EU neće kažnjavati banke koje ne otkriju rusku imovinu

Novac - Ruska rublja
10 komentara

Deseta runda sankcija EU Rusiji neće uključivati ​​novčane kazne za banke koje ne prijave zamrznutu rusku imovinu, objavio je Politico u srijedu, pozivajući se na izvore bliske diskusijama.

Prema izvještaju, grupa od 13 zemalja, uključujući Austriju, Njemačku, Francusku i Italiju, usprotivila se tom potezu tokom sastanka u utorak, navodeći potrebu za pravnim pojašnjenjima “koja se ne mogu riješiti jednostavnim pregledom paketa sankcija u nekoliko dana.”

Protivnici tog poteza doveli su u pitanje zakonsku moć Evropske komisije da uvede takve kazne, a neki su naveli rizik od administrativnih opterećenja. Nekoliko država članica ponudilo je da se pitanje zamrznute imovine u potpunosti izbaci iz paketa o kojem se raspravlja. Razgovori se nastavljaju u četvrtak.

Ranije ovog mjeseca pojavili su se izvještaji da Brisel planira da naredi svojim bankama da dostave informacije o ruskoj imovini koju drže u sklopu sljedećeg paketa sankcija u vezi sa Ukrajinom. Cilj ovog poteza je mapiranje zamrznutih sredstava Rusije, uključujući i saznanje koliko se tačno od 300 milijardi dolara ruskih deviznih rezervi drži u bloku.

Mjera se odnosila na „ fizička i pravna lica, subjekte i organe “ i zahtijevala od njih da pod prijetnjom novčanih kazni podnose izvještaje o boravištu, tržišnoj vrijednosti i vrsti sredstava koja pripadaju ruskim subjektima. EU želi da iskoristi zamrznuta ruska sredstva za obnovu Ukrajine. Međutim, trenutno blok nema pravnu osnovu za takav potez.

Prijedlog je bio dio desetog paketa sankcija EU protiv Moskve, a Brisel želi da ga usvoji na vrijeme kako bi se obilježila prva godišnjica početka ruske vojne operacije u Ukrajini, koja pada u petak. Međutim, da bi paket bio usvojen, potrebno je jednoglasno odobrenje svih 27 država članica.

bankeeurusijaZamrznuta sredstva
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Schwarze Hunderte
1 godina prije

EU ovo sve NEĆE preživjeti i na koncu će se sve PONOVNO okončati MEĐUSOBNOM KLAONICOM KAO I UVIJEK DO SADA !!! ONI ! DRUGAČIJE — NE ZNAJU !!! Cio svoj sustav su gradili na ZELENAŠENJU I PLJAČKI !!! Sada to STAJE a oni DRUGO — NE ZNAJU !!! Što im PREOSTAJE ??? ISTO što i izgladnjelim štakorima —- CANIBALISM !!! Sad .. Umjetnost će bit , sebe pozicionirati tak da se IZBJEGNE – NJIHOVO – MEDJUSOBNO LUDILO te ne dozvoliti da se bude UVUČEN u sve to a BAŠ NA TOMU ĆE INZISTIRAT 😎 ! Želeći da u VLASTITA HOVNA — DRUGE GURNU — KAO I UVIJEK DO SADA !!! PAMET U GLAVU LJUDI JER NADOLAZEĆI RAT ČE BIT — GORI — OD SVIH — SVEUKUPNO — DO SAD !!! PAZTE DA VAS TKO NE PRIJEVARI !!!

Quest
1 godina prije

Zapadu nije problem opljackati neku zemlju, problem je podijeliti pljen.

Amar
1 godina prije

Njemacka je platila svoje zlocine svima pa i rusima tako ce i rusi morati namiriti stetu sada na koji nacin da li prisilno ili uz dogovor ostaje da se vidi ali platit ce sigurno.

Max
1 godina prije

Neka se prave ludi.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI