FBI tvrdi da Kina ima 50 puta više hakera

Christopher Wray
20 komentara

Direktor FBI-ja Christopher Wray tvrdi da kineski hakeri brojčano nadmašuju američke agente za kibernetičku sigurnost za najmanje “50 prema 1”, rekavši da Narodna Republika vodi veći sajber program od svih drugih svjetskih sila zajedno.

Obraćajući se zastupnicima tokom saslušanja u Komitetu za aproprijacije Predstavničkog doma u četvrtak, Wray je iznio nedavne napore Biroa za kibernetičku sigurnost i njegove potrebe za finansiranjem, navodeći da su hakeri sposobni da nanesu “veću štetu nego ikada prije” , stavljajući poseban naglasak na “prijetnju iz Kine”.

“Razmere kineske sajber prijetnje su bez premca. Imaju veći hakerski program od svake druge velike nacije zajedno, i ukrali su više naših ličnih i korporativnih podataka nego sve druge nacije, velike ili male, zajedno”, rekao je, dodajući da se Washington bori da održi korak s Pekingom. u sajber carstvu.

Da bismo vam dali osjećaj protiv čega se borimo, kada bi se svaki od FBI-jevih sajber agenata i obavještajnih analitičara fokusirao isključivo na kinesku prijetnju, ni na šta drugo osim na Kinu, kineski hakeri bi i dalje nadmašili FBI-jevo cyber osoblje za najmanje 50 prema 1 .

Šef biroa je potom upozorio na sajber napade koje izvode druge strane države, uključujući Rusiju, Iran i Sjevernu Koreju, ali je rekao da Kina predstavlja najveću opasnost za američku privatnost i sigurnost, ukazujući na njenu navodnu “višestruku strategiju” da nadmaši Sjedinjene Američke Države kao “globalna supersila”.

Pored “aktera iz nacionalne države”, Wray je također ukazao na zabrinutost FBI-a o privatnim sajber kriminalcima, rekavši da agencija sada istražuje “preko 100 različitih varijanti ransomwarea”, misleći na uobičajeni oblik zlonamjernog softvera koji nastoji držati korisničke podatke kao taoce u zamjena za plaćanje.

FBI je zatražio sredstva za stvaranje oko 200 dodatnih sajber pozicija u birou za rješavanje navodne prijetnje iz Kine, tražeći nešto više od 63 miliona dolara, uz budžet od 10,8 milijardi dolara koji je već predložen za fiskalnu 2023. godinu.

“Ne postoji zemlja koja predstavlja značajniju prijetnju našim inovacijama, našim idejama, našoj ekonomskoj sigurnosti, našoj nacionalnoj sigurnosti od kineske vlade”, nastavio je Wray. “I zato smo povećali broj istraga o prijetnjama iz Kine za oko 1.300%.”

Kineski zvaničnici negirali su američke navode o hakiranju i krađi podataka, te su umjesto toga iznijeli slične optužbe Washingtonu. Ranije ovog mjeseca, kinesko ministarstvo vanjskih poslova tvrdilo je da su Sjedinjene Države sada “najveća prijetnja globalnoj sajber sigurnosti” koja nastoji da “održi svoju hegemoniju u sajber prostoru”, pozivajući SAD da obustave svoje “globalne hakerske operacije”.

 

Cyber sigurnostFBIkinaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
20 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Rudar
11 mjeseci prije

A kako stoje sa Indijom ?

Dokurčilomi
11 mjeseci prije

Amerima više hakeri ne trebaju oni imaju legalne cloude iz kojih čitaju i uzimaju što im treba.

Ante
11 mjeseci prije

I na kraju navodi da ime treba više para za američke hakere jer se boj Kineske prijetnje. Zanimljivo je da u Americi svako malo imamo neko iskakanje vlakova iz pruge i katastrofalne nesreće gdje gore užasne kemikalije koja onda zagade ogromno područje. Događaju se isto tako požari sa katastrofalnim posljedicama. Američka infrastruktura treba veliku obnovu, to se vidi svake godine ali tek kada se dogodi nesreća onda se malo uložio u nju. Brane na elektrana im pucaju zbog neodržavanja jer nemaju novca. dok ovaj iz FBI-jaja traži još para.

Ivan
11 mjeseci prije

Ha ha i sad se najveci svjetski hakert to jest Amerika buni?

Ivan
11 mjeseci prije

Najveca glupost i naivnost svijeta je kada su tvrtke i geadani naivno pristali pohranjivati svoje baze podataka u cloudove na americkim serverima. Jebate koliko moras biti glup i misliti da ih oni ne skeniraju, kopiraju i citaju bez znanja vlasnika? Pa sve im je na dlanu..

nekoime
11 mjeseci prije

Pitam se pitam, tko je počeo sa Cyber napadima?

tuf
11 mjeseci prije

Uvijek mi je genijalno kad direktor FBI-a glumi hollywood-style obavještenog stručnjaka koji ima pristup svakom atomu na planeti. Pa su nakon ruskih hakerskih napada prošlih godina objavljivali “točna” imena i prezima hakera. Kao, potpisuju se ljudi, još odnesu javnom bilježniku na ovjeru. Tako sad on zna da je omjer 50:1 . Ma nemoj. Sjediš u Pekingu pa brojiš? Ali ovo 50:1 zvuči marketinški dobro za domaću javnost kad trebaš osigurati dodatna proračunska sredstva. Uostalom. Ne bi bilo ni čudno da Kinezi imaju višestruko više hakera. Hakiranje je najčešće mukotrpan, težak i dugotrajan posao upada u sustave kada nemaš alternative nego napadati njegove zaštite. Puno je alarmantnije kada vlasti bez puno potrošene energije postižu isto. A upravo je to slučaj s amerima, koji su za potrebe sabotiranja iranskih centrifuga za obogaćivanje urana doslovno kroz “stražnja vrata” intervenirali u Siemensove SCADA mikrokontrolere. Vault 7 kojeg je objavio Snowden daje nam pogled na… Čitaj više »

abc
11 mjeseci prije

Pljačkaš se buni da je opljačkan. Prdonje lopovske nabile na sebe ljepa odjela i frizurice i glume neke dobričine i naprednjake.

Jomla
11 mjeseci prije

Njihovi su “agenti za kibernetičku (umal’ ne napisah “kabernetsku” 😛 ) sigurnost”, a kineski su “hakeri”.
Dalje se nema šta čitati, jbg… 😛

Max
11 mjeseci prije

Čisto sumnjam.

Berni
11 mjeseci prije

Šta reči …učili od najboljih!!!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI