FBI Oporavak kolonijalne otkupnine Misterija kao bitcoin koji se ne može hakirati bez privatnog ključa

Colonial Pipeline
35 komentara

Ekaterina Chukaeva – Okolnosti pod kojima je FBI pribavio privatni ključ i oporavio dio bitcoina, koji se koristio za plaćanje otkupnine Dark Sideu, i dalje su tajna, jer vlasti ne bi mogle zaplijeniti ukradena sredstva bez privatnog ključa, rekao je Bobby Ong, suosnivač i glavni direktor Coingecka za Sputnjik.

U svibnju je masovni cyber napad prisilio Colonial Pipeline, najveći sustav cjevovoda za naftne proizvode u zemlji, na isključivanje svojih sustava na gotovo tjedan dana i doveo je do ozbiljne nestašice plina u brojnim državama na američkom jugoistoku. Kao rezultat toga, div je morao platiti oko 75 bitcoina, čija se vrijednost tada procjenjivala na oko 4,4 milijuna dolara, Dark Sideu kao dio napora da obnovi svoje računalne sustave.

U ponedjeljak je FBI objavio da je uspio pratiti naknadne transakcije 75 bitcoina i doveo do uspješnog oduzimanja 63,7 bitcoina koji su poslani na kriptovalutnu adresu, a nad kojom je FBI mogao dobiti kontrolu putem naloga za zapljenu.

“Okolnosti kako je FBI dobio privatni ključ i zaplijenio Bitcoin obavijene su tajnom. Trenutno je glavna tema rasprave mnogih sigurnosnih analitičara. Važno je napomenuti da ova zapljena bitcoin ne čini manje sigurnim ili decentraliziranim jer je FBI mogao ukrasti ukradena sredstva samo s privatnim ključem koji je već bio u njihovom posjedu. Nitko ne može hakirati bitcoin sustav ako nema pristup privatnom ključu”, objasnio je Ong.

Ong vjeruje da kriminalci mogu imati lošu operativnu sigurnost, što je dovelo do toga da su informacije “pale u krive ruke”.

“Jedno je imati kriptovalutu s otkupninom, ali unovčiti je u fiat valutu je druga stvar. Pranje novca uključuje složen proces i policijski nadzornici ga jako prate”, rekao je stručnjak.

Prema Coingecko COO-u, bitcoin je transparentna tehnologija i svaka se transakcija može pratiti na blockchain zapisu.

“Općenito nije dobra ideja počiniti kaznena djela pomoću bitcoina, jer se napredna forenzika može koristiti za sužavanje ili ulazak u trag identiteta kriminalaca. Korištenje gotovine bolje je za bilo koju kriminalnu aktivnost”, zaključio je.

U međuvremenu, javni zapisi o Bitcoin blockchainu nedavno su otkrili da Dark Side možda još uvijek ima više od 5 milijuna dolara, unatoč uspješnim naporima FBI-ja, budući da vlasti nisu zaplijenile cjelokupnu svotu.

Kripto zločini isti kao i svi drugi zločini

U svjetlu nedavnog incidenta s kolonijalnim cjevovodom, kripto zajednica se protivi bilo kakvim kriminalnim radnjama, naglasio je Ong.

“FBI ima puno pravo zaplijeniti bitcoin koji je u pritvoru treće strane ako se dokaže da se koristi u ilegalnim aktivnostima. Kripto zločini su isti kao i svi drugi zločini, a kriminalci bi trebali imati isti tretman kako je predviđeno mjerodavnim zakonima”, rekao je Ong.

Ong je napomenuo da su skrbnički pružatelji kriptovaluta već jako regulirani, a kripto prostor je također transparentan.

“Međutim, industrija u cjelini još uvijek može profitirati od jasnijih propisa koji se odnose na postupanje s kripto imovinom. Pozdravljamo regulatore da donesu izvediv okvir za regulaciju industrije”, naglasio je.

Moguće sudjelovanje u Coinbaseu

Nakon operacije FBI-a, pojavile su se tvrdnje da je Coinbase, glavna američka platforma za razmjenu kriptovaluta koja je u travnju izašla na burzu Nasdaq putem izravnog popisa dionica, možda bila uključena u FBI-jevu operaciju.

Ong vjeruje da je Coinbase “vjerojatno surađivao” s vlastima jer su one strogo regulirane.

“Bitcoin koji se čuva kod skrbničkog pružatelja, kao što je Coinbase, nije u vlasništvu vlasnika kriptovalute, ali ga Coinbase drži u povjerenju. Slično kao što vlasti mogu zaplijeniti novac na bankovnim računima s dovoljnim dokazima, isto vrijedi i za kriptovalute koje se nalaze u pritvoru davatelj usluga poput Coinbase. U ovom slučaju, pogreška kriminalca pretpostavljala je da Coinbase ne bi predao bitcoin vlastima”, rekao je.

Reagirajući na optužbe na društvenim mrežama, OCD Coinbase Philip Martin otvorio je Twitter kako bi pojasnio da tvrtka nije surađivala s američkim vlastima kako bi povratila kripto otkupninu. Naglasio je da Coinbase “nije bio meta naloga i ni u jednom trenutku nije primio otkupninu niti bilo koji dio otkupnine”.

Colonial PipelineEkaterina ChukaevaFBI
Pretplatiti se
Obavijesti o
35 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
govor
2 godine prije

Ode bitcoin u propast, ovo je početak kraja digitalno generiranih valuta. Ako je bitcoin provaljen onda je provaljena i svaka druga kripto valuta.

Stara kuka
2 godine prije

Naslov?

comment image

2 godine prije zadnji put uredio Stara kuka
tihobl
2 godine prije

Koji igrokaz. FBI je uzeo svoj dio i normalno je da je imao kljuc. CIA je uzela svoj dio i naravno da nikad nece biti vracen. Vec su svima dosadile price o ruskim hakerima.

Bosanac
2 godine prije

Moreš mislit FBI odjednom post’o sposobna organizacija, dok je Trump bio predjednik nisu mogli ufatit ni kradljivce sladoleda po marketima.

Mahatma
2 godine prije

Hakeri su teški amateri koji su bitcoin prebacili u tuđi novčanik na čuvanje i nisu kontrolirali privatne ključeve. FBI je samo poslao nalog skrbniku i zapljenio ih. Bitcoin je u ovom slučaju radio kako je i predviđeno. Nisu tvoji ključevi – nije tvoj bitcoin. cijela poanta je vlastito skrbništvo, a ako nisi dovoljno odgovoran, koristi banku.

sgnhdtrzjetzjhehzehe
2 godine prije

Isto su tako podvalili kriptirane mobaće krimi svijetu diljem planeta, sječam se dobro tih reklama prije koju godinu za te kriptirane mobaće. “Pametni” krimosi su si to pokupovali i onda su ih ovi špijunirali nesvjesni toga da je tvornica tih mobaća otvorena novcem onih koji ga tiskaju i koji su putem tih mobaća htjeli uništiti konkurenciju i to je onda prikazano kao borba protvi kriminala dok kriminal tiskanja novca ostaje u istim rukama.

IVan
2 godine prije

Prvo se treba informirati. NIJE KLJUC vec pristup cloudu u kojem je isti bio.

Yui
2 godine prije

FBI has blackmailed the Colonial company and FBI has returned money.

Ivva
2 godine prije

CNBC Bivši haker NSA-e tvrdi da je ruska vlada povezana s napadom na kolonijalni cjevovod………………….. Atlantic Council Procjena uloge i odgovornosti Rusije u napadu na kolonijalni cjevovod………………………… USA News Je li ruska vlada uključena u hakiranje kolonijalnog cjevovoda?  itd na stotine naslova i jel narod zaboravio propagandu americkih i engleskih novina koje su kasnije prenosile novine iz Grcke, Pakistana, Poljske, Argentine, Sri Lanke…? Americki predsjednik Biden kaze da Rusija snosi djelomicno odgovornost, ali nikakve dokaze nije dao i to je izjavio prije mjesec dana. Ako ga pitate danas sto je rekao nece se sijetiti. To mu je rekla CIA i FBI da rece…i sad najednom vise ne spominju Rusiju. To je napravio FBI Prvo je bila mala kolicina novca a drugo od samog pocetka je bilo pod FBI kontrolom. Na kraju dana ako bi Rusija napravila hacking ona ne bi trazila otkupinu a siguran sam da Rusija radi hacking a… Čitaj više »

2 godine prije zadnji put uredio Ivva
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI