Evropa obustavlja program ExoMars zbog sankcija Rusiji

ExoMars
9 komentara

Projekat saradnje obustavljen je na neodređeno vrijeme zbog ograničenja nametnutih Moskvi zbog ofanzive na Ukrajinu.

Evropska svemirska agencija je na neodređeno vrijeme odložila svoju misiju rovera ExoMars, navodi se u saopštenju koje je ESA objavila u četvrtak. Lansiranje rovera trebalo je da bude obavljeno u partnerstvu sa Rusijom i prvobitno je bilo predviđeno za kasnije ove godine. Međutim, to je stavljeno na čekanje na neodređeno vrijeme zbog sankcija dok zvaničnici žure da preispitaju svoje opcije.

Odluka da se Rusija isključi iz projekta donijeta je na sastanku vladajućeg savjeta ESA u Parizu u srijedu i četvrtak, na kome su članovi „jednoglasno priznali trenutnu nemogućnost sprovođenja tekuće saradnje sa Roskosmosom na misiji lansiranja rovera ExoMars 2022.”

Grupa je pozvala generalnog direktora ESA, dr Josefa Aschbachera, da „preduzme odgovarajuće korake da obustavi aktivnosti saradnje u skladu sa odlukom“.

Rukovodeći savjet je takođe pozvao generalnog direktora da sprovede „brzu industrijsku studiju“ kako bi odredio alternativne načine napredovanja za misiju ExoMars. Očekuje se da će zvaničnik sazvati sjednicu Savjeta u narednim sedmicama kako bi se razgovaralo o tome kako da ispuni potrebe za pokretanjem programa.

Čak iako je priznala štetne efekte isključenja Rusije iz programa saradnje na „naučno istraživanje svemira“, ESA je na prvo mjesto stavila antiruske sankcije svojih članova, izjavljujući da „duboko žali zbog ljudskih žrtava i tragičnih posljedice agresije na Ukrajinu.

Marsov rover nije jedini evropski svemirski projekat koji je stavljen na čekanje zbog nedostatka ruske rakete.

Roskosmos je povukao svoje osoblje iz evropske svemirske luke u Francuskoj Gvajani, što znači da su sve misije ESA koje uključuju korištenje svemirskih letjelica Sojuz odložene na neodređeno vrijeme.

Među ostalim misijama koje će biti pogođene institucionalnim podjelama su navigacioni sateliti Galileo M10 i Galileo M11, svemirski teleskop Euclid i atmosferski sakupljač uzoraka EarthCare, kao i neodređeno institucionalno lansiranje. Međunarodna svemirska stanica će, međutim, nastaviti da radi normalno.

Komentarišući ove vijesti, šef Roskosmosa Dmitrij Rogozin rekao je da će ruska svemirska agencija samostalno izvršiti misiju na Mars.

exomarsProjektrusijaSankcije
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Neptun nije planet
2 godine prije

Ako se eu ne opameti obustavt će jos puno toga

Jednostavno receno
2 godine prije

Ovako sam ja dok sam bio u predškolskom uzrastu kada se posvađam s prijateljima, moj tata je bolji od tvog, sječaš se kada smo se igrali autića i ostao mi autić kod tebe sada mi ga vrati, evo ti tvoj autić bezveze je, sada se neću igrat s tobom….. Tako se isto i ovi ponašaju takmiče se tko će veću glupost jedni drugima zabraniti.

V.Jagar
2 godine prije

a sta i ti Rusi vise petljaju sa zapadnim fasistima.

Detektor
2 godine prije

Ne kužim zašto bi ga obustavljali. Pa mogu jednostavno sklepati nekakav bager, otjerati ga u pustinju Mojave, tamo provozati i uslikati pa reći da je to njihov rover na Marsu. Ne bi im bilo prvi puta.

Max
2 godine prije

Propao još jedan SF film.

nessy
2 godine prije

NASA i ESA su poslale danas protest Marsovcima, i ocekuje od njih osudu Ruske akcije. Do tada, nista od diplomatskih odnosa, i projekata potpore napacenom stanovnistvu Marsa.

ogo
2 godine prije

ExoMars projekt istrazivanja Marsa ima zadatak skenirati Mars u potrazi za suncokretovim uljem .
Ako se nadje veca kolicina onda bi Ukrajina i Rusija mogli ratovati bez stresa za EU

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI