Estonija bi mogla da konsifikuje ruska vozila

Ruske tablice
34 komentara

Estonski ministar unutrašnjih poslova Lauri Laanemets podržao je u četvrtak striktno sprovođenje sankcija EU protiv Rusije, pozivajući na konfiskaciju vozila s ruskom licencom. Njegovi komentari dolaze nakon što je Talin već zabranio ruskim automobilima ulazak u zemlju kako bi se uskladio s briselskim uredbama o tom pitanju.

Trenutno je ruskim vozilima dozvoljeno da izađu iz Estonije i pređu unutrašnje granice EU. Međutim, tokom vladine konferencije za novinare, Laanemets je izrazio lični stav da svi automobili registrovani u Rusiji u Estoniji treba da budu zaplenjeni. Takođe je postavio pitanja zašto su takva vozila prisutna u zemlji.

Trenutno je ruskim vozilima dozvoljeno da izađu iz Estonije i pređu unutrašnje granice EU. Međutim, tokom nedavne vladine konferencije za novinare u četvrtak, Laanemets je izrazio lični stav da bi svi automobili registrovani u Rusiji u Estoniji trebali biti zaplijenjeni. Takođe je postavio pitanja zašto su takva vozila prisutna u zemlji.

„Ako se ovi automobili stalno voze ovdje, onda bi možda trebalo da budu registrovani u Estoniji“, sugerirao je ministar.

On je dalje dodao da će se, u skladu sa smjernicama Evropske komisije, izlazak vozila sa ruskim registarskim oznakama iz bloka smatrati kretanjem sankcionisane robe.

Priznajući nedostatak preciznih podataka, Laanemets je priznao da Ministarstvo unutrašnjih poslova nema tačan broj automobila sa ruskom licencom koji se trenutno nalaze u zemlji. Za sada, estonska vlada još nije donijela zvaničnu odluku o ovom pitanju.

Ministrova izjava uslijedila je nakon usklađivanja Estonije s drugim državama članicama EU u implementaciji sveobuhvatne zabrane prelaska vanjskih granica Unije za vozila sa ruskim registracijama. Laanemets je ovaj potez okarakterisao kao pokušaj da se „nacija agresora primora da se povuče ka svojim granicama“.

Prema novim pravilima, pojedinci koji pokušavaju da uđu u Estoniju u vozilima sa ruskim registarskim tablicama će biti ili odbijeni ili će morati da ostave svoja vozila na granici. Ova ograničenja odražavaju slične mjere koje su poduzeli baltički susjedi Estonije, Latvija i Litvanija.

Ove neviđene zabrane potaknule su objavljivanjem novih smjernica Europske komisije za primjenu sankcija samo prošle sedmice, koje nalažu svim državama članicama EU da zaplijene široku lepezu ličnih stvari od vlasnika ruskih pasoša tokom carinskih inspekcija na granicama EU. Na listi sankcionisanih stvari nalaze se privatni prevoz, mobilni telefoni, prtljag, pa čak i svakodnevne stvari poput šampona i toalet papira.

U okviru ovih smjernica, EK je naglasila da dozvoljavanje takvih predmeta da pređu granicu predstavlja rizik od izbjegavanja sankcija. Današnja izvršna vlast je, međutim, napomenula da higijenski proizvodi i odjeća koju nose ruski građani predstavljaju “neznačajnu zabrinutost zbog zaobilaženja” i da carinski organi treba da postupaju s njima na “proporcionalan” način.

Moskva je ogorčena zabranom, a glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova Maria Zakharova nazvala ju je očitim izrazom rasizma zapadnih zvaničnika.

Privremeni šef ruske carine, Ruslan Davidov, takođe je opisao tu meru kao „potpunu besmislicu” i demonstraciju „potpunog bezakonja” koje prkosi normalnoj logici carinskih kontrola. On je napomenuo da ruska carinska služba neće usvojiti takvu politiku u pogledu turista koji dolaze iz EU.

estonijarusijaSankcije
Pretplatiti se
Obavijesti o
34 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nastran
7 mjeseci prije

prolupali skroz???!!!!

Schwarze Hunderte
7 mjeseci prije

Estonia bi mogla bit konfiscirana .

Dux
7 mjeseci prije

A kad se jednoga dana crta podvuče, i napravi se račun, bit će, ajme, kuku i pomagaj…..Europa gubi kompas i ponašaju se ko mala djeca…., jel to od nemoći ili očaja….ili nešto drugo, vrijeme će pokazati….kretenizam!!!

Antee
7 mjeseci prije

Pljačka i lopovluk su u skladu sa antropofobnim, huškačkim i ksenofobnim postupcima Europske Unije, EK i njihovih članica spram Rusa..
Odvratno i žalosno.

nekoime
7 mjeseci prije

Što će biti kada Crvena armija dođe po vozila svojih građana?

Sparkling
7 mjeseci prije

Da da,dragi Logičari, za koju godinu će netko čitati – i tako je sve to počelo. Ne možeš bilivit. Zapljena toaletnog papira ili šampona???
Jesu ovi”zapadni demokrati” bili u berbi ludih gljiva ili su stvarno dobro napušeni. Biti će jedno i drugo. Namagarčili ih ameri i usput okupirali a ove pod.uzne muhe od političara samo valjaju nebuloze i natjeću se tko će izjaviti veću glupost. Ne bude dobro. Koliko Rusi imaju strpljenja to samo oni znaju. Limiti postoje i ne mogu trajati i šititi se vječno.
Lp

za slom spremni
7 mjeseci prije

EU komesari kao USranaca nakurnjaci, ovim “sankcijama” ustvari podižu Berlinski zid (Hladnoratovski ambjent u EU) kao nekada SSSR (Varšavski pakt) u nemoći da zaustave promjene na planetarnoj razini, nerazumno osuđujući ljude Europe na duhovno i materjalno propadanje i siromaštvo (ovako su u srednjem vjeku feudalci zatvarali svoja lena od mrskih susjeda….

Max
7 mjeseci prije

A što će biti nakon toga?

x12
7 mjeseci prije

Ovim Rusima nikako da udje u glavu da ih EU-natovci – nacisti mrzu, da bi ih naradje metnuli u plinske komore

Podsjetnik
7 mjeseci prije

Eh, putine, prca te ko god hoće…. da nemaš CCCP nadlijedje, ne bi te davno bilo….
Ukratko,
Rusi – paraziti CCCP

Lucija, prva
7 mjeseci prije

“Ionako su nelegalno se odcijepili od Rusije.
Rusija je te teritorije pošteno kupila i platila i oni nikada ne mogu otići iz Rusije. Kao što je Rusija 1867 prodala Aljasku Americi pa to više nije njihovo, tako je i Rusija kupila Baltik i to je zauvijek njihovo i treba im vratiti.
stanislavs. org an-honest- deal-how-peter-i-bought-the-baltic- territories -from- sweden-with-a-bonus-about-an -earlier-purchase-of-kiev

It is curious that Peter actually bought the Baltic States at the same time – for the concession of Livonia, Russia paid Sweden 2 million thalers – a fairly significant amount for that time, about a third of the annual state budget of our country and the annual budget of Sweden itself.
Vratite Rusima njihovo, ili platite 2 milijuna thalera (s kamatama).”

Potvrđujem. Preciznije sam čitala u sputnjiku. Izraženo u zlatu i srebru.

Lucija, prva
7 mjeseci prije

“…baltička žgadija diže tenzije u malo veće visine.

zbog rusa su im se i razvile morske luke, infrastruktura.
otkad je ove rusofobije, rusi preusmjerili trgovačke rute, koriste svoje luke, ne uvoze više ribu iz baltičkih zemalja, pa ovo što sad ovi rade je i očekivano.

totalni raspad i prekid svih odnosa. ako misle da budu samo tako prošli, varaju se. jer uskoro prestaju masne dotacije iz eu proračuna, a na račun kojeg su dosad dobro živjeli. uskoro ostaju bez pomoći.

a kad bi vi znali da baltičke države od pripajanja sssr-u do danas primaju ogromnu pomoć, ne bi mislili da je to neka pobjeda baltičke trojke.
nikad u svojoj povijesti nisu proizvodili nove vrijednosti više nego što su trošili. nikada.
sssr ih je financirao, dvaput više su trošili nego stvarali, službeni podaci. nema nigdje takvog šovinizma prema manjinama kao kod njih. i nikad kažnjeni”

ime
7 mjeseci prije

nekoj ženski u njemačkoj zapljenili auto i ostavili je na cesti usred šume. s psima.

bane
7 mjeseci prije

Kako pobjeći od regrutacije u Rusiji, kada su sve prometne veze ka EU prekinute, a osobnim vozilom više se ne smije. Bit će da se Putin tako dogovorio, očito da njemu ovo paše.

Darko
7 mjeseci prije

Baš se pittam kada će i Estonija dobiti po gubici?

Until
7 mjeseci prije

Gdje je Helsinki za ljudska pravna LOL

Lucija, prva
7 mjeseci prije

Gle, trolovi dobili zadatak da brane Baltičke patuljke…

😄😄😄

To vam je uzaludan posao. I pravno i – vojno.

witchie
7 mjeseci prije

Misli li Estonija da će uspjeti konfiscirati i ruska tenkovska vozila kad isti krenu vraćati što je njihovo?
Malo su se previše zaigrali…..

Crni Golf 4 vrata
7 mjeseci prije

.. Europa nastala na pljačkama i otimačinama brutalnim… Što je tu “novo”?..

Crni Golf 4 vrata
7 mjeseci prije

.. Kijev je američki pa Rusiju ne zanima tuđi teritorij, ali se zapitaj kada će Kijev u kontraobenzivu? ha, ha, ha… “We are going to be a millionaires next year..” – Delboy….🎃…

Vikton
7 mjeseci prije

A sta je sa ukrainskim tablicama populare AU sta oni rade sa svojim vozilma i to skupocjenim vozaju se po HR i EU,a zasto nisu registrirani u EU,a sta da nekoga udru ko placa?zeleni svirac kurcu,ukrainska stoka treba ih sve sa autima protjerat,uzbahatili su se do boli i oce cjeli svjet uvuc u rat radi njihove sugave zemlje.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI