EU podržava države članice da zaplijene rusku imovinu

Proračun EU
25 komentara

EU podržava nastojanje Estonije da stvori pravni mehanizam za konfiskaciju ruske imovine koja je zamrznuta kao dio sankcija povezanih s Ukrajinom, izjavio je u četvrtak portparol Evropske komisije Kristijan Vigand.

Wigand je također pozvao na kriminalizaciju kršenja sankcija uvedenih Moskvi, dodajući da bi to ubrzalo proces zapljene zamrznute ruske imovine.

“U više navrata smo naglašavali da će kriminaliziranje zaobilaženja sankcija pomoći da se oduzme imovina koja se skriva”, rekao je novinarima na pitanje o reakciji EU na planove Estonije.

EK je u decembru iznijela prijedlog za usklađivanje krivičnih djela i kazni za kršenje restriktivnih mjera bloka. Očekuje se da će o nacrtu uskoro raspravljati Evropski parlament i Vijeće.

“Ovo je dio naših napora da usmjerimo takva sredstva za obnovu Ukrajine. Naravno, biće dobro ako zemlje članice EU preduzmu korake u tom pravcu”, rekao je Wigand.

Prema estonskoj finansijskoj obaveštajnoj jedinici, zamrznuta sredstva na računima u ruskom vlasništvu u zemlji iznose skoro 20 miliona evra (21,5 miliona dolara).

Očekuje se da će EK oblikovati sporazum za cijelu EU o tome kako se nositi s milijardama zamrznutih rezervi ruske centralne banke, zajedno sa imovinom u vlasništvu sankcioniranih ruskih građana i preduzeća.

estonijaeuImovinarusijaSankcije
Pretplatiti se
Obavijesti o
25 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
1 godina prije

To je otimačina.

Vox
1 godina prije

Ako počnu otimati imovinu Rusima, u budućnosti će oteti imovinu i Kinezima i muslimanima (osim ovih na Balkanu a i njima ako odbiju ići na istočni front), oteti će imovinu katolicima koji odbiju vakcinaciju……to je potpuni krah pravne države na teritorijama pod kontrolom globalističke DEEP STATE.

Zlovenac
1 godina prije

EU prestane postojat. Nema više valjanog pravnog akta…

Ico
1 godina prije

EU je propali projekt kazao je svojedobno Igor Mandić.

Siniša
1 godina prije

Čini mi se da Rusija ima pravo da ospori onaj ugovor o razpuštanju SSSRa!?

tuf
1 godina prije

Pretpostavljam da je EU komisija svjesna implozije koju ovakav presedan donosi srednjeročno i dugoročno? Nitko izvan njihove (sve manje) ekonomsko-financijske sfere više neće osjećati sigurnost polagati sredstva u EU banke. Države koje predstavljaju šest sedmina čovječanstva odlučiti će se za alternativna financijska središta u državama koje kao dogmu imaju izbjegavanje petljanja u interno funkcioniranje država-klijenata.

Marijana
1 godina prije

Samo jos jedan dokaz da u EU ne postoji vladavina prava. Kako sad neizabrani birokratski sljam krade Rusima koji nemaju nikakve veze s Kremljem, tako ce sutra i vama ako ne prihvatite nametnute ideologije tipa lgbt degenerizam.

Medo
1 godina prije

I bum plinovod. Na granici Litve i Letonije.
Izgleda da i Rusi znaju.🤣🤣😂🤣😏😏🤔😏🤣😂👍👍👍👍🤣😂😂😂 Deri bagru.

Josip
1 godina prije

Hoće li konačno netko skratiti za glavu onu ništariju Ursulu?

Ante
1 godina prije

20 miliona Eura nije nista za glumca Zelenskog

nessy
1 godina prije

Kako bilo da bilo, Rusija je birokratsko-pravna drzava. Nista se ne dogadja ‘po direktivi’, kao u EU, za sve treba zakon. Mislim da se debelo pretjeralo sa plijenidbom imovine Ruske drzave i gradjana, osnova svakog prava je pravo vlasnistva. Rusi sporo reagiraju, ali jednom kada odluce da je sva zapadna imovina tamo oduzeta, tko im moze zamjeriti? Da li ce Rusi biti u plusu ili minusu, nije ni bitno, bitno je da ce to jos vise poremetiti odnose RF-EU. Pokusajmo pogoditi tko gura tu agendu? Sugavi ameri ubiru miljarde na oruzju, plinu, nafti i sl. Samo totalna budala ne vidi pokretaca svih ovih tragicnih dogadjaja, gdje je jedini realni gubitnik EU i Slaveni. Sve vodi tome da Rusija zaplijeni svu imovinu drzava i pojedinaca EU i USA na svom teritoriju. Trebaju, npr. zaplijeniti zgradu USA ambasade u Moskvi (nije vazno sto je eksteritorijalna), i pokazati dobru volju, pa ih ne… Čitaj više »

goran
1 godina prije

dragi estonci,litvanci i letonci pazite vi da se ne bi vratili u zagrljalj majke rusije,od rusa ste potekli a ne od anglosaksonaca koji vas mrze do zla boga,samo vi plijenite.

Ivan
1 godina prije

To je i Hitler radio. Koja je razlika?

Jomla
1 godina prije

Ako iskonstruiraju pravnu osnovu da takav čin bude legalan, tada će svaka država imati potpuno pravo da sva vanjska zaduženja proglasi nepovratnima. I onda dolazi do kaosa… 😛 😛

DEDA
1 godina prije

JEL NETKO NEKAD,IKAD ZAPLIJENIO IMOVINU SAD-U ILI OVIM KOLONIJALNIM EVROPSKIM GOVNIMA?ZRELI SMO ZA POVRATAK U KAMENO DOBA I JOŠ SE ZAJEBAVAMO SA RUSIMA KOJI SU NUKLEARNA I SAMODOSTATNA SVIJETSKA VELESILA.

Anto
1 godina prije

Srbija i BiH trebaju izvrsit zapljenu Americke imovine i prisilit je da plati ratnu odstetu za agresiju na BiH.

Anto
1 godina prije

Zlocinackoj Amerikci i nato imperijalistima upravlja sotona.

Bruno
1 godina prije

Nestalo para od vakcine. Sada ćemo uzeti ruske para za finansirnje rata protiv Rusije. Kada i njih potrošimo stati će rat. Problem je jedini bio što Rusi, Kinezi i Indijci nisu kupovali zapadna cjepiva.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI