Francuska vlada usvaja mjere za oštriju represiju protiv Žutih prsluka

Žuti prsluci - Macron
26 komentara

Nakon nasilja na prosvjedima Žutih prsluka u subotu, francuske su vlasti najavile “planove za suzbijanje vandalizma”.

“Nakon što je izvukao zaključke iz  nedostataka i nasilje u subotu, premijer Edouard Philippe će danas predsjedniku Emmanuelu Macronu predstaviti potrebne mjere za prilagodbu stava sigurnosnih snaga, kako bi mogle djelovati čvrsto u bilo koje vrijeme”, stoji u izjavi koju je jučer objavio ured francuskog premijera.

Odluka o povećanju uporabe sredstava represije je usvojena nakon što je u subotu održan krizni sastanak kabineta ministara s Macronom.

Emmanuel Macron zbog nasilnih sukoba između policije i prosvjednika u Parizu bio prisiljen prekinuti odmor i vratiti se u glavni grad.

Iako je nasilje francuske policije već kritizirano na međunarodnoj razini, Philippeov ured u svom priopćenju navodi da posljednji incidenti otkrivaju nedostatak sredstava, nakon što je dio izgrednika, uz uništavanje brojnih izloga i pljačke luksuznih trgovina u području u nereda, zapalio poznati kafić na aveniji Champs Élysées.

Međutim, različiti mediji izvještavaju da među redovima sigurnosnih snaga raste uvjerenje da vlasti namjerno dopuštaju izbijanje nasilja samo kako bi opravdale represiju.

Policijski dužnosnik kojeg je u nedjelju citirao pariški list Le Figaro izjavio je nakon sukoba dan ranije: “Ovo je nevjerojatno! Čini se da im je dopušteno djelovati. Koji je cilj?”

U međuvremenu su istaknuti lideri Žutih prsluka upozorili da će ojačati svoje postupke.

“Nakon ove subote, barem za mene, više neće biti demonstracija. Bit će stvarnih akcija i morat ćemo predložiti blokade. Pokazali smo da znamo kako se oglasiti, ali nije djelovalo i nisu nas čuli”, napisao je na svom profilu na društvenim medijima poznati aktivist Eric Drouet.

Policija procjenjuje da je na subotnjim demonstracijama u Parizu sudjelovalo oko 10 000 ljudi, a ministar unutarnjih poslova Christophe Castaner kaže kako nerede čini “tvrdo jezgro” pokreta koje čini oko 1500 militanata. Više od 200 osoba je već uhićeno.

Prosvjedi Žutih prsluka su počeli u studenom prošle godine protiv povećanja trošarina na gorivo, ali su se početne demonstracije pretvorile u širi pokret protiv predsjednika Macrona  i cijele njegove politike, kao i protiv političke klase i medija općenito, koje široki slojevi društva smatraju nelegitimnima.

macronŽuti prsluci
Pretplatiti se
Obavijesti o
26 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Decko sa ulice
5 godine prije

Makron, pljunuti Hitler.

Sto reci
5 godine prije

Macron must go ! Assad šalje bijele kacige i humanitarnu pomoč francuskim radnicima koji trpe pendreke i granate sa kemijom.
Ovaj diktator mora otiči! Macron je zlo.

Son of Alerik
5 godine prije

Za obranu od vanjske ugroze, države formiraju vojsku. Za obranu od unutarnje ugroze, za zaštitu ustavnog poretka služi policija. Prvenstveni zadatak policije nije očuvanje javnog reda i mira, niti za zaštitu stanovništva od ekstremistički nastrojenih pojedinaca (to je tek usputna djelatnost policije), već zaštita ustavnog poretka. Zato su i sva policijska postupanja, bilo gdje u svijetu – ista! Batinaju srpski policajci Srbe, francuski Francuze, ruski Ruse, američki Amerikance kad god za to imaju priliku. A prilike im se ukažu uvijek kod masovnih prosvjeda. Naime, masovni prosvjedi se i ne mogu dogoditi, a da ne ugrožavaju promet, rad institucija, da ne ugrožavaju opskrbu i rad javnih službi. Nerijetko masovne prosvjede potiče vlast sama (preko svojih tajnih službi) kako bi u javnosti stvorili paniku oko nekog problema kojeg žele zakonski regulirati, a što ne bi mogli u redovnoj demokratskoj proceduri, bez neke incidentne situacije. Pa su prosvjedi poželjni incidenti u agendi stvaranja… Čitaj više »

nije bitno tko
5 godine prije

Reinkarnacija Adolfa.

nije bitno tko
5 godine prije

Francuzi več oštre giljotinu.

Siniša
5 godine prije

To se čeka….čitam da planiraju zabraniti okupljanje na Jelisejskim poljima;može biti ozbiljne revolucije.

apolo
5 godine prije

Vlast je svemu dohakala. Nece puno procii a fraancuski policajci ce batinati one sto se budu bunili u Splitu, a hrvatski ce peglati prosvjwdnike po Parizu.

Emiliano Zapata
5 godine prije

Njemacka planira strance zaposlit u vojsku i policiju, pogadate zasto? Jos jedna Zanimljivost!; Navodno je jos Obama potpisao suradnju s Rusima ,te u slucaju velikih nemira, batinat Amere ce Rusi! Nazalost davno sam o tome citao te nemam link kao dokaz…

satir und kritik
5 godine prije

Odgovor Emiliano Zapata
Prilicno suluda ideja Srbija pozove hrvatske pandure u ispomoc batinanja po Beogradu i obrnuto?

Tibor K.
5 godine prije

Čitaj židovi naložili taj zakon, Makron je njihov igrač.

Fatih
5 godine prije

“OP,OP,OPA,
DOLAZI EVROPA.
SAD CE DA VAS BIJU SILE SVJETSKE MILICIJE.”
DUBIOZA KOLEKTIV………??????

Siniša
5 godine prije

Zabranjena dalja okupljanja na Jelisejskim poljima;smijenjen načelnik policije, možda nije upotrebio dovoljno sile.

Siniša
5 godine prije

Ali bez toga nema pomaka, u Subotu zapališe banku, u Nedelju ništa a danas ozbiljna reakvija države koja može zbilja radikalizovati i omasoviti demonstracije;nedostatak surove reakcije vlasti u Venecueli, uporno njeno odricanje represije kao legitimne poluge u stvari je i obezvrijedila Gvidu i njegov pokret.
Radikalna reakcija vlast može samo pomoći da se protest omasovi i uozbilji.

farree
5 godine prije

Problem je sto narod mijesa pojmove nasilja i vidi samo nasilje u obliku speljenih auta ili polupanih izloga, a ne vidi nasilje kada sa 50+ ostanes bez posla (sto je pravilo jer kapitalisti hoce mladje i jeftinije) u neo-liberalnom sistemu i kada nakon toga odjednom moras do kraja zivota da “prosis” trazeci ili nekakvu crkavicu od “prije vremene” penzije ili milostinju socijale

dinaricus vulgaris
5 godine prije

neka nam gospon emanuel pokaže pitona pa da vidimo jeli macron ili micron

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI