Evropska gasna kriza prelazi iz ”loše” u ”ružnu”

Gas
21 komentar

Evropska energetska kriza se pogoršava, objavio je u ponedjeljak novinski portal Markets Insider, citirajući istraživačku bilješku Bank of America.

„Situacija sa gasom u Evropi se brzo pomerila sa našeg ”lošeg” na naš ”ružan” scenario u posljednjih mjesec dana,” navodi banka, ukazujući na smanjene isporuke ruskog prirodnog gasa u regionu.

Glavni gasovod kojim se ruski gas prenosi u EU trenutno radi sa 20 % kapaciteta zbog tehničkih problema izazvanih sankcijama Rusiji. U julu je gasovod zatvoren na desetodnevno godišnje održavanje, čime je tok u potpunosti prekinut. Isporuke preko Ukrajine su također smanjene, nakon što je Kijev zatvorio ključnu ulaznu tačku za tranzit ruskog gasa u Evropu. Smanjenje je izazvalo brojna upozorenja da bi kontinent mogao ostati bez goriva ove zime.

“S obzirom na to da gasovod Sjeverni tok 1 protječe na 20 % kapaciteta, izgradnja skladišta za zimu mogla bi biti nedovoljna i EU sada planira široko rasprostranjeno racioniranje potražnje. Kako se to dogodilo?” Markets Insider citira istraživače Bank of America.

Cijene plina u Evropi su se ove godine učetverostručile zbog ograničene ponude, što je dovelo do viših računa domaćinstava i dovelo do usvajanja plana za racionalizaciju plina u cijeloj EU.

EU je diverzifikovala svoj uvoz kupovinom više tečnog prirodnog gasa (LNG), kao i povećanjem isporuke gasa iz cevovoda iz Norveške, Alžira i Azerbejdžana. Međutim, prema riječima visokog diplomate EU Josepa Borrela, blok se “približava granicama dodatnog gasa” koji može kupiti iz “neruskih izvora”.

euEvropagasKrizarusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
21 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tupko Glupko
1 godina prije

Sredinom prošlog mjeseca njemačka vlada (u kojoj participiraju Zeleni) donijela je odluku da vraća u pogon već ugašene elektrane na naftu i ugljen, a razmišljaju i o pokretanju zatvorenih nuklearki.

Prva na ugljen (Merhum u Donjoj Saskoj) je već počela sa radom.
Ministar gospodarstva i energetike Robert Habeck (Zeleni) smatra da se u proizvodnji električne energije treba odreći plina „gdje god je to moguće“.

Plin je puno ekološkiji energent od nafte, a kamoli od ugljena, ali ministar iz stranke Zeleni hoće ugljen i naftu umjesto plina.

Zadnje tri nukelarne elektrane u Njemačkoj trebale bi biti zatvorene do kraja ove godine, ali “semafor” vladajuća koalicija razmišlja da im produži rok uporabe, kao i da vrati u pogon tri nuklearne elektrane zatvorene sa krajem prošle godine.

Greta na aparatima.
Zelene stranke odlaze u povijest.

Damir
1 godina prije

Napokon će bračni parovi “zapada” biti primorani da spavaju u istom krevetu.

C.F.
1 godina prije

Ja bih rekao da se status plina sa ” malo” pomice prema ” nema”.
A slazem se da status ” nema” ruzno izgleda

Max
1 godina prije

Bit će još gore.

Tupko Glupko
1 godina prije

Nijemci potpišu ugovor sa Rusima na 30 godina za dobavu plina iz novosagrađenog i funkcionalnog plinovoda Sjeverni Tok 2 po povoljnoj cijeni (kao što napravili Kinezi prije nekoliko godina za plinovod Snaga Sibira) i problem riješen za više desetljeća.
I to će se desiti već sljedeće godine.
Kada “semafor” koalicija ode u ropotarnicu povijesti na izvanrednim izborima u Njemačkoj.

Fabijan
1 godina prije

Samo sve zatvoriti iz Rusije i uvesti sankcije zapadu! Neka se malo izmješa istok i zapad,sjever jug. Bilo bi dobro da napokon zapad ide na privremeni ili još bolje stalni rad u Rusiju da vide kako je to školovanu omladinu izgubiti!

Nikola
1 godina prije

Novi paket sankcija Rusiji tako da europa vrisne..

nessy
1 godina prije

Zanimljivo i iznenadjujuce, kako ‘enrgetska kriza’, pod USA diktatom, pogadja samo EU. Rusija? Nasla je nova trzista. USA? Isto tako. Sada ce mudraci iz EU energente kupovati, umjesto iz Rusije, iz USA. Cijena? Pa koga briga za cijenu? Molekule slobode su neprocjenjive. Sranovnistvo Evrope, koje ce hranu placati 50% vise, a energente i 100% vise, njih nitko nista ne pita. Sto se tice EU ‘lidera’ imamo osjecaj, da se u jednoj sobi nadje grupa autista, potpuno odvojenih od stvarnosti, i donose presudne odluje koje mijenjaju zivot miljuna radnih ljudi. Valjda im nitko jos nije rekao da ne postoje ljudi zbog drzava i politicara, nego obrnuto. Ali, polako, mladi su, naucit ce.

1 godina prije

Gasna kriza ?! Nije još ni počela ! Biti izuzetan ima svoju cijenu , pa neka je plaćaju !

Lucija, prva
1 godina prije

Je. Nabavili su više LNG a.
Ne kaže po kojoj cijeni. Ursulinoj.
Dovoljno za, najviše, 1/4 godišnje potrošnje…

Janko
1 godina prije

Prošlo je vrijeme visokog standarda i pune zsposlenosti i visokih profita zapadne Evrope bazirane na jeftinoj ruskoj energiji.Umjesto saradnje i zahvalnosti Rusiji ,pobješnjeli i tupavi zapadni političari uvode sankcije Rusiji.E pa sad Evropo vidi koliko je Rusija doprinosila tvojem bogastvu

Genije2022
1 godina prije

Neka kreoaju vala svi nato ljigavci i neka se smrzavaju cijelu zimu…dao im Bog jos gore

Rimtutituki
1 godina prije

Pocece na zapadu ponovo da se guze,da se zagriju a ne smo 15 u mjesecu

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI