Fijasko koji je izazvao zastoje u pomorskom saobraćaju

Ever Given - Suez Canal
31 komentar

Nadamo se da će Ever Given, trenutno zaglavljen u Seutskom kanalu uzrokujući ogroman zastoj brodova, biti odglavljen. Ali oni koji se sećaju teške istorije kanala znaju da trenutna uska grla nisu ništa u poređenju sa osmogodišnjim pomorskim zastojem, na primer.

Teretni brod Ever Give, kojim upravlja tajvanska kompanija Evergeen Marine, od utorka blokira Suetski kanal nakon što su jaki vetrovi plovilo dijagonalno zabili u plovni put.

Gotovo 200 brodova sada besposleno sedi sa obe strane veštačkog plovnog puta i čeka da isporuči svoj dragoceni teret iz Evrope u Aziju i obrnuto.

Ali kriza je bila relativno blaga u poređenju sa prošlim krizama, uprkos proceni ekonomista da saobraćajna gužva košta globalnu trgovinu oko 400 miliona dolara na sat. Osvrnimo se na neke od većih katastrofa u kanalu.

1956: Kanal koji je izgrađen za skraćivanje putnih pravaca i završen 1869. godine bio je predmet sukoba kada su Izrael, Velika Britanija i Francuska napale Egipat 1956. godine, što je postalo poznato kao Suetska kriza. Sukob je podstaknut pokušajem zapadnih sila da povrate kontrolu nad kanalom nakon što ga je nacionalizovao egipatski predsednik Gamal Abdel Nasser. Bio je zatvoren od oktobra 1956. do marta 1957, dok je Egipat zadržao kontrolu nad plovnim putem do danas.

1967: Neprijateljstva između Izraela i Egipta nastavila su da rastu dok je Tel Aviv 5. juna 1967. pokrenuo seriju preventivnih vazdušnih napada na Egipat, što je rezultiralo šestodnevnim ratom. Egipat je potom zatvorio obe strane kanala kako bi sprečio da ga Izraelci koriste. Petnaest međunarodnih brodova, koji su ušli u istoriju kao Žuta flota, već su ušli u kanal pre početka rata i nije im preostalo ništa drugo nego da ostanu na mestu.

1973: Šest godina kasnije, izbio je još jedan sukob poznat pod nazivom Jom Kipurski rat između koalicije arapskih država i Izraela, kada su Egipat i Sirija iznenadno napali zemlju. Egipćani i Izraelci koristili su Suetski kanal za prelazak na neprijateljsku teritoriju pri čemu su kanal “napunili” raznim olupinama. Konačni prekid vatre postignut je 19 dana nakon početka rata uz nadu da će se kanal uskoro ponovo otvoriti.

1974-1975: Međutim, kanal je ostao blokiran do kraja 1974, kada je sprovedena operacija čišćenja da bi se plovni put očistio od olupina, morskih mina i neeksplodiranih ubojnih sredstava. 1975. blokada je ukinuta i Žuta flota je mogla da napusti kanal – brodovi su zaglavili osam godina, što je predstavljalo najdužu blokadu u istoriji.

Zatvaranje, zbog kojeg su neke države preusmerile brodove oko Afrike, udvostručivši razdaljinu, izazvalo je udare poskupljenja širom sveta. Troškovi trgovine zemljama koje šalju teret iz Evrope u Aziju porasli su 1967. godine i smanjili trgovinu za više od 20 procenata za neke trgovinske partnere. Stvari su se normalizovale 1975. godine kada je kanal ponovo otvoren.

2021: Blokada Ever Givena košta svetsku ekonomiju milijarde dolara, što dovodi do velikog porasta nafte i izazivanja previranja na tržištima jer se isporuke sirove nafte odlažu. Vlasnik broda Shoei Kisen KK procjenjuje da bi brod trebalo da bude oslobođen u narednih nekoliko sati, ali od subote popodne, Ever Given je i dalje zaglavljen, što navodi vlasnike brodova da razmotre mnogo dužu i skupu mogućnost zaobilaznice oko Afrike, vraćajući uspomene na krizu iz 1967.

Ever GivenPomorska blokadaSueski kanal
Pretplatiti se
Obavijesti o
31 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
3 godine prije

Tako je to kad se oslanjaju na GPS – “nakon 100m skrenite desno… skrenite desno, skrenite desno…
Tako i meni govori kad vozim korz Tijenso (kanjon Vrbasa).

VasilisaPremudra
3 godine prije

Suetski???

Ma dajte se skoncentrirajte…

Legendarni Grk
3 godine prije

Sueski kanal je sada deblokiran, taj brod je konačno krenuo, ali se još uvijek ne pušta druge brodove da idu.

Frane
3 godine prije

Negdje sam pročitao ali sad tražim i ne mogu pronaći izvor.
Great reset hodogram. 2Q 2021. umjetno izazvana nestašica robe i dobara.

hiber
3 godine prije

Lova se diže, a kanal se ne održava. Da 50% ide na održavanje, iskopala bi se druga traka. S obzirom da su kanal iskopali Englezi, Egipčani čekaju da im Englezi iskopaju i drugu traku. Slično čekaju i Zagrepčani.

Drima
3 godine prije

Da da slučajno

TIKTAKTIKATAKATAK
3 godine prije

Stari Egipćani bi to riješili za pola dana.

learzi
3 godine prije

CYBER napad, ki pomeni začetek pomanjkanja vsega v Evropi. 2Q 2021, nekje v maju.

Max
3 godine prije

Ovo je planirana sabotaža kojom se želi produbiti kriza povećeati cijene neimština i izazvati ekonomski slom. kad je tehnologija bila puno manje precizna brod se nije mogao ovako nasukati a sad u doba satelitskog računalnog radarskog elektronakog radio itd navođenja brod se nasukao tako da blokira Sueski Kanal. To je učinjeno namjerno.

Sloboda
3 godine prije

bild.de/news/ausland/news-ausland/heck-von-pannen-pott-ever-given-befreit-das-suez-drama-in-zahlen-75895966
youtube.com/watch?v=-RTsVabLnZQ

ergver56t34t34hghg
3 godine prije

odmah su komentatori provalili da nije slučajnost. a danas i dokaz .blokada autoputa u kini.ista firma : https://www.telegraf.rs/zanimljivosti/svastara/3320131-fotografija-sa-autoputa-u-kini-postala-viralna-da-li-i-vama-izgleda-poznato

3 godine prije

“… nakon što su jaki vetrovi plovilo dijagonalno zabili u plovni put…”

🤣
U ovakvu gluposto moze povjerovati jedino – vakser=idiot…

Pa ne dadi se ovdje pobogu od jedrenjaku, nego o celicnoj grdosiji teskoj 100tine tona.
Dzaba…
Novinari ca nas izvjestavati” – isto kao i u kurtoni… A sve je “slucajno“…

mQstar
3 godine prije

Kud plovi ovaj brod, kud LJUDE odnosi?

Pitanje je sad 🌬 🐇

Kmet
3 godine prije

NISTA VELIKO NIJE SLUCAJNO.
https://youtu.be/wvOI-kft5Z0

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI