Erdogan zapadu objašnjava Putina

Erdogan i Putin
9 komentara

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan kritizirao je u ponedjeljak svoje zapadne kolege zbog pogrešnog stava prema ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, suprotstavljajući to njegovoj vlastitoj sposobnosti da radi s Moskvom na pitanjima u rasponu od sirijskog mirovnog procesa do prošlosedmičnog sporazuma o izvozu ukrajinskog žita preko Crnomorske luke.

„Znate kakav je stav zapadnih političara prema Putinu“ , rekao je on za državnu televiziju TRT tokom dugog intervjua u ponedeljak uveče, nazvavši to „nedoličnim politici“.

“Stav koji mu pokažete je stav koji ćete dobiti zauzvrat”, objasnio je Erdogan.

On je ovom uvidu pripisao sposobnost Ankare da u petak uspješno pregovara o dogovoru o žitu i sa Moskvom i sa Kijevom. Turska je također bila domaćin početnih razgovora između Ukrajine i Rusije u prvim danima sukoba, prije nego što je proces prekinut – navodno na nagovor nekih zapadnih lidera.

“Odlučni smo da ovaj sporazum provedemo u praksi”, rekao je Erdogan o sporazumu o žitu, rekavši da će to uvelike pomoći u ublažavanju prijetnje globalne krize hrane. On je pozvao i Rusiju i Ukrajinu da se pridržavaju onoga što su potpisali u Istanbulu.

U sukobu između Rusije i Ukrajine, Ankara ne smatra ni jednu stranu neprijateljem, rekao je Erdogan. Turska nije uvela sankcije Rusiji, ali se protivila vojnoj operaciji Moskve u Ukrajini i prodala Kijevu borbene dronove kao što je Bayraktar TB-2.

Što se tiče odnosa sa Rusijom, Erdogan je rekao da se Turska fokusira na pitanja od “zajedničke koristi”, kao što je mirovni proces za susjednu Siriju. U sklopu inicijative ”Astana Three”, turski lider se ranije ovog mjeseca  u Teheranu sastao s Putinom i iranskim predsjednikom Ebrahimom Raisijem.

erdoganPutinzapad
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Siniša
1 godina prije

Dopustio mu Putin da “prati” žitarice iz Ukrajine pa odmah omekanio 😀

darijoman
1 godina prije

Amerika 😀

tihobl
1 godina prije

Niko ne zna sta je dogovoreno u Teheranu, a mnoge to brine.

Kalle balle
1 godina prije

Lider ili lideri su Roschildovi sotona cuvari ovaca po raznim pasnjacima ili kako kazu drzavama. To nisu lideri ili vodje nego strogo vodjene lutke. Samo neki lik na tv.

Vojni analitičar
1 godina prije

Sultan je zaista doktor balansiranja i sjedenja na dvije stolice. Ili možda samo odgovoran državnik koji gleda interese svoje zemlje i ne bira sredstva i načine da ih ostvari.

Max
1 godina prije

On ga dobro poznaje.

tri p
1 godina prije

Nije mi jasno kakva globalna glad prijeti zbog ukro žita, oni su po statistici 2% svjetskog izvoza žita i zbog tih 2% svijet pati (trgovci zarađuju exstra profit). Onda nova nelogičnost oko transporta, brodovi bez kojih žito stoji, jer eto, nema vlakova i teretnih kamiona. Svi igraju igru oko povećanja cijena.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI