Putin poziva na pokretanje ruske industrijske zone u blizini Sueskog kanala

Sueski kanal teretni brodovi
14 komentara

Projekt je usmjeren na proširenje ruske trgovine s Egiptom i Afrikom u cjelini

Rusija ima za cilj dovršiti industrijsku zonu u Egiptu, u blizini Sueskog kanala, jednog od najprometnijih svjetskih prometnih čvorišta, u bliskoj budućnosti, rekao je u četvrtak predsjednik Vladimir Putin. “Jučer sam razgovarao sa svojim kolegom, s predsjednikom Abdelom Fattahom al-Sisijem. Očekujem da će tamo već ove godine početi gradnja, prvi proizvodni pogoni, a u budućnosti će se roba koja se tamo proizvodi izvoziti diljem Afrike”, rekao je Putin na plenarnoj sjednici Rusko-afričkog gospodarskog i humanitarnog foruma u St. Petersburgu.

Putin je istaknuo važnost bliže industrijske suradnje između Moskve i afričkih država. “Naši industrijski proizvodi, uključujući automobile, građevinsku opremu itd., nadaleko su poznati na kontinentu i za njima postoji velika potražnja. Odlikuje ih dobra kvaliteta, pouzdanost i jednostavnost rada.” Predsjednik je primijetio da u Africi postoje specijalizirani servisni centri za servisiranje ruske opreme i da se “razvijaju novi alati za posuđivanje afričkih kupnji naših industrijskih proizvoda, njihov transport na kontinent i usluge nakon prodaje”.

Planovi za rusku industrijsku zonu u Egiptu odobreni su 2014. Sastojat će se od dvije lokacije: jedne na obali Crvenog mora, u području Ain Sokhna, a druge u Port Saidu, na sjevernom kraju Sueskog kanala. Dvije lokacije prostirat će se na 525 hektara, a uključivat će prometnu i lučku infrastrukturu.

Industrijski park imat će režim niskih poreza za rezidentne ruske tvrtke, a očekuje se da će osigurati desetke tisuća radnih mjesta. Porezna stopa za tvrtke uključene u projekt i porez na osobni dohodak bit će fiksni na 10%. Porez na promet će se ukinuti. Također 2014. godine Kairo je najavio planove za modernizaciju Sueskog kanala sa širokim spektrom usluga, kao i nekoliko industrijskih parkova, uključujući ruska, kineska i talijanska područja.

EgipatIndustrijska ZonarusijaSueski kanal
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Razmisli
10 mjeseci prije

Zasto je cekao 10 godina?

Amater
10 mjeseci prije

Zbogom Amerika … u Africi se uspostavlja novi svjetski poredak… ukida se dominacija starih kolonijalnih gospodara

nepoželjni
10 mjeseci prije

Zauzimanje pozicije na Sueskom kanalu i Crvenom moru, pored učvršćivanja odnosa sa Egiptom i jačanja odnosa sa Afrikom, (uz već stabilne odnose sa Sirijom) za Rusiju to ima, osim ekonomskog, također i jak strateški značaj.

Lucija, prva
10 mjeseci prije

“U pismu od 21. jula u koje je Rojters imao uvid, ukrajinsko Ministarstvo poljoprivrede zatražilo je od šefa EU za trgovinu Valdisa Dombrovskisa da EK obezbedi finansijsku pomoć za dodatne transportne troškove korišćenja alternativnih ruta EU poznatih kao solidarni koridori. Pored toga, u pismu Kijev traži da se solidarni koridori prošire za 1-1,5 miliona tona mesečno kroz “zelene koridore”, koji uključuju Jadransko more, Baltičke države, Nemačku i Holandiju. Ranije ove sedmice evropski komesar za poljoprivredu Januš Vojćehovski rekao je da bi Rusija mogla imati koristi od potkopavanja izvoza Ukrajine, osim ako EU ne pomogne u smanjenju troškova, ali kako su izvori Rojtersa naveli, još ne postoji jasan put za to. Jedno od pitanja koje se u pismu pominje je i privremena zabrana uvoza ukrajinskih žitarica u pet susednih zemalja EU, koje se zalažu da ono potraje do 15. septembra. Poljska se oštro protivi puštanju ukrajinskog žita na svoje tržište, navodeći… Čitaj više »

Max
10 mjeseci prije

Ekonomski logično.

hiber
10 mjeseci prije

Sve moze, ako plati 20-30% harača Sultanu.🤣🤣🤣

Miso
10 mjeseci prije

pa istinu zbori, ja svoju jebenu ves masinu ne znam koristiti ima digitalni programator sa 15 programa , koji su opet vezani svaki sa 6 drugih, a treba nekad stisnut dugme za wash-dry nekad samo dry, sve to saovih vec 50 opcija u kobinaciji, svaki put roba nije posusena ja sam odustao.sad samo zena koristi iako nisam siguran umije li i ona treba nam ruska izdrzljiva i jednostavna za upotrebu roba a ne ovo samo da inzinjeri mogu opravdati svoju kraijeru pa kompliciraju

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI