FBI otkrio da bombe u sjedištu RNC i DNC nisu bile podmetnute na dan upada u Kapitol

Capitol Hill
28 komentara

Bombe napravljene od cijevi koje su pronađene u Washingtonu na dan upada u Kapitol tamo su zapravo postavljene dan ranije, objavio je u petak FBI.

Dva takva eksploziva postavljena su u kancelarije Republičkog i Demokratskog nacionalnog odbora. Kancelarije su u neposrednoj blizini Kapitola, a obje bombe policija je pronašla ujutro 6. januara.

Otkriće bombi od cijevi podgrijalo je histeriju oko upada u Kapitol na dan kada je Kongres zvanično potvrdio Joea Bidena za izabranog predsjednika.

Snimke izgrednika koji su jurišali na zgradu, zajedno sa vijestima o pronađenom eksplozivu, demokrate, ustanove i kompanije društvenih medija iskoristile su da prikažu događaje kao koordinirani događaj osmišljen za svrgavanje vlade.

Događaji su, takođe, korišteni za povezivanje upada sa bivšim predsjednikom Donaldom Trumpom i njegovim pristalicama.

Ali FBI je u petak rekao da su bombe postavljene noć prije upada, što je bilo više od 12 sati prije nego što se Trump obratio gomili i zatražio od njih da mirno protestuju.

Twitter nalog FBI kancelarije u Washingtonu objavio je sliku osumnjičenog i objavio da su uređaji postavljeni 5. januara negdje između 19:30 i 20:30.

FBI i Biro za alkohol, duvan, vatreno oružje i eksplozive nude nagrade u ukupnom iznosu od 100.000 američkih dolara za informacije koje vode do lokacije, hapšenja i osude osumnjičenog.

Washington Post je nabavio snimke na kojima se vidi da se postavlja eksploziv. MSNBC je taj video snimak podijelio u petak.

FBI je u saopštenju za medije rekao da vjeruje da je ista osoba postavila obje bombe. Činilo se da uređaji imaju tajmere.

Dopisnica CBS News Catherine Herridge podijelila je slike bombi na Twitteru ranije ove nedjelje.

„FBI je prikupio nove informacije u vezi sa bombama od cijevi otkrivenim u Washingtonu, između 19:30. i 20:30 sati po istočnom standardnom vremenu (EST), 5. januara 2021. godine, nepoznata osoba postavila je dvije bombe od cijevi u Washington, DC“, naveo je FBI u saopštenju za medije.

„Jedna bomba o cijevi postavljena je u sjedište Republikanskog nacionalnog komiteta (RNC), smješteno u 310 First Street Southeast, a druga je postavljena u sjedište Demokratskog nacionalnog odbora (DNC), koje se nalazi u 430 South Capitol Street Southeast.”

„Nepoznati počinilac nosio je masku za lice, sivu majicu sa kapuljačom i cipele Nike Air Max Speed Turf u žutoj, crnoj i sivoj boji. Pojedinac je u ruci nosio ruksak“.

FBI nije rekao da li istražitelji vjeruju da je eksploziv povezan sa upadom u Kapitol.

BombeCapitol HillFBIWashington
Pretplatiti se
Obavijesti o
28 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tucker carlson
3 godine prije

definicija duboke drzave..ovo je tipicni 11.9.2001.nesh postavljano prije samog dogadjaja.samo mi nije jasno zasho fbi to govori.nece valjda ici sa time da su trump i pristalice djelovali ranije,to bi bio monty python na razini testa kroz dupe na covid 19.hvala.

shumadinac
3 godine prije

Ovo je interesantan obrt: bombe su postavljene da se diskredituju Trampove pristalice i on sam a sada se pokazalo da je sve urađeno pre “osvajanja Kapitila”?!?

Zvanična verzija je išla u prilog Demokratama i Bajdenu a ova vest je iako ne direktno (za sada) ipak protiv njih – ko je to dozvolio, ko je to omogućio? Kakva je to sad snaga u institucijama koju ne kontrolišu demokrate?

3 godine prije zadnji put uredio shumadinac
cibo
3 godine prije

Onaj s rogovima se okrenuo protiv Trumpa da spasi svoju gu-zicu.

Max
3 godine prije

Amerika tone u organizirani kaos sve više i dublje.

mQstar
3 godine prije
3 godine prije zadnji put uredio mQstar
Komunjara
3 godine prije

Postavili ih ljevičari da bi se optužili desnicu. Isto kao u Srebrenici. Kandićkina ekipa sve pobila, pa osudiše jadnog Karadžića

slo
3 godine prije

Kao i obicno sumnjivac ce biti ubijen…da ne prica previse

Zagor
3 godine prije

“kancelarije Republičkog i Demokratskog nacionalnog odbora”.
Sva sreća pa nije Pokrajinski ili ne daj bože Savezni.
I umjesto odbora može biti i komitet.

3 godine prije zadnji put uredio Zagor
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI