EU ostavlja otvorena zadnja vrata za sankcionisanu rusku naftu

Indija nafta
9 komentara

Indija bi mogla značajno povećati svoj izvoz dizel goriva u EU, rafiniranog iz ruske nafte koja je na meti zapadnih sankcija.

Šema ne bi prekršila propise EU, ali naglašava neefikasnost svojstvenu politici sankcija, navodi se u izvještaju.

Zabrana EU na skoro sav uvoz ruskih naftnih derivata stupa na snagu 5. februara, što se poklapa sa primjenom ograničenja cijena na naftu koja se prevozi morem iz sankcionirane zemlje. Najnovije kazne vezane za Ukrajinu zabranjuju zapadnim kompanijama da pružaju usluge, poput osiguranja, za rusku naftu, osim ako se ne kupuje po cijeni od 60 dolara po barelu ili ispod. Očekuje se revizija gornje granice u zavisnosti od tržišnih uslova.

Rusija je donedavno bila najveći spoljni dobavljač dizela za zemlje EU, koje su pojačavale kupovinu uoči prekida.

Zbog sankcija, na globalnom tržištu se predviđa veliko preusmjeravanje tokova dizela jer novi uvoznici ruske sirove nafte vraćaju gorivo bivšim kupcima. Analitičari očekuju rastući rizik od poskupljenja u kratkom roku. Među novim kupcima sankcionisanih ruskih naftnih derivata navodno će biti trgovci u Africi, Latinskoj Americi i možda Aziji.

“Gubitak ruskih barela je ogroman i njihova zamjena će biti veliki logistički izazov”, rekao je za Bloomberg Keshav Lohiya, osnivač konsultantske kompanije Oilytics. „Ali na tržištu je manje panike jer su se tržišta i trgovinski tokovi pokazali otpornima. Ovo će biti novo preusmjeravanje dizela.”

Uloga Indije u snabdijevanju zemalja članica EU je navodno značajna, jer se ta južnoazijska država od prošle godine pretvorila u jednog od najvećih uvoznika ruske sirove nafte s popustom.

Početkom 2022. godine udio Rusije u uvozu nafte u Indiju iznosio je samo 0,2%. Do kraja prošle godine porastao je na skoro milion barela dnevno, dostigavši ​​više od 20% uvozne korpe nafte u zemlji. Indija, treći najveći svjetski uvoznik sirove nafte nakon Kine i SAD-a, ostala je najveći uvoznik Rusije tri mjeseca zaredom od decembra.

Indija, zajedno sa SAD, nedavno je pojačala izvoz dizela, gorivnog stuba globalne ekonomije, u EU, budući da nivoi proizvodnje trenutno premašuju domaću potrošnju.

BareldizeleuIndijarusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
1 godina prije

Ići će Ruska nafta. Sankcije su farsa.

Zlovenac
1 godina prije

Treba obogatiti Indiju, da budemo i njihovi radnici. BMW ponos Bayerna sastavljen je iz Tata Steel lima s Kineskimi roboti KUKA. Kuko su Švabi bili prisiljeni prodat, jer je tako tražio Amerikanac. Evo vam jake EU.

tihobl
1 godina prije

Bez obzira na hiperproizvodnju u Indiji u EU ce biti nestasica nafte. Slucajno pikovi nestasice bice za vrijeme sjetve i zetve.

Micko
1 godina prije

Da li autor implicira da Rusija neće osjetiti posljedice embarga? Pa dokle više s branjenjem neobranjivog. Činjenica je da Rusija ratuje protiv cijelog svijeta. Dio država koje si to mogu dozvoliti koriste nezavidan položaj Rusije i ostvaruju ekonomsku korist. Ali krajnji rezultat je da Rusija ne može izići iz ovog sukoba kao pobjednik. Posljedice će biti strašne.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI