Finska i Švedska se približavaju članstvu u NATO-u

NATO
23 komentara

I Finska i Švedska učinile su korak bliže ka punopravnom članstvu u NATO-u nakon što su u utorak ambasadori svih 30 država članica bloka predvođenog SAD-om potpisali pristupne protokole za dvije nordijske zemlje.

Ceremonija pristupanja održana je u sjedištu alijanse u Briselu, u Belgiji, gdje je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg poželio dobrodošlicu finskom ministru vanjskih poslova Pekku Haavistou i njegovoj švedskoj kolegici Ann Linde.

Nakon potpisivanja, protokole će morati ratifikovati parlamenti svih država članica.

Finska i Švedska su podnijele zahtjev za pridruživanje NATO-u ranije ove godine nakon što su obje odlučile prekinuti svoju dugogodišnju tradiciju neutralnosti kako bi se pridružile toj organizaciji, tvrdeći da je to neophodno zbog ruske vojne operacije u Ukrajini.

Dok je većina članica bloka odmah pozdravila dvije nordijske zemlje u savez, njihove ponude je odložio turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, koji je optužio Švedsku i Finsku da su utočišta za kurdske militante i da promovišu “terorizam”.

Ankara je upozorila da bi mogla torpedirati kandidature zemalja za pridruživanje bloku ukoliko ne osude i izruče članove “terorističkih” organizacija i ukinu embargo na oružje Turskoj.

Turska je prošle sedmice okončala prigovor nakon što su dvije nordijske zemlje potpisale sporazum od 10 tačaka prema kojem su obećale da će odgovoriti na zahtjeve za izručenje, ukloniti kontrolu izvoza i prekinuti podršku grupama koje Ankara smatra terorističkim.

Međutim, Erdogan je upozorio da bi mogao ponovo blokirati proces ako se zahtjevi Ankare ne ispune.

FinskaNATO IntegracijeŠvedska
Pretplatiti se
Obavijesti o
23 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
hiber
1 godina prije

Mozes misliti. Prije nema Turske. Inflacija im ide ka trocifrenoj…

Ringo10a
1 godina prije

Ma Putin im porucio da Ruse zaboli hoce li oni u NATO ili neb

tihobl
1 godina prije

Svedsku i Finsku primice u NATO dvotrecinskom vecinom. Komsic ce ponovo biti izabran clan predsjednistva iz hrvatskog naroda. BiH takode uskoro ulazi u NATO. Dva clana predsjednistva izglasace odluku, Dodik ce uloziti veto, kad stvar dodje na skupstinu opozicija ce biti za NATO, a Dodik nece moci skupiti dvotrecinsku vecinu.Ostaje jos pitanje Srbije, Svajcarske i Austrije kako bi se NATO mogao potpuno zaokruziti, ali i to ce se odraditi bez referenduma. I onda ce NATO moci proglasiti punu mobilizaciju.

PS. ovo nije iz moje glave, o ovome govore britanski generali.

Max
1 godina prije

Na svoju štetu.

Mrčikola
1 godina prije

Kako su se krenuli širiti, bogami; neće začuditi ako Hrvatsku prime u NATO. 😁

hiber
1 godina prije

Jadna ti je majka onome tko računa na Sultana. Sada ce ekspresno da ratificiraju Švedsku i Finsku. Ostaće Sultan, a tada će biti: kud turci, tu i mali Mujo. Time će biti gotova druga faza koja mora završiti u iduća dva mjeseca. A tada ide treća faza…

tuf
1 godina prije

Stvar i je u tome – što su se dogovorili. A Švedo-Finci su kao punokrvni zapadnjaci ostavili prostor za interpretaciju jer su u memorandumu naveli da će “razmotriti” izručenja. U praksi će do iznemoglosti prolongirati izvršenje, tražiti neograničenu količinu dokaza protiv svakog pojedinačnog slučaja, sitom & rešetom relativizirati značaj spornih subjekata.
Erdo nema više dovoljno vremena za blokiranje njihovog pristupanja, drugim riječima – opet je ispušio zapadnjačku foru. Možda to da vjetar u leđa inicijativi turske stranke o izlazu iz NATO-a; tek kada zaista ozbiljno zaprijete izlaskom onda će se početi ispunjavati zahtjevi jer im je Turska suviše bitna.

tuf
1 godina prije

Redakcija jel može osvrt na blokade poljoprivrednika u Nizozemskoj. Njihov režim već zaprijetio razbijanjem prosvjeda policijom i vojskom.

onaj najglu...Dalton
1 godina prije

Događaj koji će promijeniti tijek povijesti…
Predsjednik Finske je rekao da više neće igrati hokej s Putinom.

P.S.
U kvalifikacijama Hrvatska kući izgubila od Finske i ne ide na svjetsko prvenstvo u košarci.
Od Finske!!! U košarci!!!
Jebem te živote i robijo…

1 godina prije

Šta se ovo dešava , njemci pa evo i švedjani , finci totalno zaglupili ?
Da nije od vakcina ili onog zaprašivanja ?
Ili su i oni shvatili da je zapadni ekonomski model bankrotirao , pa se rat čini kao zanimljiva opcija..

1 godina prije

@ Stock šta si po VES-u ?

mrdo
1 godina prije

Da ponovimo lekciju. Ponavljanje je majka znanja, a ponavljači su genijalci. ‘Biti ili ne biti u NATO’ pitanje je samo propaganda. Ne igra nikakvu ulogu, osim što Amerikanci mogu bolje da pljačkaju ako je država član. ———————— U stvari, istina je da članstvo u NATO ne igra nikakvu ulogu. Čak naprotiv. Kao članica je vjerovatnija meta, dok nema nikakvu veću zaštitu u poređenju sa non NATO. Zapadna propaganda naglašava prvu rečenicu, pa onda “zaboravi” da ima ‘ali’. “Napad na jednu članicu je napad na sve članice”. Mnogo jaka tvrdnja! Međutim, poslije ide ‘ali’, i sve je razvodnjeno. Šta je član 5? Ništa. Mrtvo slovo na papiru, tigar od papira. Ni jedna članica nije dužna da vojno pomogne napadnutoj članici, već može sama da procjeni na koji način može i želi pomoći napadnutoj članici. Procjena može da bude bilo šta. Slanje pelena, na primjer, vojnicima napadnute države, kojima je, zbog straha,… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI