F-35A testira ispuštanje nuklearne bombe

F-35A
15 komentara

Na fotografijama koje je nedavno objavio Pentagon prikazuju se besprekorni avioni F-35A Lightning II koji testiraju sposobnost bacanja B61-12 termonuklearne gravitacione bombe. Sljedeća faza nadogradnje aviona omogućiće mu raspoređivanje oružja različite veličine.

Na gotovo desetak fotografija koje je objavio Zajednički programski ured F-35 ranije ovog mjeseca može se vidjeti najnoviji pentagonski lovac koji testira svoju sposobnost bacanja posljednje iteracije nuklearne bombe B61. Oružje sa maksimalnom snagom od 50 kilotona dovoljno je malo da se može smjestiti u unutrašnjost prostora za bombe F-35.

Na fotografijama su prikazani testovi koji sežu u jun 2019, a koji su svi izvršeni u vazduhoplovnoj bazi Edwards u Kaliforniji i koristili su inertnu municiju. Verzija “stealth” aviona, F-35A, je jedina od tri vrste koje je izgradila kompanija Lockheed Martin, a koja je sertifikovana kao dvostruko sposobna letjelica (DCA), omogućavajući joj da nosi i nuklearne i konvencionalne bombe.

Međutim, sposobnost Joint Strike Fighter-a da nosi B61-12 zavisi od brzih nadogradnji u Block 4 izdanju softvera, za koje je Vladina kancelarija za odgovornost (GAO) nedavno utvrdila da su u zaostatku najmanje devet mjeseci. Ne očekuje se da DCA certifikat za F-35A bude gotov do januara 2023. godine, saopštila je kancelarija ministra odbrane.

Blok 4 će takođe omogućiti da F-35 nosi druge vrste naoružanja, kao što su mornarička udarna raketa, rakete “Meteor” i “SPEAR” i nekoliko laserskih bombi.

Još jedna bomba za koju je F-35 već certifikovan za upotrebu, GBU-53 StormBreaker „bomba malog prečnika“, nedavno je pretrpjela godinu dana kašnjenja zahvaljujući neispravnom dizajnu peraja. Oružje koje može da se ubaci u ležište za bombe F-35 je malo, ali dragocjeno, jer ako se oružje postavi na tvrdo mjesto u unutrašnjosti aviona, ono će spriječiti njegovo prikrivanje.

F-35 bi trebalo da zamijeni nekoliko aviona sa nuklearnim certifikatom članica NATO, što znači da bi njihova sposobnost razmještanja nuklearnog oružja u vlasništvu SAD bila onemogućena ukoliko njihove vazduhoplovne snage koriste neke druge borbene letjelice.

“Ikonična uloga nuklearnih lovaca, koju su u prošlosti obavljali F-15E i F-16, prenosi se na F-35A da bi igrao buduću ulogu u nacionalnoj bezbjednosti”, piše u opisu fotografije odbrambene službe za vizuelnu distribuciju informacija (DVIDS), koja je obezbijedila fotografije.

„F-35 je vodeći multi-misijski sistem oružja 5. generacije. Njegova sposobnost da prikuplja, analizira i dijeli podatke je multiplikator sile koji poboljšava svu imovinu u borbenom prostoru: sa stealth tehnologijom, naprednim senzorima, kapacitetom i dometom oružja, F-35 je najsmrtonosnija, održiva i interoperabilna borbena letjelica ikada izgrađena”, napominje se u opisu.

F-35E Strike Eagle bio je prvi američki avion koji je dobio certifikat za izbacivanje B61-12, koja je razvijena 2015. godine, iako je proizvodnja upotrebljivih bombi počela tek u martu 2020. Strike Eagles je testirao bacanje inertne bombe na ispitnom dometu Tonopah u Nevadi u martu, prema podacima Sandia National Laboratories, koja upravlja lokacijom.

U međuvremenu, u udaljenoj vazduhoplovnoj bazi Eielson u centralnoj Aljasci, osoblje za pomoć u municiji započelo je zamršeni proces sastavljanja bombi za prvu eskadrilu F-35 – prvu za pacifičke vazduhoplovne snage SAD. Prvi borci za zajedničke udare počeli su stizati u aprilu.

Fotografije koje je objavio Eielson prikazuju osoblje koje sastavlja GBU-12 Pavevai II laserski vođene bombe. „Izgradićemo ukupno 70 bombi tokom nedelje“ rekao je potpukovnik Jason P. Brackins, 354. jedinice za održavanje.

F-35ANuklearna bomaPentagon
Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Atomski Jack
3 godine prije

Panika,strah i ocaj u kremlju.

MatijaVZHR
3 godine prije

Ovaj avion bi se trebao zvati Stricken Eagle jer je s njim toliko problema da su počela otkazivanja narudžbi (VB, Norveška) ili smanjenje broja naručenih F-35. Avion je već posao predmet globalne sprdnje zbog enormnog broja problema i sumnjive funkcionalnosti jer su od ovog nevjerovatno skupog nesretnog krilca pokušali napravit multirole “stealth” fighter koji je na kraju ispao no-role “sorry-we-did-not-know-it-is-invisible” fighter. Ali oće bacit A-bombu iz njega. Na nepokretan cilj veličine savezne države koji ne uzvraća. Korisno, nema što.

onaj najgl.....veći Dalton
3 godine prije

I bombu može baciti?
Svaka čast!
P.S.
Neki misle da njega treba baciti…….

onaj najgl.....veći Dalton
3 godine prije

”F-35E Strike Eagle bio je prvi američki avion…..”
Nije životno važno, ali….. Strike Eagle je F-15E.

piždro
3 godine prije

Izbacite je vec jednom mamicu vam.. da odpočne vatra – to vam je I bio cilj psihopati sociosatanisti.. tako I tako tu ste na zemlji da izvrsite volju svoga gospodara, kojem odano sluzite..

Dopizdilomi
3 godine prije

Besprekorni!? Hahahahahahahahahahahahahahahahahahahaha

Max
3 godine prije

Dakle zato su napravili avion ali mislim da ne bi daleko stigao a da mu neka raketa ne potpali rep.

Komentator
3 godine prije

Neće taj avion ni stići do cilja, nego će neki grad u Americi poslati nebu pod oblake.

Venator
3 godine prije

Dok Rusi testiraju hipersonično, ovi još na gravitacionom.

suma
3 godine prije

“F-35E Strike Eagle bio je … ”
” Prvi borci za zajedničke udare… ”
“bacanje inertne bombe na ispitnom dometu Tonopah…”
“jer ako se oružje postavi na tvrdo mjesto u unutrašnjosti aviona, ono će spriječiti njegovo prikrivanje.”
Ajd manje Google translatea

Staljin
3 godine prije

“F-35E Strike Eagle bio je prvi američki avion koji je dobio certifikat za izbacivanje B61-12, koja je razvijena 2015. godine, iako je proizvodnja upotrebljivih bombi počela tek u martu 2020. Strike Eagles je testirao bacanje inertne bombe na ispitnom dometu Tonopah u Nevadi u martu, prema podacima Sandia National Laboratories, koja upravlja lokacijom.”
Draga redakcijo portala Logično,
U najboljem duhu vas upozoravam na ovu pogrešku jer kako je autor ovog teksta i rekao “Verzija “stealth” aviona, F-35A, je jedina od tri vrste koje je izgradila kompanija Lockheed Martin”. Znači ovdje se govori o F-15, a ne o F-35 kako je navedeno u članku.
Inače USA zadnjih 10-ak godina, s razlogom, modernizira F-15, jer se pokazao kao izvrstan avion u svim segmentima borbe… Nisam siguran kako se isto može reći i za F-35, ali što je tu je. Lp

alex
3 godine prije

Baci nekome na glavu pravu bombu, pa ćeš bit siguran jeli test uspio.😆

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI