EU je sama kriva za gasnu krizu

Erdogan - Gasna kriza EU
40 komentara

Predstojeća zima može se pokazati kao teška za evropske države i za to su same krive, upozorio je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan na konferenciji za novinare u utorak u Ankari.

Turski lider je rekao novinarima da “Evropa žanje ono što je posijala” kada je u pitanju nestašica prirodnog gasa koja muči region i da su za sadašnju krizu krivi odnos zemalja prema ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu i sveobuhvatne sankcije uvedene Moskvi.

“Mislim da će Evropa ovu zimu provesti sa ozbiljnim problemima. Turska u ovoj fazi nema takvih problema sa isporukom gasa”, istakao je Erdogan.

Erdoganova izjava dolazi nakon što je Moskva upozorila na prijeteću “ogromnu globalnu oluju” uzrokovanu “nelogičnim i često apsurdnim” potezima zapadnih zemalja. U saopćenju od ponedjeljka, Kremlj je naveo da su sankcije koje su SAD, EU i druge zemlje uvele Rusiji imale suprotan učinak i rezultirale velikom energetskom krizom, kao i rekordnom inflacijom širom Zapada.

Cijene prirodnog gasa skočile su u ponedjeljak za nevjerovatnih 30 posto nakon što ruski plinovod Sjeverni tok 1 nije nastavio s radom zbog problema održavanja vezanih za sankcije. Ruski energetski gigant Gazprom, koji upravlja gasovodom, rekao je da će ruta gasa ostati zatvorena na neodređeno vrijeme nakon što je inspekcija otkrila tehničke probleme sa glavnom turbinom.

Moskva tvrdi da jedino što sprečava da gasovod Sjeverni tok 1 radi punim kapacitetom su sankcije koje je uveo Zapad, dok je Gazprom takođe upozorio da antiruska ograničenja ometaju redovno održavanje opreme gasovoda.

Evropski lideri optužuju Moskvu da koristi zalihe energije kao geopolitičko oružje, dok je njemački kancelar Olaf Scholz izjavio da se Rusija više ne može smatrati pouzdanim energetskim partnerom.

erdoganeugasGasna Krizarusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
40 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
borjana
1 godina prije

Ne, kriva je Gvineja Bisau.

Dupla Kamilica
1 godina prije

7.9.1566. godine pao je Siget i ubijeni su Nikola Šubić Zrinski i njegova posada.
7.9.2022. godine dolazi Erdogan u Zagreb.
8.9.1566. godine glave od Nikole Šubića Zrinskog i branitelja su nabijene na kolac oko sultanovog šatora.
8.9.2022. godine Erdogan otvara neviđeni islamski centar u Sisku gdje su potučeni 1593. godine.
Nekada smo bili austrijski konjušari.

Tupko Glupko
1 godina prije

Upravo Turski tok koji radi bez problema punim kapacitetom spašava Europu od još većih plinskih problema. Ali najveći su ovi biseri od europskih premijera i političara koji govore da nas čeka 10 do 20 teških zima. Valjda budale povjerovale u priču iz briselske središnjice da ćemo za tih 10 do 20 godina prijeći na zelene energije, ali nikako da shvate da niti su ekonomski isplative, niti proizvode dovoljne količine, niti su pouzdane jer zavise o suncu, vjetru itd. Čak i da je ima dovoljno (što nema ni u bunilu) toliko je skupa da bi proizvodi u EU bili potpuno nekonkurentni istim tim proizvodima iz država koje nesmetano uvoze plin i naftu. Čim netko od naših političara počne seruckati u ovom narativu da nas čeka 10 teških zima, odmah ga prekrižite da ćete ikada glasati za njega ili njegovu stranku. Koliko god seru po nafti i plinu, i danas svake godine… Čitaj više »

držnedaj
1 godina prije

Da, u pravu je Erdogan. Zato što on dobro zna da je EU umjetna, vazala tvoravima bez muda

Kiklop
1 godina prije

Evo sto kaze Medvedev za bivseg i novu engleski premjerku…Out goes the freak guy, in comes the freak lady…..Kako je lijepo vidjeti da Rusi koristu isti rjecnik kao zapadna demokracija. Nema vise Mr Nice Guy

tuf
1 godina prije

Deindustrijalizacija Europe teče glatko u skladu sa željama “Zelenih”:

1 godina prije

Izgleda da treba da se dobro smrzne guza da bi došlo iz guze u glavu jer ovako kako je sad evropljanima lakše stane metar u guzu nego centimetar u glavu…

rthgtzrhzt
1 godina prije

opet bezvezni članak

Darko
1 godina prije

Onu krmaču Ursulu treba objesiti na prvu granu..

ogo
1 godina prije

Rusija dobiva rat na dva fronta Ukrajinu je vojno porazila a EU je porazena do nogu u
ekonomskom ratu .

Primat
1 godina prije

turkmansko-mongolska plemena su nam uvijek bili prijatelji. iamamo i komad zajednicke povijesti… lijepo je da navrate tu i tamo.

hiber
1 godina prije

Izmišljena kriza. Danas nafta cijenom pala ispod cijene od 24.02.2022. Farsa se vodi oko 10% plina. Sada čak i Kinezi salju LNG u Europu. Skladista su na 90%. Veći problem su manipulacije sa strujom. Navodno su Zeleni prihvatili da se odgodi gašenje 4 njemačke nuklearke.

Praetorian
1 godina prije

Ne znam sta su debili ocekivali, da ce slat oruzje ukronacistima a da ce im Rusi i dalje redovno isporucivati plin i odrzavati ekonomije tog istog zapada koji bi sravnili Rusiju sa zemljom da mogu. Pa cudi me da su opce do sad isporucivali ista. Ja da sam oni, bih odmah zatovrio, prvog dana sankcija. Vec bi se cijela Europa gusila u ustancima i sranjima. No, ionako to dolazi, sad ce vidjedi di pes pizdu nosi

HOS NDH
1 godina prije

Đubre smrdljivo tursko .Jeboti mater onaj ko te pozvao u Hrvatsku.Smrad turski

Nebo
1 godina prije

Poljaci ne popustaju, trazu od Nijemaca 1.3 triljuna dolara odstete za ratne zlocine. Bravo Poljska. To je geopolitica , gledati svoje nacionalne interese.

Z ZZZZZ
1 godina prije

Erdogan, uz Putina je jedan od rijetkih velikih drzavnika, Washington ne zeli takve ljude. USA zeli ljude poput one u Finskoj sto je odrasla up drive lezbi.

Max
1 godina prije

Točno.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI