EU sankcionira najvećeg europskog proizvođača dijamanata

dijamanti
13 komentara

Ruska Alrosa i njezin izvršni direktor bili su na meti u sklopu zabrane uvoza dijamanata proizvedenih u zemlji

EU je dodao ruskog rudarskog diva Alrosu, kao i njegovog izvršnog direktora Pavela Marinycheva na svoju crnu listu sankcija, objavilo je Europsko vijeće u srijedu na svojoj službenoj web stranici. Prema priopćenju, oznaka nadopunjuje zabranu uvoza ruskih dijamanata, koju je Bruxelles uključio u svoj 12. paket proturuskih sankcija povezanih s Ukrajinom usvojen sredinom prosinca. “Vijeće je danas uvelo dodatne restriktivne mjere protiv jedne osobe i jednog entiteta odgovornih za radnje koje podrivaju ili ugrožavaju teritorijalnu cjelovitost, suverenitet i neovisnost Ukrajine”, navodi se u priopćenju Vijeća. Napomenulo je da je industrija dijamanata “strateški važna” za rusko gospodarstvo. Nadalje, Alrosa posebno ima dugogodišnje partnerstvo s ruskim oružanim snagama, stoga je “uključena u gospodarski sektor koji pruža značajan izvor prihoda za rusko gospodarstvo vlade Ruske Federacije.

Alrosa nije odmah odgovorila na zahtjeve medija za komentar. Tvrtka je najveći svjetski proizvođač dijamanata, s 95% udjela ruske i 27,5% svjetske proizvodnje. Tvrtka ima pristup otprilike trećini svjetskih rezervi dijamanata i izvozi više od 90% kamenja koje iskopa. EU-ova zabrana ruskih dijamanata djelomično je stupila na snagu 1. siječnja, kada su stupila na snagu ograničenja uvoza neindustrijskih dijamanata proizvedenih ili obrađenih u Rusiji. Neizravna zabrana uvoza ruskih dijamanata obrađenih u trećim zemljama, uključujući nakit ruskog podrijetla, bit će postupno uvedena od 01. ožujka. Do rujna blok također planira uvesti mehanizam praćenja, kako bi se vlastima pomoglo identificirati podrijetlo uvezenih dijamanata i tako pomoglo izbjeći kršenje sankcija.

Ograničenja EU-a odražavaju i podudaraju se s mjerama koje su protiv ruskih dijamanata uvele zemlje G7. Rusija smatra zabranu dijamanata dokazom da su zapadne države uvelike iscrpile područja na kojima još uvijek mogu sankcionirati zemlju. Moskva je već uglavnom preusmjerila svoju trgovinu dijamantima na tržišta Kine, Indije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Armenije i Bjelorusije, koja su sva prošle godine zabilježila nagli porast uvoza neobrađenog i brušenog kamena iz zemlje. Glasnogovornik Kremlja Dmitry Peskov rekao je prošlog mjeseca da je Rusija dugo bila spremna na ograničenja svoje industrije dijamanata i da ima alate kako ih može zaobići.

dijamantieurusijaSankcije
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
alexosijek
3 mjeseci prije

EU komeserijat, i svi njihovi plaćenici (tu smatram i sve političare svih zemalja), uz sektasku vatikansku kamarilu su tu postavljeni sa namjerom. Agenda poznata, o tome neću. Svi do jednog, ali baš svi su najobičnija potrošna roba i slugani sinagoge sotone. Baš dobar izraz – sinagoga sotone. Da, baš dobar..

Nekoime
3 mjeseci prije

Što će sada Ursula kupovati novcem od korupcije?

Max
3 mjeseci prije

Samo na papiru.

abc
3 mjeseci prije

Čime če zapad plačati ruske dobrine i proizvode, kad Rusija ne bude više primala eure i dolare? Jer Rusija ima sve što i ima zapad, pa i više od toga. Zapadu je hitno potrebna bogata Rusija, dok Rusiji gejevski i pedofilski zapad nije potreban. Nema zapad ništa što bi Rusiji trebalo…..

Samo U Prolazu
3 mjeseci prije

Rezultat: cijena skocila a Rusija prodaje na drugom trzistu i zaradjuje jos vise. ‘Em ti sankcija…

DDT
3 mjeseci prije

Država Izrael je najveći izvoznik (prodavatelj) prirodnih obrađenih dijamanata i drži 50% svjetskke trgovine, Amsterdam je najveće tržište dijamantima ( svojevrsna svjetska burza dijamanta) koju vode i nadziru Židovi (privatno) koji su ujedno i vodeći u brušenju bijamanata. Do boljševičke revolucije i SSRa Židovi u Carskoj Rusiji bili su vodeći u brušenju i trgovini dijamantima i nadzirali su iskope ruskih dijamanata. Poznato je kako su se kod streljanja ruske carske obitelji meci odbijali od dijamanata ušivenih u njihovu odjeću. Nadalje Ruska Crkva svoj opstanak u Boljševizmu zahvaljuje dijamantima. Najbolji brusači ruskih dijamanta prešli su u Amsterdam i trgovina ruskim nebrušenim dijamantima jje nastavljena švercom iz SSSRa i uvjekk je bila u Židovskim rukam,a. Preseljenjem (emigracijom) 1990–2000.u Izrael uselilo 875 000 Židova s područja bivšega SSSR-a.i tada je Izrael preuzeo svjetsko vodstvo u izvozu brušenih dijamanata. Zato sankcije jer Židovi Izrael se nada da će dobiti monopol i nad 30% Ruskih… Čitaj više »

Lucija, prva
3 mjeseci prije

Ne zaboravimo kako se Afrika obogatila na izvozu svojih dijamanata i zlata…🤗 Tako će i Bosna. Vareš. “Potkraj siječnja u Varešu u središnjoj Bosni počinje iskapanje rudače koja bi mogla sadržavati ZLATO, u okviru projekta u koji je uloženo više od 200 milijuna eura, a očekuje se kako će on preporoditi taj kraj koji je nakon rata ostao potpuno zapušten i iz kojega su stanovnici masovno odlazili.” “Ono što ovdje gradimo je nešto najmodernije na svijetu. 24. siječnja krećemo s proizvodnjom prve količine rude, svakim danom ćemo povećavati količinu dok ne dođemo do 65 tona mjesečno, …”, kazao je za sarajevsko Oslobođenje Paul Cronin, direktor tvrtke…” Komentari; “Prema tekstu sa drugog portala “kompanija i njeni podizvođači, kao i domaće institucije su pod krivičnom istragom zbog sumnje na organizovani kriminal, sumnje na korupciju i sumnje na počinjenje teških krivičnih djela iz oblasti ekološkog kriminala i ugrožavanja zdravlja stanovništva”. “Sad kad su prošle… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI