Erdogan predlaže referendum o nošenju hidžaba

Turska - Djevojke sa hidzabom
34 komentara

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan predložio je referendum o pravu žena da nose hidžab u državnoj službi, školama i univerzitetima. Erdogan, koji se udvara pobožnoj muslimanskoj bazi, ranije je poništio neke od sekularnih zakona Turske.

“Ako imate hrabrosti, dođite, hajde da ovo pitanje iznesemo na referendum… neka nacija donese odluku”, rekao je predsjednik u subotu u parlamentu, govoreći o opozicionom lideru Kemalu Kilicdarogluu. 

Kilicdaroglu je predložio zakon kojim se ženama garantuje pravo da nose hidžabe u javnim zgradama, u pokušaju da uvjeri muslimanske glasače da će njegova sekularna stranka braniti njihova vjerska prava, prenosi AFP . Erdoganov poziv na referendum vjerovatno je pokušaj da se pridobije podrška pobožnih muslimana uoči izbora sljedeće godine.

Dok je Kilicdaroglu svojevremeno podržavao zabranu nošenja marama, Erdogan se dugo pozicionirao kao ratnik protiv takve sekularne politike.

Turska je sekularna država od 1924. godine, iako islamske marame nisu bile službeno zabranjene u javnim institucijama sve do kasnih 1990-ih. Iako je ustavni sud zemlje odbio pokušaj Erdoganove vladajuće AK stranke da ukine zabranu nošenja marama 2008. godine, turski predsjednik uspio je okončati ograničenje 2013. godine.

Iako nijedna politička stranka u Turskoj ne predlaže vraćanje zabrane, upisivanje prava na nošenje hidžaba u ustav predstavljalo bi značajan korak dalje od sekularizma prethodnih decenija.

erdoganHidžabturska
Pretplatiti se
Obavijesti o
34 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
1 godina prije

Državni udar bi ga poništio..

Jomla
1 godina prije

Hidžab nije radikalan dio odijevanja poput, recimo, burke, i ne treba ga ni zabranjivati, ni propisivati. A sad dolazimo do vrlo skliskog terena gdje moja noga kročiti neće! 😛 😛

1 godina prije

Meni izgleda potpuno logično da nosi tko god zeli,gdje god zeli.slicno kao i sa brnjicama,Sha god mislili o njima..dokle god nitko nish ne nameće i nema indoktrinacije,samo izvolite.hvala.

bruegel the elder
1 godina prije

Turske serije -nose se i minice i bez marama………možda izvozna varijanta,nije za
domaće tržište……

IPC
1 godina prije

Islam koji je nastao u 6. st. kao sinteza raznih ondašnjih krivovjerja, naslijedio je ovaj običaj od hrišćanstva. I dok oni čuvaju svoju tradiciju, hrišćanske države koje bi trebale predvoditi narode ka blagostanju i spasenju, pale su u do sada neviđeni paganizam. Psevdohrišćanska civilizacija ne samo da je izbacila hrišćanske vrijednosti nego je i ozakonila najgora i do sada nečuvena izopačenja. Sveto Pismo i predanje Crkve jasno naglašavaju obavezno razlikovanje u muškom i ženskom odijevanju a osnovu toga imamo u Starom Zavjetu u Ponovljenom zakoniku 12,5. Na temelju toga Crkva je 13. kanonom sabora u Gangri i 62. kanonom 6. Vaseljenskog sabora te učenjem svih svetih otaca, zabranila da muškarci nose žensko a žene muško odijelo. S tim u vezi je i obavezno nošenje ženske marame o čemu govori 1.Kor. 11, 1-16. Budući da je dakle hrišćanska kultura u novom svjetskom poretku uklonjena, nije čudo da imamo bolesti (nije važno… Čitaj više »

1 godina prije

Ja sam protiv toga da se bilo gdje na radnom mjestu ističu vjerska obilježja tako da ovdje nemam šta komentarisati,znači kuća,stan ulica ako zakonom nije zabranjeno uredu ali u javnim ustanovama,državnim firmama……to ne bih dozvolio !

Mrčikola
1 godina prije

“Referndum” je alat puno opasniji od “demokratskih izbora”…sam vrag nadahnjuje majstore.

1 godina prije

Heh hebote , koji paradoks , da se u turskoj , koja je muslimanska zemlja raspravlja o nošenju hidzaba..
Šta bi tek bilo da shodno tome što su muslimanska zemlja uvedu šerijet , zabrane kamatu , uzmu zlato i srebro kao novac , ukinu poreze i uvedu zekat itd da ne nabrajam..
Erdogane hebo ze sekularizam !

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI