EU bi bila osramoćena kada bi zapljenjivala rusku imovinu

Alexander Schallenberg - Zapljena ruske imovine
24 komentara

Alexander Schallenberg tvrdio je da blok mora pronaći ‘nepropusni’ pravni slučaj ako želi prisvojiti sredstva Moskve

EU mora osigurati da ima jasnu pravnu osnovu ako odluči zaplijeniti zamrznutu rusku imovinu i predati je Ukrajini, upozorio je austrijski ministar vanjskih poslova Alexander Schallenberg. Diplomat je ustvrdio da bi neuspjeh da se to učini znatno ukaljao ugled bloka. U intervjuu za austrijsku televizijsku kuću ORF objavljenom u nedjelju, Schallenberg je naglasio da svaka takva konfiskacija ruske imovine “mora biti vodonepropusna” s pravnog stajališta. Ustvrdio je da su Austrija i ostale članice EU-a “države s vladavinom prava” te da taj pristup moraju primijeniti u međunarodnim odnosima. Prema Schallenbergu, to je jedna od temeljnih razlika između zapadnoeuropskih naroda i Rusije.

“Izvlaštenje je golema intervencija, prema zakonu”, istaknuo je austrijski ministar. “Ako ovo učinimo, kao države s vladavinom prava moramo donositi pravne odluke”, inzistirao je Schallenberg, dodajući da bi se svaki takav korak mogao osporiti na Europskom sudu pravde u Luksemburgu. Ako se smatra da prisvajanje ruske imovine nema pravnu osnovu, to bi bio “ogroman korak nazad i zapravo sramota” za EU, zaključio je dužnosnik. O odnosima s Moskvom općenito, ministar je rekao da geografija nalaže da će Rusija ostati dio europske povijesti te da bi pokušaj ‘poništavanja’ te zemlje bio pogrešan. Schallenberg je pozvao da komunikacijski kanali ostanu netaknuti i ustvrdio da emocije ne bi trebale voditi politiku EU-a prema Rusiji.

Bloomberg je prošlog mjeseca izvijestio da su čelnici EU-a razmatrali planove za nametanje neočekivanog poreza na dobit ostvarenu više od 200 milijardi eura (217 milijardi dolara) zamrznute imovine ruske središnje banke kako bi se pomoglo obnovi Ukrajine. Iako se ta opcija navodno činila najmanje problematičnom, neki su sudionici i dalje izrazili zabrinutost oko njezine zakonitosti, tvrdi Bloomberg.

Sredinom lipnja, Europska središnja banka istupila je protiv iznenadnog poreza, upozoravajući da bi to moglo potkopati povjerenje u euro kao globalnu valutu i naštetiti financijskoj stabilnosti.

U travnju je Europska komisija odlučila da države članice ne mogu odmah zaplijeniti zamrznutu rusku imovinu. EU i njezini saveznici zamrznuli su stotine milijardi eura ruskih središnjih banaka, kao i privatnu imovinu ubrzo nakon što je Moskva pokrenula svoju vojnu kampanju protiv Ukrajine u veljači 2022. Ruski dužnosnici više su puta opisali svaku zapljenu imovine zemlje kao krađu, koja je nezakonita prema međunarodnom pravu.

Alexander Schallenbergeurusijaruska imovina
Pretplatiti se
Obavijesti o
24 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
9 mjeseci prije

Pljačka i jest sramotan čin.

Schwarze Hunderte
9 mjeseci prije

Tu riječ nemaju u vokabularu …

nekoime
9 mjeseci prije

Bilo je zabavno oteti pare Libiji i Siriji, ali medo ima kandže. Veeeliikee…

eks
9 mjeseci prije

Ako pitate lidere EU šta je to “sramota” , ne bi vam znali odgovoriti. Taj pojam kod njih ne postoji.

gargamel.
9 mjeseci prije

Nije u vezi sa temom ali najnovije;”Šef SZO Tedros, Bill Gates, Anthony Fauci i razvijač vakcine Peter Hotez sa entuzijazmom kažu da dolazi nova pandemija. Kažu i da će to biti ozbiljna pandemija i da je korona bila samo zagrijavanje. „Zašto su tako srećni? Zašto su toliko uzbuđeni zbog još jedne pandemije?” pita internista i kardiolog Peter McCullough. “To me čini sumnjičavim.” Ako dođe do još jedne pandemije – a trebali bismo te ljude shvatiti ozbiljno, kaže McCullough – to će biti zarazna respiratorna bolest, predviđa on. Moramo biti spremni na liječenje i ne pristajati na karantene i pravila distanciranja. Niti treba da čekamo vakcinu. “To je pošlo naopako s COVID-om”, kaže doktor. Jedan za drugim “I mislim da je to ono što ti entuzijasti vakcina žele: žele jedno za drugim”, rekao je McCullough. Poslovni plan CEPI (Koalicije za inovacije u pripremi za epidemiju), institucije koju je formirao Gejts, kaže… Čitaj više »

Just
9 mjeseci prije

Gusari nemaju obraza i stida, oni su prodavali roblje, osvajali druge zemlje i danas to nastavljaju. Gdje je nestao engleski Professor Joseph Mifsud?

gargamel.
9 mjeseci prije

Da se nadovezem na komentar( ako se objavi), zabavljaju nas sa ratom, energetskom krizom i ostalim” informacijama”, ovo sa zatvaranjem, digitalnom valutom i bog zna sta jos, mozes naci samo na nekim alternativnim medijima.

Ivan
9 mjeseci prije

Nije sramota kremelj pljačko svoj narod a sad če EU njih

Istina
9 mjeseci prije

Kada ti govori i objašnjava tip iz države koja je imala malog kaplara tada to stvarno moraš uzet za pošteno.
Kako su objašnjavali- ja ih nisam plinom davio nego samo radio svoj posao i po naredbi.
Jedino je bitno ovoj Mozart kugli da nađe pravni termin za pljačku.
Da mu nije bilo SSSR nebi bilo ni Austrije. Tu tvorevinu Austriju trebalo je zauvijek zatvorit i obrisat.
Zemlja pedofil kaplara i psihijatrije

Ivek
9 mjeseci prije

kakva vladavina prava..u jugi su svima nacionalizirali imovinu i dan danas imamo “zaštićene najmoprimce” u stanovima u centru zagreba, stanari novouseljeni za juge su navikli živjeti u toj razvaljotini bez da ulože prebite pare. zato je zagreb u centru u raspadu. I svejedno EU je primila Hrvatsku u Eu. Ostale stanove tj. tuđu imovinu je hr prodala za đabe, a vlansicima dala po kvadratu tipa 150 eura/m2. Kad država može prodavati tuđu imovinu i EU ništa na to ne reagira onda sve znamo.

Antee
9 mjeseci prije

Oni to kažu pa onda ukradu…ta internacionalna banda pljačkaša ukrala je sve rusko šta je mogla..i ovo će.
Volio bi vidjeti kako vise obješeni naopako…

Steve
9 mjeseci prije

Pa to rade od srednjeg veka naovamo. Za otimačinu i legalizaciju iste su experti…

Samo U Prolazu
9 mjeseci prije

EU je odavno osramocena s korumpiranim politicarima koji vodi US politiku na stetu gradjana EU.

trajko
9 mjeseci prije

Pljačkaši i sramota. To ne ide zajedno.Možda bi pogodnija bila rasprava o razbojnicima i odabiru stabla za vješanje.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI