FBI: Kina cilja američke organizacije uključene u istraživanje koronavirusa

Kina - FBI
6 komentara

Navodi potječu od izvještaja sa američkih medijima nastali tijekom vikenda, koji navode da su američke sigurnosne agencije zabrinute zbog “kineskih hakera”, koji su navodno spremali za upad u računalne sustave američkih institucija, koje se bave istraživanjem svojstava liječenja i ispitivanjima cjepiva za Covid-19. Federalni istražni zavod (FBI) i Agencija za cyber sigurnost i infrastrukturu (CISA) objavili su zajedničko priopćenje u kojem optužuju zlonamjerne kineske aktere, za pokušaj krađe američkog istraživanja cjepiva protiv koronavirusa.

”FBI istražuje ciljanje i kompromitiranje američkih organizacija, koje provode istraživanje vezano za COVID-19 od strane cyber aktera, povezanih s PRC-om i netradicionalnih kolekcionara. Ovi su akteri primijećeni kako pokušavaju identificirati i nezakonito pribaviti vrijedne podatke intelektualnog vlasništva (IP) i javnozdravstvene podatke, koji se odnose na cjepiva, liječenje i testiranje od mreža i osoblja povezanog s istraživanjem vezanim za COVID-19. Moguća krađa ovih podataka ugrožava isporuku sigurnih, učinkovitih i učinkovitih opcija liječenja”, navodi se u priopćenju objavljenom u srijedu.

FBI i CISA pozivaju organizacije koje provode istraživanja na ovim područjima da “održavaju namjensku kibernetičku sigurnost i insajderske prakse prijetnji” kako bi spriječile takve krađe, te pozivaju institucije da paze i prijavljuju sve “neuobičajene” i “neobične” aktivnosti i ponašanje. Izjava također upozorava da bi organizacije trebale shvatiti da razgovori s novinarima o njihovim istraživanjima vezanim za COVID-19 mogu rezultirati “povećanim interesom i cyber aktivnostima” od strane mogućih zlonamjernih aktera.

Upozorenje dolazi samo nekoliko dana nakon nedjeljnog izvješća New York Timesa, koje se poziva na sadašnje i bivše američke sigurnosne dužnosnike koji ukazuju na to da američka obavještajna sredstva planiraju upozoriti o navodnim naporima kineskih špijuna, koji pokušavaju pristupiti podacima centara koji se bave istraživanjem koronavirusa, a koja imaju sjedište u SAD-u. Dužnosnici su priopćili kako “netradicionalni skupljači” mogu biti i kineski istraživači i studenti koji rade u Sjedinjenim Državama, a koji bi mogli biti zainteresirani za “infiltriranje” u američke akademske i privatne laboratorije u potrazi za cjepivom. U tom kompletu su ih kineski “državni hakerski timovi”, tvrdi se u dokumentu.

Direktor CISA-e Christopher Krebs ustvrdio je da je “duga povijest Kine u vezi sa lošim ponašanjem u cyber-prostoru dobro dokumentirana, tako da ne bi trebalo iznenaditi to što je Kina ponovno usmjerena protiv kritičnih organizacija, koje su uključene u odgovor nacije na Covid-19 pandemiju”. Krebs je obećao da će SAD “agresivno braniti naše interese”, bez razmišljanja.

Snažne izjave koje dolaze od ”Carstva hakera”

Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Zhao Lijian komentirao je tvrdnje NYT-a u ponedjeljak, rekavši da Kina već vodi globalna istraživanja za razvoj cjepiva i terapiju protiv koronavirusa te da su tvrdnje o hakiranju bile “nemoralni” i neutemeljeni pokušaj “blaćenja” njegove zemlje.

Kineske biotehničke tvrtke izvijestile su nedavno da imaju četiri različita cjepiva protiv koronavirusa, koja su već u kliničkim ispitivanjima, od kojih su tri ušla u drugu fazu, a pilot proizvodnja neaktiviranog cjepiva COVID-19 trebala bi početi u srpnju. U međuvremenu, američki predsjednik Donald Trump ranije je rekao kako očekuje da će SAD imati cjepivo na raspolaganju do kraja godine.

Anonimni istraživač rekao je u ponedjeljak za časopis Global Times da će ključni istraživački napori u SAD-u biti od male vrijednosti za Kinu, jer su američki napori cjepiva, koji se temelje na DNK i RNA, dok se Kina odlučila fokusirati na inaktivirana cjepiva (tj. Cjepiva izrađena od virulentnog virusa, uz uništavanje  zaraznih svojstava i zadržavanje imunogenosti). Cjepivo protiv paralize, Jonasa Salka najpoznatiji je primjer velikog inaktiviranog cjepiva. Početkom ove godine Kina je pozvala Sjedinjene Države da su “carstvo hakera” i “najveći međudržavni prisluškivač u međunarodnom kibernetičkom prostoru”. Kina je to izjavila nakon otkrića opsega globalnih operacija prikupljanja obavještajnih podataka Nacionalne agencije za sigurnost, zbog čega puno toga sliči na Hladni rat.

FBIhakerski napadikinaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
preseren3
3 godine prije

Logično!
SAD učestvuju sa svojim finansiranjem u svakoj laboratoriji u Kini i okolo Rusije. Več znamo.
Tako SAD tačno znaju, šta se tamo dešava.
A ni Kina, ni Rusija, neznaju, šta se dešava u SAD, a koje parcijalne naloge izvršavaju sateliti, a koji je središnji cilj…?
Pojma nemaju…
Jer, skupljanje DNK Rusa, govori, da su ciljevi višlji, za njih zna samo malo ljudi….

Abe IV.
3 godine prije

Postoje ključne riječi koje aktiviraju blok komentara.

Brave new world
3 godine prije

Kao što sam i naveo neki dan da će sve više biti ” dokaza” protiv Kine.
Uskoro očekujemo jako “šokantno” otkriće koje će mobilizirati širu međunarodnu zajednicu u nedvosmislenoj optužbi i zahtjevu za naknadu štete protiv Kine. ILI uncle Sam ceka da Kinezi shvate da dolazi krucijalni dokaz i da plate ucjenu uncle samu, a da drugi neznaju.
Više mi je vjerovatan ovaj drugi scenarij .

Max
3 godine prije

Isto su govilavorili i o Rusiji Dok nije prihvatila covid pravila.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI