SAD će poslati protubrodske rakete Ukrajini

Protubrodske rakete
25 komentara

Administracija predsjednika Joea Bidena navodno manevrira da pošalje naprednije protubrodske rakete u Ukrajinu kako bi pomogla bivšoj sovjetskoj republici da razbije rusku pomorsku blokadu svojih crnomorskih luka.

Riječ je o projektilima Harpoon, koji je napravio Boeing, i Naval Strike Missile (NSM), proizvođača Kongsberg i Raytheon Technologies, izvijestio je u četvrtak Reuters , pozivajući se na tri neidentifikovana zvaničnika administracije i dva izvora iz Kongresa. Aktivni su razgovori o tome da li da se projektile otpreme direktno u Kijev ili da se prebace preko evropskog saveznika.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski bar od aprila lobira za svoje zapadne pristalice da obezbijede harpune ili druge projektile sličnih sposobnosti. Međutim, kako je napomenuo Reuters, zemlje su izbjegavale da budu prva ili jedina nacija koja pruža takvo oružje Kijevu, “plašeći se ruske odmazde ako brod bude potopljen sa harpunom iz njihovih zaliha”.

Jedna “dobro snabdjevena” zemlja sada razmatra da postane prva koja će isporučiti takve projektile Ukrajini, dok bi druge mogle slijediti, prema izvještaju. NSM se može relativno lako lansirati s obale i ima maksimalni domet od 250 kilometara. NATO saveznici imaju mobilne zemaljske NSM lansere na raspolaganju za pozajmicu, rekao je Reuters, a bojeve glave bi dolazile iz Norveške.

Harpun može uništiti ciljeve udaljene skoro 300 kilometara, ali se obično koristi kao projektil brod-brod, a postoji nekoliko dostupnih platformi za lansiranje s obale. SAD bi mogle pokušati riješiti taj problem povlačenjem lansera s američkog ratnog broda, rekao je Reuters. Harpoon krstari niskom trajektorijom koja se kreće po moru i ima aktivno radarsko navođenje.

Ukrajina je također zatražila sisteme za višestruke raketne bacače (MRLS), kao što je M270 kompanije Lockheed Martin, koji se sada navodno može razmatrati za isporuku nakon što je američki Senat u četvrtak usvojio zakon o pomoći od 40 milijardi dolara. M270 može pogoditi metu udaljenu više od 70 kilometara, što je daleko veći domet nego što ga nude postojeće ukrajinske haubice.

Probijanje ruske blokade Odese i drugih crnomorskih luka moglo bi omogućiti da pošiljke pšenice i drugog ukrajinskog izvoza izađu iz zemlje. Ruski zvaničnici upozorili su da zapadne isporuke oružja Ukrajini “sipaju ulje na vatru” i da bi mogle izazvati širi sukob.

U raspravi o ogromnom zakonu o pomoći Ukrajini prošle sedmice, američki predstavnik Matt Gaetz (R-Florida) rekao je da je povećanjem isporuka oružja Kijevu i sankcijama protiv Moskve, Bidenova administracija “ušla u mjesečar” u rat s Rusijom.

Rusija je napala susjednu državu nakon neuspjeha Ukrajine da provede uslove sporazuma iz Minska, prvi put potpisanih 2014. godine, i konačnog priznanja Donbas republika Donjecka i Luganska od strane Moskve. Protokol iz Minska, uz posredovanje Njemačke i Francuske, osmišljen je kako bi otcijepljenim regijama dao poseban status unutar ukrajinske države.

Kremlj je od tada tražio da se Ukrajina zvanično proglasi neutralnom zemljom koja se nikada neće pridružiti vojnom bloku NATO-a predvođenom SAD. Kijev insistira da je ruska ofanziva bila potpuno ničim izazvana i demantovao je tvrdnje da je planirao da silom povrati dvije republike.

Pomorska blokadaProtubrodske raketerusijaSADukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
25 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Joe
1 godina prije

Mogli bi Rusi njima isporučit koji Sarmat….

Jednostavno receno
1 godina prije

Zanimljivo je što će se dašavati u narednim mjesecima? Možda ništa, možda tresla se brda rodio se miš, a možda i legitimna meta neki aerodrom u eu. I opet zar nam je malo dva rata na ovome malome zaljevu zvanom europa, ne računajući one male koji su se dešavali kao u ex yu. Al eto izgleda da nam povjesna historija služi ne za učenje već za ponavljanje.

1 godina prije

Ovo su vrlo dobre novosti za Rusiju.
Sada može Rusija isporučiti zemljama kao Sirija, Iran i sličnim naprednija naoružanja.
Sirija naprimer, bi trebala takve MLRS bacače, da uništi američku bazu, koja jim krade naftu.
A Iranu da ne govorimo. Sa NSM ruskim ekvivalentom, Bastion, mogu kontrolisati čitav Persijski zaljev, da nijedan zapadni brod neče prismrditi na 300km..
Neče više trebati samoubilačke akcije, kao na USS Cole…

Onogošt
1 godina prije

Ovo je jako opasno oružje i ozbiljno će ugroziti Rusiju. U biti ovo je direktno učešće Sad i objava rata. Rusija mora uništiti transporte pa čak i na teritoriji zemalja koje isporučuju oružje. Ako se i dalje bude držala humanih principa i minimiziranjem kolateralna štete bliže je porazu. A poraz Rusije bio bi i poraz slobodnog svijeta.

Qwrt
1 godina prije

Glavni dio teksta je opravdati rusku ” operaciju”

Kalle balle
1 godina prije

Bolest mentalna je teska. To su i indijanci osjetili.

eks
1 godina prije

Ukri su već urokani. Biti će dodatno rokanje, ali NATO Ukrajinaca , a možda još nekih NATO američkih marioneta.

Prdimir
1 godina prije

Bas izasla nova snimka rasturanja ekipe Sa najnovijim topovima iz Amerika…frisko rastureni.
Mesa Sve manje za obranu “demokracije”.

Japanac
1 godina prije

Dakle, veoma opasno. Ako Ukrajinci obore jedan Ruski brod, Rusi ce imati pravo da obore američki jer je jasno da su oružjem rukovali ameri. I onda kreće razmjena raketa.

tihobl
1 godina prije

Poslali su im britanci brimstone rakete, a estonci izraelske protivbrodske rakete. Rusi se ne uzbudjuju, vec zapisiuju ko sta radi.

Max
1 godina prije

To su opasna oružja Ali su Rusi spremni na to znajući da ratuju protiv Zapada preko Ukrajine.

rade
1 godina prije

Mogli bi Rusi isporuciti Iranu sarmate i kinzale.

zapadni neimac
1 godina prije

Ameicki kongres je donjeo odluku da ne salje dalokometne rakete u Ukrajinu iz razloga sto bi ukrajinci mogli gadjati mete u Rusiji. Ovo ce biti dugotrajan, iscrpljujuci rat

1 godina prije

I mene je ta novost iznenadila. Mada sam znao, da je potez SAD očajnički, nisam sagledao svih mogučnosti.
Danas, kad sam pročitao 3.l fazu Ruske operacije, sve je postalo jasnije.
Ukrajina više neče videti mora, osim na TV.
Kad če iči na more, kao mi, obični ljudi, preči če granicu, platiti turističku taksu itd….
Ali što je bitnije, bit če pretres na granici: “Imate li možda koji Harpun u prtljagu*”!!!

Pošteno
1 godina prije

Zar ne bi bilo najpoštenije da SAD pošalje Ukrajini onoliko raketa koliko im je Rusija poslala?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI