Francuski automobilski gigant suočava se sa tužbom od 110 miliona dolara u Rusiji

Proizvodnja automobila
8 komentara

Ruski saloni automobila traže od Renoa 8,5 milijardi rubalja (110 miliona dolara) nadoknade zbog gubitaka za koje tvrde da su nastali kao rezultat odlaska francuske automobilske marke iz zemlje, prenose RIA Novosti.

Prema izvještaju u četvrtak, pozivajući se na Rusko udruženje prodavača automobila, 2. maja grupa ruskih prodavača Renaulta poslala je prijedlog Renaultu u Francuskoj, upućen predsjedniku kompanije Jean-Dominique Senardu.

Predsjednik udruženja dilera Aleksej Podshchekoldin rekao je za RIA da je ovo drugi pokušaj postizanja sporazuma o naknadi u pretkrivičnom postupku.

Podshchekoldin je rekao da bi ovaj sporazum bio najbolji kompromis, s obzirom na lojalnost brendu Renault u Rusiji i dugu istoriju saradnje. Prema njegovim riječima, za 20 godina prodato je preko 2 miliona automobila u više od 150 prodajnih mjesta u zemlji.

Ako strane ne postignu dogovor, prodavači su spremni podnijeti slučaj na sudu, što bi rezultiralo troškovima reputacije Renaulta i poteškoćama da se marka na kraju vrati u Rusiju, upozorilo je udruženje.

Francuski proizvođač automobila službeno je napustio rusko tržište sredinom maja, nakon što je prošlog marta obustavio poslovanje. Senard je tu odluku nazvao bolnom, ali neophodnom za zaštitu Renaultovih ruskih zaposlenika. Kompanija je prodala svoj 100% udela u Renaultu Rusija i svojih 68% udela u ruskom proizvođaču automobila AVTOVAZ. Renoova imovina je kasnije prebačena u rusko državno vlasništvo.

Automobilski gigant prijavio je otpis od preko 2 milijarde dolara kao rezultat povlačenja sa svog drugog najvećeg tržišta.

Rusija je u novembru pokrenula proizvodnju ažurirane verzije legendarne marke automobila iz sovjetske ere Moskvich u bivšoj fabrici Renaulta u Moskvi.

francuskaRenaultrusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
11 mjeseci prije

Mudro.

11 mjeseci prije

Da li razmišljaju silne kompanije koje imaju proizvodnju u Kini šta će se dogoditi kad zapuca oko Tajvana?

I Rusiji i Kini će ostati tehnologija koja im je trenutno u zemlji na korišćenje bez ikakvog ograničenja tako da mogu da izgrade sadašnju razvijenost Zapada na celoj teritoriji. Takođe imaju i stručnjake koji su se školovali na Zapadu pa mogu da nastave sa razvojom novih tehnologija. Dakle, Rusija i Kina imaju dobru startnu poziciju u predstojećoj podeli – da li će je održati, napredovati ili nazadovati zavisi samo od mudrosti njihovih rukovodstava. Opravdanja za neuspeh neće biti jer i sirovina imaju sasvim dovoljno.

abc
11 mjeseci prije

To je ljep primjer kako proamerički nastrojeni političari iz EU uništavaju vlastitu ekonomiju.

Realno
11 mjeseci prije

Francuske kašete tzv. automobili su za retardirane. A takvi ih i voze. Ja ne znam ko normalan može iz svog džepa da da pare za ta govna obavijena limenom folijom.

Andy
11 mjeseci prije

Njemacki auti nisu ni sjena onih prije 30tak godina. Uz sadasnje zelene agende su i ekstremno skupi. Dugorocno imat ce nepromostive probleme u utrci s konkurencijom.

Ivan
11 mjeseci prije

Na kraju ce sama EU skratiti za glavu ukrajinsku kurvu Ursulu zbog steta koju je prouzrocila toj istoj EU.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI