fbpx

Erdogan se „malo“ odmiče od Rusije i sada opet želi pridobiti naklonost SAD-a

Recep Tayyip Erdogan

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan je jedinstven primjer vođe velike zemlje koji će u proteklih deset godina biti upamćen po agresiji na Siriji, podršku svi vrstama terorista, uključujući ISIL, izgradnju bliskih odnosa s Izraelom koji su naprasno prekinuti nakon napada izraelskih komandosa na turski humanitarni brod Mavi Marmara. Ostat će upamćen i po kampanji protiv lokalnih i sirijskih Kurda, koja nikada nije ni obustavljena, a na jugoistoku Turske je 2015. eskalirala u građanski rat sa stotine i stotine mrtvih, skoro 200 000 izbjeglica i razrušenim gradovima. Tu je i odnos s EU, Sjedinjenim Državama i Rusijom.

Dok su Bruxelles u Washington bili saveznici Ankare, Rusiju je obaranjem ruskog zrakoplova Su-24 napravio neprijateljem, da bi se nakon neuspjelog vojnog udara ispričao Moskvi i priznao krivicu, a rješenje sirijske krize je odlučio tražiti u trilateralnom formatu s Iranom i Rusijom. Tu je i kupnja ruskih sustava S-400 i najava nabave novog, zbog čega je, uz napad na sirijske Kurde, Turska sankcionirana od strane Washingtona i trpi stalne prigovore europskih vlada. Lista nedosljedne politike bi se mogla još širiti, ali ovo su neki od ključnih detalja nepredvidivog vanjskopolitičkog kursa Ankare.

Nakon svega Erdogan se u ovo trenutno odlučio istovremeno poigravati s Erdogan igra s Moskvom i Washingtonom.

Turski dužnosnici su ponovo počeli koketirati i s Moskvom i s Washingtonom o pitanjima vojno-tehničke suradnje. Odjednom je Ankara počela preispitivati opskrbu druge serije sustava protuzračne obrane S-400 i nagovoriti Sjedinjene Države da ipak razgovaraju o prodaji Turskoj zrakoplova F-35. Prema riječima stručnjaka, predsjednik Erdogan pokušava igrati na  proturječja dviju velesilama, a one bi se trebale pomiriti s tim.

Turska vlada je razmišljala o odgodi isporuke druge serije protuzrakoplovnih raketnih sustava S-400 Trijumf. To je u ponedjeljak objavio glavni tajnik turske obrambene industrije Ismail Demir. Prema njegovim riječima, kašnjenje može biti povezano s pregovorima o prijenosu tehnologije i uspostavi zajedničke proizvodnje sustava. Demir je istodobno napomenuo da bi se druga faza isporuke S-400 mogla provesti do kraja 2020. godine.

„Druga faza opskrbe sustava S-400 je na kalendaru za sljedeću godinu. U ovom slučaju, za razliku od prve faze, govorimo o zajedničkoj proizvodnji i prijenosu tehnologije. Zajednička proizvodnja može malo izmijeniti planirani kalendar, pomaknuvši ga malo dalje, moguće do kraja 2020. godine”, rekao je Demir, dodavši da Moskva i Ankara trenutno vode tehničke konzultacije o mogućnosti djelomične proizvodnje komponenti S-400 u Turskoj.

Osim toga, isti je službenik ranije u ponedjeljak objavio želju Turske da nastavi  pregovore s Washingtonom o nabavi američkih zrakoplova F-35. Dodao je „kako se Ankara nije složila s izjavama da F-35 i S-400 ne mogu biti u istoj državi”.

“Tu ne vidimo nikakve probleme s pravnog stajališta”, rekao je Demir, ali je dodao da bi ona ipak postojala u slučaju da Ankara razmotri ponudu Moskve za prodaju turskoj vojsci ruskih borbenih zrakoplova.

Podsjetimo, zbog nabave od strane Turske ruskih S-400 u srpnju su Sjedinjene Države objavile prestanak daljnjeg sudjelovanja Ankare u programu F-35. Osim toga, Zastupnički dom američkog Kongresa je podržao prijedlog zakona o sankcijama protiv Turske.

Odnosi između Ankare i Washingtona su se dodatno pogoršali nakon što je Turska pokrenula vojnu operaciju “Izvor mira” na sjeveru Sirije, da bi dan poslije sklopila takozvane Sporazume iz Sočija e s Moskvom, koji su značajno omogućili značajno rješenje situacije u ovoj regiji.

I dok se u Europi govori o podjelama unutar NATO pakta, Rusija je uspjela prije roka provesti isporuku svih ugovorenih komponenti S-400 Turskoj.

Zbog nabave sustava S-400 i rusko-turskog sporazuma o Siriji su se Sjedinjene Države osvetile Ankari pripremajući sankcije protiv vodstva zemlje i priznajući „Armenski genocid“.

To je vidno povrijedilo osjećaje ne samo vladajuće klase Turske, već i lokalne akademske zajednice, povjesničara, javnih osoba i stanovništva Turske općenito.

Prema Andreju Kortunovu, generalnom direktoru Ruskog vijeća za vanjske poslove, novonastala situacija, bez obzira na oštru retoriku Ankare, prisiljava tursku vladu i predsjednika Erdogana da osobno počnu tražiti kompromise s Washingtonom.

“Iz izjave Ankare o sustavima S-400 i želji da se počne pregovarati o vraćanju Turske u projekt F-35 jasno se vidi da zemlja ne želi pogoršati svađu sa Sjedinjenim Državama, jer SAD Turskoj prijete neugodnim ekonomskim i političkim posljedicama. Stoga će Erdogan i dalje tražiti nekakav kompromis s Trumpom”, rekao je Kortunov.

“S druge strane, Turci stvarno žele proizvoditi S-400 zajedno s Rusijom. Ali sudeći po komentarima koje dobivamo od naših državnih struktura, Moskvi se ta ideja baš i ne sviđa. Osim toga, za S-400 stoji dugačak red drugih kupaca, a ako Turci odbiju sustave, mi ćemo pronaći gdje ih prodati“, vjeruje ruski stručnjak.

„Stoga se Erdogan može povući iz sporazuma za drugu seriju S-400 s relativno malim gubicima za imidž. Ali SAD se ne slažu samo u vezi s vojnom opremom, već i sa situacijom u Siriji u cjelini, posebno s Kurdima, te odnosima unutar NATO pakta i oko ekonomski pitanja”, podsjetio je politolog, koji sugerira na sve veću otvorenost Ankare euroazijskom tržištu i jačanju poslovnih s američkim konkurentima.

“Osim toga, u Washingtonu se sve više čuje mišljenje da Erdogan postaje autoritarni vođa. U toj situaciji Erdoganova želja za obnavljanjem pregovora o F-35 znači produženje određene slobode manevara za turskog vođu”, rekao je Kortunov.

Prema riječima stručnjaka, turski će vođa manevrirati između interesa Moskve, Washingtona i NATO zemalja barem do predsjedničkih izbora u Sjedinjenim Državama u studenom 2020. godine.

“Još nije poznato hoće li Trump pobijediti na izborima ili ne. A ako pobijedi, nije poznato kakva će biti njegova politika prema sljedećoj upravi. Stoga većina zemalja, uključujući Tursku, sada preferira taktiku čekanja. Erdogan vjerojatno neće dugo sjediti na dvije stolice, ali do sljedećih izbora u SAD-u je to sasvim realno”, rekao je Kortunov.

Istodobno, direktor Centra za proučavanje Bliskog istoka i Središnje Azije Semjon Bagdasarov smatra da Erdogan beskrajno može igrati na proturječja Rusije, Sjedinjenih Država i drugih NATO zemalja.

“Erdogan je jedan od najmoćnijih i najsurovijih političara našeg vremena i sve je uspi izdržati. Sada vrlo vješto koristi proturječja svjetskih sila u Siriji za rješavanje vlastitih problema”, rekao je Bagdasarov.

Istovremeno, Semjon Bagdasarov, stručnjak s priličnim utjecajem na ruske elite, pozvao je rusko vodstvo da s Turskom ne dijeli tehnologije za proizvodnju sustava S-400.

„U povijesti smo puno pomogli Turskoj. Samo se sjetite ’20-ih i ’30-ih prošlog stoljeća, a onda su tijekom Drugog svjetskog rata milijuni vojnika bili na našim granicama. Stoga ovdje morate biti oprezni“, poručio je Bagdasarov ruskom vodstvu u vladi, Državnoj Dumi i Kremlji.

“Neki Erdoganu bi popustili u svemu, jer je Rusija zainteresirana za provedbu projekata poput Turskog toka i nuklearne elektrane Akkuyu. Amerikanci također vide Erdoganovo ponašanje, ali u Bijeloj kući to izaziva bijes. Međutim, ne mogu ići preoštro protiv Erdogana s obzirom na ulogu i težinu Turske u NATO paktu. Turska sigurno neće biti isključena iz saveza. Prvo, Ankara neće htjeti otići odande, a drugo, ostali je neće htjeti pustiti iz bloka. Stoga će svi morati trpjeti Erdogana do promjene vlasti u Turskoj“, zaključio je Bagdasarov.

Nema sumnje da Erdogan razmatra strategiju sjedenja na dvije stolice i igra na proturječja između Sjedinjenih Država i Rusije. Tko ima jače adute, ali prije svega sposobnosti da unaprijed predvidi nekoliko poteza druge dvije strane, saznat će se ubrzo. Recep Tayyip Erdoğan je dokazao da je lukav i surov vođa, ali je ipak popuštao pred pritiscima i Rusije i Washingtona, iako u potonjem slučaju u posljednje vrijeme nešto manje, ali daje znake želje za ponovnim „otvaranjem novog poglavlja s američkom upravom.

Turski predsjednik smatra da je ova politika u skladu s turskim nacionalnim interesima, ali nekoliko radikalnih zaokreta u vanjskoj politici Ankare od 2011. su bez sumnje ostavili dojam da su učinjeni pod pritiskom ili Washingtona ili Moskve.

Pitanje koje se logično nameće je, naravno, ako izjava Ismaila Demira nije bila „probni balon“, nije li Erdogan sebe ipak „malo“ precijenio, misleći da će ovako dobiti koncesije i Washingtona i Moskve?

0 0 vote
Ocijenite članak
Sviđa li vam se Logično? Ako niste već lajkali, učinite sada: ❤
Pretplati se
Obavijest
guest
55 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Željko
Gost
Željko
1 godina prije

“Brko” sve radi isto kao i Vučić, malo istok, malo zapad!

Milance iz Ceske
Gost
Milance iz Ceske
1 godina prije

E moji novinari, stvarno ví puno stvari nerazumijete oko Erdogana i Turské, nemá smisla vám to objasnjavati ionako svému tome necete razumjeti.Erdogana u Siriju uvukla americká drzavne elita i Posto je u Siriji kraj ráta, Erdogan nije znao kako se izvuci iž tog bláta.Rusi sú mu řekli:mi cemo ti pomocí Ali igrati ces po naším pravilima.Taj nápad na Kurde,stvari je taktika Rusije dá je rukom Erdogana izbacila amere iž Sirije i raskol u Nato snagama.Sto novináři pojedini někim stvarima nerazumiju,procese upravljanja,Tko je subjekt a Tko objekt u Siriji,to je njihov problém nezanja oko globálně politike i procesa upravljanja.

burt
Gost
burt
1 godina prije

opet ti i tvoje pivske globalističke teorije, kakve veze ima nekoliko Trumpovih idiotskih tweetova kad Trump ima savjetnike i cijeli vojno-politički tim koji su mu objasnili da nema povlačenja iz Sirije, samo su se pomakli iz turske zone prema istoku i jugu Sirije, ako je sve već riješeno i odlučeno da je Assad pobjednik i sve se vraća na prije 2011 koje su to snage i strukture koje opstruiraju Assadovu pobjedu i podmeću nogu da se situacija konačno razriješi i razbistri, koje su to strukture i zašto to rade? nisi to objasnio a na američki građanski rat i takve budalaštine ne treba ni obraćat pažnju

Milance iz Ceske
Gost
Milance iz Ceske
1 godina prije
Reply to  burt

Ameri sú otpisani iž sirije Kao nato..iduce godine Burte ce ti bití Puno jasnije oko svega toga.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije

@Milanče :
Za gornji komentar (BRAVO !)
i za nagradu jedna”geopolitička uspavanka”:

RATOVI SE VODIŠE
ZBOG VLASTI !
NEKA !
KAŽE MACI ZEKA !

TerraMarique
Gost
TerraMarique
1 godina prije

Ne vjeruj covjeku koji laze

Mr.No
Gost
Mr.No
1 godina prije
Reply to  TerraMarique

@Terramare:izgledati će grubo zbog kratkoće,ali zar zapad nije izmislio socijalizam,Rus ga provodio! Nigdje tu Turčina ne bi.
De slobode ti nam reci: ko laže,odnosno koji lage??

TerraMarique
Gost
TerraMarique
1 godina prije
Reply to  Mr.No

Vrlo dugacka tema koju mislim treba kanalisati na nacionalizam – konzervatizam – socjalizam . Jako velika greska liberalnih snaga u svetu propagiranjem unilateralizma neminovno stvara otpor i udruzuje stanovnistvo u gore pomenute grupe i multipolaran svet na osnovama socjalnog udruzivanja.Tako da socjalizam i nije toliko nazadan u poredjenju sa drugom opcijom koju Zapad namece.U krajnjem slucaju izabrati od dve lose opcije onu koja je manje losa-opravdava izbor.

shumadinac
Member
1 godina prije

Nikada ali NIKADA Erdogan neće od Rusije dobiti odrešene ruke za Blistok i Balkan kao što može da dobije od Amerike. To svi znaju ali je Turska brlo bitan regionalni faktor pa moraju da trguju. A Brko je odličan i strpljiv trgovac…

Milance iz Ceske
Gost
Milance iz Ceske
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Turskoj slijedi preformacija i Turska je formirana dá zabija klín Rusiji kroz povjest,još od venecijanske Republiky.Dosao je Tome kraj,Turska uskoro ce bití jedna od autonomija ruske državě.Turskoj slijedi raspado,to je neminovno,Tursku drze u životů rusi káď oni odluce,proces raspada Turské neminovan.

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije

Nikada Turska nije zabila klin Rusiji, osvajali su veliki deo Rusije ali klin uvijek stizao od Zapada.

Milance iz Ceske
Gost
Milance iz Ceske
1 godina prije
Reply to  Siniša

Ok,Ali Puno toga ti nerazumijes,procitaj málo povjest pá Čes shvatiti dá sám u pravu

radijacija2000
Gost
radijacija2000
1 godina prije
Reply to  Siniša

Ma jeste, Zapad je koristio Tursku da našteti ruskim interesima, ustvari Zapad je blagonaklono gledao na Osmanlije još od vremena prije pada Istočnog Rimskog Carstva. Rusi odavno streme da prošire svoj utjecaj kako na Balkanu, tako i u kontroli Bosfora i Dardanela što se lako moglo dogoditi posle Prvog i Drugog Svjetskog Rata. Slaba Turska znači veći utjecaj Rusa u Maloj Aziji i na Balkanu. Turska jednostavno ima velik geopolitički značaj za kontrolu i obuzdavanje Rusije sa jugoistoka i to Turci koriste i geopolitičkom pazarenjem. Kako sada stvari stoji najbolje je Rusiji da Turska budi na njihovoj strani, dosad u povjesti Turska je bila u suprotnom taboru

ботовање
Gost
ботовање
1 godina prije
Reply to  Siniša

Овај пут се не слажем.

Tony
Gost
Tony
1 godina prije

Milance iz Ceske , Svaka cast za istoriju a gdje si ti isao u skolu ??? Pismen si da te pohvalim 🙂 .

Markiz de Bil
Gost
Markiz de Bil
1 godina prije

To se slaže sa idejama Fonda konceptualnih tehnologija, to kaže i Valerij Viktorovič.

Milance iz Ceske
Gost
Milance iz Ceske
1 godina prije
Reply to  Markiz de Bil

Sa pjakinem sám se sastao dva puta u Altaji, své sto je govorio ispalo Tako..znám Pjakina od 2000 godine ..

U prolazu
Gost
U prolazu
1 godina prije

Milanče, dobro jutro, jesi se naspavao ?

Makedonac
Gost
Makedonac
1 godina prije

Milance nisi loš, ali mislim da Valeri nije uvijek prav, osobeno o Tursku, ima dosta paradigme u tezama Pjakina i ja sam ubeđen da nije tako, i drugi razumemo DOTU.

Milance iz Ceske
Gost
Milance iz Ceske
1 godina prije
Reply to  Makedonac

Nemá tu nikave paradigma, to je proces kojí je spuštěn a objekt je Turska,subjekti sú Rusija i globalisti..své idesvojim tokom..

Makedonac
Gost
Makedonac
1 godina prije

Radujem se da daješ dobru informaciju, koju malo ko razume ali je nad 50% točna, čak i GP radi na principu proba greška i sa usmeravanjem entropije, nekad je sa 10% točne zadatke.Govorim kratkoročno, a dugoročno je uspeo mnogo, ali na kraju po zakonu vremena sve se ruši, mislim da je sada taj vek. Tako da ne budi toliko siguran u analizu Pjakina, kada GP moze da ima greške, Valeri ima mnogo više.
I tamo ima neke unutarnje borbe sled smrti Zaznobina, neki tvrde da je malo ispušio Valeri, tako da ne uzimaj sve zdravo za gotovo.
Pozdrav 🙂

Mr.No
Gost
Mr.No
1 godina prije

@ Milanče:Na jaaa, koo svi smiju i trebaju sa svima ,a samo su Turci,,konjokradice”.
A šta ako svi hoće,a i (moraju) sa njima pregovarati? Što ti srce zaigra,a ti sav sazdan od ljubavi,poštovanja i demokratije!!

Željko
Gost
Željko
1 godina prije
Reply to  shumadinac

@Shumadinac Da vas malo nadopunim, NIKADA Rusija neće biti supersila kao “veliki brat” i NIKADA Rusija neće biti gospodarska supersila kao što je “veliki brat”, Japan, Kina, Njemačka, etc.!!

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije
Reply to  Željko

Zato svi čekaju pred vratima Rusije.

Tony
Gost
Tony
1 godina prije
Reply to  Siniša

ko ceka pred vratima rusije hahah srbija i ko jos??

TerraMarique
Gost
TerraMarique
1 godina prije
Reply to  Željko

Zeljko,jako gresis. SAD su velika ekonomija ali i zemlja ogranicenih resursa . Finansijski ugrozena u temelju sa dugom koji teoretski ne moze da plati. Preko 60% Amerikanaca u slucaju nuzde ne moze da generise $1000. Oktobarska revolucija je pocela zbog Ruskih prirodnih bogatstava i traje napetost sve do danasnjih dana.Evropa je umorna dama bez perspektive EU sa ogranicenim energetskim resursima i osnovim materijalima za proizvodnju kojih Rusija i Kina imaju na pretek. SAD drze Evropu pod ucenom dok u isto vreme tajno trguju sa Rusijom. Vojno Rusija je 10/15 godina trenutno ispred SAD, takodje.Novi serif je u gradu a njegovo ime je Putin

shumadinac
Member
1 godina prije
Reply to  Željko

Vidiš Željko, Rusija i nema želju da bude supersila, ona samo želi da je ostave na miru. Ali ne, uvek se nađe neko “da čačka mečku” pa dobije po… – tako da Rusija mora da bude supersila htela to ili ne. Ne veruješ? Pitaj Japan, Nemačku, Francusku…

Fabijan
Gost
Fabijan
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Da je ostave na miru u svim drzavama oko Rusije
Hahaha

basso
Gost
basso
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Sto se tice balkana mislim da Erdogan nema bas tako veliki interes ovdje kao sto se misli.On dodje u bosnu i spominje izetbegovica i daje podrsku bosnjacima,ali dodje uvijek pred izbore.Mozda su razlog za to i par miliona turaka,ljudi koji govore nas jezik i koji su porijeklom iz bosne.Erdogan zeli bosnjake privuci srbima,zato hoce da pravi autoput sarajevo-beograd.On takodje ulaze u srbijanske firme koje onda ulazu u bosnu.Nedavno je rekao da prihvata sve sto se dogovore albanci i srbi u vezi sa uredjenjem kosova.Cini mi se da su njegove izjave i akcije koordinisane sa ruskim.

basso
Gost
basso
1 godina prije

Turska ne zeli da pogorsa odnose sa amerikom,ali ni da ih poboljsa.Zna Erdogan ko ga je htio ubiti u vojnom pucu,a zna isto tako ko mu je spasio zivot.

Ivan
Gost
Ivan
1 godina prije
Reply to  basso

Ti si stvarno napisao ovu glupost?

Samo realno
Gost
Samo realno
1 godina prije

Narod zna sve: Ni u Turčina vjere, ni u Židova mjere.

(duboke isprike uvrijeđeno-osviještenima tzv. “woke” zajednici… nadam se da nema puno tih bezumnika na ovom cijenjenom portalu 🙂

Jack
Gost
Jack
1 godina prije
Reply to  Samo realno

Nije primicanje Americi i odmicanje od Rusije i obratno naj veći Erdoganov problem, nego njega može skupo koštati odmicanje od Turskih Birača, što je dokazano na zadnjim lokalnim izborima kad je njegova stranka izgubila vlast u Ankari, Istambulu i Izmiru, a mnogi važni članovi njegove stranke napuštaju istu i osnivaju vlastite stranke i sva je prilika, da će Rrdo izgubiti slijedeće izbore i zauvjek se oprostiti od vlasti, a mogao bi biti i osuđenm kad izgubi vlast jer su poslije propalog puča mnogi turski državljani bili zatvoreni (njih 150 000) a jož veći broj je ostao bez posla i ti ljudi će mu se sigurno osvetiti!

Ha ha
Gost
Ha ha
1 godina prije
Reply to  Samo realno

ovako nešto nikad ne bi očekivao od
turčina kurdskih korijena
ja sam iznenađen
i uvređen

Kvisko
Gost
Kvisko
1 godina prije

Eto ga na,sada Sultan opet ne valja, najbolje da se preseli kod Cara u Moskvu (Kremlj), tamo ce moci donositi samostalne i pametne odluke bez pritiska EU i Amerike.

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  Kvisko

Ispravno razmišljanje. Vidi se da je poslužena kahva u suterenu.

Fabijan
Gost
Fabijan
1 godina prije
Reply to  Ivo

Nego, zakovice…..

gost
Gost
gost
1 godina prije

Novinar je ovaj put u krivu. Erdogan se ne odmiče od Rusije niti se pokušava približiti SADu.

BALKAN i Arapska Liga
Gost
BALKAN i Arapska Liga
1 godina prije

Erdogan treba da pristupi Alijansi za Balkan i Arapski Ligi … ne SAD … ne rusija

Makedonac
Gost
Makedonac
1 godina prije

Kako kažu turci Evala.
To je istinski predsednik, ne rob kao drugih. Treba da razradiš sve opcije za rat, uključujući i rat sa saveznicima. Ako si velika sila sam proizvodiš sve, ako ne, to što ne možeš proizvesti kupuješ po jedan model ot svakog bloka/NATO – Rusija/. Tako rade Indija i Pakistan, sada i Erdogan.
Treba da si lud kao Sadam da kupiš samo Francuske Radare, i onda ti ih daljinski isključe, što se i dogodilo. Za Avione da ne govorim, toliko hardvera, softvera, frimuera, antena, /čip antena – gde ne znaš da je to osim nekakav običan čip i antena/, …. kada poželi proizvoditelj, pušti neki kod i avion padne. Ameri sigurno to rade, za Rusiju nisam siguran ali je vrlo moguće.

JumpingJackFlash
Gost
JumpingJackFlash
1 godina prije
Reply to  Makedonac

Makedonac kaže “kada poželi proizvoditelj, pušti neki kod i avion padne”.
U pravu si Makedonac, to je bilo i sa onim avionima koji su se zabili u tornjeve blizance, a za domaće budale puštaju priče kao su to napravili kozo.ebi iz Saudijske Arabije…

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  Makedonac

Ako uspije, da, slažem se, ako popuši, što onda….

Farre
Gost
Farre
1 godina prije

Politika je umijeće razlikovanja prijatelj /neprijatelj. Zapravo je cjelokupna historija Turske države od Atatürka na ovamo bigra između ova dva bloka. Ako razumijete značenje onih 16.5 %.osnovne kamatne stope koju daje Turska centralna banka uz prilično fiksirane razmjenske kurseve prema $ i premalu inflaciju, onda razumijete da je ključ opstanka Turske kao samostalne države upravo u Geopolitici i neprestanom skakutanje lijevo desno.
Turska ima samo dvije zbillja prijateljske zemlje Azerbejdžan i Bosnu (Katar možemo izuzeti). Svi ostali bi je tako rado pocijepali kako je tu bilo predviđeno ugovorom Sevre. Zadatak svakog turskog predsjednika je da to ne dozvoli

JumpingJackFlash
Gost
JumpingJackFlash
1 godina prije
Reply to  Farre

Dobra Ti je ta o priajteljski zemljama. O da, u Bosni svi vole Turke… Naročito Milorad…

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Azerbejdžan, nešto si pobrkao. Azeri su šiiti i vode vrlo raznovrsnu politiku. iako ona uključuje i suradnju s Turskom. Vidi kako Alijev baca pare u rusko-iranski koridor St Peterburg-Bandar Abas, Azeri su svoje već gotovo izgradili. Što se kopnene infrastrukture tiče.

far
Gost
far
1 godina prije

Nisam primjetio da ni Dodig ni Vucic imaju nesto prodiv Predcjednika i Turske

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije

NATO članica dobije ruske S 400, potom ruske vojne zrakoplove. Kao tobožnji NATO bundžija. Onda taj isti NATO (USA) dobije rusku tehnologiju i ruske vojne zrakoplove s kojima mogu nesmetano tući po svima koji su nabavili ruske s 400 jer ovi ne znaju tući po svojima. Otprilike tako u nekoj zavjeri. Koje nema. Ali zato ima Erdoganove prijetvornosti za izvoz.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Ko što odovorih nekome u komentaru, ako uspije dobiti o ovce i novce i od Rusa i Amera, svaka mu čast. Iako mislim da je to malo težak posao. Prije svega za Ruse, jer ipak drže do riječi i sporazuma. Čak i kad su oni zahebali , recimo to tako , iran, na kraju su im umjesto drvenih S.300 za iste pare dali S-300-PMU2, skoro S-400, samo da ne ispadnu papci, a Iranu još bolje. ne bi bilo dobro da ih je netko u međuvremenu napao, ali nije Iran Burkina Faso… Nemojmo se šalit.

Patetika
Gost
Patetika
1 godina prije

Zahtijevao je prenos tehnologije i lokalnu proizvodnju Patriota od Amera, normalno da zahtijeva i od Rusa za S-400. Turska industrija, kao i kineska, je razvijena upravo radi tog prenosa tehnologije.

Mlata
Gost
Mlata
1 godina prije

Pa Turska je u “drugom redu”….u prvom su rusi i ameri! Mi ostali smo osuđeni da “pušimo” ovakve “priče”

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije

Erdoganova politika je nešto kao ples majmuna na špagi. A pročitan je kristalno jasno od svih

Alex
Gost
Alex
1 godina prije

Ovo miriše na Kumrovečku školu…ali Erdogan nema Jožin šarm.

Max
Member
Max
1 godina prije

Erdo uvijek sjedi na dvije stolilce.

Vrbovčanin
Gost
Vrbovčanin
1 godina prije
Reply to  Max

I na tvrdoj i na mekoj stolici… 😜

Pi-zdro
Gost
Pi-zdro
1 godina prije

To su patke-zna on tko mu je puč namještao, I od koga je dobio na vrjeme upute! On je ludkast al nije psihopata, poput cjelokupne zapadne kamarile koja pleše po notama globalnih predatora.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik