Bandama i ISIL-u u Europi oduzet arsenal za vođenje jednog manjeg rata (FOTO)

arsenal

Prema izvješćima o terorističkim napadima koji se događaju u Europskoj uniji bi se dalo zaključiti kako su islamistički teroristi u Europskoj uniji uglavnom nenaoružani i da se u počinjenju terorističkih napada koriste ukradenim automobilima ili kamionima i hladnim oružjem.

Međutim, nedavno su objavljene fotografije Europola o zaplijenjenom oružju u Španjolskoj, Francuskoj i Belgiji, koje pronađeno kod kriminalnih i islamističkih skupina u te tri zemlje.

Europol, koji je vodio operaciju, otkrio je da je vatreno oružje prodano u Španjolskoj, Francuskoj i Belgiji, prethodno je priopćeno da teroristi lakše nego ikad dolaze do oružja koje ilegalnim putem s Balkana dolazi u srce zapadne Europe.

Riječ je samo o jednoj operaciji koja je provedena u siječnju ove godine, kada je Europol u koordiniranoj akciji sa snagama sigurnosti i antiterorističkim odjelima zaplijenio, među ostalim, protuzrakoplovne projektile, minobacače, granate i strojnice, od kojih je dio bio predodređen za islamističke terorističke skupine. Ukupno je pronađeno više od 10 000 komada oružja.

Naručitelji i nezakoniti vlasnici ratnog oružja su bili pripadnici kriminalnih bandi i islamistički teroristi u Španjolskoj, Francuskoj i Belgiji. Prema sigurnosnih stručnjacima, oružja nije bilo pogodno samo za borbe ”na kopnu”, nego i za otvaranje vatru, na primjer, na putničke zrakoplove.

Glasnogovornik španjolske vlade je tada izjavio “kako je modus operandi koji se koristio za kupnju oružja isti kao i onaj koji se koristio za napade u Parizu 7. siječnja 2015. protiv zaposlenika satiričnog tjednika Charlie Hebdo u kojem je poginulo 12 osoba, a 11 ih je ozlijeđeno, dok je sam napad bio počinjen oružjem slovačkog porijekla”.

Španjolska vlada kaže kako policija nastavlja borbu protiv ilegalne prodaje oružja organiziranim kriminalnim skupinama i teroristima, ali arsenal koji je zaplijenjen dokazuje da su napadi vozilima i hladnim oružjem samo jedan od načina djelovanja islamističkih militanata na teritoriju EU.

12
Ostavite komentar

avatar
10000
10 Grupirani komentari
2 Odgovori unutar grupe
0 Pratitelji
 
Komentar koji izaziva reakcije
Najaktivniji komentar
10 Komentatori
Avrelij DrohAnteLisacBranePERO Zadnji aktivni komentator
  Pretplati se  
najnoviji najstariji najviše ocjenjeniji
Obavijest
Brane
Gost
Brane

Ne znam baš koliko je to uistinu došlo s balkana. Većina oružja na slikama, koliko mogu razaznati, nije podrijetlom iz bivšeg istočnog bloka. Teška strojnica na zadnjoj slici je definitivno Besa, engleska proizvodnja, ima ih na desetke tisuća u britanskim vojnim skladištima. Ostatak je malo teže prepoznatljiv, ali definitivno nisu kalašnjikovi, prije neke izvedenice AR-15. Kao što je kolega 17.novembar primjetio, ovo je vjerovatno bilo namijenjeno za pošiljku ISIL pulenima u Siriji, no kako im se tamo bliži kraj i omča se steže, odlučili su pošiljku iskoristiti u propagandne svrhe, kao ono – evo vidite kako mi predano radimo. Sve… Pročitaj više »

Lisac
Gost
Lisac

Brane, kako da ti dam 10 pluseva?

Brane
Gost
Brane

A ovi teški mitraljezi sa dvoručnim drškama, kojih na fotografiji ima dvadesetak, su španjolski Alfa 44, dakle tzv. balkanska shema je čisti bullshit. U pitanju je standardno NATO naoružanje starije proizvodnje, uskladišteno širom zapadne europe i namijenjeno za slanje teroristima u Siriju i dalje. Trebali su se malo bolje potruditi oko fotografija, mada, za prosječne ovce nije ni bitno.

17 novembar
Gost
17 novembar

na slikama nema prsluka sa plasticnim bocama vjerovatno te boce nabavljaju kad popiju sok vjerodostojnije bi bilo da su slikali skladiste sa sokovima i odjecom ovo vise lici na vojno skladiste ili na oruzje spremno za transport isilu ili kurdima

NSU
Gost
NSU

Sve su otkrili, sve znaju i NIŠTA!

PERO
Gost
PERO

Ovo je skladište oružja namijenjeno za isporuku “umjerenima” a onda isilovcima,a ne nikakvo oduzeto oružje.

Pitalac
Gost
Pitalac

Ovaj ‘europol’ je garant iz familije BB – Boska Buhe.

Alen
Gost
Alen

Ovim se moze opremiti nekoliko brigada…od kud s balkana…

Ludiagresivan
Gost
Ludiagresivan

Koliko li je toga proslo, pitanje je….

Lisac
Gost
Lisac

Brane, kako da ti dam 10 pluseva?

Ante
Gost
Ante

Uz sve to zapljenjeno oružje teroristi su izveli samo jedan napad sa vatrenim oružjem i to na onaj list Charlie Hebdo ( bar koliko je meni poznato ) Ostali napadi su bili uglavnom izvedeni sa noževima i vozilima koji su se pokazali vrlo uspješnim i to zbog nedostatka osiguranja na mjestima gdje bi se prolaz vozilima trebao ograničiti barijerama da se teroristi ne mogu probiti na mjesta sa puno ljudi. Moj zaključak me vodi tome da je policija potpuno nesposobna, pa im ova propaganda sa oružjem služi da ljudima pokažu kako nešto ipak rade. Ali kako su sami komentatori članka… Pročitaj više »

Avrelij Droh
Gost
Avrelij Droh

Ante, a napad u Parizu i eksplozije u Bruselu?

POVEZANE VIJESTI

Izbornik