fbpx

Francuska vlada usvaja mjere za oštriju represiju protiv Žutih prsluka

Žuti prsluci - Macron

Nakon nasilja na prosvjedima Žutih prsluka u subotu, francuske su vlasti najavile “planove za suzbijanje vandalizma”.

“Nakon što je izvukao zaključke iz  nedostataka i nasilje u subotu, premijer Edouard Philippe će danas predsjedniku Emmanuelu Macronu predstaviti potrebne mjere za prilagodbu stava sigurnosnih snaga, kako bi mogle djelovati čvrsto u bilo koje vrijeme”, stoji u izjavi koju je jučer objavio ured francuskog premijera.

Odluka o povećanju uporabe sredstava represije je usvojena nakon što je u subotu održan krizni sastanak kabineta ministara s Macronom.

Emmanuel Macron zbog nasilnih sukoba između policije i prosvjednika u Parizu bio prisiljen prekinuti odmor i vratiti se u glavni grad.

Iako je nasilje francuske policije već kritizirano na međunarodnoj razini, Philippeov ured u svom priopćenju navodi da posljednji incidenti otkrivaju nedostatak sredstava, nakon što je dio izgrednika, uz uništavanje brojnih izloga i pljačke luksuznih trgovina u području u nereda, zapalio poznati kafić na aveniji Champs Élysées.

Međutim, različiti mediji izvještavaju da među redovima sigurnosnih snaga raste uvjerenje da vlasti namjerno dopuštaju izbijanje nasilja samo kako bi opravdale represiju.

Policijski dužnosnik kojeg je u nedjelju citirao pariški list Le Figaro izjavio je nakon sukoba dan ranije: “Ovo je nevjerojatno! Čini se da im je dopušteno djelovati. Koji je cilj?”

U međuvremenu su istaknuti lideri Žutih prsluka upozorili da će ojačati svoje postupke.

“Nakon ove subote, barem za mene, više neće biti demonstracija. Bit će stvarnih akcija i morat ćemo predložiti blokade. Pokazali smo da znamo kako se oglasiti, ali nije djelovalo i nisu nas čuli”, napisao je na svom profilu na društvenim medijima poznati aktivist Eric Drouet.

Policija procjenjuje da je na subotnjim demonstracijama u Parizu sudjelovalo oko 10 000 ljudi, a ministar unutarnjih poslova Christophe Castaner kaže kako nerede čini “tvrdo jezgro” pokreta koje čini oko 1500 militanata. Više od 200 osoba je već uhićeno.

Prosvjedi Žutih prsluka su počeli u studenom prošle godine protiv povećanja trošarina na gorivo, ali su se početne demonstracije pretvorile u širi pokret protiv predsjednika Macrona  i cijele njegove politike, kao i protiv političke klase i medija općenito, koje široki slojevi društva smatraju nelegitimnima.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
27 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Decko sa ulice
Gost
Decko sa ulice
1 godina prije

Makron, pljunuti Hitler.

Sto reci
Gost
Sto reci
1 godina prije

Macron must go ! Assad šalje bijele kacige i humanitarnu pomoč francuskim radnicima koji trpe pendreke i granate sa kemijom.
Ovaj diktator mora otiči! Macron je zlo.

Fatih
Gost
Fatih
1 godina prije

TO KRALJUUUUUU!!!!!

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije

Za obranu od vanjske ugroze, države formiraju vojsku. Za obranu od unutarnje ugroze, za zaštitu ustavnog poretka služi policija. Prvenstveni zadatak policije nije očuvanje javnog reda i mira, niti za zaštitu stanovništva od ekstremistički nastrojenih pojedinaca (to je tek usputna djelatnost policije), već zaštita ustavnog poretka.
Zato su i sva policijska postupanja, bilo gdje u svijetu – ista! Batinaju srpski policajci Srbe, francuski Francuze, ruski Ruse, američki Amerikance kad god za to imaju priliku. A prilike im se ukažu uvijek kod masovnih prosvjeda.
Naime, masovni prosvjedi se i ne mogu dogoditi, a da ne ugrožavaju promet, rad institucija, da ne ugrožavaju opskrbu i rad javnih službi.
Nerijetko masovne prosvjede potiče vlast sama (preko svojih tajnih službi) kako bi u javnosti stvorili paniku oko nekog problema kojeg žele zakonski regulirati, a što ne bi mogli u redovnoj demokratskoj proceduri, bez neke incidentne situacije. Pa su prosvjedi poželjni incidenti u agendi stvaranja još više kontrolirane sutrašnjice i nadzora nad financijskim tokovima i, bitnije, nadzora nad sustavom vrijednosti, percepciji, mišljenjima.
Žuti prsluci pomalo izlijeću iz tih postavljenih kanona. Nisu instruirani od same vlasti, ne znaju stati, ne znaju kad je dosta – što je dobar znak, što se tiče indicija o državnoj kontroli nad prosvjedima. Očito je nema. Ima li kakve druge kontrole, izvan same Francuske, to je još upitno. Sumnjam da ima, unatoč željama mnogih da imaju upliva u akcije Žutih.
Ono što Žutim prslucima kronično nedostaje jest izostanak rezultata i izostanak ‘zapovjedne’ strukture. Nažalost, koliko god svi mi lamatali o direktnoj demokraciji, još uvijek smo hijerarhijska civilizacija i teško da će nam bez takve strukture (pokreta, stranke) išta uspjeti.
Prosvjedna sezona ima svoj vijek trajanja. Žutima je na izmaku. Stjerani su u vremensku stupicu. Vlast ih ignorira (što se tiče zahtjeva) i usput pritvara i batina. Rezultati im trebaju hitno. Preostaje im dalja radikalizacija samih prosvjeda što može biti samo na njihovu štetu.
Na štetu cijele Francuske je gubljenje tolike količine energije, s obzirom na to da su Francuzi prinuđeni, osim na borbu unutar sebe za drugačiju preraspodjelu dobiti, i na borbu protiv svih drugih ekonomija, kako unutar EU, tako i izvan nje.
Vođe Žutih prsluka moraju sve to imati na umu i radikalizaciju izvesti drugačije, ne na ulicama. Moraju otkriti što to i gdje vlast najviše boli i tamo udarati, a da to ne bude na štetu nacije i države, nego samo vlasti. Nimalo lagan zadatak, a vrijeme curi.

hogar strašni
Gost
hogar strašni
1 godina prije

Vrijeme im curi,,, pa to i je cilj vladajućih prekinuti informiranje šire javnosti o prosvjedima a prosvjednike malo izmašinati prndrcima i pustiti da se vremenom umore i odustanu. Vidiš da se to u našim medijima nigdje ne spominje dnevni tisak – ništa, večernje vijesti opet ništa a mislim da je tako i u ostalim članicama EU. Jer svi se boje toga doma.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije

Sloboda da bi postojala najprije mora biti ekonomska, a onda slijede sve ostale. Stupanj ekonomskih sloboda na Zapadu je daleko iznad onih na Istoku, Južnoj Americi i Trećem svijetu pa je pravo pitanje što se oni uopće bune? Kad bi prosječni Armenac, prosječni Afrikanac, prosječni Kinez imao i približne slobode, vjerojatno bi mislio da je kralj u usporedbi s onim što danas ima, tj nema.
Problem s ekonomskom slobodom jest da ona provocira i nastanak svih drugih sloboda. Ljudi koji riješe egzistencijalne probleme počinju razmišljati o pravdi, o moralu, o sustavu vrijednosti, o korupciji i ne zadovoljavaju se više samo s tim da nisu gladni. S druge strane je Vlast (svugdje je ista, kako god se formirala) kojoj je ekonomski neovisan pojedinac stvarna prijetnja. Zato smišljaju sve te agende kako bi podjarmili ljude i odvratili od traženja prava i pravde. Od rodne ideologije, preko prava LGBT osoba, prevaljivanja odgovornosti na ljude za klimatske promjene.
Glavno oružje Vlasti protiv naroda jesu porezi. Sustav je napravljen tako da se za vlastito preživljavanje moraju zaduživati radnici, poduzeća i države, a da sve te dugove moraju plaćati – radnici! Dosad je sustav funkcionirao prebacivanjem dugova u manje razvijene zemlje. Danas niti to više ne funkcionira. Otud QE smišljen za preživljavanje sustava, što je poput aditiva za potrošeni motor. Neko vrijeme će sve funkcionirati kao ispravno, a onda će se motor razletjeti na sred ceste.
Prvi korak u redizajnu sustava jesu radnički napadi na poreze. Drugi korak će morati napraviti Sustav sam. Nema garancija da će se išta od toga dogoditi na vrijeme. Zato je sasvim izvjesno da će se motor (sustav) razletjeti na sve strane sam od sebe.
A onda će valjati opet početi iznova, bez garancija o drugačijoj pravednosti.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

” Glavno oružje vlasti protiv naroda su porezi”.
Nisu.
Porezi imaju svoju namjenu. Zadovoljavanje javnih potreba.
Pitanje je samo tko nosi porezni teret i koliko ima porezne evazije.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Najviše ekonomske slobode postojalo je, stvarno i deklarativno, u socjalističkim sustavima. Prvo pogledati što je pojam koji se koristi u komentaru.
Tko se hoće zabaviti, može pronaći na internetu kako američki republikanci shvaćaju socijalizam i bore se protiv njega…?

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije

Ekonomska sloboda u velike zavisi od zadovoljstva čovjeka;međutim smatra se da čovjek nije ekonomski i egzistencionalno slobodan ako nema danas pola vekne leba da BACI a sutra opet da kupi drugi svježi leb.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije

Lucija
S kojim novcem država plaća kamate javni dug? Zašto se država uopće zadužuje? Tko je koga ovlastio za to? Uglavnom, taj komentar u kojem nešto kao želiš pobiti, kao i ostala dva su ti promašena.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Soa
Od svih tvojih tragikomičnih komentara, najtragičniji su oni o – ekonomiji.

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije

I naravno…koliki je državni aparat, taj aparat je sve veći i sve otuđeniji od stvarnosti da su ti porezi prosto jedini izvor za opstanak te nemani te su sve veći i sve su raznovrsniji te imamo da je na cijenu goriva od 2.30/40 km samo taksi i poreza punu marku država sebi poklonila.

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije

Oprosti SoA ali niđe veze.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Zašto bi radikalizacija bila na štetu Žutih prsluka?
Ovako ništa ne postižu. A problemi radi kojih su izašli ostaju.
Prva pozitivna stvar koja se može desiti je omasovljenje prosvijeda.
Drugo, s obzirom na angažman policije, i ekonomsko stanje, nužno će doći do porasta kriminala, a osiguranje neće moći sve pokrivati.
Pa će se morati pronaći neka rješenja.

nije bitno tko
Gost
nije bitno tko
1 godina prije

Reinkarnacija Adolfa.

nije bitno tko
Gost
nije bitno tko
1 godina prije

Francuzi več oštre giljotinu.

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije

To se čeka….čitam da planiraju zabraniti okupljanje na Jelisejskim poljima;može biti ozbiljne revolucije.

apolo
Gost
apolo
1 godina prije

Vlast je svemu dohakala. Nece puno procii a fraancuski policajci ce batinati one sto se budu bunili u Splitu, a hrvatski ce peglati prosvjwdnike po Parizu.

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
1 godina prije

Njemacka planira strance zaposlit u vojsku i policiju, pogadate zasto? Jos jedna Zanimljivost!; Navodno je jos Obama potpisao suradnju s Rusima ,te u slucaju velikih nemira, batinat Amere ce Rusi! Nazalost davno sam o tome citao te nemam link kao dokaz…

Malomorgen
Gost
Malomorgen
1 godina prije

Marsovce?… .

satir und kritik
Gost
satir und kritik
1 godina prije

Odgovor Emiliano Zapata
Prilicno suluda ideja Srbija pozove hrvatske pandure u ispomoc batinanja po Beogradu i obrnuto?

Tibor K.
Gost
Tibor K.
1 godina prije

Čitaj židovi naložili taj zakon, Makron je njihov igrač.

Fatih
Gost
Fatih
1 godina prije

“OP,OP,OPA,
DOLAZI EVROPA.
SAD CE DA VAS BIJU SILE SVJETSKE MILICIJE.”
DUBIOZA KOLEKTIV………??????

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije

Zabranjena dalja okupljanja na Jelisejskim poljima;smijenjen načelnik policije, možda nije upotrebio dovoljno sile.

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije

Ali bez toga nema pomaka, u Subotu zapališe banku, u Nedelju ništa a danas ozbiljna reakvija države koja može zbilja radikalizovati i omasoviti demonstracije;nedostatak surove reakcije vlasti u Venecueli, uporno njeno odricanje represije kao legitimne poluge u stvari je i obezvrijedila Gvidu i njegov pokret.
Radikalna reakcija vlast može samo pomoći da se protest omasovi i uozbilji.

farree
Gost
farree
1 godina prije

Problem je sto narod mijesa pojmove nasilja i vidi samo nasilje u obliku speljenih auta ili polupanih izloga, a ne vidi nasilje kada sa 50+ ostanes bez posla (sto je pravilo jer kapitalisti hoce mladje i jeftinije) u neo-liberalnom sistemu i kada nakon toga odjednom moras do kraja zivota da “prosis” trazeci ili nekakvu crkavicu od “prije vremene” penzije ili milostinju socijale

dinaricus vulgaris
Gost
dinaricus vulgaris
1 godina prije

neka nam gospon emanuel pokaže pitona pa da vidimo jeli macron ili micron

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
27
0
()
x