Erdogan izvređao Macrona: “On je u moždanoj smrti, početnik koji mora poraditi na sebi“

Recep Tayyip Erdogan
22 komentara

Nezadovoljan kritikama Emmanuela Macrona na njegov račun, turski vođa Recep Tayyip Erdogan dijagnosticirao je francuskom predsjedniku “moždanu smrt“, koristeći se istim izrazom kojeg je macron upotrijebio u opisu NATO pakta. Der Spiegel javlja kako su u Elizejskoj palači odmah reagirali na takve izjave i turskog veleposlanika u Parizu pozvali „na tepih“, stoji u priči njemačke publikacije.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan oštro je kritizirao Emmanuela Macrona zbog toga što je prethodno osudio vojnu operaciju Ankare na sjeveru Sirije.

„Izjavio je da je Sjevernoatlantski savez pao u stanje moždane smrti. Slušajte pažljivo, gospodine Macron, ovo kažem sada u Turskoj i ponovit ću to na summitu NATO saveza: prvo provjerite jeste li i sami u stanju “moždane smrti“, u svom uobičajenom stilu je izjavio turski predsjednik.

Nedavno je u intervjuu za britanske medije Emmanuel Macron konstatirao “moždanu smrt” Sjevernoatlantskog saveza. Prema njegovim riječima, strateške odluke se više ne koordiniraju između Sjedinjenih Država i ostalih zemalja članica NATO pakta.

Macron je to rekao komentirajući „samovoljnu vojnu kampanju Turske na sjeveru Sirije“, gdje je bio raspoređen i manji francuski kontingent, koji je s američkim trupama držao tvornicu cementa „Lafarge“ u provinciji Raqqa, te zrakoplovnu bazu i obližnju branu Tabqa.

Macron je tada optužio Ankaru za “nekoordiniran i agresivan pristup u ofenzivi, koji je utjecao na sigurnosne interese svih država NATO-a“.

Erdogan je sada odgovorio “kako se takve se primjedbe čuju samo od ljudi Macronove vrste, koji su u stanju moždane smrti.”

Francuska je odmah odgovorila na Erdoganove riječi i naredila turskom veleposlaniku u Parizu da dođe u Elizejsku palaču, gdje je morao slušati  reakcije na uvrede Erdogana.

“Očekujemo pojašnjenje od predsjednika Erdogana”, rekao je predstavnik ureda francuskog predsjednika.

Erdogan Macronu: “Nitko ne obraća pažnju”

Poput Njemačke i Velike Britanije , Francuska je zbog sirijske operacije ograničila isporuku oružja Ankari. Tri države EU strahuju „da će turska ofenziva oslabiti borbu protiv terorista Islamske države u kojoj YPG milicije igraju važnu ulogu“.

Uz SAD, Francuska sa specijalnim snagama također podržava sirijske kurdske milicije, ali su se francuske snage zbog rusko-turskog sporazuma morale povući iz ključnih baza u Raqqi.

Turski ministar vanjskih poslova Mevlüt Cavusoglu optužio je Macrona za “financiranje terorističke organizacije, čije članove redovito prima u Elizejskoj palači”.

„Macron ne smije zaboraviti da Francuska, kao NATO članica, mora biti na strani Turske“, rekao je Cavusoglu.

Erdogan se u svom govoru nekoliko puta osobno obratio francuskom predsjedniku, koji ne skriva namjere da Francuska bude vodeća vojna sila Europske unije.

“Nitko ne obraća pažnju na vas. Još uvijek ste neiskusni i prvo poradite na tome”, poručio je Macronu Erdogan.

„Francuski predsjednik ne plaća svoje doprinose NATO-u kako treba i ne razumije ništa o antiterorističkoj borbi. Zato se Francuskom i proširio prosvjedni pokret takozvanih žutih prsluka“, za kraj je poručio turski predsjednik.

Što je točno morao čuti turski veleposlanik u Parizu, na „tepihu“ u Elizejskoj palači, nije poznato.

Der Spiegel

Političke provokacije
Pretplatiti se
Obavijesti o
22 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
pdosfvoiainfvnwfniwnfwnqidfqwedf
4 godine prije

Ovo je samo dobra gluma za jego dvojice vođa klana nad jamago.

Kvisko
4 godine prije

Sreca po Sultana pa kod njega mozdana smrt nije moguca , jer mozga nema ni u tragovima, to sto bi trebalo biti mozak kod njega je organ za islamski fanatizam i korupciju.
Njegova inteligencija i mudrost ostaviti ce svijetu “mudrost” kakvu moze izgovoriti samo covjek bez mozga,citiram : “džamije su naše kasarne, minareti su naši bajoneti, a vjernici vojska”,na krilima ove izjave postao je gradonacelnik Istanbula a nakon toga i predsjednik Turske , pa ti vidi mozga i pameti u biraca.

Ante
4 godine prije

Francuz misli da može naređivati Turskoj, kao što to radi u Afričkim državama, gdje nema jake vojske, gdje nema jakih političara koji se bore za vlastitu državu kao što radi Erdogan. Neka Macron rađe izvadi iz ormara bijelu plahtu, jer to mu je jedina opcija da prizna poraz.

preseren3
4 godine prije

Čovijek je u pravu… On se več pomalo okreče Putinu, postaje mu jasno, gdje čekič visi…
Dočim Macron još samo igra, a ništa joč nije uradio, samo priča…

Trt
4 godine prije

Kaže lik koji je kupio S-400 od Rusa.

Alfa33
4 godine prije

Valjda im još nitko nije objasnio da je vrijeme Napoleona i osmanskog carstva daleka prošlost,snovi znaju biti lijepi,a katkad se probudimo u znoju od noćne more…a ionako za ovu dvojicu klauna polako vrijeme curi,Turčinu će kad tad početi arapsko proljeće,a francuzi su nažalost odavna zabranili giljotinu…

Hogar
4 godine prije

Macron pokušava da preuzme kontrolu nad EU i da se usput šupka Putinu (“Rusija je evropska država pre svega”!) ali ne pominje ukidanje sankcija.
Više mu sirotom i ne daju osim da se šupka, i tu ga Erdogan koji (i sam neviđeni šupak) sve to zna dočekuje na nož.
Kao mačka i pas koji se prvo pobiju pa posle zajednio dođu da klopaju iz iste zdele (američke ili ruske, nebitno).

Ad astra
4 godine prije

Koliko se sjećam, Renault ima tvornicu u Turskoj, a država Francuska ima značajan utjecaj u Renaultu. Ima još sličnih primjera s ostalim državama EU. Samo tako predsjedniče Erdogan. Možete vi i bez drugih. Kako stoji Lira?

kgfjč
4 godine prije

Jedni govna, drugi drek. Nek se nose kvragu zajedno.

Alex
4 godine prije

Nije baš uputno Erdoganu pljuvat po kepecu… maleni znaju bit iskompleksirani i za*ebani.

Mirko
4 godine prije

I ti ces jednom, ko svi pred tobom. Zasluzio si.

samo tako
4 godine prije

Divota kako si tepaju 😆😆
Ma ne budi jalan Napelonu, i Sultan če biti istjeran iz Sirije

Max
4 godine prije

hej sultane gdje su ti maniri.

ERDOGAN: macron Frexit
4 godine prije

Turska zna ko su teroristi … macron nije partner nego neprijatelj: Frexit

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.