EU otkriva kada će odgovoriti na zahtjev Ukrajine za članstvo

Charles Michel
41 komentar

Predsjednik Evropskog savjeta Charles Michel ponovio je podršku Ukrajini tokom posjete Kijevu.

Charles Michel je u srijedu posjetio Ukrajinu, gdje se sastao sa predsjednikom zemlje Vladimirom Zelenskim. Predsjednik Evropskog savjeta je ponovio finansijsku, vojnu i političku podršku bloka Kijevu usred njegovog sukoba sa Moskvom, otkrivajući takođe kada će EU odgovoriti na kandidaturu Ukrajine za članstvo.

„Obično je potrebno osam mjeseci da Komisija objavi mišljenje. U bliskom smo kontaktu o tom pitanju. Mi ćemo imati mišljenje Komisije do kraja juna“, rekao je Michel na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Zelenskim, dodajući da osjeća „veoma snažnu podršku“ nastojanju Ukrajine za članstvo u EU.

Pridruživanje EU je već decenijama među centralnim tačkama razgovora za prozapadno orijentisane ukrajinske političare, ali je ipak postignut mali ili nikakav stvarni napredak. Proces je ponovo pojačan usred ruske invazije koja je počela krajem februara, a Zelenski je više puta pozivao Brisel da primi njegovu zemlju.

Početkom aprila, predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen dostavila je poseban upitnik, prvi korak ka tome da zemlja formalno postane kandidat za članstvo u EU. Kijev je podnio prvi dio prijave manje od nedjelju dana nakon dobijanja dokumenta.

Osim što podržava nastojanja Ukrajine za članstvo u EU, Michel je ponovio stalnu finansijsku i vojnu podršku vlastima u Kijevu. Zvaničnik je otvoreno rekao da blok želi da Kijev pobijedi Moskvu na bojnom polju.

„Sada imamo ukupno 1,5 milijardi eura vojne opreme i dan za danom, u bliskoj konsultaciji sa vama, pokušavamo da ubijedimo zemlje članice da dodaju bilateralnu podršku kako bi bili sigurni da je ono što vam pružamo ono što vam treba“, rekao je Michel.

„Odlučni smo da učinimo sve što možemo da podržimo Ukrajinu jer želimo pobjedu Ukrajine. I zato ćemo koristiti sve moguće alate koje imamo.“

Šef Savjeta EU se dotakao i navodnih ratnih zločina za koje Kijev okrivljuje ruske trupe. Moskva je, međutim, negirala bilo kakvu takvu nepravdu, optužujući Kijev da je organizovao „provokaciju“ da bi uobličio vojsku zemlje.

Ranije tog dana, Michel je obišao sjeverozapadna predgrađa Kijeva, odakle su se ruske trupe povukle krajem marta, podijelivši utisak o onome što je vidio tokom konferencije za novinare.

„Jutros sam otišao u Borođanku da svojim očima svjedočim situaciji na terenu. Upoznao sam ljude. Nemam riječi da objasnim šta osjećam, ne kao predsjednik Evropskog savjeta, već kao otac, kao ljudsko biće. Ovo su zvjerstva. To su ratni zločini. Moraju biti kažnjeni. Bit će kažnjeni“, rekao je on.

Kijev i njegova predgrađa su u posljednje vrijeme postali žarišta za evropske političare i najviše zvaničnike koji tamo hrle da pokažu svoju solidarnost sa Ukrajinom.

Lokaciju su posjetili predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, visoki diplomata EU Jozep Borel, kao i britanski premijer Boris Johnson i austrijski kancelar Karl Nehammer.

članstvoeuukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
41 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Otpornik
2 godine prije

Primiti u članstvo zemlju koja je u aktivnom ratu. Više nego suludo.

2 godine prije

Hebo me pas ako se od ovog covjeka moze nacrtati kvalitetna karikatura.ovdje bi svaki karikaturist ostao bez honorara,samo stavis fotografiju.hvala.

indy
2 godine prije

Da vidim uvjete.Ispunjava sljedeče uvjete za članstvo:Na vlasti su antiUkrainski elementi,rasprodali i poklonili su sve tvz.naprednom zapadu,narod je u dužničkom ropstvu kako zapad propisuje.Jedino nezadovoljavaju cjelovitošču teritorija te još nije svo staro željezo i ostali otpad u vidu tvz.pomoči u naoružanju isporučeno Ukraini,te još ispod stola što su dogovorili sa tvz.naprednim zapadom još nije ispoštovano,tako da za sad ništa od članstva.

Emiliano Zapata
2 godine prije

Sta se Palestinci, Iracani i ostali nisu sjetili trazit clanstvo u EU da se spase agresije?
Tj. “Oslobodenja”

ogo
2 godine prije

Ovo ljudsko bice ima IQ -10 pa ga Ukrajinci prevode zednog preko vode.
Dosta terora EU politicara koji su izgubili poveznicu sa stvarnoscu.

Volodimir Putin
2 godine prije

“…Mi ćemo imati mišljenje Komisije do kraja juna…”

Naravno. Nakon što iz Washingtona dostave Komisiji njeno mišljenje.

TBD
2 godine prije

Ulazak Ukrajine u EU podrazumjeva legalizaciju financiranja NATO proxy vojske u Ukrajini od svih članica EU. To je samo za unutrašnju upotrebu unutar EU kako bi se primjenili administrativni EU mehanizmi nad članicama jer trenutno neke EU države kao na primjer Mađarska i Bugarska odbijaju slati oružje i ne dopuštaju prijevoz oružja u Ukrajinu preko svog teritorija. Narodno pravo unutar nacionalnih država kao i međunarodno pravo više ne djeluju samo toga velika većina ljudi koji žive u EU nije svijesna. Možemo mi to nazivati raznim imenima, ali mislim kako bi trebalo izbjegavati terminologiju iz prošlog stoljeća kao naprimjer komunizam i nacizam jer je to podmetnuto upravo općenarodnu zabavu i gubljenje vremena i energije na dokazivanje jednog ili drugog, kao i onog trećeg, kabalizma, jer svatko ima svoj stav prema globalizmu jer je to za neke komunizam, nacizam, kabalizam. Kako se nebi međusobno petljali potrebna je promjena paradigme, za početak ne… Čitaj više »

Max
2 godine prije

To je suluda igra.

Adriana
2 godine prije

Johnson: Postoji realna šansa da Rusija pobijedi u ratu. Boris je dovoljno lukav za skužiti kako bi što god ostalo i postalo od Ukrajine, u svakom slučaju palo nekome na leđa, trajno i dugotrajno. A to nije USA. Još manje to želi mala Britanija. Ima tu neka EU, kojoj je Britanija trenutno ispred USA harni CEO. Primiti i samo zapadnu Ukrajinu bez nekih resursa, a sa minimalno 15-20 milijuna glava je EU neizdržljivo. Plus nekoliko milijuna koji su već sada u EU, gdje ih prije, osim u Poljsku i Baltik, kao šljakere, baš i nisu puštali. Kanada i Britanija imaju svoj dio i od prije. Sve je dobro dok ima potrebe za radnom snagom. Ako nema, jao. A tu su još Afrikanci, Bliski Istok itd., koje će potreba pred gladi koja se očekuje poradi najavljenog nedostatka osnovnih prehrambenih dobara pritjerati u EU. A tu su i nezasitni ukr. političari koji… Čitaj više »

viking
2 godine prije

tko je taj michel. nikad čuo za njega.

tihobl
2 godine prije

Prije nekoliko dana Zelenski je rekao da je djelomicno odgovorio na upitnik i da ga je poslao u Brisel i da ce Ukrajina uskoro biti primjljena. Jos je zatrazio 7 milijardi mjesecno, oruzja, jos oruzja i puuuuno vojnika.
Potrcko iz Brisela je doletio da mu javi da ce svi zahtjevi biti ispunjeni. Zelenski je Visoki Prestavnik za EU.

nessy
2 godine prije

Primiti Ukrajinu u EU je kao primiti u svoje domacinstvo dalekog rodjaka koji je pijanac i narkoman, rastrosan, a nema ni hlace na dupetu. Dalje, primiti u clanstvo zemlju koja je u ratu, drugim rijecima znaci otvorenu objavu rata Rusiji. Zasto? Ali, posto su putevi visoke politike nedokucivi nama obicnim smrtnicima, takav idiotizam bi se mogao i dogoditi. Prica o primanju u EU, kao i cijela ova situacija dolazi iz USA kuhinje, bar to je ocito. A bezbroj EU sluzbenika, vezano za vanjsku politiku, ne odlucuju ni o cemu, nego spremno i poslusno slusaju dirigenta od preko bare. A kad se javi netko kao Orban, i kaze da je prvenstveno na strani svoje zemlje, to je necuveno, i unistili bi ga da ikako mogu, a vjerojatno i rade na tome. Samostalno odlucivanje je neprihvatljivo, mada sadasnji smjer politike EU vodi u propast, iz koje ce kao pobjednik i jedini dobitnik… Čitaj više »

abc
2 godine prije

Američka selendra EU je gurnuta u rat s Rusijom.

abc
1 godina prije

jel taj Michel yehuda???

Boba Lazarević
1 godina prije

Ma neka uđu, to je ionako sve cirkus. Kad se Ameri povuku iz Evrope, muzika prestaje.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI