EU se ne može dogovoriti oko ograničenja cijene gasa

Gas
20 komentara

EU će se suzdržati od trenutnog uvođenja ograničenja cijena prirodnog plina, rečeno je u utorak Bloombergu pozivajući se na nacrt prijedloga Evropske komisije.

Prema pisanju novina, u prijedlogu su navedene mjere koje imaju za cilj ublažavanje nestabilnog energetskog tržišta u regionu i rješavanje energetske krize.

“Ovo je trenutak za djelovanje, za ovu zimu i dalje… Trenutna situacija uzrokuje ekonomske i socijalne poteškoće, opterećujući građane i privredu. Rastući troškovi energije dovode do smanjenja kupovne moći građana i gubitka konkurentnosti kompanija”, navodi se u nacrtu, a citira Bloomberg.

Paket će navodno ponuditi načine da zemlje EU koriste državnu pomoć kako bi se suočile sa uticajem visokih troškova energije na kompanije i domaćinstva, u obimu do 40 milijardi evra iz kohezionih fondova bloka.

Državama članicama će također biti ponuđena zajednička platforma za kupovinu koja bi koordinirala punjenje rezervi gasa. Od država bi se očekivalo da zajednički kupuju dovoljno gasa da popune najmanje 15 % svojih skladišta, a energetskim kompanijama će biti dozvoljeno da formiraju evropski konzorcij za pregovore o dugoročnim ugovorima.

Nacrt također predlaže postavljanje ograničenja cijena na transakcije na holandskom TTF trgovačkom čvorištu, ali samo “kao posljednje sredstvo” i uz dozvolu nacionalnih vlada.

Još jedno sredstvo usmjereno na zaustavljanje volatilnosti cijena plina bio bi zahtjev da trgovačka čvorišta pokrenu “privremeni mehanizam ograničenja cijena unutar dana” za električnu energiju i plin, omogućavajući im da postave ograničenje koliko visoke spot cijene mogu rasti tokom dana.

O nacrtu prijedloga će navodno raspravljati lideri EU na samitu od 20. do 21. oktobra, dok će njegove specifičnosti razjasniti ministri energetike na sastanku u Luksemburgu sljedeće sedmice.

euPlinrusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
20 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tupko Glupko
1 godina prije

Ovi u Briselu i dalje mlate praznu slamu. A ideja o centralnoj nabavi plina preko EK i Brisela – zar nije ništa naučeno iz centralne nabave Covid cjepiva preko EK gdje je Ursula dogovarala nabavu 1,8 milijardi Pfizer cjepiva sa CEO Pfizera Bourlom preko SMS-ova? I Ursula von der Pfizer osigura do 4,2 milijarde Covid cjepiva na 447 milijuna stanovnika do kraja 2023., a Pfizer cjepivo 20 eura. EU je za sve rješenje stvaranje novog helikopterskog novca. 40 milijardi eura tamo, 20 milijardi eura ovamo.. A ove siromašnije članice rade sve što im se naredi iz briselske središnjice, samo da im Ursula obeća koji euro više iz pristupnih EU fondova. Dok im inteligencija i radno stanovništvo radi masovni egzodus skupa sa djecom u bogatije europske države. Bez ikakve odštete od tih samih država da plate barem školovanje istih, jasno. Slobodno tržište – nama što valja, a vama će ih mijenjati… Čitaj više »

Tupko Glupko
1 godina prije

Učinak energetskih sankcija Zapada na Rusiju:

“Rusija u ovoj godini očekuje osam posto veći izvoz nafte i blagi rast proizvodnje dok bi se proizvodnja plina mogla smanjiti do 10 posto.”

Ruski ministar energetike Alexander Novak, 14.10.2022.

nonwo
1 godina prije

Vjerovati da će eu puppetsi dogovoriti cijene energenata s majstorima prijevare je ludom radovanje.
Kad krenu cviliti gazdama,…ali mi smo proveli sve sankcije i slava u, itd…
A gramzivi lešinari,kao i svi gramzivi lešinari,…. tko vam je kriv za dobrovoljno samoubojstvo?Sami ste pristali.
I onda će opet platiti građani.Pitanje do kada.
.

tuf
1 godina prije

Građanima Europe bi netko morao objasniti da uskoro neće biti problem cijena plina.
Plina sljedeće godine u Europi neće biti.

Nekoime
1 godina prije

Predlažem da se Udruga neizlječivih alkoholičara sastane i odredi najvišu cijenu alkohola u slobodnoj prodaji.

tihobl
1 godina prije

U SSSR bilo je centralizovano snabdjevanje. CK je odredjivao kvote i raposdjelu. Znamo kako je to izgledalo. Sad u Briselu pokusavaju to isto.

hiber
1 godina prije

Zašto bi ga ograničavali? Nakon punjena spremnka, cijena neprekidno pada. Ni unistenje Sjevernih tokova nije preokrenulo taj trend. (Toliko o motivu koristoljublja). Cijena je trenutno došla na 1.100 dolara 1.000 m3. Međutim, to nije sve. Visoke europske cijene usisale su sav LNG plin tako da na iskrcaj ceka 35 brodova samo u Španjolskoj, a ceka se dva tjedna. Isto je na svim LNG terminalima u Europi. Tako da barem 10 milijardi m3 čeka trenutno iskrcaj, sto znači da je u cijelosti anuliran nedostajući ruski plin. Time je Gasprom ostao na 10 milijardi preko Ukraine i 50 milijardi preko Turske, uz daljnji pad cijena plina. I nafte. Ukratko, neminovan bankrot.

Max
1 godina prije

Tri mesara buhu kolju. Pa tako i EU

vrata
1 godina prije

Lako je za cijenu,ako uopste bude plina.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI