Erdogan je spreman da posreduje u sukobu između Izraela i Palestine

Erdogan
26 komentara

Pokušaj rješavanja sukoba između Izraela i Palestinaca u Gazi vojnim sredstvima samo bi dodatno pogoršao patnje naroda i izazvao “spiralu nasilja u regionu”, rekao je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u ponedjeljak tokom razgovora sa svojim izraelskim kolegom Isaacom Herzogom 

Ankara je također zatražila i od Izraelaca i Palestinaca da izbjegnu dalje krvoproliće i obećala da će pojačati svoje diplomatske napore za vraćanje mira u regionu.

“Turska… je spremna za sve vrste posredovanja, uključujući razmjenu zatvorenika, ako to strane zatraže”, napisao je Erdogan u dugačkoj izjavi na X (ranije poznatom kao Twitter). Turski predsjednik je svoju izjavu dao nakon telefonskog razgovora s Herzogom i razgovora s nekoliko arapskih lidera, uključujući palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa i libanonskog premijera Najiba Mikatija.

Sam Erdogan je razgovore od ponedjeljka nazvao “veoma produktivnim”, dodajući da će Ankara proširiti svoje diplomatske kontakte i “uložiti sve napore da okonča sukob”. Izraelski mediji su objavili da je turski lider upozorio izraelskog predsjednika na neselektivne udare na Gazu i nametanje “kolektivne kazne” protiv svih Palestinaca.

U svojoj izjavi, Erdogan je takođe rekao da je za izbijanje nasilja tokom vikenda djelimično kriva i vlastita politika Izraela. Pristup zapadnog Jerusalema, koji uključuje “stalno uznemiravanje palestinskog naroda, zanemarujući sigurnost njegovog života i imovine, zauzimanje njihovih domova i zemljišta” samo podstiče sukobe i dovodi do nemira, koji na kraju ugrožavaju sigurnost i Palestinaca i samih Izraelaca, raspravljao.

Turska osuđuje i napade na izraelske civile i “ugnjetavanje, okrutnost, vansudska ubistva i prijetnje po život i imovinu” Palestinaca od strane izraelskih vlasti i ilegalnih doseljenika, rekao je Erdogan. On je također nazvao i “neproporcionalno” uništavanje Gaze i napade na izraelske gradove “potpuno neprihvatljivim”.

Nije vrijeme da se “djeluje impulsivno”, rekao je turski lider, pozivajući Izrael da zaustavi svoju kampanju bombardovanja Gaze, a Palestince da zaustave “uznemiravanje civilnih naselja u Izraelu”. Obe strane treba da deluju sa “razumom, hladnokrvnošću i ljudskom savešću”, dodao je on.

Nijedna od dvije strane do sada nije javno odgovorila na Erdoganovu ponudu. Prema britanskom tabloidu The Sun, militantna grupa Hamas sa sjedištem u Gazi je navodno bila “otvorena” za razgovore o potencijalnom primirju s Izraelom od ponedjeljka.

Događaji su uslijedili nakon velikog napada Hamasa na Izrael. Militanti su probili granicu između pojasa Gaze i izraelskih teritorija i nakratko zauzeli obližnja naselja prošlog vikenda. Grupa je takođe lansirala hiljade projektila na Izrael. Napad je odnio živote više od 900 Izraelaca, navode vlasti.

Izraelska vojska je odgovorila masovnim zračnim napadima na Gazu. Izraelski ministar odbrane Yoav Gallant također je najavio “potpunu opsadu” palestinske eksklave u ponedjeljak, dodajući da će struja, gorivo i hrana biti isključeni u tom području koje ima preko 2 miliona stanovnika.

IZRAELPalestinaturska
Pretplatiti se
Obavijesti o
26 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
August
6 mjeseci prije

Amerika svuda doliva ulje na vatru…Ukrajina, sad Palestina…

Lucija, prva
6 mjeseci prije

E, moj Erdo…

Nema nikakve sumnje da Hamas jest pokupio neke ljude radi razmjene sa njihovima u zatvorima.

Pa su onda i kontaktirali Arapsku ligu radi posredovanja…

NAKON SVEGA OVOGA?

Da li taj “pametni” tzv vojni vođa Hamasa koji prijeti da će se taocima događati isto što i Gazi uopće zna što je pokrenuto?

Zna li što je vani napravljeno? Sigurno zna?
Ako zna – onda je boodala.

E, sad. Boodale sasvim sigurno nisu u stanju ni osmisliti onako blistavu vojnu akciju, a ni izvesti je.

Lucija, prva
6 mjeseci prije

“Od 1967. godine, kada je Izrael okupirao Istočni Jerusalem, Pojas Gaze i Zapadnu obalu, uhapsio je oko milion Palestinaca, izvijestili su Ujedinjeni narodi prošlog ljeta.

Svaki peti Palestinac je uhapšen i optužen prema 1.600 VOJNIH UREDBI koje kontroliraju svaki aspekt života Palestinaca koji žive pod izraelskom vojnom okupacijom. Ta stopa zatvaranja udvostručena je kada je riječ o muškarcima – dva od svakih pet su uhapšena.”

Alex
6 mjeseci prije

Otomansko carstvo je bilo gospodar regiona. Sumnjam da Erdogan ima neku političku moć. Prije bi to uspjelo Salmanu i podmazivanju situacije dolarima,da se dogovori pokrenu…”Para vrti di burgija neće “

Lucija, prva
6 mjeseci prije

“Izraelski ministar odbrane, Yoav Gallan “…have ordered a complete siege on the Gaza Strip. There will be no electricity, no food, no fuel, everything is closed. We are fighting human animals and we will act accordingly.”
Na tom pojasu živi više od milion ljudi

Izraelski ministar obrane Yoav Galant: “Proglašavam potpunu blokadu Gaze. Nema struje. Nema hrane. Nema goriva. Nema vode. Borimo se protiv humanoidnih životinja i ponašat ćemo se u skladu s tim

++++
👇
Von der Leyen (Ukrajina): “Napadi na civilnu infrastrukturu s ciljem da se ljude liši vode, struje i grijanja su čista teroristička djela i ratni zločin” …👈

Yoav Gallant (Izrael): “Kreće totalna opsada Gaze. Nema struje, vode, hrane i goriva”

Lucija, prva
6 mjeseci prije

Evo što piše izraelski novinar: “… nekoliko Gideonovih misli: Haaretz/Gideon LEVY – “Iza svega ovoga stoji izraelska arogancija. Ideja da je nama sve dozvoljeno, da nikada nećemo morati da platimo cijenu ili budemo kažnjeni. Nastavit ćemo i dalje bez prekida. Hapsit ćemo, ubijat ćemo, mučićemo, lišavaćemo prava, branit ćemo useljenike dok vrše pogrome, ići ćemo na Josefov grob, na Atnielov grob, na Ješuin oltar, a svi se nalaze na palestinskoj teritoriji, i naravno na Har HaBajit u istočnom Jerusalimu – više od 5 hiljada Jevreja samo tokom Sukota – pucaćemo u nevine, vadićemo oči i razbijati glave, protjerivati, otimati, pljačkati, izvlačiti iz kreveta, etnički očistiti i naravno nastaviti sa užasnom blokadom Gaze – i biće sve u redu. Opasaćemo krug oko Zapadne obale čiji je podzemni zid koštao tri milijarde šekela [722.572.200 eura] i bit ćemo sigurni. Oslonit ćemo se na genijalce iz obavještajne jedinice 8200 i agente Šabaka koji… Čitaj više »

Ziv je Geza
6 mjeseci prije

Zasto van der lajen ne pozove palestince u Europu i ponudi im status ukrajinaca?

Kad im vec oruzje nemoze poslati jer su sve poslali u ukrajinu a rusi ljopatama satrali.

Zigi
6 mjeseci prije

Ovog klauna treba zaposliti na hrvatskom sudu da konačno riješi sve sporove!

Lucija, prva
6 mjeseci prije

Porijeklo riječi Palestina: “from Latin PALESTINA (name of a Roman province), from Greek Palaistinē (Herodotus), from Hebrew Pelesheth “Philistia, land of the Philistines” (see Philistine). In Josephus, the country of the Philistines; extended under Roman rule to all JUDEA and later to SAMARIA and GALILEE.” Evo kako obično izgledaju rasprave: “Ovo je počelo kada su Palestincima ukrali zemlju i tamo postavili Izrael koji nikada nije postojao. Postojala je židovska država koju su još Rimljani ukinuli. Nakon rata tamo nije bilo židova za jedan grad a kamoli naciju i državu. Za naziv Izrael nitko nije niti cuo..Došli su tamo nakon ww2 i od proglasili državu. Od tada su skoro udvostručili svoj teritorij cijelo vrijeme otimajući Palestincima. Palestinci broj lako mogu dokazati svoje postojanje zadnjih 800 godina na toj zemlji a Izraelci nemogu. Tamo su jer Ameri tako žele. Sukob će završiti kada pokupe taj Izrael i s njim odu najbolje u… Čitaj više »

Ziv je Geza
6 mjeseci prije

Lucija slazem se sa vecinom tvog komentara ali korektnosti radi, moras napisati da su palestinci masovno prodavali svoju zemlju izraelcima.

Tako ce biti i kod nas za 50 tak godina, svabe ce sve pokupovati a onda cemo srati da su nas okupirali, kradezejci koji su kasirali lovu od te prodaje zivjet ce u svicarskoj, monte karlu, floridi itd.

Na kraju krajeva koja jos budala vjeruje da se rusila Juga da bi narod bolje zivio, kad je Tito umro krenuo je raspasoj i jos traje, kad macke nema misevi kolo vode a para vrti dze burgija nemoze.

Max
6 mjeseci prije

Sultan kao mudri mirotvorac.

Schwarze Hunderte
6 mjeseci prije

JUST IN !!!! —->>> Erdogan is pissed:

“The US shot down a Turkish plane in Syria. When it is suitable for them, we are NATO allies. Unfortunately, US is currently training and arming all terrorist groups and turning Syria and the Middle East into a bloodbath.” 😳 💥 😱

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI