Europol zatvara najveće ilegalno veb tržište koje trguje drogom i zlonamjernim softverima

Europol srusio DarkMarket
7 komentara

Najveće ilegalno tržište na mreži za prodaju droge, falsifikovanog novca i malvera, Dark Market, isključeno je iz mreže, u velikoj međunarodnoj operaciji, saopštila je u utorak agencija EU za sprovođenje zakona Europol.

U operaciji sprovođenja zakona protiv DarkMarketa učestvovale su bezbjednosne agencije iz Njemačke, Australije, Danske, Moldavije, Ukrajine i Velike Britanije, kao i SAD, pri čemu je Europol koordinirao njihove akcije i pružao operativnu analizu.

U Njemačkoj su policajci uhapsili 34-godišnjeg Australijca za koga se sumnja da je bio operater ilegalne pijace. Za vikend je priveden u blizini granice sa Danskom. Dalja istraga dovela je do otkrića više od 20 servera u Moldaviji i Ukrajini koji su bili domaćini DarkMarketa, što je rezultiralo njihovom zapljenom.

Očekuje se da će podaci koji se čuvaju na zaplijenjenim serverima otkriti jedinicama za kibernetički kriminal još više potencijalnih kupaca na moderatorima, prodavnica i kupaca na tržištu.

Prema podacima Europola, DarkMarket je vodio trgovinu ilegalnim drogama, falsifikovanim novcem, ukradenim podacima o kreditnim karticama, anonimnim SIM karticama i malverom i hvalio se sa skoro 500.000 korisnika, uključujući 2.400 prodavaca. Poslovi koji se na platformi obavljaju preko kripto valuta iznosili su oko 140 miliona eura (170 miliona dolara), rekli su istražitelji.

Tržište je svoje ime pozajmilo sa foruma za sajber kriminal koji je takođe prodavao ilegalne predmete, a zatvorio ga je FBI 2008. Oko 60 ljudi je tada bilo uhapšeno, a njegov osnivač Renukanth Subramaniam, koji je djelovao iz Londona, osuđen je na skoro pet godina zatvora.

Dark veb sadržaj čuva se na prikrivenim mrežama i može mu se pristupiti samo putem anonimnih komunikacionih softvera, kao što je Tor, zahtjeva posebne konfiguracije ili autorizaciju.

DarkMarketEuropolilegalno veb tržište
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Emiliano Zapata
3 godine prije

Ako je droga neka biljka ili gljiva, a zlonamjeran softer svaki onaj kojemu faktograf nade manu, samo zatvorite slobodno. Neka osjete ovce sto znaci “sila” mozda se probude!

nekoime
3 godine prije

Zašto ne zatvore najveće tržište izbornim prevarama, državnim udarima, LQBT ideologijom i ostalim gadostima – Facebook.

Puž
3 godine prije

I dalje su vlade određenih država puno veči dileri nego ekipa po dark-netu.

Silk Road – Puna istina
https://www.youtube.com/watch?v=_NZxivue5Ng

Makedonac
3 godine prije

Bolje je upravljati stado ovca ili vukova? Haos da, ali upravljan, mafija, dileri to je bilo potrebno NWO do sada, od sada monopol na nasilje treba da ima samo NWO. Sve ide po planu, još prošlo proleće sam zabeležio tu tendenciju, odjednom sa COVID terorom su počele akcije za likvidiranje tih struktura. Recimo u drugom svetskom ratu, mafija je radila protiv Musolinija, tako da danas probaju da na vreme ugase sve to, mnogo važno je i da se oduzme ilegalno oružje, municiju, ili bar da se ne prodaje više. Kada uvedu digitalni novac, niko ne može da te opljačka, dođe pištoljem kaže hajde sa tvojeg unikatnog računa, prevedi lovu na moj lični račun, tako da veći deo tih prevara će nestati. Mogu da ti oduzmu kruh, kola, televizor, ali prostor za sitni kriminal biće mnogo smanjen. Trebaju razne bartere, recimo prodaju droga za vunu, cigle… U ovoj situaciji se ne… Čitaj više »

Cassia
3 godine prije

Trebalo bi srušiti i Dark net.

Mahatma
3 godine prije

Pedofilija dobra, droge loše

Prc Milojko
3 godine prije

Na jedan srusen doci ce nova dva. Potraznja je velika za drogom.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI