobijedio na svim razinama, neovisno o broju žrtava ili ranjenika. Izrael je izgubio na svim frontovima i Libanon je učinio mnogo sigurnijim mjestom. A sve se dogodilo zbog kvara drona, uvijk ako hezbollah nema iransku tehnologiju za hakiranje sustava upravljanja, kakvom je IRGC nedavno uspješno prizemljio američki dron na željeno područje u iraku. Slanje dronova na Bejrut je puno koštalo Netanyahua, cijenu koju nije ni vjerovao da će morati platiti.

E. J. Magnier

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
21 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
apolo
Gost
apolo
1 godina prije

“Hezbollah je prisilio izraelsku vojsku da se povuče i krije tjedan dana, raspoređujući se iza civila.” Nista im nije sveto, cak ni vlastiti civili.

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije
Reply to  apolo

Izraelska vojska se povukla 5 km od granice. meni to smrdi na poraz – prepustiti drugom kontrolu nad teritorijom 5 km u dubinu.

Ante
Gost
Ante
1 godina prije

Izgleda da je viša sila pomogla Hezbolahu da izbjegne opći rat, pritom poslavši snažnu poruku Izralelu. Izraleu se opet obilo o nos njihova vlastita taktika. Možda je vrijeme za plastičnu operaciju nosa, ali moraju paziti sa operacijama da ne preturaju pa bi izgledali kao Michael Jackson.

mosha
Gost
mosha
1 godina prije

gledam snimke iz izraela …svugdje liepo zelenilo održavano navodnjavano a kod arapa pustinja…..nek ih potjeraju ako neće kopat,plaču da nema vode a granate otvaraju izvore u dvorištima jetr ovi nisu nikad ni pokušali kopat….lakše je kukat da im bibi ne da vode

Ivek
Gost
Ivek
1 godina prije
Reply to  mosha

Daj mi svoj stan, sto posto sam uredniji po pitanju održavanja interijera.

Zadranin
Gost
Zadranin
1 godina prije
Reply to  mosha

@mosha

Je, u izraelu je sve lijepo zeleno i navodnjavano.. zato što gotovo “dva milijuna Palestinaca u pojasu Gaze nema pitku vodu”.

Al glavno da izrael ima za svoje bazene. 😾

Budaletna..

P***!

milan
Gost
milan
1 godina prije
Reply to  mosha

mocho sta ti je u rodu, Kafka, javljaš se kao kafkina ptica 🙂 .

Tvingo
Gost
Tvingo
1 godina prije
Reply to  mosha

pljuc ….

Odisea
Gost
Odisea
1 godina prije
Reply to  mosha

Psi laju karavane prolaze…Sada gubite još hiljadu komentara to neće promjeniti..Ništa od vaših planova,vrlo nrzo borit ćete se za golu egzistenciju

žrec
Gost
žrec
1 godina prije
Reply to  mosha

Svugdje lijepo zelenilo al zato su pri kraju s vodnim resursima. Zato i moraju anektirati južni Libanon zbog one rijeke, ali ne mogu od baš od Hezbolaha.

немамЛатиницуСамоАмеричку
Gost
немамЛатиницуСамоАмеричку
1 godina prije
Reply to  mosha

Odgovor je u Golanskoj visoravni i mitskoj reci koja je stizala i do Mrtvog Mora, a sada nestaje u pustinjama navodnjacajuci Izrael. Priroda vodenih tokova je preokrenuta da bi korist isla u jednom smeru. Zamislite da sve drzave Evrope urade isto, u Beogradu bi Dunav bio na nivou Morave.
Pitanje glasi da li svaka drzava ima pravo da blokira tok voda na svojoj suverenoj teritoriji ili ne? Cena se zna, nema upliva vode iz drugih drzava. Ovo moze biti jedna od novih odluka nacionalnih zemalja kojima voda ide u korist, tj. imaju je. Potpuno se slaze sa novom desnom, Trampovom doktrinom. Sve ima cenu, ali narodi su ti koji prodaju, ne multinacionalne kompanije koje ne stite bazu. Naivno da, realno nesto sasvim drugo, ali na povrsini je potpuno superiorno u odnosu na sve manjkavosti liberalne levice. Desni Konzervatizam je trenutno najveca alternativa novom svetskom pokretu i bice tako dok levicari budu opsednuti “ljudskim pravima”. Levicarstvo i desnicarstvo su komplementarni deo istog novcica, treba stvarati vezu koja ce prevazici odbojnost jednih prema drugima. Sve ostalo je demagogija.
Druga tema ali povezana, voda u Siriji i na Bliskom Istoku. Iz mog znanja, predugo se agrikultura u Siriji bazirala na podzemnim izvorima, tj. kopali su nije da nisu. Medjutim rezervoari se pune sporije nego sto se voda trosi, a svi zele highlife. Sushe su cesto povezane sa otporom, gde su najvise pogodjene regije, tamo je otpor najveci. Oni koji nemaju, nemaju sta izgubiti, Afganistan je po tome poznat.

Duki
Gost
Duki
1 godina prije
Reply to  mosha

@MOSHNICO
Oklen si sada pa ti pao?,Praviš se blesav da su pripadnici”božjeg naroda”u ratovima od ’47 do danas oteli ,prigrabili,anektirali najbolje dijelove Palestine,a da o cijeđenje rijeke Jordan ne govorimo,dok su Palestincima velikodušno ostavili jednu od sirovina za miješanje žbuke-maltera ,(pijesak iliti sabun)!!
Razmisli malo i o tome zašto im je Golan toliko važan!?
Lupaj,lupetaj ali na nekom drugom portalu !!🖕💪💪

NekiGost
Gost
NekiGost
1 godina prije

Nekako mi se čini da se kod svih koji zatraže suradnju sa Rusijom u pravom trenutku prizemljuju dronovi, rakete i sl. koji, valjda slučajno, mogu poslužiti da gadno preokrenu situaciju u korist suradnika Rusije…

Zare
Gost
Zare
1 godina prije

“Hezbollah pobedio, Izrael izgubio, IDF pobjego” itd 🙂 super reklama ali istina je malo drugacija. A to je da Netanjahu ne zeli konfrontacije prije 17og septembra jer se tada odrzavaju parlamentarnni izbori a Bibiju treba nova pobeda ili ga ceka zatvor. Rat i zrtve nikad nisu donjeli nista dobro za ni jednu aktualnu vladu i Bibi to vrlo dobro zna. Ova analiza u stvari i nije analiza nego obicna propaganda.

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije
Reply to  Zare

Ne pratis ankete – Bibiju je trebalo ovako nesto da popravi svoj rejting. Eno sad od opozicije nema nista, skroz su izgubljeni pred “Bibijem zastitnikom Izraela”. Izraelci nisu ludi, dobro su pazili da ne pogine neko od hezbolahovaca jer je kod njih matematika prosta – glava za glavu. Redovno su javljali hamasovcima gdje i kad ce udariti, a potom obavjestavali ruse. A onda kad su stigli rezultati anketa odjednom se odluce da napadnu kucu gdje su smestana dvojica hezbolahovih vojnika. Odgovor nismo dugo cekali, kao i preokret u anketama.

Zare
Gost
Zare
1 godina prije
Reply to  tihobl

Kako popravio svoj rejting kad je ovo sa IDF bila cista blamaza, ali nije smio ni udarit jer bi to bilo jos gore. Inace ovo ce bit jedne od najnepredvidljivih izbora u istoriji Izraela, nitko nece da riskira previse. Na odgovor (ako bude jos tenzija), pricekat cemo posle izbora. Da se nece vise tolerirat akcije Hezbollaha u to sam siguran vjeruj mi

Duki
Gost
Duki
1 godina prije
Reply to  Zare

Zare @NEĆU !!!😁😁😁👽🤖🙊🙉🙈

Saddam
Gost
Saddam
1 godina prije
Reply to  Zare

Ako pobjedi Gantz, a to žele svi koji žele obračun s Haezbolahom i Hamasom, moglo bi doći do obračuna. Pogledajte Izraelske (desničarske) portale – baš svi zazivaju krvavu osvetu zanemarujući da bi ovaj put mogli primiti ozbiljne udarce. Izrael smatra sve susjede inferiornima, a Hezbolah malo opakijom ekipom koju će razbiti u vojnoj kampanji, a ta bahatost bi im se mogla (bolno) obiti o glavu.

CPGS
Gost
CPGS
1 godina prije

Zasto Ali Mughnyeh koristi pseudonim “Elijah Magnier”?

Zasto “Alexander Rogers” pise isti tekst na ruskom jeziku koji se ovdje predstavlja pod autorstvom izvjesnog N.B.?

Tko je tko? Tko stoji iza ovih imena? Koji im je cilj? Koga citate? Kome vjerujete?

Max
Member
Max
1 godina prije

Nije cijenu platio on nego poginuli vojnici.

Splićo
Gost
Splićo
1 godina prije

Političku jednadžbu sa više nepoznanica na Bliskom istoku je gotovo nemoguće rješiti zato i nema političkog dogovora. Situacija će biti i dalje nepredvidiva!

POVEZANE VIJESTI

Izbornik