SAD bi mogle poslati više vojnog osoblja u Kijev

Americka vojska
14 komentara

SAD razmatraju slanje dodatnih vojnih savjetnika u svoju ambasadu u Kijevu, rekao je glasnogovornik Pentagona general-major Pat Ryder za magazin Politico u subotu.

Vojnici bi služili u neborbenim ulogama, prvenstveno podržavajući logistiku, nadgledajući isporuku američkog oružja i pomažući u održavanju oružja.

Vijest dolazi nakon što je Predstavnički dom američkog Kongresa u subotu usvojio zakon o pomoći u vrijednosti od 61 milijardu dolara, a Pentagon je rekao da će paket uključivati ​​”stvari poput protuzračne odbrane i artiljerijske sposobnosti”.

Iako Ryder nije precizirao koliko će savjetnika biti poslato u Kijev, navodeći “razloge operativne sigurnosti i zaštite snaga”, izvori upoznati s tim pitanjem rekli su za Politico da bi taj broj mogao biti i do 60.

Dodatni savjetnici mogli bi raditi u Uredu za saradnju u oblasti odbrane pri ambasadi, objasnio je Ryder.

Ukrajina se bori da povrati inicijativu na bojnom polju nakon neuspjele kontraofanzive prošlog ljeta, kao i nedavnih gubitaka pogoršanih sve manjim zalihama strane municije.

Američki ministar odbrane Lloyd Austin nedavno je priznao da se “stvari na bojnom polju počinju pomalo pomicati u korist Rusije”, s tim da se kijevske snage bore “u smislu držanja linije”. Kako prenosi Politico, savjetnici bi imali zadatak da pomognu Ukrajincima sa novoisporučenom opremom jer se očekuje da će se borbe intenzivirati tokom ljeta.

Iako je predsjednik Joe Biden obećao da američke trupe neće biti poslane u borbu protiv Rusije u Ukrajini, Moskva je upozorila da SAD i druge članice NATO-a smatra de facto učesnicima u sukobu. Rusija je također kritizirala francuskog predsjednika Emmanuela Macrona i druge evropske političare koji su rekli da ne mogu isključiti raspoređivanje trupa u Ukrajini u budućnosti.

Rusija smatra da nikakva strana pomoć neće promijeniti tok sukoba niti spasiti Ukrajinu od poraza.

PentagonrusijaSADukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Josip
12 dana prije

Ocajnicki pokusaj smrdljivog trulog Bidena i njegove bagre demokrata da se odrze na vlasti. A glupi Amerikanci to puse..

Hahahaha
12 dana prije

Jedni poginu, pošalju nove

David
12 dana prije

Razmotrite i slanje istog broja mrtvačkih sanduka – uostalom imate iskustva, a od kad vam je kongres oslobodio milijarde i lovu

tihobl
12 dana prije

Znaci da ce ostale clanice NATO poslati jos 6 patriota. Ameri salju oficire, a ostali patriote. Razoruzace EU da nema cime da se brani od americkih bombardera.

tihobl
12 dana prije

Rusi okupirali Tobruk, ameri bjeze iz Nigera.

tihobl
12 dana prije

Mobilizator u Cernovickoj oblasti uzvratio vatru.

Dosao u selo da podijeli pozive, a seljaci ga vatreno docekali, pa je morao pucati i bjezati. Zato SAD i saveznici moraju slati svoje vojnike.

tihobl
12 dana prije

Kijevski mediji stavili snimak naftnog terminala koji gori i objavili da gori zito u Odesi namjenjeno gladnima u Africi. Otkad to da se zito prevozi u cisternama?

tihobl
12 dana prije

Аналена Бербок:

Уколико Кина отворено настави да успоставља све снажније партнерство са Русијом ми то не можемо да прихватимо.

*ebo je Zmaj od Sipova jest pametna.

Max
12 dana prije

Više će ih poginut

Josip
11 dana prije

Rusi sve ih odmah pobijte ko stakore. Nije mi jasno pa zar ne znaju kuda ta stoka gmize u Ukrajinu pa da im zatvore sve prolaze cim promole gubice?

Nesko
11 dana prije

Zar niste pročitali, ovi neće da mrdaju iz ambasade, jer tu su jedino sigurni. E sad koliko će odatle da budu nacistima od koristi videćemo. Bilo gde van ambasade, može ih posetiti kakav kindzal, cirkon ili kakva klizna FAB igračica.

Josip
11 dana prije

Vrati im duplo vise s nogama naprijed..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI